Egzekucja komornicza alimentów bieżacych

• Autor wątku Autor wątku Lokalnie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lokalnie

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam serdecznie,
czy komornik może ściągać ode mnie alimenty bieżące? (wszystkie alimenty zawsze płacone regularnie)

Dziękuje za odpowiedź

Działa na wniosek wierzyciela więc może. Jeśli spełniasz świadczenie przed terminem płatności to egzekucją będzie miała charakter niecelowy. Koszty w tym wypadku powinien ponieść wierzyciel. Problem w tym, że w większości przypadków spraw o alimenty wierzyciel jest małoletni i działa nie on sam ale jego przedstawiciel ustawowy.

Wiem doskonale, że to czysta złośliwość, ale...
1) Dlaczego komornik się tego podejmuje i sam wskazuje alimenty bieżące jako dług czyli wrześniowe (które już zostały wysłane przez pocztę w terminie by doszły przed datą "płatne do")

2) Dziś odebrałem pismo, jutro zadzwonię do komornika, ale domyślam się że to nic nie zmieni i muszę kierować skargę na czynności komornika do Sądu?

3) Dlaczego w piśmie jest "żądanie udzielenia wyjaśnień" - lecz wyjaśnienia to jest mój dorobek, konta bankowe, mienia ruchome, nieruchome itp...?

4) Dlaczego komornik nie wyśle pisma z pytaniem czy płace czy nie płace, czy się uchylam tylko sobie podejmuje czynności (równie dobrze mogłaby iść jakaś matka sobie do komornika i powiedzieć że jej facet nie płaci od 2 lat alimentów i odrazu zajęcia itp bez pytania)

5) Czy cokolwiek grozi, za takie według mnie naruszanie spokoju osobistego, działania po złości?

1) Komornik nie bada zasadności i wymagalności świadczenia podanego we wniosku (alimentów), jest związany wnioskiem wierzyciela i musi go wykonywać, nawet jeśli się z nim nie zgadza.

2) Skarga nic nie da. Możesz złożyć do komornika dowód zapłaty alimentów za wrzesień i wtedy komornik powinien się wstrzymać z dalszymi czynności do czasu złożenia wyjaśnień przez wierzyciela. Niestety w sprawach o alimenty bezczynność wierzyciela w tym zakresie nie spowoduje umorzenia sprawy w trybie art.823 KPC po roku (aktualnie 824 KPC po 6 miesiącach).

3) Takie są aktualnie przepisy - składasz wykaz majątku a komornik wybiera sposób egzekucji najmniej uciążliwy,

4) Odpowiedź w punkcie 1, nie jest prze4cież mediatorem między rodzicami. Z definicji przyjmuje, że to co pisze wierzyciel to prawda.

5) Komu ? Wierzyciel jest dysponentem postępowania egzekucyjnego i uruchamia niejako komornika na własne ryzyko. Obroną przed nieuczciwym wierzycielem jest powództwo do sądu w trybie art.840 KPC obejmujące już zapłacone alimenty.

Co na to druga strona ? Nie odbiera telefonów ?

Ostatnia edycja:
Dziękuje za wszystkie Twoje odpowiedzi, to nakreśla mi sprawę.

Druga strona? Niestety nie odbiera telefonów, byłem wcześniej już straszony komornikiem, ponieważ nie umie interpretować wyroków Sądu, aż w końcu po porażkach swoich Sądowych (matki porażkach), chciała się po prostu odegrać.

Btw. rozmowa telefoniczna nic by nie pomogła, ponieważ wynikła by z tego kłótnia ona swoje zdanie ja swoje ... no ale nic, przynajmniej wiem od czego zacząć :) wysyłam do komornika potwierdzenia wpłat.

jeszcze raz dziękuje za odpowiedzi :)

Przepraszam, że piszę post pod postem.

Komornik zbył mnie, mimo że wysłałem do niego potwierdzenia itp na maila po telefonicznym skontaktowaniu się z nim Pani telefonistka odpowiedziała że na maile nie odpowiadają (mimo podania na stronie głównej komornika), że to musi być pocztą wszystko wysłane, że oni muszą mieć to w aktach (a poczta elektroniczna to nie poczta?)

Więc złożyłem skargę na czynności komornika (Dlaczego nic nie da skarga?)
jak również złożyłem wniosek o pozbawienie tytułu wykonawczego - w zasadzie to nie wiem do końca jakie skutki taki wniosek może wywołać, czy to oznacza, że nie będę zobowiązany do płacenia alimentów jeśli Sąd ten wniosek uzna? Jak tak to było to głupie, a alimenty tak czy siak będę płacił.

Jeżeli nie masz elektronicznego podpisu, to mail nie jest żadnym dokumentem. Równie dobrze możesz wysłać anonima z literek powyklejanych z gazety i efekt będzie taki sam. Nie ma podpisu w oryginale, to tak jakbyś nic nie złożył. Nie wiem dlaczego się dziwisz, że komornik nie przyjął. Pieniądze w błoto z tą skargą.

Nawet sobie nie wyobrażasz jakie rzeczy można załatwić przez mail, jeśli tak piszesz...

Dlaczego piszesz, że pieniądze w błoto z ta skargą?
Jakie widziałeś rozwiązanie, tego że egzekucja została wszczęta niecelowo a ja płace alimenty na bieżąco i jest to robienie z człowieka za przeproszeniem debila bo ktoś se idzie do komornika, z czystej złośliwości, wypełnia 1 druczek daje tylko tytuł wykonawczy a Ty człowieku bujaj się teraz po sądach i komornikach aby odkręcić coś czego TY nie namieszałeś, a wręcz przeciwnie wszystko regulowałeś tak jak nalezy.

Ale na co złożyłeś tę skargę, na to, że wszczął egzekucję mimo terminowych wpłat, czy na to, że nie odpisał ci na maila?

Bo kolega przede mną udzielił ci wyczerpującej odpowiedzi na pytanie dlaczego skarga w pierwszej kwestii nie ma sensu. A w sprawie maila ja ci napisałem.

Wystarczyło wysłać te papiery do komornika z pismem przewodnim pocztą tradycyjną i zapłaciłbyś za znaczki, a tak wydałeś na skargę i nic ci ona nie da. Po co pytasz o rady, skoro uważasz, że wiesz lepiej.

Skarga została złożona na wszczęcie egzekucji pomimo terminowych wpłat.
Z powodów prywatnych nie byłem w stanie wysłać tego pocztą, lub podpisać i dać komuś do wysłania, dlatego napisałem maila z wyjaśnieniami.

Moje pytania na które nie znam odpowiedzi, a jeśli znasz i możesz odpowiedzieć, proszę o odpowiedź, ponieważ nie jestem w tych sprawach dobry.

1. Z jakiego względu moja skarga nie ma sensu na to że komornik podjął czynności pomimo płacenia przeze mnie alimentów?

2. Jak było napisane wyżej, komornik jest związany z wnioskiem wierzyciela, więc co to da że ja wyśle do komornika pismo z moimi wypocinami jak "maszyna ruszyła"? Kosztami mnie poobciążął, powyliczał sobie odsetki i tylko pieniążki się liczą, dlatego też w obec powyższych złożyłem skargę z uwagi na to że boje się o obciążenia mnie kosztami itp, nawet jeśli złoże stosowne wyjaśnienia komornikowi. Zrobiłem to jak najszybciej mogłem, aby nie spóźnić się w żadnych terminach o których też nie mam pojęcia.

3. Co daje pozbawienie tytułu wykonawczego?

Z góry dziękuje za odpowiedź i przepraszam, lecz jestem laikiem w tych zdaniach.

Lokalnie napisał:
1. Z jakiego względu moja skarga nie ma sensu na to że komornik podjął czynności pomimo płacenia przeze mnie alimentów

Ponieważ jeżeli skarżysz czynność komornika, to aby skarga była zasadna owa czynność musi być BEZPRAWNA... Samo wszczęcie postępowania na wniosek i tyt. wykonawczy złożony przez wierzyciela LEGITYMIZUJE działania komornika. Skoro działanie jest zatem PRAWNE to Twoja skarga jest bezzasadna.

Jak już wcześniej trafnie Ci wskazano, zamiast składać skargi złóż powództwo w trybie 840 k.p.c.

Ostatnia edycja:
Złożenie do komornika dowodu spełnienia świadczenia jest bardzo ważne bo wstrzymuje czynności komornika, a konkretnie zajęcia i dalsze czynności np. licytację. KPC:
...
Art. 822. Komornik wstrzyma się z dokonaniem czynności, jeżeli przed jej rozpoczęciem dłużnik złoży niebudzący wątpliwości dowód na piśmie, że obowiązku swojego dopełnił albo że wierzyciel udzielił mu zwłoki. Komornik wstrzyma się również z dokonaniem czynności, jeżeli przed jej rozpoczęciem dłużnik albo jego małżonek podniesie zarzut wynikający z umowy małżeńskiej przeciwko dokonaniu czynności i okaże umowę majątkową małżeńską oraz przedłoży niebudzący wątpliwości dowód na piśmie, że zawarcie umowy majątkowej małżeńskiej oraz jej rodzaj były wierzycielowi wiadome. Wstrzymując się z dokonaniem czynności, komornik stosownie do okoliczności podejmie działania, które umożliwiają dokonanie czynności w przyszłości. O wstrzymaniu czynności i jego przyczynach komornik niezwłocznie zawiadomi wierzyciela. Na polecenie wierzyciela komornik niezwłocznie dokona czynności, która uległa wstrzymaniu.
...
Komornik nie dokonuje czynności do czasu polecenia jej dokonania przez wierzyciela. Tak więc sprawa może zawisnąć jeśli wierzyciel nie poleci dokonania dalszych czynności. Twój przypadek jest niestety kuriozalny. Nietrudno sobie wyobrazić wierzyciela alimentacyjnego, który przychodzi do komornika 1-go danego miesiąca i żąda egzekucji alimentów za dany miesiąc a ma termin płatności np. 15-go. W mojej ocenie wniosek nie powinien być wykonywany a zwrócony ponieważ nie ma świadczenia do spełnienia na dzień złożenia wniosku.
Złożenie wniosku 16-go danego miesiąca wydaje się zasadne wobec popadnięcia przez dłużnika w zwłokę.

I teraz zasadnicze pytanie: czy spełniłeś świadczenie przed terminem z orzeczenia sądu czy po ?

Ostatnia edycja:
Lokalnie napisał:
co to da że ja wyśle do komornika pismo z moimi wypocinami jak "maszyna ruszyła"?

Skarga również nie wstrzymuje "maszyny", do jej rozpatrzenia wszystko biegnie dalej. Pismo do komornika mogło rozwiązać sprawę, teraz nawet jak wyślesz pismo, to komornik ci powie, że już przekazał akta do sądu w związku ze skargą i teraz bez akt nic nie zrobi. I sobie poczekasz, a w sądzie nikomu się nie spieszy.

Krispl napisał:
Nietrudno sobie wyobrazić wierzyciela alimentacyjnego, który przychodzi do komornika 1-go danego miesiąca i żąda egzekucji alimentów za dany miesiąc a ma termin płatności np. 15-go. W mojej ocenie wniosek nie powinien być wykonywany a zwrócony ponieważ nie ma świadczenia do spełnienia na dzień złożenia wniosku.

Mogła przyjść i wpisać sobie we wniosku, że zalega jej za 3 miesiące i wtedy komornik żadnej nieprawidłowości nie stwierdzi.

Jak dłużnik wysyłał przekazy pocztą, to też życie na krawędzi. Może raz poczta nie doręczyła na czas.

Trudno ocenić sytuację nie znając wszystkich szczegółów.

Wybaczcie, że odpowiadam bez cytowania, nie ogarniam jak działa to multicytowanie :)

Krispl: świadczenie zostało spełnione przed terminem, mam alimenty płatne z góry do 15-go każdego miesiąca, pierwsza awizacja przekazu alimentów miała miejsce 12 września, 2ga 20 września. Alimenty w tym momencie nie są specjalnie odbierane, aby nie wyjść na "głupka" przed komornikiem i aby pociągnąć sprawę z czystej złośliwości.

NieAndrzej: No właśnie tak się stało, wysłałem też to pismo do komornika, lecz sądzę, że komornik szybciej odbierze i przeczyta niż Sąd nada bieg sprawie, ponieważ do Sądu również to poszło pocztą, a oni w większych miasta nie śpieszą się z tym, znam to z innych spraw.

Poczta na czas doręczała, posiadam wszystkie potwierdzenia, tak jak napisałem Krispl o awizacjach, wszystko było w terminie.

Złożyłem również jak już wcześniej zaznaczyłem, wniosek o pozbawienie tytułu wykonalności wnioskując również o zawieszenie postępowania komorniczego do czasu wydania prawomocnego wyroku w tej sprawie.

Przekaz został odebrany ? Radziłbym przekazywać pieniądze na konto. Pewnie i szybko - praktycznie jeden dzień. Chyba że wierzycielka jeszcze się nie dorobiła własnego konta ...

Jak napisałem, nie został odebrany i jest to działanie celowe, pomyśl, składasz wniosek o egzekucje alimentów bieżących to po co odbierać przekaz?

Btw. Co do konta występowały różne problemy ze strony wierzycielki, dlatego zdecydowałem się przekazywać przez pocztę polską, co różnicy nie robi, bo z tego co przekazuje cały czas, wszystko było na czas doręczane.

Dorzucę jedno pytanie od siebie, czy w trakcie takiego postępowania jak wyżej wymienione, można wnieść do Sądu o depozyt Sądowy z powodu nieodebrania alimentów? Czy dopiero po zakończeniu tych postępowań o których wyczytałem - skarga na komornika, powództwo w trybie 840 k.p.c.?

Aktualnie toczy się postępowanie egzekucyjne i jeśli dłużnik otrzymał zawiadomienie o wszczęciu egzekucji powinien wpłacać świadczenie do komornika a nie do depozytu. Depozyt ma sens jeśli nie ma egzekucji a przekaz wraca wtedy złożenie świadczenia do depozytu oznacza spełnienie świadczenia w terminie.

Niestety powództwo w trybie 840 zostanie uwzględnione tylko za 1 miesiąc a dalsze miesiące komornik będzie już egzekwował jeśli wierzyciel nie "zmądrzeje" i nie umorzy postępowania egzekucyjnego. W tym wypadku płacenie do rąk wierzyciela oznacza kolejne powództwa składane nawet co miesiąc. Otwarta zostaje kwestia zwrotu kosztów powództwa od strony przeciwnej. Jeśli pozwany to małoletni to sąd pewnie odstąpi od obciążania kosztami strony przeciwnej albo też nakaże pobranie ich z alimentów bieżących. Takie orzeczenia bywały.

Ostatnia edycja:
Czyli w tym wypadku (dziś otrzymałem informacje) o zwrocie przekazu ponieważ nie został odebrany mam podtrzymać decyzje o egzekucji i wpłacić pieniądze komornikowi pomimo iż egzekucja jest niecelowa, czy czekać na odpowiedź komornika a pieniądze które wróciły przesłać przekazem razem z alimentami za październik?

Nie masz żadnego wpływu na dalszy bieg egzekucji. Ani komornik ani też sąd nie mają możliwości umorzenia postępowania egzekucyjnego o alimenty bez wniosku wierzyciela.
Napisz do matki dziecka jako przedstawiciela ustawowego o bezzwłoczne umorzenie postępowania egzekucyjnego w trybie art.825 KPC w związku z tym iż spełniasz świadczenie w ustalonym terminie i bez zwłoki. Wskaż że przekazy wróciły z winy wierzyciela a jeśli w dalszym ciągu wierzyciel będzie prowadził niecelową egzekucję to zostanie obciążony wszystkim kosztami egzekucyjnymi i zostaną one potrącone z alimentów. Musisz poczekać na reakcję.

Ostatnia edycja:
Powrót