Egzamin wstępny na aplikację adwokacką 2012

• Autor wątku Autor wątku MissM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
sunglasses napisał:
Dzięki!
A wyniki kiedy?

I z roku na rok jest to mniej więcej tak samo- lista ustaw ok. marca, egzamin ok. września?

Egzamin jest z reguły w ostatnią sobotę września.
Wyniki są podawane różnie, w zależności od izby. W Szczecinie w ubiegłym roku wyniki były podawane w poniedziałek w siedzibie izby. Niektóre izby mają pewnie wyniki on-line wcześniej. Ale spokojnie. Na samym egzaminie Komisja dokładnie o wszystkim informuje.

Dokłądnie tak. Tam są nawet bardziej szczegółowo.Taka książka pewniak w zasadzie.

A powiedzcie mi, czy jest sens kupować tą książkę rok przed egzaminem? Bo to jest cegła i obawiam się, że te jak kupię dwa miesiące przed, to nie przerobię.. Tylko co z nowelizacjami.

sunglasses napisał:
A powiedzcie mi, czy jest sens kupować tą książkę rok przed egzaminem? Bo to jest cegła i obawiam się, że te jak kupię dwa miesiące przed, to nie przerobię.. Tylko co z nowelizacjami.

Szczerze powiem, że nie ma sensu. Jest sens kupić np. w marcu w roku egzaminu. Teraz ucz się ustaw, bo co roku zmieniają się maks 3 ustawy i zawsze jest mniej więcej 50 pozycji do opanowania. Teraz, jak koniecznie chcesz się uczyć, to możesz robić testy na iurista albo na sPrawnik bo są stosunkowo tanie i dość przyjaźnie opracowane. Tymczasem pomalutku możesz robić ustawy... Ucz się KC, KPC, KK cz. og., KPK, KSH, KRiO, KP, Konstytucji... To zajmuje więcej czasu niż by się wydawało. A same testy Stepaniuka są naprawdę dobre, ale nie na rok przed egzaminem... To już raczej jako sprawdzenie wiedzy, żeby nie utrwalać sobie błędów.

wielkie dzięki!
a powiedzcie mi, wstępny na radcowską jest w tym samym czasie? Są te same arkusze pytań czy trochę się różni zakres materiału?

sunglasses napisał:
wielkie dzięki!
a powiedzcie mi, wstępny na radcowską jest w tym samym czasie? Są te same arkusze pytań czy trochę się różni zakres materiału?

Egzamin wstępny na radcowską i adwokacką jest dokładnie taki sam. Wejdź na stronę Ministerstwa Sprawiedliwości i poszukaj ubiegłorocznych testów. Co do terminu, to wszystkie cztery wstępne: adwokacki, komorniczy, notarialny i radcowski, są tego samego dnia, o tej samej porze, tylko ogólna jest później, choć w tym roku to trochę krótko, bo egzamin jest 1 października.

Witam wszystkich,
Szukałem info na temat dobrego systemu do e-learningu i tak naprawdę ciężko znaleźć konkretną odpowiedź. Zależy kto co woli. Widzę że w tym wątku są jakieś zalążki, więc może ktoś wypowiedział się coś więcej jeśli korzysta. Tak naprawdę liczy się chyba kilka e-katedra, ars lege, testy prawnicze becka? No i jest jeszcze ten sprawnik, który z tego co czytałem jest chyba najbardziej innowacyjny na chwile obecną. Czy może ktoś z Was korzystał lub korzysta z jakiegoś. Może coś więcej od praktyków?

Dzięki za odpowiedź

Miałam w ubiegłym roku dostęp do WoltersaKluwera Lexa przed applikacją... Wolę ich testy pisemne, bo platforma e-learningowa była mizerna.

Testy Becka są przyjemne, dobrej jakości i na dość wysokim poziomie. Miałam dostęp rok temu i mam teraz na dwa tygodnie. Jest w sumie ok.

Osobiście najlepiej mi się korzysta ze sPrawnika, bo mogę robić zbiorcze testy z kilku wybranych źródeł, współzawodniczę z innymi osobami korzystającymi z testów i mam przyjazne graficzne wykresy dotyczące moich postępów. Mogę też robić symulacje testów a wirtualny nauczyciel mówi mi jaki poziom pytań jeszcze kuleje. Osobiście polecam.

Hej,
Przyłącze się do tematu. Wcześniej korzystałem z testów becka i e-katedra, ale teraz też przerzuciłem się na sprawnika. Maja ogromną bazę pytań, fajnie się nawiguje i testy zgodne z tegorocznymi obowiązującymi na egzaminie.Może trochę mało jeszcze audiobooków i e-booków powiązanych ale wciąż rośnie. Dla mnie rewelka. Przydałby się jeszcze tylko baza ustaw, żeby wszystko mieć w jednym miejscu:(

hej, a co sądzicie o zrównaniu uprawnień radców i adwokatów? Co więcej radcowie mają cały czas przewagę z racji możliwości bycia zatrudnionymi na umowę o pracę. Nie wahacie się czy adwokacka to nadal najlepszy wybór? Ja zaczęłam...

Wiesz co, ja uważam, że do prowadzenia spraw karnych i tak lepiej przygotują mnie radcowie, a co do samego pomysłu, jest kontrowersyjny. Bo ciężko sobie wyobrazić, że w sprawie karnej, w której obrońca broni kogoś oskarżonego o działanie na niekorzyść spółki Skarbu Państwa, ale w inny sposób pokrzywdzonym jest Skarb Państwa, nagle obrońcą zostanie radca prawny zatrudniony w jakiejś instytucji państwowej. No dla mnie to z gruntu wyklucza w ogóle zasadność obrony wtedy, skoro obrońca działa dla pokrzywdzonego. Co z tego, że ktoś będzie to oddzielał - ktoś może nie oddzielić i bać się o przywileje osoby zatrudnionej na umowę o pracę, np. ZUS. Dla mnie to po prostu dziwna idea.

kalafiorro napisał:
Miałam w ubiegłym roku dostęp do WoltersaKluwera Lexa przed applikacją... Wolę ich testy pisemne, bo platforma e-learningowa była mizerna.

Testy Becka są przyjemne, dobrej jakości i na dość wysokim poziomie. Miałam dostęp rok temu i mam teraz na dwa tygodnie. Jest w sumie ok.

Osobiście najlepiej mi się korzysta ze sPrawnika, bo mogę robić zbiorcze testy z kilku wybranych źródeł, współzawodniczę z innymi osobami korzystającymi z testów i mam przyjazne graficzne wykresy dotyczące moich postępów. Mogę też robić symulacje testów a wirtualny nauczyciel mówi mi jaki poziom pytań jeszcze kuleje. Osobiście polecam.
Dzięki za info. Obadam tego sprawnika.

Witam
Mam pytanie, właściwą izbą dla mojego miejsca zamieszkania jest izba łódzka, chciałabym jednak zdawać egzamin na aplikację w Warszawie. Czy jest taka możliwość i jak to wygląda w praktyce? Bardzo proszę o odpowiedź.Pozdrawiam

Zdajesz/odbywasz aplikacje w miejscu w ktorym zlozysz dokumenty

"Zgłoszenie o przystąpieniu do egzaminu wstępnego powinno zawierać:
1.wniosek o dopuszczenie do egzaminu wstępnego,
2.kwestionariusz osobowy,
3.życiorys,
4.kopię dokumentu potwierdzającego ukończenie wyższych studiów prawniczych w Rzeczypospolitej Polskiej i uzyskanie tytułu magistra lub zagranicznych studiów prawniczych uznanych w Rzeczypospolitej Polskiej, albo zaświadczenie o zdaniu egzaminu magisterskiego,
zamiast dokumentu, o którym mowa w pkt 4), można złożyć zaświadczenie, z którego wynika, iż kandydat zdał wszystkie egzaminy i odbył praktyki przewidziane w planie wyższych studiów prawniczych oraz ma wyznaczony termin egzaminu magisterskiego."

Mam problem, ponieważ nie wiem czy do 15 sierpnia będę miała ustalony termin obrony... nie wiecie jak to wygląda w praktyce?

calliope napisał:
"Zgłoszenie o przystąpieniu do egzaminu wstępnego powinno zawierać:
1.wniosek o dopuszczenie do egzaminu wstępnego,
2.kwestionariusz osobowy,
3.życiorys,
4.kopię dokumentu potwierdzającego ukończenie wyższych studiów prawniczych w Rzeczypospolitej Polskiej i uzyskanie tytułu magistra lub zagranicznych studiów prawniczych uznanych w Rzeczypospolitej Polskiej, albo zaświadczenie o zdaniu egzaminu magisterskiego,
zamiast dokumentu, o którym mowa w pkt 4), można złożyć zaświadczenie, z którego wynika, iż kandydat zdał wszystkie egzaminy i odbył praktyki przewidziane w planie wyższych studiów prawniczych oraz ma wyznaczony termin egzaminu magisterskiego."

Mam problem, ponieważ nie wiem czy do 15 sierpnia będę miała ustalony termin obrony... nie wiecie jak to wygląda w praktyce?

Odsyłam do ustawy... tam jest wszystko... Odsyłam też do zacytowanego przez Ciebie pkt. 4: można złożyć odpowiednie zaświadczenie a kopię dyplomu donieść w terminie późniejszym, najpóźniej jednak na 7 dni przed terminem egzaminu.

W dzisiejszej Gazecie Prawnej Jarosław Gowin, Minister Sprawiedliwości mówi: aplikacja radcowska nie będzie na razie skrócona. Przekonał mnie głos samorządu.

do adwokackiej też się to odnosi żuczki:)

zrównania też nie będzie ale to akurat dobrze
tyle z deregulacji Gowina

A skąd wnioskujesz o braku zrównania? Możesz podać linka do artykułu?

kalafiorro napisał:
Odsyłam do ustawy... tam jest wszystko... Odsyłam też do zacytowanego przez Ciebie pkt. 4: można złożyć odpowiednie zaświadczenie a kopię dyplomu donieść w terminie późniejszym, najpóźniej jednak na 7 dni przed terminem egzaminu.

dziękuje za odpowiedź, ale jak napisałam w pytanie, nie chodziło mi jak to wygląda w ustawie, ale w praktyce.

Żeby uzyskać to zaświadczenie, musze mieć wyznaczony termin obrony. A niestety nie wiem czy mój promotor to uczyni w terminie do 15 sierpnia. Stąd pytanie, czy ktos spotkał się z taką sytuacją ? czy jakieś inne zaświadczenie z uczelni?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót