Egzamin wstępny na aplikację adwokacką 2012

• Autor wątku Autor wątku MissM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
słuchajcie nie jestem pewien czy to dobry wątek ale mam nadzieje że tak :] jak wygląda cała procedura kończenia studiów na V roku i przejście do egzaminu na aplikację. Może ktoś wyłożyć to w sposób chronologiczny? Z góry dziękuję.

1. Kończysz studia i otrzymujesz dyplom.
2. W określonym terminie składasz w ORA wniosek o dopuszczenie do egzaminu wstępnego wraz z wymaganymi dokumentami i dowodem wpłaty za egz. (w tamtym roku jakoś lipiec-sierpień, nie pamiętam)
3. Dostajesz polecony z decyzją.
4. Przychodzisz na egzamin :)

Nie uczcie się, w tym roku egzaminu nie będzie. Egzamin został odwołany z powodu zaniedbań formalnych:/

kalafiorro napisał:
Można też z lexa dla studenta, lexa polonici dla studenta lub z kegalisa wersji testowej online sciagnac w stanie na 29.09.2012 ;)

O dobrze, że padło to pytanie ;) A można tak? W jaki sposób ściągnąć ustawy ze stanem prawnym na wrzesień? Np. z legalisa? Bo szukam szukam i nie umiem... Wiem wiem... po tylu latach studiów. Ale nie chcę później martwić się o nowelizacje, skoro jest taka możliwość ;) O ile jest!

Po co się tym przejmować ? Nie sądzę, żeby to miało jakiekolwiek znaczenie, bo MS nie robi raczej pytań z art. "na styku" a jeśli się takie trafi - co wg mnie jest bardzo wątpliwe to będzie jedno góra 2 więc pozostanie jeszcze 148 w których nie będzie problemu. Nie ma co się skupiać na bzdetach tylko uczyć się ABECADŁA PRAWNICZEGO

niebylec napisał:
O dobrze, że padło to pytanie A można tak? W jaki sposób ściągnąć ustawy ze stanem prawnym na wrzesień? Np. z legalisa? Bo szukam szukam i nie umiem... Wiem wiem... po tylu latach studiów. Ale nie chcę później martwić się o nowelizacje, skoro jest taka możliwość O ile jest!

W legalisie nie pamiętam dokładnie jak to się robiło, ale bodajże podobnie jak w lexie. W lexie klika się na datę dzisiejszą (prawa górna część strony) i po prostu wybiera "na dzień" i wpisuje datę 29.09.2012 r. W legalisie chyba robiło się tak samo, tylko datę wybierało się z kalendarza.

adik86 napisał:
Po co się tym przejmować ? Nie sądzę, żeby to miało jakiekolwiek znaczenie, bo MS nie robi raczej pytań z art. "na styku" a jeśli się takie trafi - co wg mnie jest bardzo wątpliwe to będzie jedno góra 2 więc pozostanie jeszcze 148 w których nie będzie problemu. Nie ma co się skupiać na bzdetach tylko uczyć się ABECADŁA PRAWNICZEGO

Nie do końca. Zwykle jest to prawdą, ale w tym roku, między ogłoszeniem wykazu aktów a egzaminem sporo się zmienia, np. połowa k.p.c. jest nowa, jeszcze lepsza. Zwykle starają się nie robić wrednych pytań, ale czym jest to prawnicze abecadło? bo chyba k.p.c. to właśnie coś takiego ;) Ogólnie lepiej zapobiegać niż leczyć, więc dobrze być w miarę na bieżąco ze stanem prawnym, bo uczymy się nie tylko do egzaminy. Gdzieś słyszałam, że po egzaminie też jeszcze będziemy musieli z tych przepisów korzystać i wiedza o nowym stanie się przyda tak, czy siak ;)

Ok już znalazłam w legalisie jak to się robi. Faktycznie jest taki mały kalendarzyk i tam można ustawić datę. Zawsze lepiej być na bieżąco niż liczyć na szczęście, że np. zmian, które przeoczę nie będzie. Dziękuję za odpowiedź.

dunloper napisał:
O czym Ty piszesz? :)

Edit:
ahhhh... dziś prima aprilis

nie daliscie sie nabrac;) jak Wam sie uczy?:). Moze w ramach "przerwy" od nauki kiedys wyskoczymy grupa "warszawska" do jakiegos lokalu podyskutowac o prawie;)

jak Wam idzie nauka? kiedy należy zacząć interesować się kiedy składać stosowne dokumenty w ORA i w ogóle gdzie można znaleźć takie terminy? będę wdzięczna za odp. :-)

niebylec napisał:
jak Wam idzie nauka? kiedy należy zacząć interesować się kiedy składać stosowne dokumenty w ORA i w ogóle gdzie można znaleźć takie terminy? będę wdzięczna za odp. :-)

W ubiegłym roku terminy na stronie mojej ORA (Szczecin) pojawiły się chyba koło czerwca. Papiery składało się bodajże do 10 sierpnia a egzamin był 5 dni wcześniej, więc wychodzi na to, że w tym roku termin składania papierów będzie koło 15.08 - jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi, bo już spaliłam ubiegłoroczny kalendarz :)

Terminy będą podane na stronach ORA (przynajmniej w Szczecinie były), ale jak zaczną się pojawiać w innych ORA a w Twojej nie, to możesz przedzwonić do siedziby i po prostu spytać kiedy, co i jak. A jak złożysz już papierki, to wyślą Ci list z informacją, co, gdzie i kiedy dokładnie się odbędzie i kiedy trzeba się pojawić i co wolno a czego nie ;)

PYTANIE
Z jakich platform internetowych proponujecie korzystać przy powtarzania materialu
Znalazłem kilka np. :
1. LexisNexis e-katedra,
2. C. H. Beck Testy prawnicze. pl
3. Pravnik.pl Testy na aplikacje

która oferuje 100% sukces na egzaminie :?:

Pewnie jest ich więcej szukam tej na...

Gizmok napisał:
PYTANIE
Z jakich platform internetowych proponujecie korzystać przy powtarzania materialu
Znalazłem kilka np. :
1. LexisNexis e-katedra,
2. C. H. Beck Testy prawnicze. pl
3. Pravnik.pl Testy na aplikacje

która oferuje 100% sukces na egzaminie :?:

Pewnie jest ich więcej szukam tej na...

100% sukcesu nie zaoferuje nikt. Sprawnik jest doprawdy zacny.

I jeszcze jedno pytanie
Egzamin konkursowy zawiera 150 pytań
A ile czasu trwa:?:

Gizmok napisał:
I jeszcze jedno pytanie
Egzamin konkursowy zawiera 150 pytań
A ile czasu trwa:?:

150 minut. To aż nadto na przeczytanie, rozwiązanie, sprawdzenie i naniesienie na kartę odpowiedzi.

A powiedzcie mi czy na egzaminie wstępnym pojawiają się pytania (chociażby kilka lub nawet jedno) z części szczególnych (KK, KKS)? Jak to było przez ostatnie lata?

Bo w spisie ustaw, które są podawane nie ma wyłączeń cz. szczególnych.

I drugie pytanie- kiedy mniej więcej pojawia się spis ustaw na egzamin wstępny (marzec?)?

sunglasses napisał:
A powiedzcie mi czy na egzaminie wstępnym pojawiają się pytania (chociażby kilka lub nawet jedno) z części szczególnych (KK, KKS)? Jak to było przez ostatnie lata?

Bo w spisie ustaw, które są podawane nie ma wyłączeń cz. szczególnych.

I drugie pytanie- kiedy mniej więcej pojawia się spis ustaw na egzamin wstępny (marzec?)?

Od 2009 nie było pytań z części szczególnej KK ani KKS czy KW, ale nikt nie wykluczy jednego czy dwóch pytań. Na pewno nie może być ich wiele (dlatego do tej pory jeszcze ich nie było), bo na każdy kodeks jest maks 15 pytań (19 na kpc).

Lista aktów prawnych w tym roku była w połowie marca, w ubiegłym też jakoś koniec marca mnie się kojarzy. Zwykle jak już się pojawią, to sprawnik, iurista i inne portale trąbią o tym dość głośno.

Wielkie dzięki kalafiorro!! :)

Na każdy kodeks ok. 15 pytań. A jak to jest z ustawami?

Kiedy dokładnie jest w tym roku egzamin wstępny na adwokacka/radcowska?

sunglasses napisał:
Wielkie dzięki kalafiorro!! :)

Na każdy kodeks ok. 15 pytań. A jak to jest z ustawami?

Kiedy dokładnie jest w tym roku egzamin wstępny na adwokacka/radcowska?

29 września.

15 w przybliżeniu na najważniejsze akty... na mniejsze jak ksh czy krio jest mniej pytań. Ogólnie zwykle pojawia się minimum 1 pytanie z każdej ustawy. Może 1 czy 2 pominą. Tak czy siak, większość ustaw jest traktowana po macoszemu, więc uczysz się ugn, która jest większa od krio ale z ugn będzie tylko 1-2 pytania. Z samych ustaw zawodowych czyli r.pr. i adw. jest po 2, 3 pytania.

Dzięki!
A wyniki kiedy?

I z roku na rok jest to mniej więcej tak samo- lista ustaw ok. marca, egzamin ok. września?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót