Filmy i muzyka - co legalne a co nie?

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
[cytat="gdr"]Ciekawi mnie jedna rzecz: skoro ściąganie muzyki w mp3 bez udostępniania jej jest legalne, to czy nie ważne jest SKĄD mam te pliki? Czy nie muszą być one zdobyte od kogoś z "kręgu znajomych"? Bo w przypadku p2p nie ma szans udowodnić znajomości z kimś, kto udostępnia...

I jeszcze taka opinia znajomego:
"Dodam, że rozmawiałem z przedstawicielem ZAiKSu i z sieci można pobrać muzykę, jeśli posiada się do niej oryginalny nośnik (np kasetę)."[/cytat]

muzykę w formacie mp3 z tego co wiem możesz ściągać ale do użytku osobistego --- gdziekolwiek w sieci znajedziesz mp3 możesz ją dla siebie ściągnąć

jednak nie można rozpowszechniać

A ja mam pytanie którego jeszcze nie było :-]

zastanawia mnie korzystanie z bibliotek - aktualnie w bibliotekach można nieodpłatnie pożyczać płyty CD z muzyką. czy mogę zgrywać sobie z nich co lepsze utwory lub wręcz całe płyty? czy są jakieś ograniczenia ilościowe lub czasowe? (czyli np. mogę robić kopie, ale jak zwrócę płytę do biblioteki, to mam usunąć mp3)

Właściwie, to pożyczam płytę legalnie całkiem (mimo, że nie mam zażyłych stosunków z bibliotekarką :]) a potem utwory pozostają do użytku prywatnego.

pozdrawiam!

Mam dwa pytania:

1. Mogę uploadować odcinki jakiegoś serialu tv rippowanego przeze mnie na jakiś serwer http i wystawiać linki do niego na jakimś forum ?
2. A co jeśli jest to tv rip, ale nie mój tylko znaleziony w sieci ?

a jeżeli mam coś takiego w regulaminie:
USTAWA z dnia 4 lutego 1994r.
o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Oddział 3 - Dozwolony użytek chronionych utworów

Art.23 Zakres własnego użytku osobistego obejmuje korzystanie z pojedynczych egzemplarzy utworów przez krąg osób
pozostających w związku osobistym, w szczególności pokrewieństwa, powinowactwa lub stosunku towarzyskiego.

Każdy użytkownik, który zarejestruje się na tym forum wstępuje do kręgu naszej społeczności, a co za tym idzie pozostaje z nami w stosunkach towarzyskich.

Zachęcamy każdego użytkownika, aby potraktował linki podane na forum jako próbkę materiału, i skasował ten materiał po upływie 24h i zakupił swój, własny, oryginalny nośnik, za niewielką ceną w sklepach, bądź aukcjach internetowych.

??

To ja sie przypomne cichutko:

[cytat:20cmbp1a]zastanawia mnie korzystanie z bibliotek - aktualnie w bibliotekach można nieodpłatnie pożyczać płyty CD z muzyką. czy mogę zgrywać sobie z nich co lepsze utwory lub wręcz całe płyty? czy są jakieś ograniczenia ilościowe lub czasowe? (czyli np. mogę robić kopie, ale jak zwrócę płytę do biblioteki, to mam usunąć mp3)[/cytat:20cmbp1a]

pozdrawiam!

Witam ponownie, kiedyś tu już zadawałem pytania, ale teraz znowu mam jedno dosyć istotne :)

Mój ojciec dostał maila od Aster, że naruszył regulamin, a konkretnie punkt o udostępnianiu rzeczy w sieci. Chodzi o program p2p. Czy jeśli (odpukać) nadarzyłaby się jakaś kontrola, która by nic nie wykazała (wszystkie kompy w domu będą czyste) to czy logi operatora na których jest info, że coś wysyłałem mogą stanowić jakąś podstawę do wszczęcia jakiegokolwiek postępowania? I czy taka kontrola wstępna odbywa się w domu czy od razu mają prawo zabrać komputery?

I jeszcze jedno. Wiem, że już było takie pytania i zaraz poszukam, ale może ktoś szybciej odpowie ;) Czy kontrola ogranicza się tylko i wyłącznie do komputerów czy policja ma prawo przeszukać całe mieszkanie?

Edit: Nie znalazłem tej informacji jednak. Za to mam jeszcze pytanie :)
Kiedy, jak i komu mój dostawca netu ma prawo udostępnić moje dane osobowe (wraz z jakimiś logami). Czy może to zrobić z własnej woli, czy tylko policji w jakimś szczególnym przypadku. Czy te jakieś firmy fonograficzne, który naciskały aster mają prawo sie domagać tych danych i czy mogą je otrzymać? Bo z tego co się domyślam to mają tylko IP.

Jeżeli kontrola przyjdzie z nakazem - mają prawo przeszukać cały dom...
jeżeli wpuścisz ich dobrowolnie, to tylko stanowisko pracy.

To czy dostawca netu ma prawo udostępnić dane, musi być zawarte w regulaminie i umowie o świadczenie usług, jaką podpisywałeś przy zakładaniu netu. Tam powinieneś szukać odpowiedzi na to pytnie.
Z tego co wiem większość właścicieli sieci zastrzega sobie prawo do prywatności i nie udostępnia żadnych danych odnośnie poszczególnych podłączonych komputerów, jednak gdy w grę wchodzi nakaz lub poważne naruszenie prawa sprawa może sie troche skomplikować...

Logi operatora raczej nie są podstawą do wszczęcia postepowania karnego :) potrzebny jest konkretny dowód.
Pozdrawiam

a czy ktoś zna odpowiedź na moje pytanie? czy może ono jest jakoś niezgodne z regulaminem, że nie dostaję odpowiedzi?

Mam jeszcze jedno pytanie, dotyczące sklepów z mp3.

iTunes jest nieobecny w Polsce. Mieszkam aktualnie w Finlandii, czy mogę kupować muzykę z iTunes i przywieźć ją potem do Polski? Czy też jest legalna tylko tutaj, a w Polsce już nie. Czy też nawet kupić jej nie mogę, bo chodzi nie o geografię a o obywatelstwo. Jak to jest?

pozdrawiam!

Możesz spokojnie kupić i wozić tę muzykę po całym świecie.

dzięki wielkie! a wiesz może jak to jest z kopiowaniem muzyki z nośników z biblioteki (pytanie z początku strony)? w sensie, czy mogę na pytanie "a czemu masz tutaj te mp3?" odpowiedzieć, że mam je z CD pożyczonego z biblioteki i jest to legalne?

pozdrawiam!

Wielokrotnie było pisane, że można miec nawet mp3 ściągane z p2p a ludzie jeszcze pytają czy skopiowane z płyty z biblioteki można posiadać... Można!

Ja mam za to inne pytanie.
Ściągam filmy z internetu (bez rozpowszechniania) i nagrywam je na płytki. Wszystko OK. Ale mój brat aktualnie przebywa w Anglii i chciałbym mu je wysłać aby miał co oglądać jak się będzie nudził :)
Czy mogę normalnie wysłać mu je pocztą czy może angielskie prawo na to nie zezwala?

Chciałbym wykorzystac materiały na forum

Witam. Użytkownicy mojego forum zaproponowali, abym umieścił dział download. Chcieliby zamieszczać tam:
1) muzykę
2) filmiki (pobierane np. z http://www.youtube.com)
3) gierki
4) śmieszne mp3...
i jeszcze parę innych. Jest tego pełno na różnych stronach, więc czy można to zamieszczać na forum w dziale "download"

Nielegalne jest rozpowszechnianie...ale czego konkretnie?

[cytat:1ringpfo]Nielegalne jest rozpowszechnianie...ale czego konkretnie?[/cytat:1ringpfo]
Nielegalne jest rozpowszechnianie plików do których nie masz praw oraz jeśli one jeszcze nie wygasły. To ze inni coś robią nie znaczy, że jest dozwolone. Oczywiscie, ktoś mógł zrzec sie majątkowych praw autorskich i udostępniać swoje dzieła dalej. Jednak trzeba najpierw ustalić czy tak rzeczywiscie jest, a nie zawsze jest to łatwe.

A jest może jakaś lista co można zamieszczać (w moim przypadku w dziale "download" na forum) ??

Heh nie, nie ma i taka lista nie miałaby praktycznego sensu, bo by co chwile się zmieniała. Inna sprawa jest faktyczna egzekucja swoich praw i wogóle chęć ich dochodzenia a inna czysto prawny aspekt. Pan i tak zrobi jak uważa za słuszne.

Ale czy dam użytkowikom "wolną rękę" i napiszę, że ja za to nie odpowiadam i niech zamieszczają co chcą (oczywiście nie łamiąc regulaminu forum) to będę miał przez to problemy?

Było juz na forum o odpowiedzialność admina za posty/pliki na jego stronce. Nie ma jednoznacznego polskiego orzecznictwa w tej kwesti, napewno jeśli ktoś się zgłosi ze naruszone są jego prawa to trzeba usunąć. Oczywiscie nie dam ręki, że jakiś pieniacz będzie i tak dochodził swoich praw, roli hostingowca Pan spełniać nie będzie. PRosze poczytać o tym na forum.. było apropo np. warezów.

Jak było to przepraszam.

Colder napisał:
Nie ma jednoznacznego polskiego orzecznictwa w tej kwesti, napewno jeśli ktoś się zgłosi ze naruszone są jego prawa to trzeba usunąć.
To tak dla wyjaśnienia moje ostatnie pytanie:
Czyli użytkownicy mogą załączać co chcą a jeśli ktoś zgłosi, że naruszone są jego prawa to wystarczy usunąć i "gra gitara" ?

Nie, może Ciebie pozwać za czas przez który to było rozpowszechniane, albo pozwie tego kto umieszczał jak będzie znał dane, albo nikogo nie pozwie - wystarczy mu usunięcie. Człowieka nie wyczujesz, jednak miedzy praktyką a teoretyką jest róznica.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót