Egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską 2018

• Autor wątku Autor wątku ubez1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Było jeszcze coś z posiadaniem nieruchomosci? ale nawet nie pamietam co zaznaczylem, chyba ze moze powrocic czy cos takiego. Jezu te pytania to jakis kosmos.

A dokładniej pamiętacie to pytanie o fałszywych zeznaniach?

Mój chłopak który dostał się rok temu na aplikację adwokacką
jak mu opowiedziałem jakie były pytania w tym roku na egzaminie
jest w SZOKU
:o

Wassimir napisał:
Było jeszcze coś z posiadaniem nieruchomosci? ale nawet nie pamietam co zaznaczylem, chyba ze moze powrocic czy cos takiego. Jezu te pytania to jakis kosmos.

Połączenie (nieruchomości) może być spełnione pod warunkiem, że nieruchomości graniczą ze sobą lub stanowią całość gospodarczą?.O to chodzi?

Co do wyników - czy jest jakaś zakładka na koncie? Pytanie do tych, dla których dzisiaj nie był pierwszym razem.

Bickie napisał:

Czy osoba ktora zlozyla falszywe zeznania ale potem dobrowolnie je sprostowala czy podlega karze, nie popelnia przestepstwa i chyba bylo ze sad moze nadzwyczajnie obnizyc kare a nawet odstapic.

Bickie napisał:
Kto skladajac falyszwe zeznania sam je potem dobrowolnie "poprawia" i zezna prawdę ten: nie podlega karze, nie popelnia przestepstwa, sad moze odstapic od wymierzenia kary albo cos tam cos tam. Ja zaznaczylem ze nie podlega karze ale nie wiem czy dobrze.

sordna napisał:
czy osoba ktora zlozyla falszywe zeznania ale potem dobrowolnie je sprostowala czy podlega karze, nie popelnia przestepstwa i chyba bylo ze sad moze nadzwyczajnie obnizyc kare a nawet odstapic.

233 kk

luloo2 napisał:
Połączenie (nieruchomości) może być spełnione pod warunkiem, że nieruchomości graniczą ze sobą lub stanowią całość gospodarczą?.O to chodzi?

Co do wyników - czy jest jakaś zakładka na koncie? Pytanie do tych, dla których dzisiaj nie był pierwszym razem.

Będzie zakładka, pojawi się w tym samym momencie co wynik.

Było jeszcze pytanie o karę grzywny, w jakiej egzekucji jest ściągana czy coś takiego. I pierwsze pytanie z kk o tożsamość pokrzywdzonego czy jest warunkiem uznania za jeden czyn zabroniony

Ostatnia edycja:
Czyli może zastosować nadzwyczajne złagodzenie a nawet odstąpić?

ważność wyborów ogólnokrajowych
Czy skarb państwa jest osobą prawną

Iness1993 napisał:
Było jeszcze pytanie o karę grzywny, w jakiej egzekucji jest ściągana czy coś takiego. I pierwsze pytanie z kk o tożsamość pokrzywdzonego czy jest warunkiem uznania za jeden czyn zabroniony

wlasnie to bylo czy sad nadaje jej rygod natychmiastowej wykonalnosci czy jest sciagana w postepowaniu adm-egz???

Czy Skarb Państwa odpowiada za zobowiązania państwowych osób prawnych - nie,chyba że przepis odrębny stanowi inaczej.

Sordna napisał:
Czy osoba ktora zlozyla falszywe zeznania ale potem dobrowolnie je sprostowala czy podlega karze, nie popelnia przestepstwa i chyba bylo ze sad moze nadzwyczajnie obnizyc kare a nawet odstapic.

Ja akurat to zaznaczyłam. Było pytanie o zniesławienie? Coś kojarzę, ale nie do końca. Wiem, że zaznaczyłam odp, że z oskarżenia prywatnego.

Co pamiętam:
-Kto powołuje zastępców RPO
-Sprzeciw w (ppsa?)
-Ustanowienie obrońcy (treść -chyba cofnięcie wniosku)
-Przedmiot prawa autorskiego
-Odpowiedzialność współoskarżonych
-Apelacja w karnym (ilu sędziów rozpoznaje w przypadku - o ile dobrze pamiętam - dożywotniego pw)
-sąd rozpoznający sprawy dot. naruszenia prawa kons.
- kto uchwala regulamin TK
- z transakcji handlowych - pytania nie pamiętam, ale w odpowiedzi pamiętam, że dałam 8% :D
- coś o odsetkach ustawowych
- czy osoba ubezwłasnowolniona całkowicie może zawrzeć małżeństwo
- separacja a rozdzielność majątkowa
- uczestnictwo w loteriach promocyjnych
- naruszenie miru domowego
-Wskazać na spółki osobowe

Liyaah,dzięki !

Ostatnia edycja:
do którego dnia płaci się wieczyste - 31.marca
apelacja dożywocie - 5 sędziów

Ostatnia edycja:
- pytanie dot. wyborów do Sejmu i Senatu (?) -protest do SN?
- Kiedy Prezydent może nie przyjąć dymisji RM - kiedy dymisję składa Prezes RM?
- Okres próbny umowy o pracę - chyba 3 msce
- upływ tygodniowego okresu wypowiedzenia- zaznaczyłam, że w sobotę

Tam było nie do kiedy tylko kto płaci jak zmieni się użytkownik wieczysty

Ja Was wszystkich pocieszę. Ja 5 odpowiedzi źle przeniosłem na kartę. Niestety komisja mi powiedziała że nic już nie mogę zrobić. Więc 5 pkt.mam w plecy. A jestem pewna bo to było z kp.

luloo2 napisał:
Ja akurat to zaznaczyłam. Było pytanie o zniesławienie? Coś kojarzę, ale nie do końca. Wiem, że zaznaczyłam odp, że z oskarżenia prywatnego.

Co pamiętam:
-Kto powołuje zastępców RPO
-Sprzeciw w (ppsa?)
-Ustanowienie obrońcy (treść -chyba cofnięcie wniosku)
-Przedmiot prawa autorskiego
-Odpowiedzialność współoskarżonych
-Apelacja w karnym (ilu sędziów rozpoznaje w przypadku - o ile dobrze pamiętam - dożywotniego pw)
-sąd rozpoznający sprawy dot. naruszenia prawa kons.
- kto uchwala regulamin TK
- z transakcji handlowych - pytania nie pamiętam, ale w odpowiedzi pamiętam, że dałam 8% :D
- coś o odsetkach ustawowych
- czy osoba ubezwłasnowolniona całkowicie może zawrzeć małżeństwo
- separacja a rozdzielność majątkowa
- uczestnictwo w loteriach promocyjnych
- naruszenie miru domowego
-Wskazać na spółki osobowe

Liyaah,dzięki !

Zastepcow powoluje RPO
Z prawem autorskim to chyba cos z pantomimą było.
Regulamin TK uchwala zgromadzenie ogolne TK
Handlowe- 8% aż do osiagnięcia 1/3 kapitału
Ubezwlasnowolniona calkowicie nie moze zawrzec malzenstwa
Hazardzista moze brac udzial w loteriach promocyjnych
Spolki osobowe no to wiadomo:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót