Egzamin wstępny 2019 aplikacja radcowska /adwokacka

• Autor wątku Autor wątku 2019ola
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy tylko ja mam juz dosyc tej nauki? Co raz gorzej mi idzie. Siedze i sto razy czytam jedno zdanie. Chyba musze zrobic z dwa dni przerwy... :rolleyes:

Oliwia, mam to samo...
w ostatnich dniach przebrnęłam przez KK, KPK, KKS, KPW, KPA, dzisiaj Konstytucję... i już nie wiem jak się nazywam :wow:

Zamierzam zaraz zabrać się za postępowanie przed sądami administracyjnymi.

Ale to prawda, warto zrobić sobie dzień przerwy. Albo chociaż przez parę godzin zająć się czymś innym i nie myśleć o przepisach.

Pocieszam się, że jeszcze tylko miesiąc takiej harówki i będę mogła odpalić serial na Netflixie :beer:

oliwiabb napisał:
Czy tylko ja mam juz dosyc tej nauki? Co raz gorzej mi idzie. Siedze i sto razy czytam jedno zdanie. Chyba musze zrobic z dwa dni przerwy... :rolleyes:

Nie tylko ty. Im dalej w las, tym mam wrażenie, że nic nie wiem. Znużenie osiągnęło maksymalny poziom, czasami czytam i nie wiem co czytam 😂 I potwierdzam - dzień, dwa dni przerwy (z wyrzutami sumienia bo przecież mogłem coś ruszyć) koniecznie!

A ja znalazłam błąd w testach stepaniuka w kpc pytanie 382 :P a tak skoro zauważyłam to napisze ;)

Ja jutro skończę KPC i robię przerwę od nauki przez cały weekend jedynie co zrobię to po jednym teście 150 pytań dziennie w weekend ale żadnego czytania itp bo już mi się mózg buntuje :)

Trwam w nadzei, że w dzień egzaminu spłynie na mnie jakieś niezwykłe oświecenie bo w normalnych warunkach wszystko mi się pokręci :O

Słuchajcie, czy robicie ustawy z lexa i stepaniuka? Ja dzisiaj robię adwokaturę i sie zastanawiam czy nie skupić się tylko na stepaniuku, jeśli chodzi o kodeksy to robię to i to, ale tutaj sama nie wiem, straszna jest ta ustawa ;/

malwina90 napisał:
Słuchajcie, czy robicie ustawy z lexa i stepaniuka? Ja dzisiaj robię adwokaturę i sie zastanawiam czy nie skupić się tylko na stepaniuku, jeśli chodzi o kodeksy to robię to i to, ale tutaj sama nie wiem, straszna jest ta ustawa ;/

W ars przerabiam całość w pytaniach na poszczególne działy. Stapaniuka mam wykupionego elektronicznie i w nim w ramach powtórek robię testy mieszane takie jak są na egzaminie :)

Ali155 napisał:
W ars przerabiam całość w pytaniach na poszczególne działy. Stapaniuka mam wykupionego elektronicznie i w nim w ramach powtórek robię testy mieszane takie jak są na egzaminie :)

Czyli rozumiem, że z ars nie robisz tych ustaw które nie są podzielone na działy? :)

Przerobiłam już wszystkie kodeksy i Konstytucję.
Zaczęłam grzebać przy prawie wekslowym... przede mną jeszcze upadłościowe i restrukturyzacyjne i powiem, że jestem załamana. Bagno. :(
Orientuje się może ktoś z was na ile pytań z ww. ustaw można liczyć na egzaminie?

Honey musisz sprawdzić na wykazie ars albo w ksiazce Stepaniuka. Ja o tych, o ktorych piszesz to nawet nie myślałam...

_Honey_Bunny_ napisał:
Przerobiłam już wszystkie kodeksy i Konstytucję.
Zaczęłam grzebać przy prawie wekslowym... przede mną jeszcze upadłościowe i restrukturyzacyjne i powiem, że jestem załamana. Bagno. :(
Orientuje się może ktoś z was na ile pytań z ww. ustaw można liczyć na egzaminie?

Gdybym przerobiła wszystkie kodeksy to bym się już niczym nie martwiła :) wekslowe- 1, 2 pytanie, restrukturyzacja 0,1, upadłości 1-3 pytania, zgodnie z zestawieniem. Ja przerobiłam kpa, krio, kw, adwokaturę, tue, zastaw rejestrowy, konstytucję, kk, kpk,ppsa, jestem w połowie kc. Także jeszcze dużo przede mną. Do osób, które już wszystko przerobiły: myślicie że dam radę zrobić większość czy może być ciężko?

Ja generalnie odpuszczam restrukturyzacyjne i upadłościowe, chyba że wystarczy mi czasu. Kompletnie mi nie podchodzi ten temat. Przerabiam w miejsce tego mniejsze ustawy za 1 pkt.

Malwina - trzymam kciuki! Dasz radę!

rayof_light napisał:
Ja generalnie odpuszczam restrukturyzacyjne i upadłościowe, chyba że wystarczy mi czasu. Kompletnie mi nie podchodzi ten temat. Przerabiam w miejsce tego mniejsze ustawy za 1 pkt.

Malwina - trzymam kciuki! Dasz radę!

Niedziękuję, bo jestem przesądna :D, ale obyś miał rację:-)

Nie wiem czy nie myślę dziś już (340 pytań z ars za mną) ale sama napisałaś że przerobienie kodeksów=spokojna głowa. Z tego co czytam pozostało Ci połowa kc, kpc i 30 dni do końca, więc myślę, że spokojnie.

malwina90 napisał:
Gdybym przerobiła wszystkie kodeksy to bym się już niczym nie martwiła :) wekslowe- 1, 2 pytanie, restrukturyzacja 0,1, upadłości 1-3 pytania, zgodnie z zestawieniem. Ja przerobiłam kpa, krio, kw, adwokaturę, tue, zastaw rejestrowy, konstytucję, kk, kpk,ppsa, jestem w połowie kc. Także jeszcze dużo przede mną. Do osób, które już wszystko przerobiły: myślicie że dam radę zrobić większość czy może być ciężko?

Mysle, ze zle sie zabierasz do nauki. Skup sie na kodeksach a ustawy dodatkowe czytaj w wolnej chwili pobieznie albo rob z nich tylko testy. Jesli ogarniesz dobrze kc, kpc, konstytucje i ksh, kpa to duzo pytan z malych ustaw bedziesz mogla rozwiazac na logikę. Przynajmniej ja tak mam. Mimo, ze nie znam odpowiedzi na pytania z malych ustaw bo nawet ich jeszcze nie ruszylam to z czesci jestem w stanie wydedukowac poprawną odpowiedz na podstawie wiedzy z tych ustaw ktore wymienilam wyzej.

oliwiabb napisał:
Mysle, ze zle sie zabierasz do nauki. Skup sie na kodeksach a ustawy dodatkowe czytaj w wolnej chwili pobieznie albo rob z nich tylko testy. Jesli ogarniesz dobrze kc, kpc, konstytucje i ksh, kpa to duzo pytan z malych ustaw bedziesz mogla rozwiazac na logikę. Przynajmniej ja tak mam. Mimo, ze nie znam odpowiedzi na pytania z malych ustaw bo nawet ich jeszcze nie ruszylam to z czesci jestem w stanie wydedukowac poprawną odpowiedz na podstawie wiedzy z tych ustaw ktore wymienilam wyzej.

Oliwia, dziękuję za radę. Chyba masz rację, kodeksy to podstawa. Skupię się teraz na dokończeniu kc, potem kpc i ksh. Do kodeksów robię stepaniuka i ars. Ale z ustaw głównie stepaniuk, w ars jest tak dużo pytań do ustaw, że to strata czasu. Jak myślisz?

kodeksy to podstawa - z małych warto na pewno mieć obryte TUE, TFUE, ustawę o radcach i adwokatach bo to łącznie 9 pkt :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót