Egzamin wstępny na aplikację adwokacką i radcowską 2018

• Autor wątku Autor wątku ubez1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
izazm napisał:
Ja Was wszystkich pocieszę. Ja 5 odpowiedzi źle przeniosłem na kartę. Niestety komisja mi powiedziała że nic już nie mogę zrobić. Więc 5 pkt.mam w plecy. A jestem pewna bo to było z kp.

Na pewno dużo osób coś źle poprzenosilo :)
Ja tak miałam z jednym ale to możliwe, że i dobrze, że się tak wydarzyło bo tam i tak strzelałam. :D

Wassimir napisał:
Zastepcow powoluje RPO
Z prawem autorskim to chyba cos z pantomimą było.
Regulamin TK uchwala zgromadzenie ogolne TK
Handlowe- 8% aż do osiagnięcia 1/3 kapitału
Ubezwlasnowolniona calkowicie nie moze zawrzec malzenstwa
Hazardzista moze brac udzial w loteriach promocyjnych
Spolki osobowe no to wiadomo:)

Dlaczego wszystkie pytania nie były skonstruowane jak te o spółkach? why, oh why!

autorskie - utwór pantonimiczny, mam źlee. Autorskie, upadłościowe, restrukturyzacyjne, jakieś tam jeszcze - cóż, poleciałam.

izazm, przykro mi! Nadrobisz innymi

- coś mi świta - W sprawach niemajątkowych z zakresu prawa rodzinnego prokurator może wytaczać powództwa tylko w wypadkach wskazanych w ustawie.

W pytaniu dot. TK co zaznaczyliście? pamiętam odpowiedzi: o stwierdzeniu przeszkody w sprawowaniu urzędu przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, w sprawach zgodności z Konstytucją celów lub działalności partii politycznych.

Zaznaczyłam o stwierdzeniu przeszkody :/

Chyba było - jeżeli wysokość odsetek wynikających z czynności prawnej przekracza wysokość odsetek maksymalnych, należą się odsetki maksymalne.

Ostatnia edycja:
A z tym wekslem to chyba będzie jednak odpowiedz nieważny? Art. 33. Płatność weksla - Weksle z innymi terminami lub z kilku następującymi po sobie terminami są nieważne.

crimsongirleva napisał:
A z tym wekslem to chyba będzie jednak odpowiedz nieważny? Art. 33. Płatność weksla - Weksle z innymi terminami lub z kilku następującymi po sobie terminami są nieważne.

Tak niewazny

Witajcie. Czy można już gdzieś dostać odpowiedzi do tegorocznego egzaminu?

-Ustawowe odsetki za opóźnienie w transakcjach handlowych (głupia ja, dałam 8%)
- Prowadzenie książki kontroli w formie elektronicznej - chyba kto prowadzi

luloo2 napisał:
Dlaczego wszystkie pytania nie były skonstruowane jak te o spółkach? why, oh why!

autorskie - utwór pantonimiczny, mam źlee. Autorskie, upadłościowe, restrukturyzacyjne, jakieś tam jeszcze - cóż, poleciałam.

izazm, przykro mi! Nadrobisz innymi

- coś mi świta - W sprawach niemajątkowych z zakresu prawa rodzinnego prokurator może wytaczać powództwa tylko w wypadkach wskazanych w ustawie.

W pytaniu dot. TK co zaznaczyliście? pamiętam odpowiedzi: o stwierdzeniu przeszkody w sprawowaniu urzędu przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, w sprawach zgodności z Konstytucją celów lub działalności partii politycznych.

Zaznaczyłam o stwierdzeniu przeszkody :/

Chyba było - jeżeli wysokość odsetek wynikających z czynności prawnej przekracza wysokość odsetek maksymalnych, należą się odsetki maksymalne.

To z TK mam zle bo zaznaczylam wlasnie cele i dzialalnosc z konstytucja .

A te pytanie z odsetkami maksymalnymi wlasnie kurde tez mam zle bo wychodzi ze 2krotnosc a w stepaniuku bylo chyba 1,5 krotnosc - byl blad - kiedys jedna z forumowiczek pisala chyba i nie wiem czemu tak zaznaczylam. Ogolnie ja polecialam juz potem z pytaniami. Zabraklo mi czasu - wiec w drugiej czesci pytan przenosilam swoje pierwsze strzaly bez zastanawiania sie :(

luloo2 napisał:
przedsiębiorca prowadzi

luloo2 napisał:

A ile powinni byc?

A prowadzenie tej ksiazki to kto?

Wassimir napisał:
przedsiębiorca prowadzi

To jeżeli tak, to mam dobrze:D
Sordna napisał:
To z TK mam zle bo zaznaczylam wlasnie cele i dzialalnosc z konstytucja .

A te pytanie z odsetkami maksymalnymi wlasnie kurde tez mam zle bo wychodzi ze 2krotnosc a w stepaniuku bylo chyba 1,5 krotnosc - byl blad - kiedys jedna z forumowiczek pisala chyba i nie wiem czemu tak zaznaczylam. Ogolnie ja polecialam juz potem z pytaniami. Zabraklo mi czasu - wiec w drugiej czesci pytan przenosilam swoje pierwsze strzaly bez zastanawiania sie :(

Ale to z TK nie wiem czy mam dobrze ,dlatego pytam :) Co do ustawowych - ja dałam odpowiedź, że są równe czy jakoś tak.

Sordna, chyba prowadzi przedsiębiorca.

Ostatnia edycja:
Zadziwiło mnie, ile osób w trakcie egzaminu wychodziło do toalety. Bez dowodów trudno oskarżać o cokolwiek, ale hurtowe wychodzenie do WC, rozpoczęte już po kilku minutach od rozdania testów jest co najmniej podejrzane...

Mowa o teście w Warszawie.

medellin napisał:
Zadziwiło mnie, ile osób w trakcie egzaminu wychodziło do toalety. Bez dowodów trudno oskarżać o cokolwiek, ale hurtowe wychodzenie do WC, rozpoczęte już po kilku minutach od rozdania testów jest co najmniej podejrzane...

Mowa o teście w Warszawie.

w WC pod umywalką z flizą był schowany telefon komórkowy,
14 osób o tym wiedziało
umówili się w grupie na FB

Mirek1994 napisał:
w WC pod umywalką z flizą był schowany telefon komórkowy,
14 osób o tym wiedziało
umówili się w grupie na FB

Jeśli to prawda, to egzamin winien być wobec nich unieważniony

medellin napisał:
Jeśli to prawda, to egzamin winien być wobec nich unieważniony

mogłaś dołączyć,
14 osób się zrzuciło, każdy po 100,00 zł
i za 1 400,00 zł był najęty młody adwokat i ... ;)
teraz pocięta karta SIM gdzieś w kanałach miejskich znajduje się

Piszcie tak dalej to się ktoś spruje i wszyscy będziecie powtarzać ten egzamin.

liyaah napisał:
Generalnie około 80 pytań można było na luzie rozwiązać przerabiając testy na ars lege i stepaniuka a kilka pytań powtarzało się z testów z 2014,2015 i 2016 roku :)

Egzamin uważam za dość trudny - dużo handlówki i jakoś kpc a generalnie to jetem dobrej myśli :) Zeszłoroczny to był PIKUŚ w porównaniu z tym....

Uważam, że Stepaniuk nie wystraczył tym razem, uczyłam się z niego praktycznie od dechy do dechy i jakoś nie kojarze z tych pytań chocby w polowie...

Nie przystepuje za rok. Zbyt duzo mnie to kosztuje nerwów, zdrowia.

nicpoń napisał:
Piszcie tak dalej to się ktoś spruje i wszyscy będziecie powtarzać ten egzamin.

nie udowodnienia,
obie karty SIM (adwokata i ta z W.C ) skasowane fizycznie,
zostaje słowo przeciwko słowu.....

Z ksh, konkretnie spółka partnerska było coś o odpowiedzialności

Partner nie ponosi odpowiedzialności za zobowiązania spółki powstałe w związku z wykonywaniem przez pozostałych partnerów wolnego zawodu w spółce

Zaznaczyłam tę odpowiedź.

Ola z, mam takie samo postanowienie. A tymczasem, obyśmy zostały miło zaskoczone

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót