firma windykacyjna żąda zapłaty za czesne - pomocy - cz II

• Autor wątku Autor wątku omega-19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wygrałem w Rejonowym:)
Teraz tylko SO. Ile mniej więcej czasu się czeka na drugą sprawę?

Wszystko zależy od obciążenia sądu w Twoim rejonie. Ja czekam już mniej więcej pół roku w Warszawie i nie mam jeszcze wyznaczonego terminu.

Pozdrawiam.

Dziś i ja miałem sprawę w rejonowym w Warszawie i jakie było moje zdziwienie Sędzia zawiesił bezterminowo postępowanie do czasu wydania wyroku przez Sąd Najwyższy i tu padła sygnatura akt ale nie zapamiętałem. Kgpn ściga mnie za czesne z 2004 roku którego ponoć nie zapłaciłem ale z tego co pamiętam nie zaliczyłam semestru i powinienem zostać skreślony z listy studentów pół roku wcześniej czego szkoła nie zrobiła.

Toż to prawie 10 lat gdyby nie to, że wczesniej dostałeś pierwszą powiazdke.

A od 1.10.2014 jak nic się nie zmieni wchodzi w życie nowelizacja ustawy o szkolnictwie wyższym gdzie okres przedawnienia to 3 lata i ma zastosowanie do umów zawartych przed wejsciem w życie w/w ustawy

2085

7. Roszczenia wynikające z umowy przedawniają się z upływem
trzech lat.”;

Art. 32.
Do umów w sprawie warunków odpłatności za studia lub usługi edukacyjne,
o których mowa w art. 99 ust. 1 ustawy, o której mowa w art. 1, zawartych przed
dniem wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się przepis art. 160a ust. 7 ustawy, o
której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą.

Revan81 napisał:
A od 1.10.2014 jak nic się nie zmieni wchodzi w życie nowelizacja ustawy o szkolnictwie wyższym gdzie okres przedawnienia to 3 lata i ma zastosowanie do umów zawartych przed wejsciem w życie w/w ustawy

2085

trzech lat.”;

Art. 32.
dniem wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się przepis art. 160a ust. 7 ustawy, o

fajnie w końcu ten cyrk się skończy,
a czy po tej nowelizacji da się coś zrobić z już wydanym wyrokiem w SO?

A@@@@@ napisał:
a czy po tej nowelizacji da się coś zrobić z już wydanym wyrokiem w SO?
Pięknie by było, prawda? Oczywiście nie ma takiej możliwości, by podważyć prawomocny wyrok, tylko dlatego, że po jego wydaniu zmieniły się przepisy prawa.

Revan81 napisał:

2085

trzech lat.”;

Art. 32.

Będzie się można powołać na tę ustawę, mimo iż sprawa się toczy od 2013 ( 05.2013 wyrok e-sądu, 01.2014 wyrok z SR) ?

Robilee napisał:
Wyrok prawomocny? Jeśli tak, to oczywiście apelacja (tak nazywa się odwołanie od wyroku w I instancji) nie wchodzi w grę.

Nie, KGPN wniosło apelacje, czekam na termin w SO. Jak rozprawa będzie po wejściu tej ustawy będzie można się na nią powołać czy obowiązuje mnie stan prawny w momencie wniesienia sprawy przez KGPN do e-sądu?

Robilee napisał:
Pięknie by było, prawda? Oczywiście nie ma takiej możliwości, by podważyć prawomocny wyrok, tylko dlatego, że po jego wydaniu zmieniły się przepisy prawa.

było by:mad:
w tym wypadku nowelizacja wpłynie na ujednolicenie orzecznictwa, a ustawa nie była jednoznaczna wiec spontanicznie nasunęła mi się myśl, że jednak powinna być możliwość "odwrócenia" wadliwych przepisów prawnych nie tylko w tym przypadku ale generalnie w ogóle w prawie

Mam nadzieję, że poczekam na SO długo, długo :)

Myślicie, że większość sądów będzie czekało na odpowiedź SN?

Iguana_6150 napisał:
Myślicie, że większość sądów będzie czekało na odpowiedź SN?
Poczeka tylko ten, który wysłał zapytanie i w celu oczekiwania na odpowiedź zawiesił postępowanie.

Witam,

Jestem nowy na forum co widać po ilości postów, jednak nie jestem zielony w temacie. Miałem niestety "nieprzyjemność" dowiedzieć się o istnieniu firmy K... w 2010 roku i od tamtej pory cały czas z różną częstotliwością przypominają mi o swoim istnieniu. Nasz "związek":P (ja -firma K...) ma burzliwą historię wliczając w to występy w SR historia długa z chęcią podzielę się nią z osobami zainteresowanymi na zasadzie PW.
Na bieżąco śledziłem wpis na tym forum jak i innych dotyczących spraw z powództwa w/w firmy przez 4 lata nauczyłem się więcej z zakresy KC niż sądziłem i wcale nie jestem z tego powodu zadowolony.
Z racji zameldowania podlegam pod Apelację Lubelską Okrąg Siedlecki. Poszukuje osób które miały przyjemność spotkać się z firmą windykacyjną w Sądach Rejonowych Węgrów, Mińsk Mazowiecki, Garwolin albo Sadzie Okręgowym Siedlce w celu wymiany wspólnych doświadczeń. Prośba o kontakt PW ew. na forum do osób które już przebrnęły albo nadal walczą o swoje.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót