Egzamin wstępny na aplikację adwokacką 2012

• Autor wątku Autor wątku MissM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jednak czytając tak ogromną liczbę ustaw i tak ciężko spamiętać wszystkie= tylko, albo, lub, itp. chyba, że tylko mi ciężko ;)

Nie tylko ;-) A ja się zastanawiam czy jest sens zdawać w tym roku skoro z przyczyn ode mnie niezależnych nie będę w stanie każdą ustawę przeczytać. :(

W Aplikacji od ogółu do szczegółu dobre jest to, że wytłuszczonym drukiem podaje najważniejsze informacje. Gdyby mi nikt nie "wytłuścił" kar w kk i kks do tej pory wszystko by mi się myliło :] Jednak faktem jest, iż wiele ważnych rzeczy jest pominiętych. (typu orzekanie środków karnych "może na zawsze", "orzeka na zawsze", czy samo stosowanie "np.".) Też wydałem na Lexis Nexis i w sumie nie wiem, czy nie lepiej byłoby od razu korzystać z Arslege.

podziwiam Was! dla mnie nauczenie sie tej książki z szczegółami które w niej są zawarte to już jest wyczyn :-) ahh

znacie statystyki z wcześniejszymi wynikami, jaki był największy i która ORA?

Słuchajcie, składając dokumenty trzeba dołączyć oryginalny dokument potwierdzający przelew- co przez to dokładnie się rozumie? Jeśli bym robiła przelew internetowy to czy takim dokumentem będzie po prostu wydrukowane przeze mnie potwierdzenie? A może lepiej udać się do banku i poprosić o dokonanie przelewu i wtedy otrzyma się od banku jakiś papierek potwierdzający jego dokonanie?

Będę składała dokumenty w totalnie innym rejonie Polski i nie chciałabym na miejscu dowiedzieć się, że mam jakieś niekompletne, których nie mogą przyjąć, stąd zatem te asekuracyjne pytania :)

A tak jeszcze z innej beczki, pisaliście że części szczególne np. z KK sobie prawdopodobnie odpuszczacie, a jak natomiast z umowami z KC? Wszystkie przerabiacie? A może tylko te najbardziej charakterystyczne? A może totalnie odpuszczacie z nadzieją, że albo się coś na czuja trafi, albo nie będzie wiele pytań z tego? :) Bo kurczę czas nagli, a tego materiału jest wciąż tak długo, że jak już człowiek ma z czegoś zrezygnować to chociaż tak z głową.. Choć wiadomo, że to trochę taka loteria ;)

1. wydruk z internetu potwierdzający wydanie dyspozycji przelewu;
2. dla bezpieczeństwa lepiej przerobić wszystkie, przyjemnie się czyta.

Z kc pytania są (przynajmniej do tej pory zawsze były) ze wszystkiego, więc nie warto oszczędzać nawet na kontraktacji, bo może się trafić pytanie o istotę tego ustrojstwa albo o terminy przedawnienia itp.

jaką macie "wydajność"? ja przerabiam max 200 pytań ze Stepaniuka dziennie, więcej sobie nie wyobrażam...

ja przerabiam ok. 200-300 pytań na arslege. kc zamierzam cale przerobic..wole sie skupic bardziej na kodeksach...a Wy wszystkie ustawy szczegolne przerabiacie?

pomijam niektore ustawy...wole miec zrobione w 100% kodeksy niz pobieznie wszystko..z kodeksow trafi sie pewnie po 20 pytan, a z jakiejs ustawy moze tylko 2...

tylko, że z takiej ustawy jak upadłościowe i naprawcze kilka pytań jest co roku. znam wiele osób które przejechało sie rok temu na dokładnej nauce kodeksów, pomijając inne ustawy, szczególnie że czasem brakuje "tylko" 1 pkt...

prawo upadlosciowe i naprawcze jest wazne. mi chodzilo raczej o takie akty jak np. prawo budowlane...kazdy ma swoja taktyke...

no niestety, kodeksy w sumie dają jakieś osiemdziesiątparę punktów. DO tego trzeba zrobić ppsa, Konstytuta, TUE i TFUE, upadłościowe i naprawcze, ksc, prawo o adwokaturze, ustawę o radcach prawnych, ustrojowe itd. Z ugn może być przecież nawet do 3 pytań :/

kiedyś czytalem artykul na arslege i podawali tam, że ok. 110 pytan na egzaminie to pytania z kodeksów..wierze im i na ile czas mi pozwoli to przeczytam ta unie, choc to pieta Achillesa dla mnie:rolleyes:

Jak liczyłem pytania biorąc pod uwagę test z zeszłego roku, to nawet jakby ktoś miał 100 % z całego cywila, konstytucyjnego, karnego i admina to i tak nie wychodzi nawet 100 pkt.

W jaki sposób się uczycie? Ja najpierw czytam ustawę "na sucho" , a potem robię test, a potem jeszcze raz robię ten sam test, coś takiego uważam za przerobienie pytania.

klossJaco napisał:
kiedyś czytalem artykul na arslege i podawali tam, że ok. 110 pytan na egzaminie to pytania z kodeksów..wierze im i na ile czas mi pozwoli to przeczytam ta unie, choc to pieta Achillesa dla mnie:rolleyes:

Ja wolałam sprawdzić samodzielnie w testach z lat ubiegłych. Nie zagłębiając się w szczegóły:
2011 > ~90 p. z kodeksów
2010 > ~83 p. z kodeksów

W tym:
kk, kpk, kw, kpsw, kc, kpc, krio, ksh, kp, kpa

Zamiast polegania na artykułach, warto zajrzeć jednak do tych starszych testów, bo dają ogląd na to, jak się pytania zwykle kształtują i rozwijają. Cała unia to tylko 4 pkt. TUE i TFUE są nie tylko trudne ale przede wszystkim długie i nudne, więc czasem lepiej w tym czasie łyknąć 7 krótkich ustaw, z których się zdobędzie od 5 do 9 punktów ;) Strategia...

dokladnie kalafiorro...masz racje:) wiadomo, ze nie mozna pominac ustaw..a jak Tobie idzie rozwiazywanie testow?

corporate' owiec podobnie przerabiam material...najpierw czytam jakas partie, robie testy i poprawiam bledne odpowiedzi. po przerobieniu calego aktu poprawiam tylko te bledne. mam taka mozliwosc dzieki Arslege, bo zachowane sa w pamieci moje przerobione testy:)

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót