Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
2 miesiące temu dostałem od SM zdjęcie z monitoringu od tył za przejazd na czerwonym i że mam wskazać, komu powierzyłem pojazd. Nie zareagowałem w ogóle, bo nie było na nim żadnego podpisu ani pieczątki. Dzisiaj przyszło upomnienie, że kończy się termin, w którym powinienem udzielić tej informacji i że w ciągu 3 dni mam to zrobić :). Ciekawe, skąd wzięli te 3 dni?
Sporo się naczytałem i wiem, że nie mają podstaw do ukarania mnie z co najmniej kilku powodów, ale zastanawiam się, co by nie wysłać im maila, że nie mam obowiązku prowadzenia z nimi korespondencji, ale ponieważ chciałbym pomóc, to nich mnie wezwą na świadka...

Ostatnia edycja:
Dzień dobry wszystkim. Mam do was pytanko bo nie znalazłem odpowiedzi. Mianowicie otrzymałem mandat od SM mailuje z nimi już jakiś czas w tej sprawie. Prosiłem ich o to aby uwzględnili błąd pomiarowy i podesłali jeszcze raz wszystkie drugi z uwzględnieniem tego błędu odpisali ,że już to zrobili ( w co wątpie ). Napisałem do nich jeszcze kilka i nadal mnie spławiali dlatego ostatnio wysłałem im maila o takiej treści:

" Dziękuje za odpowiedz. W takim przypadku mam następujące pytanie: Czy te fotoradary były stacjonarne czy przenośne ?. A jeżeli chodzi o kwoty pieniężne mój pierwszy mail nie miał na celu pomniejszenia kwot mandatów w podejrzeniu o wykroczenie,a raczej uzyskanie informacji i pomniejszenie prędkości o 3km/h co wynika z błędu pomiarowego. Skoro na zdjęciu widnieje prędkość przekroczona o 16 i 22 km/h to oznacza ,że nie został ten błąd pomiarowy uwzględniony. Dlatego zwracam się z uprzejmą prośbą aby mi przesłali państwo ponownie zdjęcia ale lepszej jakości i z większym widokiem dookoła auta gdyż nie jestem pewien czy w kadrze widnieje tylko auto zarejestrowane na moją osobę czy może jest tam jeszcze inne które może spowodować przekłamanie pomiaru ,a także nie jestem w stanie dokładnie rozpoznać osoby prowadzącej. Oprócz tego uprzejmię proszę o udostępnienie mi informacji w ,której mają Państwo Otrzymaną Zgodę od Komendanta Policji na przeprowadzanie kontroli drogowej w miejscowościach Uniechów i Cierznie za pomocą fotoradarów w dniu 29.07.2013 roku i w jakich godzinach.

Z poważaniem S.... C...... "

W odpowiedzi dzisiaj otrzymałem maila tej treści:

"Witam urządzenie, które zarejestrowało wykroczenie było przenośnie ale nie rozumiem dla czego miałaby być różnica w tym czy było one stacjonarne czy przenośne.
Ponadto informuję, że prawo wglądu do dokumentacji dotyczącej zarejestrowanego wykroczenia ma osoba o statusie obwinionego. Zgodnie z kodeksem postępowania w sprawach o wykroczenia jest to osoba, przeciwko której został skierowany wniosek do sądu. W takiej sytuacji obwiniony ma prawo zapoznać się dokumentacją w sądzie (na wniosek) oraz może w trakcie rozprawy składać wnioski dowodowe.
Jak we wcześniejszej wiadomości kolega Panu napisał. Jeśłi posiada Pan wątpliwości co do legalności dokonywanych pomiarów przysługuje Panu prawo do odmowy przyjęcia mandatu karnego co skutkować będzie skierowaniem wniosku o ukaranie do Sądu.
Pozdrawiam
Strażnik M.... S..... "

Stąd mam do was pytanie czy SM ma prawo nie przedstawić mi takiej zgody na moją prośbę i jak jeszcze doprowadzić do tego aby uwzględnili ten błąd pomiarowy i pomniejszyli te prędkości - chyba ,że już jest to uwzględnione i ta prędkość co jest na zdjęciu już to zawiera ? Z góry dziękuje za pomoc;)

kicha22 napisał:
Stąd mam do was pytanie czy SM ma prawo nie przedstawić mi takiej zgody na moją prośbę i jak jeszcze doprowadzić do tego aby uwzględnili ten błąd pomiarowy i pomniejszyli te prędkości - chyba ,że już jest to uwzględnione i ta prędkość co jest na zdjęciu już to zawiera ? Z góry dziękuje za pomoc
Moim zdaniem zarówno zdjęcie, legalizację, i te inne zgody mogą wysłać lub nie. Nigdzie się nie doczytałem aby wysłanie tego wszystkiego było zabronione lub nakazane. Może się mylę, to proszę o podpowiedz. Co do błędu pomiarowego to daj sobie spokój, ten błąd jest brany pod uwagę tylko podczas legalizacji. Jeśli jest w tym przedziale to urządzenie działa prawidłowo i prędkość jest jak na zdjęciu. Było to już wcześniej omawiane.

Tak naprawdę to w obecnym stanie prawnym straż gminna (miejska) nawet nie tyle, że nie ma obowiązku wysyłania (okazywania) zdjęcia, co nawet nie wolno jej tego robić! Do września 2011 r. obowiązywało Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 lutego 2002 r. w sprawie nakładania grzywien w drodze mandatu karnego i pkt. 6 stanowił:

"W przypadku stwierdzenia wykroczenia za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, rejestrującego obraz, funkcjonariusz, nakładając na sprawcę wykroczenia mandat karny zaoczny, może wysłać mu przesyłka polecona odcinki „A”, „B i „C” formularza, wraz z zarejestrowanym obrazem, po usunięciu z niego wizerunków innych osób niż sprawca zarejestrowanego wykroczenia".

Następnie na mocy § 1 pkt. 4 b) Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 września 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nakładania grzywien w drodze mandatu karnego (Dz.U. 2011 Nr 187 poz. 1116) powyższy zapis usunięto, wobec czego straż gminna (miejska) utraciła podstawę prawną do wysyłania zdjęć. Niektóre straże nadal jednak wysyłają zdjęcia, ponieważ chcą ściągnąć z mandatów jak najwięcej pieniędzy, ale robią to nielegalnie.

Z kolei inna sytuacja jest z GITD. Krokodylki z zasady nie wysyłają żadnego zdjęcia, ale od maja 2013 r. można wystąpić do nich z wnioskiem o udostępnienie zarejestrowanego obrazu i takie zdjęcie muszą udostępnić, o ile wniosek zawiera wymagania formalne. Podstawa prawna: § 7 pkt 1 Rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 23 kwietnia 2013 r. w sprawie obrazów i danych utrwalonych przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego za pomocą stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych (Dz. U. z dnia 15 maja 2013 r. poz. 565).

Odnośnik do aktów prawnych: http://isap.sejm.gov.pl/KeyWordServlet?viewName=thasG&passName=grzywny

Ostatnia edycja:
Pomyśl zanim coś napiszesz, na jakiej podstawie twierdzisz, że SM nielegalnie wysyła obecnie zdjęcia ?

IpMan666 napisał:
Pomyśl zanim coś napiszesz, na jakiej podstawie twierdzisz, że SM nielegalnie wysyła obecnie zdjęcia ?

A widzisz podstawę prawną do wysyłania zdjęć przez SM?
Na podstawie tego samego rozporządzenia działa GITD i oni jakoś nie wysyłają zdjęć, a przecież gdyby chcieli, to też by mogli. Tyle, że w ich przypadku wydano Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 23 kwietnia 2013 r. w sprawie obrazów i danych utrwalonych przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego za pomocą stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych, natomiast podobnego rozporządzenia dotyczącego straży miejskich nie ma.

Skoro więc Rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 września 2011 r. zmieniono Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 lutego 2002 r. w sprawie nakładania grzywien w drodze mandatu karnego i usunięto zacytowany przeze mnie poprzednio przepis to chyba nie zrobiono tego bezcelowo, tylko czemuś to miało służyć. Dlaczego teraz spora część straży gminnych (miejskich) nie wysyła właścicielom pojazdów zdjęć dokumentujących popełnione wykroczenie, twierdząc, że nie są upoważnieni do ich udostępniania (przynajmniej na etapie czynności wyjaśniających)?

Zobacz chociażby co przytoczył kicha22 w poście #702:
"Ponadto informuję, że prawo wglądu do dokumentacji dotyczącej zarejestrowanego wykroczenia ma osoba o statusie obwinionego. Zgodnie z kodeksem postępowania w sprawach o wykroczenia jest to osoba, przeciwko której został skierowany wniosek do sądu. W takiej sytuacji obwiniony ma prawo zapoznać się dokumentacją w sądzie (na wniosek) oraz może w trakcie rozprawy składać wnioski dowodowe".

Ostatnia edycja:
jac3nty napisał:
A widzisz podstawę prawną do wysyłania zdjęć przez SM?
Na podstawie tego samego rozporządzenia działa GITD i oni jakoś nie wysyłają zdjęć, a przecież gdyby chcieli, to też by mogli.
Polskie prawo jest tak skonstruowane że to co nie jest zabronione to jest dozwolone. Więc podaj konkretny przepis, który zabrania wysyłania zdjęć. Przejrzałem przepisy i nie znalazłem żadnego takiego, chcą to wysyłają, a jak nie chcą to nie wysyłają i mało tego tych straży, które zdjęć nie wysyłają to nie ma jak zmusić do przesłania tego zdjęcia. ITD nie wysyła zdjęć i z tego powodu niedawno był krzyk, więc żeby zmusić ITD do wysłania zdjęcia to powstało to wspomniane przez Ciebie rozporządzenie.

jac3nty napisał:
Zobacz chociażby co przytoczył kicha22 w poście #702:
"Ponadto informuję, że prawo wglądu do dokumentacji dotyczącej zarejestrowanego wykroczenia ma osoba o statusie obwinionego.
kicha22 przytoczył przepis z KPOW. Gdyby obwiniony nie mógł zapoznać się z dokumentacją z popełnionego wykroczenia, to zostało by naruszone jego prawo do obrony.

Jas55, tylko dlaczego straż czy ITD tak boją się wysyłania zdjęć ? Niewysyłanie zdjęć to dla mnie tak samo jakby policjant odmówiłby mi pokazania pomiaru prędkości suszarką czy filmu z videorejestratora. Idiotyzm jednym słowem.

IpMan666 napisał:
Jas55, tylko dlaczego straż czy ITD tak boją się wysyłania zdjęć ? Niewysyłanie zdjęć to dla mnie tak samo jakby policjant odmówiłby mi pokazania pomiaru prędkości suszarką czy filmu z videorejestratora. Idiotyzm jednym słowem.
Ja myślę że tu chodzi o większą kasę, bo jak nie widzisz zdjęcia, to wolisz wziąć większy mandat za nie wskazanie i masz sprawę zamkniętą. A jak nie widzisz zdjęcia i powiesz że kierowała np. kobieta, a na zdjęciu jest mężczyzna to masz problem.

Chyba tylko idiota powie kto kierował, skoro nie dostaje zdjęcia. Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest odpowiedź do straży : NIE PAMIĘTAM.

jas55 napisał:
]Polskie prawo jest tak skonstruowane że to co nie jest zabronione to jest dozwolone. Więc podaj konkretny przepis, który zabrania wysyłania zdjęć. Przejrzałem przepisy i nie znalazłem żadnego takiego, chcą to wysyłają, a jak nie chcą to nie wysyłają i mało tego tych straży, które zdjęć nie wysyłają to nie ma jak zmusić do przesłania tego zdjęcia. ITD nie wysyła zdjęć i z tego powodu niedawno był krzyk, więc żeby zmusić ITD do wysłania zdjęcia to powstało to wspomniane przez Ciebie rozporządzenie.

kicha22 przytoczył przepis z KPOW. Gdyby obwiniony nie mógł zapoznać się z dokumentacją z popełnionego wykroczenia, to zostało by naruszone jego prawo do obrony.

I tu sie mylisz, obywatel może wszystko co nie jest zabronione, funkcjonariusz może tylko tyle na co mu zezwala prawo, reszta to nadużycie.

Co do przesyłania zdjęć odpowiedz pozwolę sobie zacytować z linku -> Akcja: Tusk za kierownicą, czyli obrona przed radarem - 3obieg.pl | 3obieg.pl

I jeszcze potwierdzenie, że przysyłanie zdjęć i żądanie rozpoznania siębie lub innych na nich jest bezprawne.
>>>>
Witam,

w odpowiedzi na zapytanie skierowane drogą elektroniczną do Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego, Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym GITD, uprzejmie informuje, że aktualnie brak jest podstaw prawnych zobowiązujących organ ścigania do wysyłania właścicielowi zdjęcia wykonanego przez urządzenie rejestrujące, które de facto jest częścią gromadzonego materiału dowodowego, a ponadto żadne przepisy nie nakładają obowiązku rejestrowania wizerunku kierującego pojazdem (gdyby taki przepis istniał, niemożliwym stałoby się egzekwowanie odpowiedzialności wobec motocyklistów).
Na mocy rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 września 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nakładania grzywien
w drodze mandatu karnego, uchylono zapisy § 7 ust. 6 rozporządzenia w sprawie nakładania grzywien w drodze mandatu karnego, który stanowił, że w przypadku stwierdzenia wykroczenia za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, rejestrującego obraz, funkcjonariusz, nakładając na sprawcę wykroczenia mandat karny zaoczny, może wysłać mu przesyłką poleconą odcinki „A”, „B” i „C” formularza, wraz z zarejestrowanym obrazem, po usunięciu z niego wizerunków innych osób niż sprawca zarejestrowanego wykroczenia.
Niezależnie od dotychczas stosowanej przez inne podmioty praktyki, organ prowadzący czynności w sprawie o wykroczenie (np. Straż Miejska, Główny Inspektorat Transportu Drogowego) w obecnym stanie prawnym nie ma możliwości udostępniania fotografii uczestnikom postępowania przed zakończeniem prowadzonych przez ten organ czynności wyjaśniających. Należy przy tym podkreślić, że prawo wglądu do akt sprawy obwiniony nabywa dopiero w sądzie – z chwilą zawiadomienia go o terminie pierwszej rozprawy, zgodnie z art. 67 § 2 ustawy z dnia 24 sierpnia 2001 r. – Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia oraz art. 38 § 1 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia w związku z art. 156 § 1-4 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks postępowania karnego.
pozdrawiam
Marta Stępień
Centrum Automatycznego Nadzoru nad Ruchem Drogowym
Główny Inspektorat Transportu Drogowego
ul. Przyczółkowa 109 A, 02-968 Warszawa
tel: (022) 220-45-00
fax: (022) 220-45-99

jac3nty Bardzo Ci dziękuję za pomoc.
Sklecę jakoś to pismo lecz nie jestem biegły w sformułowaniach prawniczych więc nie wiem czy mi wyjdzie.
Czytałem ten temat, ale nie wiem czy moje pismo ma wyglądać tak jak autor podał jako wzór.
Jak po takim piśmie może zakończyć się sprawa?

Nie wiem też czy wiadomo autorowi o tym co mi napisałeś, bo wyczytałem tam, że GIDK nie ma obowiązku wysyłania zdjęć podobnie jak Straż...

rafostry napisał:
że aktualnie brak jest podstaw prawnych zobowiązujących organ ścigania do wysyłania właścicielowi zdjęcia wykonanego przez urządzenie rejestrujące, które de facto jest częścią gromadzonego materiału dowodowego, a ponadto żadne przepisy nie nakładają obowiązku rejestrowania wizerunku kierującego pojazdem (gdyby taki przepis istniał, niemożliwym stałoby się egzekwowanie odpowiedzialności wobec motocyklistów).
Nie mają obowiązku wysyłania zdjęć, co nie znaczy że nie mogą wysłać, a wręcz powiedział bym że muszą wysyłać, bo skąd ja mam wiedzieć że faktycznie popełniłem wykroczenia, że jest to mój pojazd itp. zastanów się co piszesz, no i wcześniej czytaj ze zrozumieniem cytowany tekst. To co cytujesz jest to tylko forma obrony ITD przed nie wysyłaniem zdjęć.

jas55 napisał:
Nie mają obowiązku wysyłania zdjęć, co nie znaczy że nie mogą wysłać, a wręcz powiedział bym że muszą wysyłać, bo skąd ja mam wiedzieć że faktycznie popełniłem wykroczenia, że jest to mój pojazd itp. zastanów się co piszesz, no i wcześniej czytaj ze zrozumieniem cytowany tekst. To co cytujesz jest to tylko forma obrony ITD przed nie wysyłaniem zdjęć.

Cytujesz wybiórczo, a może też czytasz.... Bo kilka zdań dalej rzecznik ITD napisał "Niezależnie od dotychczas stosowanej przez inne podmioty praktyki, organ prowadzący czynności w sprawie o wykroczenie (np. Straż Miejska, Główny Inspektorat Transportu Drogowego) w obecnym stanie prawnym nie ma możliwości udostępniania fotografii uczestnikom postępowania przed zakończeniem prowadzonych przez ten organ czynności wyjaśniających. "

OK, jest to stanowisko ITD, ale zastanów się - zdjęcie stanowi dowód w sprawie, a raczej żaden inny organ prowadzący śledztwo czy tez postępowanie wyjaśniające nie rozsyła swoich dowodów na lewo i prawo. Często nawet osoby mające prawo wglądu do akt nie mogą ich kopiować, a jedynie mogą sporządzać notatki...

To ja powtórzę swoje pytanie, liczę na odpowiedź, albo informację, że "tego nie wie nikt, trzeba szukać dalej" ;) :

Jak się ma poniższy wpis do rad udzielanych przez niektórych o odmowie składania zeznań:

Odmowa zeznań - świadek ws. wykroczenia

i czy straż miejska po wezwaniu mnie ma obowiązek przedstawienia mi w jakim charakterze jestem przesłuchiwana, i czy powinnam podpisać, że zostałam poinformowana o swoich prawach, czy może te obowiązki dotyczą tylko policji?

jas55 napisał:
Nie mają obowiązku wysyłania zdjęć, co nie znaczy że nie mogą wysłać, a wręcz powiedział bym że muszą wysyłać...

Może zechciałbyś wskazać przepis prawny, że MUSZĄ wysłać. W dyskusji przywołano odpowiednie przepisy z Rozporządzenia, pojawił się komunikat GITD (nawiasem mówiąc będący streszczeniem wewnętrznej opinii prawnej w Inspektoracie w tej sprawie), ale ciebie to nie przekonuje. Może przekona cię art. 7 Konstytucji RP: "Organy władzy publicznej działają na podstawie i w granicach prawa". A prawo to od pewnego czasu udostępniania zdjęć (przynajmniej z "urzędu") nie przewiduje.

Ostatnia edycja:
jac3nty napisał:
Podstawa prawna: § 7 pkt 1 Rozporządzenia Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 23 kwietnia 2013 r. w sprawie obrazów i danych utrwalonych przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego za pomocą stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych (Dz. U. z dnia 15 maja 2013 r. poz. 565). GITD od maja 2013 r. nie może odmówić pokazania zdjęcia, jeżeli wniosek spełnia wymagania formalne.
A to nie jest przepis, że MUSZĄ?

eli-ża - dlatego nie należy się w takim przypadku zasłaniać tym iż była to osoba bliska (jesli ona kierowała było by to wykroczenia), tylko tym że nie mam 100% pewności kto kierował/użytkował itp wiec jak kogoś podam to mogę być pociągnięty do odpowiedzialności karnej (czyli już nie wykroczenie), i na tej podstawie odmawiam odpowiedzi na to pytanie.
Nie jest to mój pomysł, (nie jestem prawnikiem ;) ) -> Mandat? Podetrzyj się wezwaniem! - 3obieg.pl | 3obieg.pl

@rafistry: czy Tobie ktoś płaci za reklamowanie tego serwisu?

załamany1 napisał:
A to nie jest przepis, że MUSZĄ?

Przecież sam ten przepis przywołałem! Proszę czytać ze zrozumieniem: muszą, ale nie "z urzędu" (tzn. nie automatycznie wszystkim), ale tylko na wniosek, i dotyczy to wyłącznie GITD, ale już nie straży gminnych (miejskich).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót