Egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską 2018

• Autor wątku Autor wątku ubez1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Odnośnie kursy video na arslege- odpuście. Ja się skusiłam i dziś twierdzę, że niepotrzebnie. Zrobiłam tylko część kc i nie wydaje mi się, żebym umiała je lepiej przez to. Inne kodeksy próbowałam robić, ale te wykłady są po prostu nudne. Ok. jest jeden plus wg mnie- zawierają pomocne plansze, które akurat lubię. Ale nadal cena wg mnie tych kursów video jest nieadekwatna. Jeszcze jedna kwestia- do egz zostało 2 m-ce. Wg mnie za mało już czasu na oglądanie wykładów. Lepiej postawić na testy.

Dzięki za odpowiedź bo jestem w trakcie robienia testów, ok 400 pytań dziennie. Skuteczność jak na początek i tak mnie nie zadowala bo oscyluje w okolicach 55 %. Na pewno leży u mnie prawo wekslowe, tutaj wynik był poniżej jakiejkolwiek krytyki.. Ja cały pakiet na arslege kupiłem w lutym za 600 zł. W skład tego wchodzą te kursy, testy itd. itp.

W innych izbach też może być coś na kształt www.ewnar.pl. ? Może jest ktoś z Olsztyna? Niestety strona olsztyńskiej izby chyba nie pamięta o potencjalnych aplikantach albo ja kiepsko szukam... :(

Bickie napisał:
W innych izbach też może być coś na kształt www.ewnar.pl. ? Może jest ktoś z Olsztyna? Niestety strona olsztyńskiej izby chyba nie pamięta o potencjalnych aplikantach albo ja kiepsko szukam... :(

Ja zdaję w Olsztynie. Z tego co wiem, nie ma rekrutacji online i wszystkie dokumenty trzeba złożyć w postaci papierowej.

Anita_ napisał:
Ja zdaję w Olsztynie. Z tego co wiem, nie ma rekrutacji online i wszystkie dokumenty trzeba złożyć w postaci papierowej.

Dziękuję bardzo. 😊 A kwestionariusz osobowy dowolny?

Co do inforamcji na enwar ORiP Warszawa to :

1. Wniosek o dopuszczenie do egzaminu wstępnego (wydruk z systemu rekrutacyjnego kandydatów).

2. Kwestionariusz osobowy (wydruk z systemu rekrutacyjnego kandydatów).

3. Podpisany życiorys (w formie CV lub tradycyjnej - opisowej).

4. Kopia dokumentu potwierdzającego ukończenie wyższych studiów prawniczych w Rzeczypospolitej Polskiej i uzyskanie tytułu magistra lub zagranicznych studiów prawniczych uznanych w Rzeczypospolitej Polskiej, albo zaświadczenie o zdaniu egzaminu magisterskiego.

5. Zamiast dokumentu, o którym mowa w pkt 4, można złożyć zaświadczenie, z którego wynika, iż kandydat zdał wszystkie egzaminy i odbył praktyki przewidziane w planie wyższych studiów prawniczych oraz ma wyznaczony termin egzaminu magisterskiego. Warunkiem dopuszczenia do egzaminu wstępnego takiego kandydata jest złożenie przez niego w siedzibie komisji kwalifikacyjnej nie później niż 7 dni (22 września 2018 r.) przed terminem egzaminu wstępnego kopii dokumentu potwierdzającego ukończenie wyższych studiów prawniczych w Rzeczypospolitej Polskiej i uzyskanie tytułu magistra lub zagranicznych studiów prawniczych uznanych w Rzeczypospolitej Polskiej, albo zaświadczenia o zdaniu egzaminu magisterskiego.

6. Oryginał dowodu uiszczenia opłaty za egzamin wstępny.

7. Trzy zdjęcia zgodne z wymaganiami obowiązującymi przy wydawaniu dowodów osobistych.

8. Odpis skrócony aktu małżeństwa - kopia (tylko w przypadku zmiany nazwiska po uzyskaniu dyplomu ukończenia studiów wyższych).

Czyli spokojnie można złożyć CV.

I kolejna wa zna informacja:

Wydrukuj z systemu rekrutacyjnego dokumenty: wniosek o dopuszczenie do egzaminu, kwestionariusz osobowy.

Złóż osobiście lub wyślij wymagane dokumenty do OIRP, w której będziesz zdawał egzamin.

Ps. Jak będziecie wypełniać dane w enwarze to nie klikajcie "drukuj" przed upewnieniem się, że wszystkie dane są ok bo później nie można ich poprawić i trzeba pisać do wsparcia IT (wiem z autopsji ;) ).

Bickie napisał:
wszędzie, gdzie rejestracja do oirp jest internetowa jest EWNAR (tj. Egzamin Wstępny Na Aplikację Radcowską).:)

karusiah napisał:
Co do inforamcji na enwar ORiP Warszawa to :

1. Wniosek o dopuszczenie do egzaminu wstępnego (wydruk z systemu rekrutacyjnego kandydatów).

2. Kwestionariusz osobowy (wydruk z systemu rekrutacyjnego kandydatów).

3. Podpisany życiorys (w formie CV lub tradycyjnej - opisowej).

4. Kopia dokumentu potwierdzającego ukończenie wyższych studiów prawniczych w Rzeczypospolitej Polskiej i uzyskanie tytułu magistra lub zagranicznych studiów prawniczych uznanych w Rzeczypospolitej Polskiej, albo zaświadczenie o zdaniu egzaminu magisterskiego.

5. Zamiast dokumentu, o którym mowa w pkt 4, można złożyć zaświadczenie, z którego wynika, iż kandydat zdał wszystkie egzaminy i odbył praktyki przewidziane w planie wyższych studiów prawniczych oraz ma wyznaczony termin egzaminu magisterskiego. Warunkiem dopuszczenia do egzaminu wstępnego takiego kandydata jest złożenie przez niego w siedzibie komisji kwalifikacyjnej nie później niż 7 dni (22 września 2018 r.) przed terminem egzaminu wstępnego kopii dokumentu potwierdzającego ukończenie wyższych studiów prawniczych w Rzeczypospolitej Polskiej i uzyskanie tytułu magistra lub zagranicznych studiów prawniczych uznanych w Rzeczypospolitej Polskiej, albo zaświadczenia o zdaniu egzaminu magisterskiego.

6. Oryginał dowodu uiszczenia opłaty za egzamin wstępny.

7. Trzy zdjęcia zgodne z wymaganiami obowiązującymi przy wydawaniu dowodów osobistych.

8. Odpis skrócony aktu małżeństwa - kopia (tylko w przypadku zmiany nazwiska po uzyskaniu dyplomu ukończenia studiów wyższych).

Czyli spokojnie można złożyć CV.

I kolejna wa zna informacja:

Wydrukuj z systemu rekrutacyjnego dokumenty: wniosek o dopuszczenie do egzaminu, kwestionariusz osobowy.

Złóż osobiście lub wyślij wymagane dokumenty do OIRP, w której będziesz zdawał egzamin.

Ps. Jak będziecie wypełniać dane w enwarze to nie klikajcie "drukuj" przed upewnieniem się, że wszystkie dane są ok bo później nie można ich poprawić i trzeba pisać do wsparcia IT (wiem z autopsji ;) )./QUOTE]
na stronie mojej oirp było wyraźnie zaznaczone, że jedno ze zdjęć ma być podpisane. Dzięki za rady.

liyaah napisał:
Czytajmy ze zrozumieniem :)
Osobiście można je złożyć ale w innej formie niż z (szablonu który pobrało się z www) nie będą przyjmowane :)

Moja wina moja wina:D chciałam podkreślić, że EWNARnie obowiązuje tylko w Wawie. dla mnie EOT:roza:

Mi udało się złożyć wczoraj dokumenty w ORiP Warszawa. CV przeszło tylko musiało być odręcznie podpisane. Wydruk- duplikat potwierdzenia przelewu też ok. Status w enwarze już mam zmieniony na "kompletny".

Natomiast jak będziecie chcieli składać osobiście to musicie iść do holu II i tam na parterze po prawej stronie panie przyjmują dokumenty.

I ja też właśnie otrzymałam w systemie status "kompletne" :) Ja akurat pokusiłam się o napisanie życiorysu (ale absolutnie nie odręcznie, więc tym samym neguję sugestię, która padła gdzieś wcześniej że życiorys powinien być sporządzony odręcznie).

Dzięki dziewczyny za rozwiązanie wątpliwości.

Jutro zmiany w ustawach o samorządzie gminnym i powiatowym (monitoring).

Może ktoś wskazać, które ustawy tak na prawdę nie padają na egzaminie? Czy większość egzaminu to podstawy z cywila, karnego, administracyjnego, gospodarczego ewentualnie pracy?

Jeżeli chodzi o rozkład pytań to tak było w poprzednich latach, trudno przewidzieć jak będzie w tym roku, ale stawiam, że podobnie. Jest kilka ustaw, które obowiązywały w ubiegłym roku, w tym - nie (np. prawo zamówień publicznych, czy swoboda działalności gosp.), z ustawy o SN, która w tym roku obowiązuje nie było w 2017 żadnego pytania. A wiadomo, że zaraz będzie kolejna nowelizacja...

Bardziej mi chodziło czy padają pytania z gospodarki nieruchomościami, traktatów czyli UE i pytania z zakresu prawa konstytucyjnego może nie sama Konstytucja ale Sądy Powszechne, Stowarzyszenia ale Prokuratoria, Rzecznik itp itd. Ale dziękuje za odpowiedź

funkcjonowanie UE i UE traktat w 2017 odpowiednio po 2 pytania. Sądownictwo powszechne 2 pyt., stowarzyszenia 1 pyt., gospodarka nieruchomościami 1 (przez ostatnie 3 lata). Prokuratoria Generalna nie obowiązywała w ubiegłym roku.

Papuga92 napisał:
Bardziej mi chodziło czy padają pytania z gospodarki nieruchomościami, traktatów czyli UE i pytania z zakresu prawa konstytucyjnego może nie sama Konstytucja ale Sądy Powszechne, Stowarzyszenia ale Prokuratoria, Rzecznik itp itd. Ale dziękuje za odpowiedź

hej, tu masz trochę satystyki (zjedź w dół)
***mod***

ale to tylko statystyka :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Cześć wszystkim :) wybieram się w tym roku na aplikacje adwokacką i chcialam zapytac czy jest tu może ktoś kto jest na aplikacji w Katowicach albo w Kielcach? I podzieli się wrażeniami? I jeszcze jedno pytanie jak się zaopatrujecie na przerobienie pytań z zeszłych lat? Chodzi mi o pytania które padały na adwokackiej jak i komorniczej i notarialnej? Warto? Pozdrawiam i życzę wszystkim powodzenia!

Co do pytań z poprzednich lat padających na egz. na aplikacje radcowską/adwokacką to tak, natomiast myślę, że nie warto przerabiać pytań z komorniczej i notarialnej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót