Filmy i muzyka - co legalne a co nie?

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
:!: :!: :!:
Witam
mam pytanie czy nie miałby ktoś z użytkowników tłumaczeń na polski prawa autorskiego amerykańskiego?
pilnie potrzebuje na jutro :(
będe wdzieczna za podpowiedzi
pozdrawiam

ps w sieci już szukalam i szukalam a polskie jest wogole inne

Witam.
Mam pytanie, czy samo sciagniecie programu (Office) i natychmiastowe usuniecie bez instalacji jest zlamaniem prawa? I czy dojscie po logach ze cos takiego sie sciagalo moze byc dowodem.

Dojście tylko po logach jest bardzo trudne, bo zawierają one tylko informację kiedy i z kim się łączyłeś, a nie co podczas tego ściągałeś.

Witam. A czy legalne jest ściągnięcie serialu nieemitowanego w polsce, takiego, którego nie można też u nas kupić?

A co do ściągania muzyki - nie lepiej sobie kupić??

:wow:
To o czym tu piszemy dotyczy wszystkich utworów oprócz programów. Serial to film, utwór audio-video, logiki trochę.

Po co chodzić do biblioteki, przecież można sobie książkę kupić. Wybór należy do Ciebie.

No dobrze, ale czy ma tutaj znaczenie to, że ten serial/film/płyta nie jest w ogóle w polsce dostępna?

Ciekawi mnie jedna rzecz: skoro ściąganie muzyki w mp3 bez udostępniania jej jest legalne, to czy nie ważne jest SKĄD mam te pliki? Czy nie muszą być one zdobyte od kogoś z "kręgu znajomych"? Bo w przypadku p2p nie ma szans udowodnić znajomości z kimś, kto udostępnia...

I jeszcze taka opinia znajomego:
"Dodam, że rozmawiałem z przedstawicielem ZAiKSu i z sieci można pobrać muzykę, jeśli posiada się do niej oryginalny nośnik (np kasetę)."

To ten, któy rozpowszechnia musi się martwić o krąg znajomych.
Przedstawiciel ZAiKS zawsze tak powie, bo taki ma interes.

http://wiadomosci.onet.pl/1473881,11,item.html

[cytat:3luwwogw]"Osobom, które wyłącznie ściągają utwory z sieci, może natomiast grozić odpowiedzialność cywilna. Twórca ma prawo zażądać nawet trzykrotności wynagrodzenia. Jednak nawet jeśli przyjmiemy, że osobom ściągającym muzykę z sieci grozi odpowiedzialność cywilna, to jest ona iluzoryczna, ponieważ policja nie może się zajmować łamaniem praw autorskich, o ile nie są one przestępstwem."[/cytat:3luwwogw]
Kto ma prawo nas ścigać w ramach odpowiedzialności cywilnej i co za to nam grozi?

art 79 prawa autorskiego i praw pokrewnych, no ścigać nas może ten co posiada prawa majątkowe do tego utworu. Sprawa cywilna w sądzie.

Słyszałem, że za pobranie pliku Mp3 którego nie ma się na żadnej legalnej płycie jest nielegalne i grozi za to odpowiedzialność cywilna, czy to prawda ?

Czyli mam rozumieć, że posiadanie na własny uzytek kopii np. utworu muzycznego, czy filmu, który został nielegalnie rozpowszechniony nie jest niezgodne z prawem?

A czy po lekturze tego tematu masz Bratack inne wrażenie?

a więc przechowywanie plików mp3 na dysku jest legalne czy nie? Może i była o tym gdzieś mowa, bo nie śledziłem całego tematu, ale jeśli było to proszę o cytat : )
PS. chodzi oczywiście o pliki mp3 jakiegoś wykonawcy, którego płytę możemy kupić w sklepie... a ściągnęliśmy ten utwór z internetu...

bylo było

Jest legalne posiadanie, nielegalne jest rozpowszechnianie.

Prosze dokładnie przeczytac ten temat, to naprawde nie jest wielki wysiłek.

Colder proponuję już nie potwierdzać po raz setny tego samego.
Odpowiedź znajduje się w tym temacie, jeżeli chcesz się czegoś dowiedzieć to musisz go Użytkowniku (do wszystkich) prześledzieć

Kolejne pytania o to samo będą usuwane.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót