firma windykacyjna rząda zapłaty za czesne - pomocy

• Autor wątku Autor wątku Zedi82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
a wymeldowałeś się z mieszkania rodziców ? możesz zamieścić to wezwanie z sądu do zapłaty ? jakie dokumenty są dołączone przez powoda ?

kiedy zakończyłeś studia na wste ?

Jak będę miał dostęp do skanera to wrzucę (pewnie dopiero w weekend). Jasne, że się wymeldowałem - 3 lata temu, ze szkoły zrezygnowałem w 2003 roku.

Oto wzór treści jesli chodzi o przedawnienie roszczeń( otrzymałam od prawnika),W przedmiocie zaległych należności za faktury wystawione przez firmę „POLKOMTEL” dla Biura Projektów i ekspertyz
„ARCHIKON” w roku: 1999, 2000 i 2001, pragnę podnieść , iż roszczenie o zapłatę
za przedmiotowe faktury uległy przedawnieniu. Zgodnie bowiem z treścią przepisu art.118 Kodeksu Cywilnego, roszczenia związane z prowadzeniem działalności gospodarczej przedawniają się z upływem lat trzech.
Powszechnie przyjmuje się, że mowa tu o” roszczeniach przysługujących osobom fizycznym lub prawnym, które profesjonalnie i zarobkowo trudnią się działalnością gospodarczą. Charakter osoby zobowiązanej do zaspokojenia wierzyciela nie ma doniosłości prawnej.(...) Ustawodawca wyszedł bowiem z założenia, że profesjonalista powinien sprawnie i szybko realizować swoje roszczenia
czego wymaga prawidłowe funkcjonowanie gospodarki rynkowej” ( tak K.Pietrzykowski w Komentarzu do Kodeksu Cywilnego, tom I, tezy 3 i 5 do art.118 K.C.).Stąd też bez wątpienia roszczenia o zapłatę za wspomniane faktury uznać należy za związane z prowadzeniem działalności gospodarczej przez firmę „POLKOMTEL”.
Zatem w przypadku ewentualnego wystąpienia z powództwem o zapłatę należnosci za przedmiotowe faktury skutecznie zostałby podniesiony – jako całkowicie uzasadniony na mocy art.118 KC – zarzut przedawnienia roszczenia, co spowodowałoby oddalenie powództwa i naraziło powoda na dalsze koszty.
W przypadku otrzymania nakazu pozwu o zapłatę z e-sądu należy wnieść sprzeciw i podnieść zarzut przedawnienia, jesli sprawa jest już w sądzie to na rozprawie też można podnieść ten zarzut( jeśli oczywiście jest przedawnienie)
Po przykrych doświadczeniach z firmą windykacyjną nabyłam doświadczenia co prawda po czasie ale innym choć troche moge pomóc.
Pozdrawiam.

W 2011 r zapisalem sie do szkoly na zasadzie umowy niestety nie udalo mi sie zdobyc pieniedzy na zaplacenie czesnego . gdyz zarejestrowany bylem w Urzedzie Pracy . i nadal jestem a chcialem zdobyc zawod myslalem ze podczes nauki zdobede prace i ureguluje czesne lecz nic z tego nie wyszlo na dodatek troche w zyciu mi sie pokickalo dostalem od nie jakiego radcy prawnego wezwanie do zaplaty lecz niestety nie mam z czego uregulowac tej sumy gdyz wiekszosc moich dochodow pochlaniaja leki czy przegram ewentualne postepownie sadowe i czy wogule mam jakies szanse na unikniecie zaplaty ?? czy groza mi za to jakies ewentualne problemy wyrok w zawieszeniu lub cos podobnego . czy sad musi mnie powiadomic o ewentualnej sprawie czy moze ona sie odbyc zaocznie dodam ze napisalem pismo o rozlozenie na raty lub przesuniecie zaplaty czy to moze dzialac na moja niekorzysc sorrki za ort
Dziekuje za realne odpowiedzi

Ostatnia edycja:
Szyper2 napisał:
W 2011 r zapisalem sie do szkoly na zasadzie umowy niestety nie udalo mi sie zdobyc pieniedzy na zaplacenie czesnego . gdyz zarejestrowany bylem w Urzedzie Pracy . i nadal jestem a chcialem zdobyc zawod myslalem ze podczes nauki zdobede prace i ureguluje czesne lecz nic z tego nie wyszlo na dodatek troche w zyciu mi sie pokickalo dostalem od nie jakiego radcy prawnego wezwanie do zaplaty lecz niestety nie mam z czego uregulowac tej sumy gdyz wiekszosc moich dochodow pochlaniaja leki czy przegram ewentualne postepownie sadowe i czy wogule mam jakies szanse na unikniecie zaplaty ?? czy groza mi za to jakies ewentualne problemy wyrok w zawieszeniu czy moge isc siedziec lub cos podobnego prace zastepcze dodam ze chce udac sie zagranice bo to jedyna droga czy sad moze mi tego zakazac . czy sad musi mnie powiadomic o ewentualnej sprawie czy moze ona sie odbyc zaocznie? dodam ze napisalem pismo o rozlozenie na raty lub przesuniecie zaplaty czy to moze dzialac na moja niekorzysc ?
jak dlugi czas uplynie zanim odezwie sie do mnie komornik Dziekuje za ewentualne odpowiedzi

Ostatnia edycja:
przeczytaj cały wątek, nie grozi Ci więzienie a do komornika długa droga, nic nie płać :P.

Tylko klopot jest taki ze to przed sadowe wezwanie do zaplaty zostalo wyslane z Kancelarii Prawnej a nie od firmy windykacyjnej . Jakie mam sznase przed sadem jesli udowodnie ze jestem bezrobotny i w dodatku bez zameldowania a adres pod ktorym przebywalem opuszcze niebawem na stale (sprzedalem mieszkanie na leczenie dla dziecka :( ) co robic czy dogadywac sie ze szkola czy isc w slady przedmowcy sympatico i nie regulowac za to czesne dziekuje za odpowiedz uztkownikowi Sympatico chcial bym aby ktos mogl mi poradzic jaka mam przybrac linie obrony ewentualnej bo calkowicie jestem laikiem w takis sprawach . a kasy nie mam za duzo i ta kwota nie co mi skomplikuje plany Dziekuje za odpowiedzi
p.s czytalem posty

I jak bedzie mnie poszukiwal komornik ? czy zabierze mojemu dziecku po wiedzmy rente ? z tego co czytalem sprawa moze odbyc sie zaocznie czy to jest prawda ?? ale wyrok musi zaostac gdzies dostarczony (sprzedalem mieszkanie) :( czy jak bede wracal po leczeniu dziecka z zagranicy to czy na lotnisku moze mnie zatrzymac SG i ograniczyc wolnosc a dziecko do Domu Dziecka odeslac ( matka w ZK do matki nie odesla ) Czy moga z takiego powodu ograniczyc prawa rodzicielskie .

podpowie ktos jak sie teraz zachowac co mnie czeka :(:(

Jak moge sie dowiedziec o fakcie rozpoznania mojej sprawy przez Sad nie bede dzwonil po sadach Chcialbym napisac od-wolanie w jakim sadzie ewentualnie odbedzie sie cale posiedzenie bo nie karnym na pewno Dziekuje serdecznie za odpowiedzi . :(:(

czy na przyklad przekazanie mojego numeru adresu przez dyrektora do firmy nie jest obrotem danymi osobowymi dziekuje za odpowiedz na to i i inne pytania .

Chyba nie ma nikogo kto mógłby Ci pomóc, poczytaj kodeks postepowania cywilnego od art.800 jest cos u umorzeniach, zawieszeniach egzekucji komorniczych, mam wrazenie ale moze się mylę że sprawa moze trafić do sądu( nakaz zapłaty) ale jeśli nie masz majatku,ani dochodów to może jset jakaś szansa.

masz racje chyba nikt nie chce pomoc :( ale tobie dziekuje ale moze ktos sie znajdzie :(

Witam
widze że szkoła TWP WSP z Warszawy jaki i ich koledzy z firmy windykacyjnej KGPN są "ulubieńcami" wielu osób. Ale jak czytam to i tak jestem lepsza bo ja zrezygnowałam z usług tej szkółki 1997roku. Tak to nie pomyłka po 15 latach dostałał jak wielu z was takie same pisemka. Listy polecone i zwykłe od KGPN przychodziły na adres gdzie nie mieszkam od 12 lat. Moja ciocia która teraz tam mieszka nie odebrała poleconych. Ale kilka dni temu dostałam na moje nazwisko panieńskie i stary adres list z sądu. Wiem że ta sprawa się przedawniła i tak dalej .... poczytałm sobie fora, ale proszę niech ktoś mi powie co robić z tym listem odebrać nie odebrać. A może niech sami szukają mojego nowego adresu i nowego nazwiska. Dlaczego ja mam biegać i wyjaśniać. Po zatym jak mam odebrać z poczty listy adresowany do pani X zam. w Y a w dowodzie od 12 lat mam pani A zam. w Q. Proszę dajcie znać czy może ktoś już miał podobną sprawe.

sylwia skonsultuj się z prawnikiem to najpewniejsze rozwiązanie

hah właśnie przysłali pismo (chyba 10) że mam zadłużenie i jeżeli go nie spłacę w ciągu 7 dni sprzedają dług do KGPN ...

11 pism ostatecznych , przedsądowych i znów nastała cisza.....
moze kalisz pusta głowa poszedł po natchnienie do Pacanowa... :)
wie ktoś może jaki jest dystans z ul. Tytoniowej do ww. miejscowości. Można by średnio policzyc ile taka pielgrzymka potrwa i kiedy mozna się spodziewać kolejnych ciekawych pism:)

*lucas: Trasa optymalna , uwzględnia Targeo Traffic (beta)
246km - 4 godz. 0 min :D, więc pieszo ... porównując do pielgrzymki do Częstochowy (243 km) 8 dni :)
A tak na serio - proponuję założenie konta na portalu https://www.e-sad.gov.pl na wypadek gdyby chcieli uzyskać nakazy zapłaty, szczególnie tym, którzy (jak ja) zmienili adresy zamieszkania. Tam jest ewentualny podgląd wystawionych nakazów itd :D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót