Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wolałabym jednak, żebyś odszukał argumentację RPO do której odesłałam w poprzednim poście i naniósł zmiany w ostatnim akapicie Twojej złotej myśli. Chyba, że nadal chcesz pozostać przy swoim i pisać mądrości z trafnymi wnioskami, lecz błędnie uzasadnionymi.

wachmistrz napisał:
Jeżeli ITD nie jest uprawnione do nakładania mandatu za przedmiotowe wykroczenie
„§ 2. 1. Inspektorzy są uprawnieni do nakładania grzywien w drodze mandatu karnego za wykroczenia określone w:
1) art. 52b, art. 86 § 1, art. 88, art. 90, art. 91, art. 92 § 1, art. 92a, art. 94, art. 95, art. 95a, art. 96 § 1 pkt 2 i 4–6, w § 2 za czyny określone w § 1 pkt 4–6 oraz za nieumyślne dopuszczenie do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej przez osobę niemającą wymaganych uprawnień i w § 3, art. 97, art. 99 § 1 pkt 2 i 3 oraz art. 100 pkt 2 i 3 ustawy z dnia 20 maja 1971 r. – Kodeks wykroczeń (Dz. U. z 2010 r. Nr 46, poz. 275, z późn. zm.2));

istotą tego forum nie jest podsuwnie gotowych rozwiązań, lecz mozliwych wariantów rozwiązania problemu i nie da się dopasować oczekiwań pytajacego bez wglądu da akt konkretnej sprawy-

Możność występowania ITD przed sądem w charakterze oskarżyciela w związku z podejrzeniem popełnienia przez obwinionego wykroczenia z art. 96 par. 3 kw nie zależy od okoliczności danego przypadku ponieważ jest kwestią stricte prawną. Albo ITD może oskarżać przed sądem o popełnienie wykroczenia z art. 96 par 3 kw albo nie może, wedle przepisów które obecnie obowiązują. To zaś jakie okoliczności występują w danym przypadku w żadnym wypadku nie wpływa na nabycie bądź pozbawienie prawa występowania z tym oskarżeniem przez ITD.

Witam,
dostalem od darmozjadow z SM słitaśna focie.
Zdjecie wykonane w nocy. Bardzo nieczytelne. W dowodzie auta wpisane 2 osoby.
Czy jest jakis sposob aby tym psiakom zagrac na nosie?
Myslalem, ze skoro zdjecie jest niewyrazne, a w dowodzie wpisane sa 2 osoby, to podac dane tych 2 osob + 2 pasazerow. Co o tym myslicie?
Z gory dziekuje za wszelkie rady

Witam, dostałam fotkę - pomiar oddalanie - widoczny tylko tył samochodu, od SM. Samochodem jeździmy albo ja albo mój mąż, nie wiemy/nie pamiętamy kto wtedy jechał. Czy w takim wypadku możemy być ukarani na "chybił trafił". czy jak nie przyjmę mandatu to w sądzie i tak dadzą mi (pierwszy właściciel) mandat i punkty? czy dadzą karę grzywny bez punktów? czy z racji niemożliwości wskazania winnego oddalą?

Tysiąc razy omawiane w tym temacie. Nie potraficie czytać ?

Witam, witam.
Sprawa jest taka. Wykroczenie było 04.09.2012 ,cyknął mnie fotoradar, przekroczenie prędkości o 37km/h. Do mojej firmy trafiło zapytanie o sprawcę wykroczenia bodajże w styczniu. Od razu się przyznałam i wskazałam adres do korespondencji. Przyszło pismo już zaadresowane na mnie dnia 24.06.2013 ( sic!). Poszłam naiwnie z wypełnionym oświadczeniem nr 1, że przyznaję, ze sprawcą wykroczenia byłam ja. I zostałam poinformowana, ze sprawa uległa przedawnieniu, czyli jeśli wybiorę opcję nr 1, sprawa trafi do sądu i pozostaje mi opcja nr 3, czyli niewskazywanie sprawy i mandat o 100 zł droższy bez pkt karnych. Nie rozumiem na jakiej podstawie mam płacić 100 zł więcej z powody zaniedbania czy " nie wyrobienia się GITD? A jeśli sprawa faktycznie trafia do sądu, na jakiej podstawie ja mam ponosić koszty sądowe?
Co mam zrobić w takiej sytuacji? Powiem szczerze, że opadło mi wszystko. Myślałam, że skończy się na tych 300 zł i 6 pkt karnych.

Nic się nie przedawniło tylko minął termin 180 dni na wystawienie mandatu za przekroczenie prędkości. Dlatego wolą dać ci mandat za niewskazanie bo to dla nich i prościej i większa kasa.

Ostatnia edycja:
husker napisał:
Witam,
dostalem od darmozjadow z SM słitaśna focie.
Zdjecie wykonane w nocy. Bardzo nieczytelne. W dowodzie auta wpisane 2 osoby.
Czy jest jakis sposob aby tym psiakom zagrac na nosie?
Myslalem, ze skoro zdjecie jest niewyrazne, a w dowodzie wpisane sa 2 osoby, to podac dane tych 2 osob + 2 pasazerow. Co o tym myslicie?
Z gory dziekuje za wszelkie rady

Nie moge znalezc odpowiedzi w tym temacie.
Zdjecie jest niewyrazne, czy moge poprosic SM o wyrazniejsze zdjecie albo powolac sie na to, ze jest ono nieczytelne?

A w jaki sposob okreslic, czy zdjecie jest wyrazne?
Napisac SM kwit, ze z powodu nieczytelnosci zdjecia nie wiem, kto prowadzil samochod?
Czy nie skonczy to sie mandatem 500zl z powodu nieokreslenia kierowcy?

Jak chcesz grać na nosie to przyznajcie się oboje z żoną

Nic się nie przedawniło tylko minął termin 180 dni na wystawienie mandatu za przekroczenie prędkości. Dlatego wolą dać ci mandat za niewskazanie bo to dla nich i prościej i większa kasa.
w takim razie wybrać opcję trzecią, czyli niewskazanie osoby i zapłacić więcej czy iść do sądu i ubiegać się o nieponoszenie kosztów sądowych z winy gitd?

Mam dwie sytuacje do wyjasnienia:
1. Zółty fotoradar strzela fotkę.
2. Jadę BUSem 2900kg + przyczepa 700kg, przekraczam dopuszczalną masę tzn 3500kg i nie mam VIATOLLa.

Kiedy przedawniają się te dwie sprawy?

1. Po roku. Jeśli międzyczasie do sądu trafi wniosek o ukaranie, to okres ten wydłuża się do 2 lat od popełnienia wykroczenia.

Dostałem fotę ze straży gminnej o przekroczenie prędkości o 13 kmh! Oczywiście razem z oświadczeniem i 3 opcjami do wyboru. Wiem, że ja nie jechałem. Wysłałem oświadczenie z wypełnieniem danych kierowcy, podpisałem swoim nazwiskiem, wysłałem mailem do komendanta. Kierowca to Rosjanin mieszkający w Obwodzie Kaliningradzkim. Dane prawdziwe, nie żaden zmyślony Chińczyk
Kilka dni temu dostałem polecony z nakazem osobistego stawiennictwa się w Straży. Jeśli się nie stawię UWAGA! sprawa zostanie przekazana do Prokuratury Rejonowej w miejscu siedziby Straży )) (za wykroczenie))

Pytanie:
1. Czy oświadczenie nie wyczerpuje moich działań w kierunku Straży? (dostali wszytsko co chcieli)
2. Czy rzeczywiście niestawienie się ma aż tak poważne konsekwencje? Moim zdaniem Prokurator nie zajmuje się wykroczeniami
3. Czy straszenie Prokuraturą w tak błahej sprawie o wykroczenie jest legalne?

Doczytałem, że mam się stawić w charakterze świadka

PISMO:
2r4.jpg Photo by audispoty | Photobucket

Jeśli jako świadek to mam prawo do zwrotu kosztów dojazdu+ utraconych zarobków tzw dniówki?? bo to przewyższa pooonad kilkukrotnie kwotę proponowanego mandatu

Ponadto pan komendant dat się nie trzyma. Mamy na odebranie listu 14dni. Byłoby to już po terminie stawiennictwa. EH

A ja własnie na urlopie Chyba go poproszę o wyznaczenie innej daty

Ostatnia edycja:
Przeczytałeś chociaż to pismo od SM?
Mowa jest tam o przekazaniu sprawy prokuraturze z wnioskiem o wszczęcia śledztwa. Typowe straszenie, nic więcej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót