Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jac3nty napisał:
Może przekona cię art. 7 Konstytucji RP: "Organy władzy publicznej działają na podstawie i w granicach prawa". A prawo to od pewnego czasu udostępniania zdjęć (przynajmniej z "urzędu") nie przewiduje.
Wysyłanie zdjęć nie stanowi żadnego czynu zabronionego, jak uważasz inaczej to podaj konkretny przepis, a nie jakieś domysły. Uważam że obligatoryjnie powinni zdjęcia wysyłać a nie tylko na wniosek.

jac3nty Pytanie zadałem aby się upewnić.
Bez złośliwości. :)

Prawo w Polsce (zapewne nie tylko) jest zagmatwane i można je czytać na kilka sposobów.
Przykładem są Wasze wypowiedzi na interpretacje przepisów.

Ostatnia edycja:
Ag_Maz napisał:
@rafistry: czy Tobie ktoś płaci za reklamowanie tego serwisu?

Możesz nie przekręcać mojego nicka?

Nie, nie płaci, ale próbuję odwoływać się do źródła stwierdzeń. Ot kiedyś był taki zwyczaj, że jak się na coś powoływało, na coś lub cytowało to powoływało się na źródła.
Brak takich odwołań w pracach naukowych powoduje posądzenie o plagiat.
No i po to wymyślono linki....

Ostatnia edycja:
rafostry napisał:
Możesz nie przekręcać mojego nicka?
Oczywiście, przepraszam.
Sugeruję zaprzestanie promowania tego portalu. Potraktuję to jako reklamę.

Ag_Maz napisał:
Oczywiście, przepraszam.
Sugeruję zaprzestanie promowania tego portalu. Potraktuję to jako reklamę.

Ok

Od tej pory będę wklejał jedynie fragmenty

Nawiasem mówiąc Pan Tomasz Parol - Redaktor Naczelny tego portalu robi dobrą robotę. :lol:
(Nazwy portalu celowo nie wymieniam, żeby nie zostało to uznane przez Moderatora za reklamę). :D

Ostatnia edycja:
Jak dla mnie spór związany z promowaniem pracy dziennikarza-prawnika jest kolejnym argumentem za kompendium, które tylko raz do czegokolwiek się odniesie i po dylemacie.

jac3nty czyli mam zacząć od pisma do GITD o przesłanie do mnie zdjęcia czy od razu atakować ich pismem ze wzoru podanego przez Pana Tomasza?

załamany1 napisał:
jac3nty czyli mam zacząć od pisma do GITD o przesłanie do mnie zdjęcia czy od razu atakować ich pismem ze wzoru podanego przez Pana Tomasza?

Tak jak już wcześniej napisałem: na twoim miejscu zacząłbym od wystąpienia do GITD z wnioskiem o udostępnienie zdjęcia. W zależności od tego jakie to zdjęcie będzie (tzn. czy będzie rozpoznawalna osoba kierującego) pismo ze wzoru przygotowanego przez Pana Tomasza (z ewentualną odpowiednią adaptacją do twojego przypadku) zostawiłbym na następny raz.

W takim razie biorę się do pisania.
Dziękiiiiiiii!

Kurcze!
Wyrzuciłem kopertę z adresem i teraz nie wiem jaki wpisać na piśmie.
Skrytkę pocztową którą podali czy ul. Przyczółkową gdzie miałbym zjawić się w charakterze świadka?

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie!

Jestem nowym użytkownikiem tego forum, zwracam się do Państwa z następującym pytaniem które wzbudza u mnie niesamowite wątpliwości.

Otóż: Pod koniec maja otrzymałem pismo z GITD iż w miejscowości Kłodawa/324.430/DK92/WLK.2.056 w dn. 30.03.2013r przekroczyłem prędkość o 45 km/h niby przy 50km/h jechałem 95 a zarejestrowało to niby urządzenie Fotorapid CM 257. OK pierwsze w życiu takie pismo, głowiłem się niesamowicie ponieważ staram się jeździć przepisowo ale może gdzies zrobiłem bład, miałem do wyboru możliwośc 300 zł i 8 pkt albo 500 zł i bez punktów. Wybrałem tą drugą opcję odsyłając pismo na Skr.pocztową do Raszyna (co też jest dla mnie dziwne ponieważ Raszyn to woj. mazowieckie a to "niby" zdjęcie zrobiono mi w woj.wielkopolskim- Oczywiście dodam iż zdjęcie nie zostało mi udostępnione) Do dnia dzisiejszego nie otrzymalem blankietu z mandatem, z myślą że sprawa się przedawnia w dniu dzisiejszym do drzwi puka listonosz. Polecony - patrze GITD myśle... aha mandat... Jakież było moje zdziwienie kiedy otworzyłem kopetre, a tam kolejne pismo iż w dniu 13.08.2013r. o dziwo w tym samym miejscu przypomne: Kłodawa/324.430/DK92/WLK.2.056 i ten sam typ urządzenia Fotorapid CM 257 wykrył u mnie prędkość 98 km/h przy 50 !!! Co tym razem jest wręcz nierealne, przez całą miejscowość w tym dniu poruszałem się z prędkością między 40 a 50 km/h aby znów przypadkowo nie załapać się na "fotkę" obserwując wszystkie znaki, oraz ewentualne ukrycie danego urządzenia, niestety nic nie wzbudziło moich podejrzeń. Pismo jest niemal kopią poprzedniego różni się jedynie wysokością mandatu 400 zł i 8 pkt, albo 500 zł i bez pkt. Kolejna zaskakującym wątkiem w tej sprawie jest godzina którą niby to pseudo urządzenie mnie chwyciło, otóż 15:46. W tym dniu jechałem do Kutna, i w Kutnie byłem równo o godzinie 16:00, Niemożliwością jest przejechać niemal 40 km w 14 min na normalnej trasie!

Jak interpretować owe pismo? Skoro tym razem jestem BANKOWO pewny że prędkości na pewno nie przekroczyłem, oraz oczywiste jest to że godzina wymyślona na tym piśmie mija się z jakąkolwiek prawdą.

Czy ktoś z Państwa miał takie same "doznania" ? i jak postąpiliście w owej sprawie ? Bardzo bym prosił również o głos prawników.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich użytkowników forum.

Ostatnia edycja:
Centra ITD jest właśnie w Warszawie
Adres ze strony Raszyn wiec powinno być ok

Przedawnienie rok lub 2 lata jeśli sąd

Fotka pewnie z Focusa lub Mondeo dlatego nie widziałeś.

to powinno byc to miejsce 324.430 km droga DK92 http://bit.ly/1dY916i
w druga stronę też widać stary slup http://bit.ly/1dYa4mK

40 km a nie 400 km ??? chyba ze tam jest inne Kutno też :P
świadkowie i do sądu ale fotka jest fotka i będzie ciężko

Wystąp do nich o fotkę

Od Kłodawy do Kutna jest ok 40 km. Na tym odcinku za stacją ORLEN w stronę Kutna jak pamiętam jest ograniczenie prędkości do 60 lub 70 km/h zresztą na tym odcinku przestrzegałem dokładnie przepisów , na pewno nie jechałem z prędkością 98 km/h! Ponadto droga w tym dniu była niemalże całkowicie pusta, sam mam Forda więc poruszając się z dozwoloną prędkością poznał bym auta które stoją, bądź mnie mijają.

Najbardziej podejrzana jest godzina, oraz niby zarejestrowana prędkość, ponadto dwa razy w dokładnie tym samym miejscu w marcu i teraz w sierpniu. To co mi przysłali są to informacje wyssane z palca, lecz naprawdę już sam nie wiem co robić w tej sytuacji

Witam czy ktos mi pomoze? potrzebuje jakis wzor odwolania od mandatu ktory przynal sad grodzki .. mandat dotyczy zdjecia z trojnoga strazy miejskiej!

Przykładowo
Uzasadnienia nie musi być
W 2 egzemplarzach dla siebie i sadu

Warszawa, dnia .................

Imię, nazwisko,
dokładny adres zamieszkania

Sąd Rejonowy dla
Warszawa
Wydział ……… Karny /
Wydział ………Grodzki

Sprzeciw od wyroku nakazowego

wnoszę sprzeciw od wyroku nakazowego Sądu Rejonowego....... z dnia....... sygn. akt..... i wnoszę o rozpoznanie sprawy na zasadach ogólnych.

Uzasadnienie
............................................................................................................................................................................................................................................

własnoręczny podpis
.........................................

@mariusz_998 no musisz sie zastanowić nad tym czy jesteś w stanie udowodnić że ciebie tam nie bylo w danym momencie

Może wystąp o zdjęcie na podstawie ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ 1)
z dnia 23 kwietnia 2013 r.
w sprawie obrazów i danych utrwalonych przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego za pomocą
stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych

§ 7. 1. Obrazy i dane udostępnia się na wniosek.
2. Wniosek zawiera:
1) oznaczenie wnioskodawcy i jego adres;
2) uzasadnienie wniosku;
3) wskazanie żądanych obrazów lub danych i sposobu ich udostępniania;
4) wskazanie okresu, za który obrazy lub dane mają być udostępniane;
5) podpis własnoręczny albo bezpieczny podpis elektroniczny weryfikowany za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu,
o którym mowa w ustawie z dnia 18 września 2001 r. o podpisie elektronicznym (Dz. U. z 2013 r. poz. 262),
albo podpis potwierdzony profilem zaufanym ePUAP, o którym mowa w ustawie z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji
działalności podmiotów realizujących zadania publiczne, wnioskodawcy.

Godzina całkowicie się nie zgadza, prędkość również! nie mam na to świadków bo jak to możliwe ? Jedyne co mi przychodzi do głowy to wystąpienie do Urzędu Miasta w Kutnie (Monitoring Miejski) w którym można udowodnić iż o godzinie 16:01 byłem na parkingu przy ul. Królewskiej. Fotka niby zarejestrowana o godzinie 15:46. W 15 minut logiczne że nie przejechał bym takiego odcinka między Kłodawą a Kutnem dodatkowo w godzinach szczytu gdzie jeszcze wielokrotnie stałem na światłach przed i w Kutnie.

W miastach jest monitoring więc jeśli byłeś gdzie byłeś to napisz do nich to może Cię odnajdą jak będą chcieli.

Im więcej dowodów tym lepiej ale w sadzi i tak to może upaść , powiedzą że źle nastawiona godzina czy coś - ale tylko głośno myslę

To i może prędkość jest do bani?
mariusz 998 wejdź na stronę którą podali i sprawdź legalizację fotoradaru.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót