Egzamin wstępny na aplikację komorniczą 2014 wybiera się ktoś ???

• Autor wątku Autor wątku lajla89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mi doręczono uchwałę w piątek (w środę wyszły z Izby). Jestem z Izby Wrocławskiej.

Z Gdańskiej również dostarczono - odebrałam od listonosza w czwartek.

Mam pytanie odnośnie miejsca odbywania się zajęć izby białostockiej, w poprzednich latach egzamin i zajęcia były w Warszawie, skoro egzamin był w tym roku w Gdańsku to zajęcia tez?

witam, kolego OP88 jesteś aplikantem tego roku? masz patrona? w jakim mieście planujesz odbywać aplikacje? Również jestem w izbie białostockiej i walczę obecnie z szarą rzeczywistością odbijania się od drzwi.

zuza2125 napisał:
(...) walczę obecnie z szarą rzeczywistością odbijania się od drzwi.

Sztuką nie jest znalezienie jakiejkolwiek kancelarii do pracy, tylko takiej w której nauczą Cię zawodu.
Żadne komentarze i monografie nie nauczą cię jak wykonywać ten zawód, bo nie piszą ich komornicy i sędziowie sądów egzekucyjnych, tylko uniwersyteccy profesorowie- teoretycy albo Sędziowie Sądu Najwyższego - również teoretycy.
Najciekawsze jest to, że zawodu co do zasady komornik nie uczy aplikanta, bo nie ma na to czasu, tylko jego pracownicy tj. zwykli pracownicy biurowi, w tym księgowi, inni aplikanci i asesorzy.
Jest to jednak logiczne. Jeżeli komornik płaci pensję minimalną aplikantowi, to nie ma sensu w niego inwestować swojego czasu, bo aplikant po kilku miesiącach znajdzie sobie lepiej płatną pracę i równie szybko komornik znajdzie kolejnego, pełnego zapału do pracy aplikanta.
W konsekwencji można nawet całą aplikację przepracować w kancelariach, gdzie niczego innego Was nie nauczą jak tylko poprawnego pisania protokół z czynności terenowych i przyjmowania wpłat do kwitariusza.

Gdyby poziom zdawalności był tak wysoki jak w latach poprzednich, to najprawdopodobniej wysoki odsetek osób, które zdały tegorocznych egzamin wstępny na aplikację komorniczą nie znalazłaby by patrona.
Co więcej, powtórzyłaby się historia podobna do tej z 2008 roku z egzaminem wstępnym na aplikację notarialną, gdzie tylko garstka osób, które zdały egzamin wstępny na aplikację komorniczą jednocześnie znalazły patrona.
Decyzja o podniesieniu poziomu trudność egzaminu wstępnego na aplikację komorniczą była jedynym sensowym wyborem biorąc pod uwagę trudną sytuacją jaka jest branży komorniczej.
Warty odnotowania jest również fakt, że polityka ograniczania liczby aplikantów komorniczych na rynku mimo tego, że jest konsekwentnie prowadzona od 4 lat, to jej bardzo zachowawczy charakter i tak doprowadził do radykalnego i nieodwracalnego obniżenia poziomu wynagrodzeń aplikantów komorniczych i asesorów w porównaniu z tym, jaki był jeszcze 4-5 lat temu.

Ostatnia edycja:
^^ tylko tego się nie dowiesz dopóki nie zaczniesz w niej pracować. Dla młodego aplikanta fakt znalezienia pracy jest czymś wielkim, więc kwestie zarobkowe są ważne, lecz ważniejsze będą kwestie przygotowania do egzaminu i późniejszego samodzielnego wykonywania zawodu. Tak jak wspomniałeś waże jest także przygotowanie w kancelarii, bo świat nie kręci się tylko wokół terenu, choć uważam że jest on bardzo ważny i też należy "posmakować" różnych w nim sytuacji. Zaczynając pracę w nowej kancelarii nie dowiesz się tego na samym początku.

Jak tam poszukiwania patrona? :) Złożyliście już wnioski o wpis?

czy tylko w Łodzi jest problem ze zwrotem dokumentów? rozumiem jeszcze zatrzymać zaświadczenia... patron jest, szkoda tylko czasu na ponowne zbieranie tych samych dokumentów.

Generalnie za dużo rzeczy składać nie trzeba... Zaświadczenie o niekaralności i tak jest ważne miesiąc więc trzeba je ponownie uzyskać, życiorys chyba każdy ma zachowany na komputerze - drukujesz podpisujesz gotowe :lol: (zamiast życiorysu może być cv). Kwestionariusz podobno nie jest potrzebny. Zdjęcie można złożyć a można nie składać jeśli jest możliwość zalogowania się w komornik id. (pytać trzeba zapewne patrona). Więc jedynie trzeba uzyskać oświadczenie patrona i dołączyć swój wniosek o wpis na listę.

Myślę, że w czasie który ofiaruje się na próby wyciągnięcia dokumentów z izby można spokojnie zgromadzić potrzebne dokumenty :)

witam:) mam pytanie orientuje się ktoś do kiedy można składać dokumenty o wpis na liste aplikantow w radzie w Rzeszowie? nie można się tam niestety dodzwonić...dzięki z góry;)

Można w każdej chwili, info o wymaganych dokumentach do wpisu na listę aplikantów jest już na stronie.

Annciejka napisał:
Generalnie za dużo rzeczy składać nie trzeba... Zaświadczenie o niekaralności i tak jest ważne miesiąc więc trzeba je ponownie uzyskać, życiorys chyba każdy ma zachowany na komputerze - drukujesz podpisujesz gotowe :lol: (zamiast życiorysu może być cv). Kwestionariusz podobno nie jest potrzebny. Zdjęcie można złożyć a można nie składać jeśli jest możliwość zalogowania się w komornik id. (pytać trzeba zapewne patrona). Więc jedynie trzeba uzyskać oświadczenie patrona i dołączyć swój wniosek o wpis na listę.

Myślę, że w czasie który ofiaruje się na próby wyciągnięcia dokumentów z izby można spokojnie zgromadzić potrzebne dokumenty :)

W gruncie rzeczy chodziło mi o odpis dyplomu ;) nie rozumiem po prostu czemu nie można go odesłać do właściwej izby albo do przyszłego aplikanta, a zaświadczenia od lekarza med. pracy czy o niekaralności to luz przeboleję 100 zł, tylko tym dyplomem mnie zdzwili :)

morisque napisał:
czy tylko w Łodzi jest problem ze zwrotem dokumentów? rozumiem jeszcze zatrzymać zaświadczenia... patron jest, szkoda tylko czasu na ponowne zbieranie tych samych dokumentów.

A co oprócz wniosku, zaświadczenia o niekaralności i oświadczenia trzeba jeszcze złożyć? Na stronie izby nie ma żadnych informacji...

ttomek90 napisał:
A co oprócz wniosku, zaświadczenia o niekaralności i oświadczenia trzeba jeszcze złożyć? Na stronie izby nie ma żadnych informacji...

Dwa zdjęcia, zaświadczenie od lekarza medycyny pracy, życiorys , odpis dyplomu

No i oczywiscie uchwale o pozytywnym zdaniu egzaminu, zgoda komornika na zatrudnienie w charakterze aplikanta oraz kwestionariusz osobowy.

Na szczęście w izbie krakowskiej wystarczy tylko zaświadczenie o niekaralności, oświadczenie, że nie jest prowadzone postępowanie karne oraz oświadczenie patrona :) No i oczywiście wniosek.

Ostatnia edycja:
W Łodzi do wniosku trzeba załączyć:
1. Zaświadczenie o niekaralności
2. Oświadczenie, że nie jest prowadzone postępowanie...
3. Uchwała o zdanym egz.
4. Kserokopia dowodu osobistego
5. Życiorys albo CV
6. Zdjęcie 1szt.
7. Dyplom ukończenia studiów (odpis)
8. Oświadczenie komornika, że zobowiązuje się zatrudnić w charakterze aplikanta

czyli bez zaświadczenia od lekarza med. pracy.

Dokumenty, które składaliśmy w związku z przystąpieniem do egz. konkursowego będą archiwizowane i nie podlegają zwrotowi.

nie wiem czy dobrze trafiłem- jeśli nie, to proszę o link do tematu w którym mogę się orientować

chodzi o materiały do nauki.

co polecacie do nauki na egzamin na aplikację komorniczą? jakieś konkretne tytuły (wydawnictwo etc.), wydania...
pomóżcie bo na razie to błądzę jak dziecko we mgle

Powrót