Egzamin wstępny na aplikację adwokacką 2012

• Autor wątku Autor wątku MissM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
a w tamtym roku jak ogłosili wyniki, dzień wcześniej czy tego dnia co miały być ogłoszone?

Słuchajcie pamiętam co zaznaczałem na teście.

Rozwiązałem test ze strony ministerstwa:D

Wczorajsze wyniki na externecie były prawdziwe!!!:D

Miałem 120 wczoraj dziś wyliczyłem 119 i 2 nie pamiętam dokładnie co zaznaczyłem.

Witam serdecznie,

zwracam się z pytaniem, czy ktoś otrzymał tak jak ja 98 pkt z egzaminu wstępnego na aplikację adwokacką i tak jak ja chciałby się odwołać?

ja czekam jeszcze na wyniki ale po wyliczeniu punktów okazuje się, że jest to bardzo prawdopodobne...

Kama88 napisał:
Witam serdecznie,

zwracam się z pytaniem, czy ktoś otrzymał tak jak ja 98 pkt z egzaminu wstępnego na aplikację adwokacką i tak jak ja chciałby się odwołać?

naliczyłam sobie 97 pkt, ale czekam na wyniki, jak niedam to będę się odwoływać

na jaką podstawę będziecie się ewentualnie powoływać w odwołaniach??

Zgadzam się z forumowiczami - samo oczekiwanie na wynik znacznie cięższe niż stres związany z pisaniem. Po rozwiązaniu testu jeszcze raz na stronie Ministerstwa jakby delikatna ulga, bo zapas całkiem spory ale nigdy nie wiadomo.
Gratulacje wszystkim 100-tkom i wyżej, powodzenia 90-tkom w pisaniu odwołań!

slonko7015 napisał:
na jaką podstawę będziecie się ewentualnie powoływać w odwołaniach??

Mi się wydaje, że test był prawidłowo ułożony.
Jedno pytanie wzbudza moje wątpliwości - nr 32. Co prawda literalne brzmienie art. 39 kks jest oczywiste, to jednak przepisy dotyczące łączenia kar z kk stosuje się z mocy art. 20 par. 2 kks. Granice kary są jedynie inne. Jest pewna uchwała SN (I KZP 29/00) która wyraża coś takiego:
"właśnie w materii dotyczącej łączenia kar orzeczonych za zbiegające się przestępstwa kodeks karny skarbowy w szerokim zakresie odwołuje się do odpowiedniej regulacji zawartej w kodeksie karnym. Wyraziło się to przez odesłanie zawarte w art. 20 § 2 k.k.s. m.in. do przepisów art. 85, 86 § 2 i 3, art. 87, 89 § 1 i 3, art. 90 i 92 k.k. W następstwie takiego zabiegu akurat w tym zakresie prawo karne skarbowe przejmuje zasady łączenia kar określone w kodeksie karnym, z zastrzeżeniem jedynie własnych granic wymiaru kary łącznej grzywny (art. 39 k.k.s.)"
Analizując orzecznictwo dot. kwestii pytań na egzaminach delikatnie skłaniałbym się za stwierdzeniem, że to akurat pytanie jest do obalenia. Test bowiem ma sprawdzać wiedzę w całości, a nie znajomość literalnego brzmienia przepisów.

Dzięki, to już zawsze coś. Ja będę się powoływać na niejasne sformułowanie pytania w efekcie czego zdający mógł być wprowadzony w błąd, a co najmniej sformułowanie pytania w dany sposób budziło wątpliwości, nie było dostatecznie sprecyzowane itd. trzeba kombinować, bo niestety, ale też odnoszę wrażenie, iż test jest dobrze przygotowany.
Będę wdzięczna ze wszystkie sugestie - w miarę mojego skrupulatnego sprawdzania testu z treścią przepisów będę podawała również swoje propozycje.

No to jeśli już jesteśmy przy k.k.s. : pytanie nr 31.

Zgodnie z Kodeksem karnym skarbowym, w postępowaniu w stosunku do nieobecnych orzeczenie co do kary, środka karnego lub innego środka można ograniczyć do:
A. przepadku przedmiotów,
B. zakazu wykonywania określonego zawodu,
C. podania wyroku do publicznej wiadomości.

Oczywiście odpowiedź "a" jest jak najbardziej prawidłowa. Niemniej jednak wnioskując a maiori ad minus sąd może ograniczyć się do podania wyroku do publicznej wiadomości.

Zapewne, w przeciwieństwie do mnie, większość zaznaczyła jednak odpowiedź "a" :P ale jeśli pytacie o nieścisłości to chyba jest jedna z nich...

matikb87 napisał:
Słuchajcie pamiętam co zaznaczałem na teście.

Rozwiązałem test ze strony ministerstwa:D

Wczorajsze wyniki na externecie były prawdziwe!!!:D

Miałem 120 wczoraj dziś wyliczyłem 119 i 2 nie pamiętam dokładnie co zaznaczyłem.

no to super, to ja juz nie sprawdzam swojego testu bo nie chce sie denerwować dodatkowo

darkanzli napisał:
No to jeśli już jesteśmy przy k.k.s. : pytanie nr 31.

Zgodnie z Kodeksem karnym skarbowym, w postępowaniu w stosunku do nieobecnych orzeczenie co do kary, środka karnego lub innego środka można ograniczyć do:
A. przepadku przedmiotów,
B. zakazu wykonywania określonego zawodu,
C. podania wyroku do publicznej wiadomości.

Oczywiście odpowiedź "a" jest jak najbardziej prawidłowa. Niemniej jednak wnioskując a maiori ad minus sąd może ograniczyć się do podania wyroku do publicznej wiadomości.

Zapewne, w przeciwieństwie do mnie, większość zaznaczyła jednak odpowiedź "a" :P ale jeśli pytacie o nieścisłości to chyba jest jedna z nich...

Ja w tym pytaniu nie widzę żadnej nieścisłości. Pytanie żywcem przepisane z kodeksu:

Przepis prawny:
art. 19 § 4. W postępowaniu w stosunku do nieobecnych orzeczenie co do kary, środka karnego lub innego środka można ograniczyć do przepadku przedmiotów.

Nie twierdzę, że nie jest - oczywiście odpowiedź a jest poprawna (tak jak napisałem) i wzięta "żywcem z kodeksu".
Ja jedynie twierdzę, ze możliwe jest również w takim wypadku ograniczenie się do podania wyroku do publ. wiadomości. Innymi słowy: pytanie nie jest precyzyjnie sformułowane lub mozliwe są 2 odpowiedzi.

z tego co ja sprawdzałem sobie dziś test też mi wychodzi że jest bardzo prawdopodobny wynik na extranecie! ) OBY OBY !!

MissM a powiedz jak Tobie wyszło - porównanie wyników z testu który obliczyłas z tym co pojawilo się w extranecie?

Wygląda na to że wczorajsze wyniki są prawdziwe :) policzyłam te odpowiedzi które pamiętam na 100% i te które mam źle i by się zgadzało mniej więcej, bo jest parę pytań w których kompletnie nie pamiętam co zaznaczyłam :D

Słuchajcie czy ktoś miał może wątpliwości co do odpowiedzi na pytanie 150? ja dostałam test, w którym wśród odpowiedzi na pytanie 150 nie było rzecznika. Odpowiedzi, które były wymienione bazowały na poprzednim stanie prawnym i odpowiadały temu co pojawiło się na egzaminie w którymś z lat ubiegłych. By the way nie było do wyboru rpo?????? chyba, że ja już taką pomroczność miałam na tym egz, że mi się coś popie..., ale akurat na to zwróciłam uwagę przy uczeniu i zapamiętałam, bo jak robiłam testy na lexisnexis to było też to pytanie o nadanie statutu biura rzecznika i też były odpowiedzi ze starej regulacji.

Zobaczcie na pytanie z testu z ubiegłego roku:

Zgodnie z ustawą o Rzeczniku Praw Obywatelskich, statut Biura Rzecznika Praw Obywatelskich nadaje:
Wybierz odpowiedź
a. Prezydium Sejmu po zasięgnięciu opinii Rzecznika Praw Obywatelskich,
b. Rzecznik Praw Obywatelskich w porozumieniu z Prezesem Rady Ministrów,
c. Marszałek Sejmu na wniosek Rzecznika Praw Obywatelskich.

sorki to było w 2010 roku - pytanie nr 142. Miałam tylko te odpowiedzi z 2010, ale w innej kolejności

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót