Egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską 2018

• Autor wątku Autor wątku ubez1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja zabrałam się za naukę dopiero dzisiaj i mam nadzieję, że trzy miesiące intensywnej pracy wystarczą, aby dostać się na aplikację. Powodzenia wszystkim ;)

Tak sobie czytam, że niektórzy z Was mają już większe ustawy przerobione a ja dopiero mam zamiar je zacząć robić od połowy lipca. :o Póki co robię powoli, tzn. trochę czytam głównie klikam testy i staram się zapamiętywać. Mam nadzieję, że starczy czasu. Co do KPK to jak było wspomniane wyżej, warto zobaczyć co było w poprzednich latach bo są rzeczy, które się nigdy nie pojawiły.

e-azy napisał:
Będę musiała powtórzyć, bo za miesiąc pewnie niewiele będę pamiętać 😉 ciężko mi powiedzieć, na razie skoncentruję się na tym co zostało do zrobienia. A jak u Ciebie?

Identycznie, też robię byle do przodu i na razie nie myślę o powtórce, dlatego to też zapytałam jaki jest twój sposób. Ja czytam trochę ustawy, robię testy i notatki więc mam nadzieję że w głowie trochę zostanie i też trzeba będzie za miesiąc może początkiem września zabrać się za powtórkę ;)

zgadza się, niektóre zagadnienia nie pojawiły się dotąd ani razu, ale ryzyko, że się pojawić mogą jednak jest... :what: Jak myślicie? (Ale i tak części szczegółowej kk nie tykam!)

Witam,
również przystępuje do egzamin wstępnego dla aplikację adwokacką, w Toruniu jeśli to kogoś interesuje :). Odnośnie tego mam pytanie czy ktoś się uczy/ł z najnowszej książki Stepaniuka i zdaje to egzamin? Liczę na opinie osób, które studiowały tą książkę jak i studiują. Nadmienię tylko, że mam jeszcze wykupiony kurs przygotowujący do egzaminu na arslege.

Pozdrawiam.

Korzystam i lubię, bo są fajnie uporządkowane i dzięki temu nauka jest efektywna. Ideałem dla mnie byłyby pytania ze Stepaniuka w formie arslege :) Cóż, forma online jest dostępniejsza i łatwiejsza. Stepaniuka mam w pdfie i drukuję to, co bardziej mi potrzebne (głównie kodeksy). Plusem tego opracowania wg mnie jest to, że zawiera ona pytania z lat poprzednich i że są oznaczone, z którego roku pochodzą. Książka drukowana to niestety nieporęczna cegła. Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Cześć witam wszystkich w to piękne przedpołunie!
Faaaajnie, że taka grupa powstała :wink:

Właśnie będę kupować testy na ArsLege.
Studia skończyłam rok temu i od tego czasu siędzę na stażu w Niemczech.

Naukę zaczynam dzisiaj. Kilku moich znajomych mówi, że wystarczą 2 miesiące.

Będzie dobrze Kochani! Do dzieła! :tuptup:

Witaj, cieszy mnie, że nasze póki co skromne grono się powiększa :) ja dla odmiany dziś, wczoraj i chyba (!) przedwczoraj nic nie ruszyłam. Przy takich tropikach muszę zmienić strategię naukową i uczyć się rano :)

Ja wczoraj zostałam magistrem prawa, naukę do egzaminu zaczynam jutro (żeby nie było-do obrony studiowałam kpa). Mam Heliosz, Stepaniuka i ustawy, myślę że zdążę z wazniejszymi rzeczami, europejskie rzeczy tylko przejrze.

Pytanie do tych którzy robią selekcje i nie uczą sie wszystkiego (bo wiem że są tacy co czytają całość) : które ustawy, lub jakie części jakich ustaw odpuszczacie? Ja na tę chwilę odrzuciłem cz. szczególną KK oraz pr. upadlościowe.

K.L.O napisał:
Pytanie do tych którzy robią selekcje i nie uczą sie wszystkiego (bo wiem że są tacy co czytają całość) : które ustawy, lub jakie części jakich ustaw odpuszczacie? Ja na tę chwilę odrzuciłem cz. szczególną KK oraz pr. upadlościowe.

Odpuszczam to co napisałeś, 'unię', autorskie, restrukturyzacyjne, gospodarkę nieruchomościami.

w kk część szczególna - raz do przeczytania i juz.
Szkoda czasu na kucie wszyskich terminów :)

ja właśnie dokumenty do OIRP Warszawa złożyłam - formalności mam z głowy :D

A z KPC część czwartą- Przepisy z zakresu międzynarodowego postępowania cywilnego robicie? :)

liyaah napisał:
w kk część szczególna - raz do przeczytania i juz.
Szkoda czasu na kucie wszyskich terminów :)

ja właśnie dokumenty do OIRP Warszawa złożyłam - formalności mam z głowy :D

Czy życiorys ma tak wyglądać jak ten na rekrutację do przyszłej pracy? ;p ja się zastanawiam pomiędzy dwiema OIRP, daje sobie jeszcze tydzień :confused:czasu

e-azy napisał:
Czy życiorys ma tak wyglądać jak ten na rekrutację do przyszłej pracy? ;p ja się zastanawiam pomiędzy dwiema OIRP, daje sobie jeszcze tydzień :confused:czasu

dokładnie, ja złożyłam w formie CV ale można również w formie opisowej.

postępowanie nieprocesowe chyba też można odpuścić ?

Życiorysy piszemy odrecznie, cv wiadomo jak do zwykłej pracy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót