Egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską 2018

• Autor wątku Autor wątku ubez1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dziś dostałem list od ORA w Warszawie. Osoby które szykują się na egzamin z batonikami, etc., muszę zmartwić- jest zapis, że na stoliku może być wyłącznie test, karta odpowiedzi, woda od komisji i przybory do pisania. Także najeść się i napić kawy przed egzaminem, bo następna okazja będzie dopiero po egzaminie :D

Na które z mniejszych ustaw zwracacie szczególną uwagę?

Na wszystkie, których nie było w zeszłym roku ;)

Samorządy, korporacyjne i te których nie było w ubiegłym roku

Mam ogromną prośbę. Pamiętam, że ktoś wstawiał spis wszystkich przepisów, które zmieniły się od czasu zeszłego egzaminu wstępnego. Niestety ten post został skasowany i nie mogę tego znaleźć. Dlatego bardzo proszę o pomoc w udostępnieniu tego linku. Będę bardzo wdzięczny :)

Pegaz Z napisał:
Mam ogromną prośbę. Pamiętam, że ktoś wstawiał spis wszystkich przepisów, które zmieniły się od czasu zeszłego egzaminu wstępnego. Niestety ten post został skasowany i nie mogę tego znaleźć. Dlatego bardzo proszę o pomoc w udostępnieniu tego linku. Będę bardzo wdzięczny :)
to chyba było tak:
- prokuratoria generalna
- CEiDG
- Prawo przedsiębiorców
- roszczenia o naprawienie szkody przez naruszenie konkurencji
- TK
- terminy zapłaty w transakcjach handl,
- Krajowa Rada Sądownictwa
- świadczenia pieniężne z ubezp w razie choroby i macierzyństwa

To ustawy, których w ubiegłorocznym spisie ustaw na egz nie było (a nie tych, z których nie padły pytania). Jeśli coś nie tak w spisie- prośba o poprawienie mnie. Pegaz- o to chodziło?
Pozdrawiam :)
ps. Adminie, nie kasuj:roza: To merytoryczny i przydatny wątek :)

Ostatnia edycja:
juustyna napisał:
to chyba było tak:
- prokuratoria generalna
- CEiDG
- Prawo przedsiębiorców
- roszczenia o naprawienie szkody przez naruszenie konkurencji
- TK
- terminy zapłaty w transakcjach handl,
- Krajowa Rada Sądownictwa
- świadczenia pieniężne z ubezp w razie choroby i macierzyństwa

To ustawy, których w ubiegłorocznym spisie ustaw na egz nie było (a nie tych, z których nie padły pytania). Jeśli coś nie tak w spisie- prośba o poprawienie mnie. Pegaz- o to chodziło?
Pozdrawiam :)
ps. Adminie, nie kasuj:roza: To merytoryczny i przydatny wątek :)

Dziękuję Justyna, ale chodziło mi o taki link, gdzie był zbiór wszystkich przepisów odnośnie nowelizacji. Ten dokument miał ok. 200 stron z tego co pamiętam. Ale za to również dziękuję, na pewno się przyda, zwłaszcza, że teraz do egzaminu trzeba podejść trochę sposobem :D

juustyna napisał:
... Adminie, nie kasuj:roza: To merytoryczny i przydatny wątek :)
A wydawać by się mogło, że Wy potraficie czytać ze zrozumieniem. To już ostatnie ostrzeżenie.

Czy z prawa pracy uczycie się wszystkiego ? Niestety muszę uczyć się droga eliminacji bo i inaczej nie dam już rady. Ze statystyk wnioskuję, ze dział godny uwagi to stosunek pracy

ArcticBunny19 napisał:
Na wszystkie, których nie było w zeszłym roku ;)

ola_z napisał:
Samorządy, korporacyjne i te których nie było w ubiegłym roku

To ja podobnie :) Miejmy nadzieję, że to będzie dobry trop.

ola_z napisał:
Czy z prawa pracy uczycie się wszystkiego ? Niestety muszę uczyć się droga eliminacji bo i inaczej nie dam już rady. Ze statystyk wnioskuję, ze dział godny uwagi to stosunek pracy

Ja planuję zrobić całość, ale raczej tylko ze Stepaniuka, bo na Ars Lege już mi może nie starczyć czasu..

A z KPC i KPK robicie całość czy coś pomijacie?

Ostatnia edycja:
Tylko stepaniuk z KP ma 180 stron bodajże dlatego szukam drogi na skróty bo niestety nie zdążę

ola_z napisał:
Tylko stepaniuk z KP ma 180 stron bodajże dlatego szukam drogi na skróty bo niestety nie zdążę

KP to 66 stron więc nie jest tak źle ;)

Ola, napisałam do Ciebie PW, żeby nie zaśmiecać wątku.

m.charlotte napisał:
To ja podobnie :) Miejmy nadzieję, że to będzie dobry trop.

Ja planuję zrobić całość, ale raczej tylko ze Stepaniuka, bo na Ars Lege już mi może nie starczyć czasu..

A z KPC i KPK robicie całość czy coś pomijacie?

Ja to wszystko robię tak, że patrzę z jakich działów najczęściej padają pytania. Takim sposobem widzę, że z KPC to najważniejszy proces, bo albo ja coś źle sprawdzałem, albo nie było w ogóle pytań z nieprocesu, post. zabezpieczającego czy też post. egzekucyjnego (ale przerobiłem te pytania, zanim sprawdziłem w jakich proporcjach padają pytania). Oczywiście międzynarodowe też pomijam.

KPK - od art. 549 w ogóle nie było pytań, więc dalej nic nie ruszyłem.

KK - szczególna nieruszona.

Wszystkie ustawy właśnie tak sobie sprawdzam. Czasu mało, jakoś trzeba to ogarnąć :D

Z KPC tez zrobie tylko proces a nad KPK się zastanawiałam jak do tego podejść ale dzięki Twoim wskazówka już wiem do którego art robić stepaniuka :)

Przerażenie- próbny na arslege trudny i udało mi się uzyskać 58 poprawnych odpowiedzi. Załamka.

Wcześniejszy próbny na 111 pkt. Nic ostatni tydzień chyba siadam po 20h dziennie zeby zostało w głowie

inspekt97@wp.pl napisał:
Przerażenie- próbny na arslege trudny i udało mi się uzyskać 58 poprawnych odpowiedzi. Załamka.

Wcześniejszy próbny na 111 pkt. Nic ostatni tydzień chyba siadam po 20h dziennie zeby zostało w głowie

Też zrobiłam próbny na Ars Lege i jestem załamana - 85 pkt :( Ale mam wrażenie, że sporo pytań było przesadnie szczegółowych. Nie pozostaje nam chyba nic innego jak wracać się do dalszej nauki.

U mnie na arslege 81 pkt. Załamać się idzie :( Ktoś ma pomysł co zrobić w takiej sytuacji? Zastanawiam się, czy nie lecieć Heliosz od początku+trochę arslege. Jeszcze żebym miał świadomość, że się nie uczyłem :(, no ale teraz nie ma sensu się poddawać.

U mnie dziś na arslege było 99 punktów. I już pal licho czy zdam czy nie, ale ostatnio po prostu nie mogę się "pogodzić" z poczuciem straty czasu związanej z nauką na pamięć kodeksów, bo to po prostu sensu nie ma...wkurza mnie system przeprowadzania tego egzaminu( bo wiadomo kodeks to wiedza tajemna która po egzaminie zostanie nam zabrana i schowana, a prawo jest tak stałe, że nowelizacje nie są mu znane, dlatego uczta się ludzie na pamięć ) ...wiem ze narzekanie nic nie da ale musze się komuś wygadac, bo znajomi chyba już nie mogą słuchać moich perypetii związanych z nauką do egzaminu :p

U mnie 78 wiec też jednak wielka masakra... A robiąc mixy i ministerialne powyżej 100 było..

Maciek04 napisał:
U mnie na arslege 81 pkt. Załamać się idzie :( Ktoś ma pomysł co zrobić w takiej sytuacji? Zastanawiam się, czy nie lecieć Heliosz od początku+trochę arslege. Jeszcze żebym miał świadomość, że się nie uczyłem :(, no ale teraz nie ma sensu się poddawać.

Jak zrobię do końca ustawy ze Stepaniuka, które sobie zaplanowałam, to mam właśnie zamiar iść tym sposobem czyli powtórka z Heliosz + testy z Ars Lege z naciskiem na te części, które albo wydaje mi się, że gorzej pamiętam albo z których w poprzednich latach pojawiało się najwięcej pytań.

Patttia napisał:
U mnie 78 wiec też jednak wielka masakra... A robiąc mixy i ministerialne powyżej 100 było..

U mnie tak samo. Trochę mnie to podłamało, ale wydaje mi się, że ten dzisiejszy test próbny trudno uznać za niemiarodajny. Najgorsze co możemy zrobić, to teraz się zniechęcić i poddać na ostatniej prostej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót