Otrzymałem pismo od SM jak w załącznikach.
Auto należy do mojego ojca. W dzień wykroczenia samochodu używały 2 osoby - na podstawie kiepskiej jakości zdjęcia twarzy, mimo starań nie jesteśmy w stanie ustalić kto prowadził auto - ja czy ojciec.
Przeczytałem kilkadziesiąt ostatnich stron tego wątku i chciałem prosić o potwierdzenie czy dobrze zrozumiałem.
1. Właścielowi grozi grzywna za niewskazanie - czy jeśli w pisemnej odpowiedzi umieścimy dane moje i ojca jako osób użytkujących auto tego dnia i dodatkowo poprosimy o przesłanie zdjęcia w wyższej rozdzielczości żeby ustalić sprawcę, to obowiązek wskazania użytkującego pojazd będzie spełniony? (nie będzie ryzyka grzywny za niewskazanie)
Dodam, że SM wspomina (pkt10), że jest możliwość obejrzenia lepszego zdjęcia na miejscu - niestety miejscowość znajduje się daleko od naszego miejsca zamieszkania i ojciec pracując na pełen etat nie może udać się do SM. Taka informacja jest o tyle dziwna że skoro dysponują dobrym zdjęciem twarzy to czemu do pisma dołaczają tak fatalne.
2. Prędkość zarejestrowana to 72 na 50 i SM klasyfikuje to jako przkroczenie w przedziale 21-30, 4pkt karne. Czy powołując się na Rozporządzenie ministra gospodarki z dnia 9 listopada 2007 roku § 23 ust. 2 - możemy w piśmie zwrotnym zwrócić się o przyjęcie niższego przedziału (auto jechało 69-75 km/h - nie ma nie budzących wątpliwości dowodów co do popełnienia wykroczenia w przedziale 21-30)?
3. W pkt. 6 drugiej strony Sm pisze, że wzywa ojca w charakterze podejrzanego ale jednocześnie że obecność jest obowiązkowa - czy nie jest to bezprawne? Jak zrozumiałem obowiązek ma świadek, a podejrzany nie. Czy powinienem złożyć skargę do wojewody?
Z góry dziękuję za pomoc.