firma windykacyjna rząda zapłaty za czesne - pomocy

• Autor wątku Autor wątku Zedi82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,

Ja również otrzymałem wczoraj liścik z pogróżkami (odebrała rodzinka), że jeśli w ciągu 3 dni nie wpłacę na ich konto 18962 zł, to spotkamy się w sądzie itp. Na studia w tej uczelni zapisałem się w 2001 i zrezygnowałem po pierwszym semestrze, bez uczęszczania na zajęcia i podchodzenia do egzaminów. Pamiętam, że gdy byłem po odbiór matury pisałem jakieś podanko o skreślenie ze studiów i umorzenie płatności za styczeń i luty (płaciłem miesięcznie). Podanko zostało zaakceptowane, odzyskałem swoje dokumenty i o sprawie zapomniałem.
Czy ktoś wie, jak to jest z wpisem do rejestru dłużników? Czy jeśli poczekam na nakaz zapłaty i wyślę odwołanie ze względu na przedawnienie, oni z tego tytułu mogą wpisać mnie na listę nierzetelnych dłużników? Dla mnie to dość istotne.
Koniecznie musimy coś wspólnie w tej sprawie zrobić, to jest przecież nie do pomyślenia, żeby poważna uczelnia tak na pałę sprzedawała masowo domniemane długi. Bez sprawdzania dokumentów, bez weryfikacji, czy dług istnieje czy nie??? Przecież to próba wyłudzenia! Oni nie robią żadnej łaski, że dopiero jak ja się do nich pofatyguję, to oni łaskawie odstąpią od próby wyłudzenia i wyślą papierek do tej firmy windykacyjnej. Ja jestem w tej chwili za granicą i w żaden sposób do siedziby uczelni nie jestem w stanie dojechać.
Jeśli ktoś w najbliższym czasie będzie się w tej sprawie udawał do prawnika, proponuję podnieść również tę kwestię, tzn. czy tego typu wezwania, w momencie gdy żadnego długu nie ma, nie stanowią próby wyłudzenia?

Znalazłem coś takiego:

Art. 191. kk § 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Jeżeli sprawca działa w sposób określony w § 1 w celu wymuszenia zwrotu wierzytelności,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Art. 115 kk
§ 12. Groźbą bezprawną jest zarówno groźba, o której mowa w art. 190, jak i groźba spowodowania postępowania karnego lub rozgłoszenia wiadomości uwłaczającej czci zagrożonego lub jego osoby najbliższej; nie stanowi groźby zapowiedź spowodowania postępowania karnego, jeżeli ma ona jedynie na celu ochronę prawa naruszonego przestępstwem.

Byłbym skłonny wytoczyć im proces, jedyny mój problem w tym przypadku to mocno utrudniony kontakt z Polską.

Piotrrekk napisał:
Znalazłem coś takiego:

Art. 191. kk § 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 2. Jeżeli sprawca działa w sposób określony w § 1 w celu wymuszenia zwrotu wierzytelności,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Art. 115 kk
§ 12. Groźbą bezprawną jest zarówno groźba, o której mowa w art. 190, jak i groźba spowodowania postępowania karnego lub rozgłoszenia wiadomości uwłaczającej czci zagrożonego lub jego osoby najbliższej; nie stanowi groźby zapowiedź spowodowania postępowania karnego, jeżeli ma ona jedynie na celu ochronę prawa naruszonego przestępstwem.

Byłbym skłonny wytoczyć im proces, jedyny mój problem w tym przypadku to mocno utrudniony kontakt z Polską.

Najlepszym rozwiązaniem chyba jest tylko pozew zbiorowy......

Witam. Cieszę się, że widzę tylu kolegów z uczelni po tylu latach:) w szczególności po otrzymaniu listu. Jestem kolejnym, który jest za zbiorowym pozwem. Mam pytanie. Czy moment w którym dostałem pismo skreślenia z uczelni jest początkiem naliczania okresu przedawniania? Czy może coś innego?

Do krajowego rejestru dłużników może cię wpisać sąd wyrok musi być prawo mocny firma windykacyjna nie ma takiej mocy aby to zrobić.

List który dostaliśmy jest straszakiem w którym jest mowa, że firma która jest pełnomocnikiem(nie wykupiła długu) żąda spłaty i jeśli tego nie osiągnie
sprawia trafia do sądu.

To jest biznes policzcie:

1000osób razy 2000pln równa się 2miliony pln.

Jest Kasa?

malena150 napisał:
List który dostaliśmy jest straszakiem w którym jest mowa, że firma która jest pełnomocnikiem(nie wykupiła długu) żąda spłaty

Tyle, że żadnego długu nie ma, więc co to jest, jak nie wyłudzenie?

Piotrrekk napisał:
Tyle, że żadnego długu nie ma, więc co to jest, jak nie wyłudzenie?

Dla mnie jest to próba wyłudzenia. Zanim wszystko dobrze sprawdzili powysyłali pisma o zadłużeniu............

pomóżcie od jakiego momentu naliczany jest okres przedawniania?

Jeśli ktoś ma chwilę czasu może napisać do:

Ministerstwo edukacji narodowej
Ministerstwo nauki i Szkolnictwa wyższego

Państwowa komisja Akredytacyjna (nie spełnia wymogów uczelni, bez zdanych egzaminów przepychają na następny semestr)

Urząd ochrony konsumenta i konkurencji(próba bezpodstawnego wyłudzenia domniemanych długów)

Rzecznik praw studenta

i wszelkie media typu gazeta radio telewizja.

witajcie :) ja i mój mąż również dostaliśmy pismo od firmy windykacyjnej (w piątek) nie możemy dodzwonić się do uczelni,spróbujemy również jutro.Jesteśmy ze Słupska i chcemy pojechać do Warszawy,ale dopiero w niedzielę w nocy byłby możliwy wyjazd (mąż pracuje i nie da rady załatwić wcześniej wolnego) czy jest ktoś chętny ze Słupska kto chciałby pojechać razem z nami???? zrzutka na paliwo po 60zł możemy zabrać dwie,może trzy osoby.Czekam na odpowiedź! pozdrawiam.

oni są chyba nienormalni...... Patrzcie co sobie umieścili na stronie szkoły

2011-07-19 12:00:00
Zmiany organizacyjne

Szanowni Państwo,

w związku z przeprowadzanym remontem Dziekanatu przy ul. Szachowej zapraszamy do kontaktu z uczelnią poprzez Rektorat, który mieści się przy ul. Hafciarskiej 11. Przepraszamy za wynikłe z tej przyczyny utrudnienia.

Władze Uczelni

2011-07-18 10:23:42
Informacja dla osób windykowanych

Szanowni Państwo,

dla wszystkich osób, które zalegają z opłatami za studia przedstawiamy zasady, którymi kieruje się uczelnia przy ich egzekwowaniu:

1. Uczelnia w zakresie windykacji współpracuje z kancelarią KGPN Doradztwo Finansowo - Prawne Marcin Kalisz Sp. J. ul. Tytoniowa 20, 04-228 Warszawa, która jest pełnomocnikiem uczelni w przedmiotowej sprawie.

2. Prosimy o dokonywanie wpłat wyłącznie na rachunek bankowy 72 1500 2080 1220 8001 2381 000 z dopiskiem "spłata zadłużenia" oraz z podaniem sygnatury sprawy.

3. Zasady umarzania odsetek:

a. W przypadku uiszczenia jednorazowo pełnej kwoty zadłużenia osobie windykowanej umarza się 50% odsetek.
b. W przypadku spłaty ratalnej zadłużenia osobie windykowanej umarza się 25% odsetek.

4. Oferta promocyjna. Ze względu na fakt dysponowania rozbudowanym funduszem stypendialnym, osobom windykowanym ? o ile spełniają warunki ustawowe - proponujemy kontynuację studiów w WSTE (lub w jednej z uczelni Konsorcjum FUTURUS, np. WWSE ? studia magisterskie) z możliwością przyznania stypendium socjalnego (uwzględniając dochód przypadający na członka rodziny), naukowego, specjalnego, dla sportowców i in.

nawet do kwoty 500 zł miesięcznie

W udokumentowanych przypadkach - możliwość uzyskania jednorazowej zapomogi do wysokości 2 000 zł

2011-06-09 07:35:11
Rekrutacja WSTE na rok 2011/12

Rozpoczynamy rekrutację na pierwszy rok studiów pierwszego stopnia na kierunki informatyka (dyplom inżyniera) i stosunki międzynarodowe (dyplom licencjata), prowadzone w trybie zaocznym (niestacjonarne).

Dla kandydatów, którzy zdecydują się zapisać do 30 lipca, opłata wpisowa wynosi 100 zł!

O przyjęcie na studia w WSTE może ubiegać się każda osoba, która posiada świadectwo dojrzałości, niezależnie od tego jakie przedmioty zdawała na jakim poziomie. Więcej informacji na temat rekrutacji znajdziesz w zakładce ZASADY REKRUTACJI.

Ostatnia edycja:
to robimy zlot pod wste?? nocleg tam gdzie zawsze??

Ok, wiec skoro juz wrocilam i moge pisac na forum to zaczne odpowiadac na pytania ktore w miedzy czasie padly.
Otóż jesli chodzi o media to wyslalam zgoszenie wczoraj do programu sprawa dla reportera.
Pisałam również skarge do MEN, ale odpisali ze taka sprawe powinnam kierowac do Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego www.nauka.gov.pl lub bezpośrednio
do władz uczelni. jestem za Ministerstwem (nie wiem jak Wy).
Dzwonilam dzisiaj rowniez w tej sprawie do Federacji konsumentow i kobietka (prawniczka) na infolinii powiedziala ze taka sprawa (jesli chodzi o nie oplacone czesne) ulega przedawnieniu po 3 latach. I tu sie musze jeszcze dopytac czy te 3 lata licza sie od daty skreslenia z listy czy od daty ostatniego kontaktu z uczelnia w sprawie dlugu. Powiedziala zeby pisac pismo do firmy windykacyjnej i do szkoly powolujac sie na przepisy KC wspomniane we wczesniejszych postach

chciaz osobiscie radzilabym wstrzymac sie z jakim kolwiek pismem do szkoly a tym bardziej do firmy windykacyjnej

omega-19 napisał:
Ok, wiec skoro juz wrocilam i moge pisac na forum to zaczne odpowiadac na pytania ktore w miedzy czasie padly.
Otóż jesli chodzi o media to wyslalam zgoszenie wczoraj do programu sprawa dla reportera.
Pisałam również skarge do MEN, ale odpisali ze taka sprawe powinnam kierowac do Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego Strona główna- MNiSW lub bezpośrednio
do władz uczelni. jestem za Ministerstwem (nie wiem jak Wy).
Dzwonilam dzisiaj rowniez w tej sprawie do Federacji konsumentow i kobietka (prawniczka) na infolinii powiedziala ze taka sprawa (jesli chodzi o nie oplacone czesne) ulega przedawnieniu po 3 latach. I tu sie musze jeszcze dopytac czy te 3 lata licza sie od daty skreslenia z listy czy od daty ostatniego kontaktu z uczelnia w sprawie dlugu. Powiedziala zeby pisac pismo do firmy windykacyjnej i do szkoly powolujac sie na przepisy KC wspomniane we wczesniejszych postach

Omega-19 podeślij tą sprawę również do Uwagi TVN uwaga@tvn.pl

czyli wszystko jasne :) oferta promocyjna -ustawowa pomoc stypendialna osobom windykowanym bądź studentem z ustawy państwo wspomoże finansowo = wspomoże uczelnie

omega-19 napisał:
chciaz osobiscie radzilabym wstrzymac sie z jakim kolwiek pismem do szkoly a tym bardziej do firmy windykacyjnej

Ja już złożyłem pismo w szkole i to samo do wiadomości KGPN....
To teraz powinienem napisać pismo odwołujące popzednie powołując się na paragrafu wymienione w postach powyżej.... Tak jak rozmawialiśmy???

czy możecie mi powiedzieć po co mamy się w ogóle kontaktować z uczelnia, czy z tą pseudo firmą windykacyjną? Po co wydawać pieniądze na paliwo (Stupsk-Warszawa).
-sprawa przedawnia się po 3 latach!
-nikt nie może wpisać do BIK BIG KRD itp bez prawomocnego wyroku sądu, jeżeli to zrobi to grozi 30tyś kary za poświadczenie nieprawdy!
-list był zwykły (nie polecony), z jakąś marną kserokopią(!!!) podpisu i tylko zmianą w danych osobowych, kwotach i syg. akt (pisali pewnie obecni studenci WST-E za zmniejszenie czesnego).

Prywatnie...tylko podejrzewam, że takim listem to się nawet prokuratura nie zainteresuje, a trzeba będzie tylko na zeznania latać.

Taki list to 5 letnie dziecko na kompie też potrafi stworzyć.

omega-19 napisał:
czyli czekać ? aż sąd cos przysle ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót