Egzekucja komornicza alimentów bieżacych

• Autor wątku Autor wątku Lokalnie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Lokalnie napisał:
jak można poprzedzić postępowanie egzekucyjne badaniem zasadności? nie rozumiem tego zdania również.

Komornik prowadzi postępowanie egzekucyjne na podstawie dokumentu zwanego najczęściej nakazem zapłaty. Ten nakaz wydaje Sąd, po przeprowadzeniu oceny, czy żądanie wierzyciela jest zasadne czy też nie...

Kwestionowanie zasadności egzekucji przez komornika jest niedopuszczalne, bowiem wkraczałby On w tym w kompetencje Sądu - sądziłby rzecz już osądzoną.

przemcio1963 napisał:
hola, hola ;) jeśli komornik nie przychylił się do skargi, to przekazał akta sprawy do sądu i teraz czekasz na rozstrzygnięcie sądu

Tak miałeś racje, dzisiaj dzwoniłem, akta poszły do sądu.

Twoja skarga jest nieprecyzyjna i sąd na tym etapie powinien cię wezwać do sprecyzowania skargi. Skarżyć można tylko konkretną czynność komornika wymienioną w KPC.

1. Nie możesz skarżyć zawiadomienia o wszczęciu egzekucji bo to nie jest czynność.

2. Skargą nie można wnosić o zawieszenie czy umorzenie egzekucji. Takie wnioski składa się do akt sprawy i rozpatruje je komornik.

3. Nie można skarżyć opłat stosunkowych ( 8 czy 15 %) pobieranych przez komornika na bieżąco ponieważ do pobrania takich opłat nie jest wymagane wydanie postanowienia o kosztach.

Krispl napisał:
Twoja skarga jest nieprecyzyjna

Tak mam tego świadomość, ponieważ nie studiowałem prawa i jestem zwykłym obywatelem, który próbuje walczyć o swoje. Ciężko komuś bez adwokata rozwiązać takie problemy, znać procedury itp. Staram się to wszystko ogarnąć :)

Krispl napisał:
1. Nie możesz skarżyć zawiadomienia o wszczęciu egzekucji bo to nie jest czynność.

Dopiero po wysłaniu pisma się o tym dowiedziałem, dlatego później w piśmie procesowym zaskarżyłem czynność zajęcia ruchomości.

Krispl napisał:
2. Skargą nie można wnosić o zawieszenie czy umorzenie egzekucji. Takie wnioski składa się do akt sprawy i rozpatruje je komornik.

też wyjaśniliście mi to na forum, ale za to złożyłem pismo przeciwegzekucyjne

Krispl napisał:
3. Nie można skarżyć opłat stosunkowych ( 8 czy 15 %) pobieranych przez komornika na bieżąco ponieważ do pobrania takich opłat nie jest wymagane wydanie postanowienia o kosztach.

Nie skarżyłem jego opłat tylko wnosiłem o obciążenie kosztami wierzyciela.

Dzięki, że się udzielasz i pomagasz. Zwykłym ludziom ciężko cokolwiek zrobić jak nie mają o tym pojęci. Jeszcze raz dzięki za pomoc :)

napisze o wyniku później, jak już będzie po sprawie (około tydzień czasu)

W tego typu sprawach najlepszy jest taki algorytm:
1. WNIOSEK (nie skarga) do komornika o obciążenie wierzyciela kosztami egzekucji (niecelowa/przedwczesna etc.)
2. Na postanowienie komornika o oddaleniu wniosku dłużnika dopiero SKARGA na czynność komornika.

Zakończyła się sprawa w Sądzie na którą nie przysługuje zażalenie:
1. Oddalić skargę
2. stwierdzić swą niewłaściwość rzeczową do rozpoznania nieporozumienia zgłoszonego w skardze wniosku dłużnika o zawieszenie lub oddalenie postępowania egzekucyjnego w sprawie XX i przekazać ten wniosek do rozpoznania Komornikowi Sądowemu przy sądzie XX jako organowi prowadzącemu postępowanie egzekucyjne, właściwemu rzeczowo do rozpoznania tego wniosku

Brak jakiegokolwiek rozpatrzenia moich dalszych wniosków, czyli w zasadzie tego najważniejszego - obciążenie kosztami komorniczymi wierzyciela.

W takim wypadku chyba należy gdzieś przypiąć temat "Chcesz zrobić na złość swojemu byłemu? - zgłoś go do komornika" i rozwinąć temat, że nawet jeśli płaci alimenty w terminie, udokumentuje to to i tak go obciążą kosztami komorniczymi.

W takim stanie rzeczy już nic nie mogę zrobić co do tych kosztów, aby je ponosiła wierzycielka? takie spychanie komornik - sąd - komornik, które nie prowadzi do niczego dobrego.

Dodam, że wniosek o pozbawienie tytułu wykonalności jest w toku, a terminu jeszcze nie ma.

Dzień dobry, przepraszam że post pod postem, ale pojawiły się nowe fakty, a mianowicie:
Po ciągłym zganianiu - Sąd - Komornik - Sąd - Komornik, otrzymałem pismo od komornika w sprawie mojej skargi, którą oddala. Wnioskowałem w głównej mierze o to aby koszty postępowania ponosił wierzyciel, lecz ani Sąd ani komornik nie odniósł się do tego/nie rozpatrzył tego.

Dzwoniąc dziś do komornika z pytaniem gdzie mogę złożyć zażalenie na decyzję komornika w sprawie tej, że nikt nie rozstrzygał o kosztach o co wnosiłem, odpowiedziano mi, że to nie informacja prawna.

Więc moje pytania dwa brzmią:
1. Gdzie wnieść zażalenie na decyzję i jak fachowo zatytuować ją "zażalenie"?
2. Czy mam wpłacać pieniądze tak jak wcześniej wpłacałem i przekazywałem tylko do komornika potwierdzenia, czy jeśli wpłacę do komornika to uznają jako, że akceptuje ich postępowanie?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Według mnie powinieneś złożyć do Sądu Okręgowego za pośrednictwem Sądu Rejonowego zażalenie ale mogę się mylić, tak przynajmniej bywa w sprawach rodzinnych.

Niech mnie ktoś poprawi jeśli bzdury pisze.

No tak tylko, że w wyroku sądu jest napisane że na postanowienie nie przysługuje zazalenie i sąd przekazuję do komornika który mi wysyła również oddalenie nie rozpatrując tego o co wnosilem w punkcie dotyczącym kosztów postępowania.

Na prawdę nikt nie wie jak to rozwiązać?

Lokalnie napisał:
Dzień dobry, przepraszam że post pod postem, ale pojawiły się nowe fakty, a mianowicie:
Po ciągłym zganianiu - Sąd - Komornik - Sąd - Komornik, otrzymałem pismo od komornika w sprawie mojej skargi, którą oddala. Wnioskowałem w głównej mierze o to aby koszty postępowania ponosił wierzyciel, lecz ani Sąd ani komornik nie odniósł się do tego/nie rozpatrzył tego.

Dzwoniąc dziś do komornika z pytaniem gdzie mogę złożyć zażalenie na decyzję komornika w sprawie tej, że nikt nie rozstrzygał o kosztach o co wnosiłem, odpowiedziano mi, że to nie informacja prawna.

Dostałeś pismo, czy postanowienie? W każdym piśmie komornika powinno być pouczenie o możliwości złożenia skargi. BTW, obecnie komornik nie oddala skargi, tylko przekazuje ją do Sądu w celu rozstrzygnięcia, jednocześnie wnioskując o oddalenie (w sprawach wszczętych po dn. 08-09-2016r.). Sprawdź, czy jesteś jedynym adresatem, czy przypadkiem głównym adresatem pisma nie jest właściwy sąd rejonowy. Jeśli sąd, to sąd rozstrzygnie skargę. Możesz ew. przedzwonić do sądu, spytać, czy pismo komornika z aktami już wpłynęły i jaka jest sygnatura postępowania.

Witaj, akurat tak trafiło że było to kilka dni po 08.09.2016, a ja wysłałem to do Sądu który przekazał sprawę Komornikowi twierdząc, że on powinien to rozpatrzyć (wynik sprawy - przekazanie), Komornik rozpatrzył skargę twierdząc, że on nie jest gestorem postępowania i oddalił ją (jest to na stronie 3ciej tego postu wynik sprawy - oddalenie przekazanie do Sądu), Sąd zarejestrował sprawę pod nową sygnaturą stwierdził swą niewłaściwość rzeczową w tej sprawie (wynik sprawy oddalenie i informacja o tym, że na postanowienie nie przysługuje zażalenie, przekazał do komornika), w poniedziałek odebrałem pismo od Komornika o oddaleniu Skargi o zawieszenie lub oddalenie postępowania egzekucyjnego (tak o to również wnioskowałem), ale we wniosku napisałem jasno:

wnoszę o:
1. Uchylenie czynności Komornika Sądowego polegającego na wszczęciu egzekucji
2. Zawieszenie lub oddalenie postępowania egzekucyjnego Kmp xx/xx.
3. Obciążanie kosztami egzekucyjnymi wierzyciela.

te ostatnie oddalenie trafiło do mojej wiadomości i wiadomości wierzyciela.

Po wczorajszym telefonie do Komornika z pytaniem gdzie mogę wnieść zażalenie ponieważ nie został wniosek o kosztach rozpatrzony miła pani odpowiedziała mi, że nie jest to informacja prawna, a o kosztach rozstrzygnął Sąd który napisał tylko te słowa które są wyżej (strona 4ta tematu) czyli nic nie rozstrzygnął.

Pouczenie to:
http://i.imgur.com/FDaDu4L.png

i to wszystko.

Powrót