Egzamin wstępny na aplikację adwokacką 2012

• Autor wątku Autor wątku MissM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja lecę Stepaniuka Wydanie 4 już drugi raz (dziennie 20 stron) czytam pytania po kilka razy i staram się je zrozumieć i zapamiętać.
Poza tym lecę testy on-line 50 pytań nowych i 50 powtórka. Tak już od marca.

Powiem tak mam dłuższą przerwę od ukończenia studiów, a sam egzamin traktuje raczej jako sprawdzenie się i przypomnienie sobie przepisów.
Jeszcze nie zdecydowałem czy pójdę na aplikację (nawet jeśli zdam) bo pracę mam całkiem dobrą, a z tego co wiem to początkujący adwokaci na dorobku raczej bidują.

Moje przemyślenia są takie, że wiele się w tym prawie zmieniło To raz.
Jak zaczynałem to wyniki z testów miałem na poziomie 54 - 58 %, a teraz 80-90 % Więc nauka nie idzie w las. To dwa.

A trzy To jest tego w ch... Jak odkładam książki to mam przysłowiową "gładz cylindryczną mózgu" Podziwiam więc wszystkich którym się chce.

Jutro składam kwity i zostanie jeszcze 57 dni Wszystkich serdecznie pozdrawiam. :-)

Testy Stepaniuka (mimo ze mam najnowsze wydanie) nie uwzgledniaja zmian wprowadzonych ustawa z wrzesnia ubieglego roku.....co prawda weszla ona w zycie dopiero w kwietniy tego roku, ale ksiazka chyba powinna uwzgledniac stan prawny na dzien egzaminu...... Tym bardziej ze to dosc odlegle terminy.

Gizmok podziwiam wytrwałość. Też tak bym chciała.
Fakt na aplikacji nie jest łatwo ale kto powiedział że ma być łatwo.

MissM napisał:
Testy Stepaniuka (mimo ze mam najnowsze wydanie) nie uwzgledniaja zmian wprowadzonych ustawa z wrzesnia ubieglego roku.....co prawda weszla ona w zycie dopiero w kwietniy tego roku, ale ksiazka chyba powinna uwzgledniac stan prawny na dzien egzaminu...... Tym bardziej ze to dosc odlegle terminy.

Jakiej ustawy? Jesli mozna zapytac. Autor podaje ze uwzglednił stan prawny na maj-zdaje sie.

Złozylem kwity wszystko napisalem po minimum bez rozpisek.
Jedyna rzecza ktora pani w ORA ogladnęła wnikliwie było polecenie zapłaty opłaty egzaminacyjnej.

Mam pytanie co dalej Komisja informuje o wpisie na egzamin i gdzie sie ta "masakra" odbedzie indywidualnie czy jak :?:

W ORA Szczecin, pewnie w innych też, są rozsyłane listy z informacjami o tym, gdzie co i kiedy. Do każdego indywidualnie.

Jutro zamierzam złożyć dokumenty i mam do Was pytanie.
Chodzi o "kopię(również zwykłą kserokopię) dokumentu potwierdzającego ukończenie wyższych studiów prawniczych w Rzeczpospolitej Polskiej i uzyskanie tytułu magistra zagranicznych studiów prawniczych uznanych w Rzeczypospolitej Polskiej"
Czy ma to być ksero dyplomu czy odpis dyplomu wydany przez uczelnie?

karmelka1 napisał:
Jutro zamierzam złożyć dokumenty i mam do Was pytanie.
Chodzi o "kopię(również zwykłą kserokopię) dokumentu potwierdzającego ukończenie wyższych studiów prawniczych w Rzeczpospolitej Polskiej i uzyskanie tytułu magistra zagranicznych studiów prawniczych uznanych w Rzeczypospolitej Polskiej"
Czy ma to być ksero dyplomu czy odpis dyplomu wydany przez uczelnie?

Ksero dyplomu :)

Hej, mam trzy nurtujące mnie pytania:
1) Czy istnieje jakiś wzór/ formalny wymóg odnośnie formy wniosku o dopuszczenie do egzaminu wstępnego i czy należy podawać jakąś podstawę prawną?
2) Jeśli przykładowo zdaje na adwokacką w Krakowie, to wniosek adresuje do ORA w Krk?
3) W lewym górnym rogu wzoru-kwestionariusza osobowego ze strony MS jest miejsce na fotografię. Składając ten kwestionariusz mam tam na kompie wstawić zdjęcie, czy wystarczy spinaczem je dopiąć?

Ostatnia edycja:
1. nie
2. można, ale właściwa jest "Komisja egzaminacyjna do spraw aplikacji adwokackiej przy Ministrze Sprawiedliwości z siedzibą w Krakowie"
3. Zdjęcia w liczbie 3 dodajesz do wniosku... ja zdjęcia nie wklejałam.

witam, mam pytanie, które pewnie uznacie za głupie, ale wolę się upewnić ;) studiowałam w Białymstoku i tam właśnie chce zdawać egzamin na aplikację, jednak przeczytałam, że "Zgłoszenie o przystąpieniu do egzaminu wstępnego na aplikację adwokacką należy złożyć w siedzibie komisji kwalifikacyjnej, na obszarze właściwości właściwej okręgowej rady adwokackiej w" i tutaj właściwe jest dla mnie miasto Siedlce. Czy w związku z tym bez żadnych dodatkowych formalności mogę złożyć dokumenty w Białymstoku?

Zgłoszenie o przystąpieniu do egzaminu wstępnego na aplikację adwokacką należy złożyć w siedzibie komisji kwalifikacyjnej, na obszarze właściwości właściwej okręgowej rady adwokackiej w:
Białymstoku, ul. Przejazd 2 A, kod 15-430, obejmującej swym zasięgiem działania powiaty: augustowski, białostocki, bielski, gołdapski, grajewski, hajnowski, kolneński, łomżyński, moniecki, sejneński, siemiatycki, sokólski, suwalski, węgorzewski, wysokomazowiecki, zambrowski, ełcki, giżycki, olecki, piski i miasta na prawach powiatu: Białystok, Łomża, Suwałki;

Źródło:

Siedlce to zupełnie inna właściwość:
Siedlcach, ul. Błonie 14 lok. 6, kod 08-110, obejmującej swym zasięgiem działania powiaty: bialski, garwoliński, łosicki, łukowski, miński, parczewski, radzyński, siedlecki, sokołowski, węgrowski, oraz gmina Kołbiel z powiatu otwockiego, gmina Poświętne, Jadów, Strachówka z powiatu wołomińskiego, Kłoczew z powiatu ryckiego i Hanna z powiatu włodawskiego i miasta na prawach powiatu: Biała Podlaska i Siedlce;

tak, wiem o tym. pochodzę z powiatu łukowskiego, więc Siedlce to moja właściwość. ale egzamin chce zdawać tam gdzie kończyłam studia, czyli w Białymstoku. w związku z tym, gdzie powinnam składać dokumenty?

A gdzie chcesz odbywać aplikację? Jak w Białymstoku, to tam składasz papiery. Ogólnie składa się tam, gdzie chce się zdawać, bo z przenosinami do innej ORA można nie zdążyć przed 1 stycznia.

aplikację chcę odbywać w Białymstoku. no to całe szczęście. bo myślałam, że ze względu na tę rejonizację będę musiała zdawać egzamin zgodnie z miejscem zameldowania

witam, podczas nauki z kpc doszedłem do etapu gdzie zakończyłem cały proces. Teraz pewnie jak wszystkim przygotowującym się do aplikacji przychodzą mi różne pomysły do głowy żeby w miarę możliwości skrócić swoje katusze nad naszymi kochanymi ustawami. I właśnie się zacząłem zastanawiać czy prócz nieprocesu dalej zagłębiać się w mozolne uczenie się kpc tj. zabezpieczenia i egzekucje, a o międzynarodowym nie wspomnę... dlatego zrobiłem test na aplikację z poprzedniego roku dokładnie zapisując ustawę z jakich jest dane pytanie i oto doszedłem do następujących wyników, w teście z poprzedniego roku było:
19 pytań z KC, w tym tylko dwa z poszczególnych rodzajów zobowiązań (była spółka cywilna i coś jeszcze), a tak całą reszta to część ogólna, rzeczówka, zobowiązania część ogólna i spadki
14 pytań z kpc i wszystko z procesu w tym 2 z postępowań odrębnych (z tego co pamiętam to w sprawach małżeńskich)
15 z kpk bez międzynarodowego (było kilka z postępowań odrębnych)
13 kk oczywiście bez części szczegółowej
8 pytań z Konstytucji wszystkie dotyczące wprowadzania stanów nadzwyczajnych, sejmu, sentu i prezydenta
8 z KSH tylko dotyczących poszczególnych spółek
5 z KRO to raczej rozjechane po całej ustawie
6 z postępowania przed sądami adm
4 z kpa
3 kodeks pracy
po 2 pytania z KKS, wykroczeń i postępowania w sprawach wykroczeń
2 z upadłościówki i 2 z swobody dział. gosp.
z traktatów były 4 po dwa z każdego
aha i po 3 z radców i adwokatów. Pozostałe to tylko pojedyncze pytania.
jeżeli ktoś robił takie statystyki we własnym zakresie z testów z poprzednich lat, to niech też zamieści takie info, myślę że będzie to pomocne dla wszystkich

Witam.
Ma ktoś może taką pozycję książkową:

"Egzaminy. Aplikacje radcowska i adwokacka. Tom 1-3 Wydanie: 6" - jest tam zestaw aktów prawnych. Chodzi mi dokładnie o stan prawny (na jaki dzień) tego 6 wydania z 2012,bo nigdzie nie mogę znaleźć, a w mojej ksiegarni tych ksiązek nie posiadają. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam

Mam do Was jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś z Was korzystał morze z testów online ArsLege? Wygląda zachęcający - ale może to tylko reklama?

Pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót