Egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską 2018

• Autor wątku Autor wątku ubez1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ola_z napisał:
Hej, mam pytanie z kategorii tych technicznych.
Ponoc nie ma głupich pytań.. - czy na kartkach z pytaniami mogę sobie kreslic, zaznaczac do woli odpowiedzi, czy moje "wypociny" na tychże stronach mają jakies znaczenie? Byleby na karcie z odpowiedziami byla zaznaczona jedna, tylko jedna odpowiedz, czyż nie?

Liczy się tylko i wyłącznie karta odpowiedzi - tam nie może być żadnych poprawek. Po arkuszu z pytaniami możesz kreślić/zaznaczać do woli. Techniczne informacje Komisja przekazuje jeszcze przed rozpoczęciem egzaminu. Pamiętam, że najpierw zaznaczałem odpowiedzi na arkuszu z pytaniami a na koniec egzaminu przenosiłem na kartę odpowiedzi. Warto zostawić sobie odpowiednią ilość czasu na spokojne przeniesienie odpowiedzi z arkusza na kartę.

Stas1752 napisał:
Macie jakiś plan na traktaty? Robicie całość czy tylko np Heliosz?
ja akurat rok temu ogarniałem tylko z Heliosz. Skuteczność? 3 na 4 pytania :)

Cześć,
skapitulowałem jeżeli chodzi o tego roczny egzamin, więc mam nowe materiały do sprzedania, które nakupowałem. Może komuś innemu się przyda:
1. Aplikacja radcowska. Testy Becka 2018 r.;
2. Aplikacja last minute 2018 Od.Nowa;
3.Aplikacja od ogółu do szczegółu Heliosz 2018;
4. Jeszcze kupiłem notatki od osoby, która je stworzyła i z nich się uczyła do wstępnego na sędziowską/prokuratorska - bardzo fajne te notatki (zawierają kodeksy, ustawy, itd - bardzo dużo tego), ale sprzedaje bo za rok znowu może coś się zmienić :(

A co sądzicie na temat książki Aplikacja last minute wydawnictwa od.nowa, przydatna?

Cześć,
ja również mam do sprzedania następujące pozycje:
1) Aplikacja adwokacka, testy Stepaniuka 2018
2) Zbiory przepisów do egzaminu wstępnego adwokackiego i radcowskiego, Od.Nowa 2018

Jeśli robicie testy z prawa o ustroju sądów powszechnych na arslege- bądźcie czujni ;) Ostatnio do tej ustawy wprowadzono duuużo zmian i arslege nie wszystkie jeszcze zaktualizowało.

juustyna napisał:
Jeśli robicie testy z prawa o ustroju sądów powszechnych na arslege- bądźcie czujni ;) Ostatnio do tej ustawy wprowadzono duuużo zmian i arslege nie wszystkie jeszcze zaktualizowało.

Dla mnie ta ustawa jest straszna. Nie dam rady jej czytać.

juustyna napisał:

Ehhh...dobijające to jest...przecież m.in. płacę za to żeby tak AKTUALIZACJA była na bieżąco....

8 stron nowelizacji, dość dużo. Pokładam wiarę i nadzieję w Stepaniuku. Jakiś kryzys mnie dopadł, testy ledwo robię po kilkanaście (sic!) pytań dziennie, nie skończyłam jeszcze cywilnego. Czy tylko ja nie mogę uwierzyć, że egzam już za miesiąc?!:confused:

e-azy napisał:
8 stron nowelizacji, dość dużo. Pokładam wiarę i nadzieję w Stepaniuku. Jakiś kryzys mnie dopadł, testy ledwo robię po kilkanaście (sic!) pytań dziennie, nie skończyłam jeszcze cywilnego. Czy tylko ja nie mogę uwierzyć, że egzam już za miesiąc?!:confused:

Weeeź :-) u mnie z nauką też słabo bo jak siadam się uczyć to akurat ktoś (dzieci) coś chce...no ale ogółem robię tylko testy i to ze Stepaniuka bo na Ars nie mam już czasu - a tam jest więcej pytań.

Justyna202 napisał:
Weeeź :-) u mnie z nauką też słabo bo jak siadam się uczyć to akurat ktoś (dzieci) coś chce...no ale ogółem robię tylko testy i to ze Stepaniuka bo na Ars nie mam już czasu - a tam jest więcej pytań.

Ja Ars w ogóle nie ruszyłam, nastawiam się już na "co ma być to będzie". Za bardzo się spinałam wiele tygodni, a teraz nie mogę patrzeć na te książkowe klocki;) może wena wróci.

Hej wszystkim

Ja przystepywalam 2 razy w 2014 i 2015 i zawsze cos sie dzialo przed egzaminami co powodowalo ze nie bylam w stanie sie uczyc.
Potem odpuscilam zaszlam w ciaze urodzilam i w tym roku przystepuje... moja corka ma rok i wychowuje ja sama wiec tez jest mi trudno to pogodzic:(
Robie tylko testy ze stefaniuka bo wole papierowa wersje... moze do ars lege usiade pozniej
Poki co przerobilam tylko konstytucje i kro :D no i siedze nad cywilnym

Czy mozecie mi napisac jakie kodeksy czytacie tylko czesci ogolne? I jakie ustawy?
Tyle tych postow ze sie nie przekopie

Boje sie ze w tym roku dowala nam pytaniami o SN KRS i TK ze wzgledu na sytuacje w kraju.

Bede wdzieczna za jakiekolwiek rady i wskazowki aby miec nadzieje ze wyrobie sie w te 6 tygodni

Pozdrawiam!

Hej, zdecydowana większość tu odpuszcza całkowicie części szczegółowe kodeksów prawa karnego.
Co do pozostałych ustaw- każdy ma swoją strategię :)
Mając 6 tygodni na przygotowanie postawiłabym chyba na jak najdokładniejsze zrobienie Heliosza i jak najwięcej testów. Pozdrawiam.

Sordna napisał:
Hej wszystkim

Ja przystepywalam 2 razy w 2014 i 2015 i zawsze cos sie dzialo przed egzaminami co powodowalo ze nie bylam w stanie sie uczyc.
Potem odpuscilam zaszlam w ciaze urodzilam i w tym roku przystepuje... moja corka ma rok i wychowuje ja sama wiec tez jest mi trudno to pogodzic:(
Robie tylko testy ze stefaniuka bo wole papierowa wersje... moze do ars lege usiade pozniej
Poki co przerobilam tylko konstytucje i kro :D no i siedze nad cywilnym

Czy mozecie mi napisac jakie kodeksy czytacie tylko czesci ogolne? I jakie ustawy?
Tyle tych postow ze sie nie przekopie

Boje sie ze w tym roku dowala nam pytaniami o SN KRS i TK ze wzgledu na sytuacje w kraju.

Bede wdzieczna za jakiekolwiek rady i wskazowki aby miec nadzieje ze wyrobie sie w te 6 tygodni

Pozdrawiam!

Ja w pierwszej kolejności przerabiam materiał, z którego padło w latach ubiegłych najwiecej pytań natomiast jeżeli starczy czasu chciałbym przejrzeć ustawy- nowe - których nie było wcześniej na egz. Tak czy siak większą uwagę zwracam na testy niż na treść samych ustaw.

rok temu niewiele zabrakło miałem 98 pkt. W tym roku plan jest taki heliosz i ars lege (tak rok temu robiłem głupie kilka błędów i zabrakło). Po rozwiązaniu testów w ars lege poprostu potem wybieram opcje podgląd testu i czytam poszczególne pytania z odpowiedzami i podstawą prawną na dole.

Co do przebiegu egzaminu z mojego doświadczenia- kilka błędów zrobicie na bank przez stres, coś będziecie kojarzyć i za długo rozkminiać.

Ważne jest dokładne przeniesienie odpowiedzi na kartę odpowiedzi (straciłem przez to 1 pkt).

Test jest do przejścia ale trzeba skupić się na najważniejszych aktach, a te mniejsze wybrać kilka wedle uznania zrobić testy a resztę z heliosz przeczytać.

Rok temu jak zacząłem rozwiązywać test to mówie sobie przecież to było, rozwiązywałem i dzwoniło tylko niewiadomo w którym kościele. Uwierzcie co innego rozwiązywać test na arslege a co innego na wstępnym gdzie od wyboru zależy czy zdasz czy nie dlatego kilka pkt odejmijcie ze stresu, z tego że zle zapmiętacie itp. Realnie człowiek jest w stanie przygotować się max na 120 pkt (głownie ludzie maja 100-110) wyniki powyżej to szczeście dobre strzelanie kojarzenie itp

Pozdrawiam i owocnej nauki (ja głównie we wrześniu się będę uczył ze względu na pracę) ale już teraz czytam heliosz i robie testy z tego czym sie zajmuje w pracy i mam doświadczenie.

A czy możesz powiedziec z własnego doświadczenia jak się mają testy z ArsLege do tego testu na egzaminie? Czy one faktycznie przygotowywują?

Testy są w miarodajne. Tzn są pytania które wiadomo, że nie padną na egzaminie bo są zbyt proste lub opisowe (tzn pytanie nie jest wprost przepisem tylko bardziej opisem). Ja powiem tak, rok temu rozwiązując wstępny wiele kojarzyłem pytań z arslege tzn może nie wprost 1/1 każde pytanie jest identyczne jak z arslege ale sens i odpowiedź tak

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót