firma windykacyjna żąda zapłaty za czesne - pomocy - cz II

• Autor wątku Autor wątku omega-19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja dziś miałam sprawę..Powództwo oddalone :) Byłam taka zestresowana że pojęcia nie miałam o czym ta sędzina mówi.Odniosłam wrażenie że mają dość już tej firmy. U mnie w odpowiedzi na sprzeciw wpisali nawet błędne dane osobowe takim hurtem drukują :) Mam nadzieje że się nie odwołają

Witam,ja sprawę w SR miałem 21 stycznia(tydzień temu) Niestety sędzia odroczył termin rozprawy z uwagi na to, że zbyt późno otrzymał ode mnie moją odpowiedź na pozew tj.13.01 i nie zdążył jej jeszcze wysłać do kgpn żeby mogli się do niej ustosunkować. Zastanawia mnie czy rzeczywiście są takie procedury? Co o tym sądzicie?

mam pytanie aporpo formalnosci sadowych.
tak jak wczesniej pisalem - wygralem w rejonowce. kgpn zlozylo wniosek o uzasadnienie wyroku i jak dzwonilem prawie 3 tygodnie temu to dowiedzialem sie ze 23 grudnia zlozyli apelacje. kobita w sekretariacie mowila ze nie ma jakiegos sedziego przyjmujacego apelacje ale ze jakis inny tym sie zajmie i w nastepnym tygodniu mieli mi ponoc wyslac jakies papiery z sadu. poki co leci 3 tydzien i nic nie dostalem z sadu.
mam znowu dzwonic do nich i ich meczyc o informacje czy czekac cierpliwe?
ps. czy sedzia ma prawo nie przyjac apelacji?

RE: firma windykacyjna rząda zapłaty za czesne - pomocy

Dziwne ja od razu dostałem powiadomienie o apelacji i odpis pisma. I miałem 2 tygodnie na odpowiedź.

Witajcie,

Jak uzyskać informację, czy złożyli odwołanie? Sprawę miałam w ubiegły czwartek.

Dzwonisz do Sądu w terminie uprawomocnienia się wyroku. Jak złożą wniosek o uzasadnienie, to niemal pewna apelacja.

dokladnie, dzwoniac do sadu sie dowiesz. u mnie tlumaczyla kobita ze jakiegos sedziego nie ma i kto inny ma sie tym zajac. ale jak mowicie ze to powinno byc odrazu to jutro dzwonie do nich bo nie chce zeby przez brak listu wyszly jakies cyrki

iguana, najczesciej oni wnosza o uzasadnienie wyroku przez co wydluzaja sobie czas na zlozenie apelacji o bodajze kolejne 2 tygodnie

Ostatnią edycję dokonał moderator:

W moim przypadku złożyli blisko terminu uprawomocnienia się wyroku i mieli kolejne 14 dni.

Dzięki :)
Z tego co wiem, masowo przegrywają apelacje, więc może nie bedzie źle.

O złożeniu apelacji sąd powinien poinformować nas, czy dopiero jak wyznaczą rozprawę?

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jestem ciekaw, czy po oddalonej apelacji tez składają o uzasadnienie wyroku.

Jeżeli wyrok Sądu I instalacji jest nie zmieniony Sędzia z automatu nie uzasadnia.
A co do złożenia apelacji Sad Rejonowy informuje listownie i trzeba złożyć odpowiedź w ciągu 14 dni do Okręgowego podając sygn. Akt I instancji.

Jutro dzwonię do giodo.

_malin_ napisał:
Posiadam też (dostarczone przez kgpn do sądu) zarządzenie rektora wste w sprawie wysokości czesnego dla studiów "220": "zgodnie z przyjętym planem marketingowym ustala się wysokość czesnego w kwocie 220,00 zł miesięcznie"
Mam ten sam problem. Czy w tym konkretnym przypadku jest to świadczenie okresowe? jutro mam rozprawe w okregowym.

Też otrzymałam informacje o wysokości czesnego. Kseruję wszystko jak popadnie.
Świadecznie okresowe.

Gdzie przegrales? Jakie uzasadnienie?

Ja dziś miałem w rejonowym Warszawa-Srodmiescie. Szybko poszło, bo poszło pismo z mojej strony wpierw. Nie wiem czy kgpn cos przysłał więcej bo Sędzia nic nie powiedział. Czekam co dalej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót