firma windykacyjna żąda zapłaty za czesne - pomocy - cz II

• Autor wątku Autor wątku omega-19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
firma K złożyła apelacje w apelacji jest taki fragment co on oznacza:

IV.Ewentualnie wnoszę o zawieszenie postępowania na podstawie art. 166 pkt 1 kpc
w związku z zapytaniami prawnymi, jakie trafiły do SN w przedmiocie terminu
przedawnienia roszczenia z tytułu czesnego, zarówno na gruncie ustawy z l99or., jak i ustawy z 2005r' Sąd Najwyzszy na posiedzeniach w dniu 17.07.20I4r odroczył rozstrzygnięcie zagadnienia bez terminu' (III CZP 38/14, Ifi CZP 42/14,
III CZP 54/14, III CZP 59/14,III CZP 60/14,III CZP 61/14)

Ostatnia edycja:
przemek0910 napisał:
taki fragment co on oznacza:
Jak Ci tu odpowiedzieć? Przecież w cytacie jest dokładnie wszystko napisane o co chodzi. Powód wnosi nieśmiało wniosek o zawieszenie postępowania do czasu aż SN wypowie się w kwestii stosowania przepisów o przedawnieniu tego typu roszczeń. Widocznie spodziewa się korzystnej decyzji SN dla siebie.

tak, tylko chodziło mi bardziej o stanowisko SO jakie może być gdyż w cytacie też jest "..odroczył rozstrzygnięcie zagadnienia bez terminu..." co równie dobrze może nastąpić za 2-3 lata. Zastanawiam się czy SO będzie czekał na to uzasadnienie SN czy jednak rozważy sprawę.
I czy ja odpowiadając na apelację muszę się jakoś ustosunkować do tego punktu?

przemek0910 napisał:
Zastanawiam się czy SO będzie czekał na to uzasadnienie SN czy jednak rozważy sprawę.
Jeśli uzna, że bez stanowiska SN, może wydać właściwe orzeczenie, to nie zawiesi postępowania. Jeśli jednak sąd będzie czuł się "niepewnie", to ma doskonałą okazję by zawiesić postępowanie i zdać się na sąd najmądrzejszy.
przemek0910 napisał:
I czy ja odpowiadając na apelację muszę się jakoś ustosunkować do tego punktu?
Nic nie musisz. Możesz wnieść o oddalenie wniosku powoda o zawieszenie postępowania, możesz też również wnieść o zawieszenie (wtedy, wobec zgodnego wniosku stron, sąd zawiesi postępowanie).

Dzięki za wyjaśnienie. Czyli znowu na dwoje babka wróżyła :rolleyes:

W apelacji którą złożyła wszystkim znana tu firma podaje przykłady orzeczeń innych sądów, które orzekły na ich korzyść. Niestety po wpisywaniu w google jak i na stronie Portal Orzeczeń Sądów Powszechnych sygnatur spraw na które się powołują nie odnajduje tych właściwych. Czy jest jeszcze jakaś strona na której te wyroki/orzeczenia mogą być? Chcę sprawdzić czy faktycznie ma miejsce analogia w tych sprawach jak u mnie co mocno podkreślają.

wpisuje i niestety nie znajduje to czego szukam :( wyskakują jakieś sprawy z tą sygnaturą ale nie związane z tematem np dotyczy energii elektrycznej.

przemek0910 napisał:
wpisuje i niestety nie znajduje to czego szukam wyskakują jakieś sprawy z tą sygnaturą ale nie związane z tematem np dotyczy energii elektrycznej.
Niewykluczone, że orzeczenia te nie zostały opublikowane w internecie. Daj sobie spokój. To sąd będzie oceniał słuszność argumentów powoda, nie Ty.

a czy ta ustawa coś zmienia dla osób, które już są po pierwszej sprawie w SR i czekają na odniesienie się SO do apelacji wystosowanej przez KGPN?

Według mnie tak gdyż ustawa ta będzie działać wstecz

Tak.

Art.32
Do umów w sprawie warunków odpłatności za studia lub usługi edukacyjne, o
których mowa w art. 99 ust. 1 ustawy, o której mowa w art. 1, zawartych przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy stosuje się przepis art. 160a ust. 7 ustawy, o której mowa w art. 1, w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą.

A tu ten artykuł:
art. 160a ust. 7 ustawy
Roszczenia wynikające z umowy przedawniają się z upływem trzech lat.

I cała treść. https://www.nauka.gov.pl/g2/oryginal/2014_07/5cdc317631f1989503fbeeae3bc99dfc.pdf

szkoda tylko, że tak późno.
Mam nadzieje że SO w Radomiu podtrzyma w moim przypadku wyrok SR.

Wpisowe zapłaciłem w 2003 nie podpisywałem umowy tylko ślubowanie i to była cała przygoda z tą szkołą, nigdy więcej się w niej nie pojawiłem.

Ano widzisz... Jak wiele osób znanych nam tutaj :(

A kiedy masz SO?

jeszcze nie wiem mam czas do końca tygodnia aby odpowiedzieć na apelację.
Troszkę nie wiem jak się za to zabrać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót