firma windykacyjna żąda zapłaty za czesne - pomocy - cz II

• Autor wątku Autor wątku omega-19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Przejrzyj forum. Kilka wzorow bylo. Moze warto wspomniec o podpisanej ustawie :)

Przeglądam, zbieram materiały.

Iguana_6150 napisał:
Przejrzyj forum. Kilka wzorow bylo. Moze warto wspomniec o podpisanej ustawie :)

Raczej jej braku ;) w końcu ślubowanie to nie umowa.

witam ponownie
Szukam wzoru lub/i pomocy w napisaniu apelacji do wyroku sądu rejonowego.

Przeszukałem oba tematy.

Suma nie jest duża a opłata za napisanie takiej apelacji to prawie 1/3 zadłużenia

Wszyscy już wiedzą, że Prezydent podpisał ustawę tak długo przez nas oczekiwaną ustawa ta wyraźnie reguluje 3 letni okres przedawnienia, ale jak to ma się do osób, które rozpoczęły naukę np w 2003 roku (tak jak ja). Podobno ta ustawa działa wstecz, ale na jakiej zasadzie? Jestem w chwili pisania odpowiedzi na apelację i nie ukrywam, że przydała by mi się rzetelna wiedza w tym temacie. W podsumowaniu chciał bym o tym napisać, postawić taką kropkę nad "I".

Art.32
Do umów w sprawie warunków odpłatności za studia lub usługi edukacyjne, o
których mowa w art. 99 ust. 1 ustawy, o której mowa w art. 1, zawartych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się przepis art. 160a ust. 7 ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą.

I chyba właśnie na takiej zasadzie.

Mam sprawę wyznaczoną w okręgu na grudzień. Ustawa już będzie na szczęście obowiązywać :)

Tylko nie wiem czy nie musisz się na nią powołać chociażby w odpowiedzi na apelację, czy sąd z automatu to klepnie? Ciekaw jestem jak do tego będą podchodzić. Ja jeszcze nie wiem kiedy mam dzwonilem to miła Pani powiedziała, że listopad, grudzień może i nawet do stycznia się przeciągnąć.

Ja w swojej odpowiedzi napisałam o tym... :)
Zresztą na rozprawie też o tym przypomnę :)

a przytoczysz tu na forum treść tego kawałka? Przydał by się i mi i zapewne innym.

Powiem szczerze, że moja odpowiedź nie jest zbyt profesjonalna. Napisałam o tym raptem jedno zdanie, które brzmiało:
Pozwana chciałaby również prosić o zawieszenie postępowania do czasu wejścia w życie ustawy z dnia 11 lipca 2014 na mocy której roszczenia z tytułu odpłatności za studia lub usługi edukacyjne przedawniają się z upływem 3 lat, także te które zostały zawarte przed dniem wejścia w życie ustawy o zmianie ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym oraz niektórych innych ustaw.

KGPN wniosło o zawieszenie postępowania do czasu aż Sąd Najwyższy wyda swoją opinią a ja wniosłam o zawieszenie do czasu wejścia w życie ustawy.
Czy to co napisałam ma sens i jest zgodne z literą prawa? Nie mam pojęcia, pewnie nie.
Stwierdziłam jednak, że lepiej napisać i pozwolić Sądowi się do tego ustosunkować aniżeli nie napisać nic...

Sąd Najwyższy zawiesił postepowanie w sprawach na które powołuje sie KGPN ze względu na tę ustawę, gdyż nie wiedział czy zostanie podpisana. I aby nie wprowadzać bałaganu w prawie zawiesił postępowanie do czasu wyjaśnienia sprawy (tj czy zostanie podpisana czy nie). Sprawa się wyjaśniła więc miejmy nadzieje, że teraz pójdzie z górki.
Bądźmy dobrej mysli.

Karolka_M napisał:
Stwierdziłam jednak, że lepiej napisać i pozwolić Sądowi się do tego ustosunkować aniżeli nie napisać nic...
Papier wszystko zniesie, więc czemu nie.
Przy okazji zwracam uwagę, ludzie nie kompromitujcie się, sądu się o nic się nie prosi (nigdy), składa się wnioski.
W waszym przypadku, skoro został podniesiony zarzut przedawnienia (w którejkolwiek instancji), nie musicie odpowiadać nic. Sąd zna prawo.

Ostatnia edycja:
Robilee, nie jestem prawnikiem. Nie wiem jak należy w profesjonalny sposób pisać pisma sądowe. Uważam, iż z Twojej strony jest nie fair pisanie, iż się skompromitowałam pisząc - proszę a nie składam wniosek.
Nie udaje mądrzejszej niż jestem...

Karolka_M napisał:
iż się skompromitowałam pisząc
Nie chodziło o Ciebie, rada jest dla wszystkich. Dotyczy jedynie sprawy, którą powinien wiedzieć każdy, nie tylko profesjonaliści. Przecież w tym wątku biorą udział ludzie wyłącznie po maturze. Czas najwyższy już wiedzieć, jak formułować urzędowe (nie tylko procesowe) wypowiedzi.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót