Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Akruk napisał:
Dzieki za rade. To znaczy, ze lepiej list z poczty odebrac. Mam pytanie, dlaczego lepiej nie uzywac formularzy oficjalnych?

Dlatego ze one są sformułowane tak by dbac o interes ITD czy SM obowiązkiem właściciela jest podać komu powierzył. To jest jedno zdanie. I dlatego nawet na pocztówce je można im wysłać.

jas55 napisał:
Wezwany do wskazania kierującego pojazdem ma pięć możliwości:
Jest ich o wiele więcej
6. Nie przyjąć listu. (domniemanie doręczenia tylko sądy prokuratury).

7. Nic im nie odpisać. (nie ma obowiązku korespondowania z ITD lub SM.
Jest jedynie obowiązej stawić się jako swiadek i zeznać prawdę)

8. Odpisać podając nieprawdę. (List do ITD czy SM nie jest zeznaniem obarczonym sankcją karną)

9. Odpisać podając osobę której nie można ukarać za przekroczenie prędkości (np zamieszkałą zagranicą, zmarłą, posiadającą imunitet, a nawet pójść wzorem tych co wysłali marychę do psa Kory Jackowskiej)

10. Podać że powierzyło się pojazd osobie nieletniej (nigdzie nie ma ograniczeń w tej sprawie, a w tym kraju życie zaczyna się już po poczęciu)

Czy znacie może wyrok (po 3. grudnia) uniewinniający dla kierowcy który powołał się na to, że SM nie ma uprawnień na korzystanie z fotoradarów stacjonarnych?

bo dla mnie to ciągle niejasne, czy mogą czy nie mogą...

marcind1 napisał:
@pawelek19

ile dostales z sadu?
tzn dostales za niewskazanie a nie za oryginalne wykroczenie?

160zl z kosztami sadowymi.

BTW czy nieodeslanie pisma do SM traktuja jako niewskazanie kierujacego?

adb napisał:
Czy znacie może wyrok (po 3. grudnia) uniewinniający dla kierowcy który powołał się na to, że SM nie ma uprawnień na korzystanie z fotoradarów stacjonarnych?

bo dla mnie to ciągle niejasne, czy mogą czy nie mogą...
Ależ SM/SG może korzystać z fotoradarów stacjonarnych.

Janussz napisał:
Ależ SM/SG może korzystać z fotoradarów stacjonarnych.
Chwileczkę, była głośna sprawa gdy PG wydał opinię (czy jak to nazwać), że nie ma podstaw prawnych by SM i SG mogły korzystać z fotoradarów stacjonarnych 3.12.2013 r. SN nie uznał wprawdzie kasacji w tej sprawie, ale nie jest to wiążące, tzn. sądu mogą, ale nie muszą popierać tej interpretacji. Tak to przynajmniej rozumiem i chyba tak to wygląda w teorii.
Stąd moje pytanie czy od tego czasu wydano gdzieś wyrok niezgodny z orzeczeniem SN.

Chyba że od tego czasu wprowadzono inną ustawę, mówiło się w okolicach grudnia, że sejm ma wprowadzić ustawę która jednoznacznie określi prawa SM do kontroli za pomocą fotoradarów. Wie ktoś coś na ten temat? Bo od tego czasu cisza o tym.

Witam

Mam pytanie - 19 marca 2014 do firmy w ktorej pracuje przyszedl list ze strazy gminnej ze samochodem , ktorego sa wlascicielem 30 maja 2013 popelniono wykroczenie (przekroczenie predkosci o 15km/h) i firma odpisala ze w tym czasie samochod byl oddany w uzytkowanie mnie i podala moje dane adresowe i pytanie co mam teraz robic ??? - nie pamietam kto wtedy prowadzil samochod (samochodem w tym czasie kierowalo kilka osob)......to jednak 9 miesiecy temu i pytanie co robic? czy wogole odbierac wezwanie od SG? A jak odebrac to co dalej?

Pozdrawiam

p.S. w pismie do firmy zdjecia nie bylo

makpan napisał:
zadaj sobie trochę trudu i poczytaj ten wątek, a będziesz wiedział co zrobić.

Zadałem sobie trud i niestety kazdy pisze co innego i niestety czesto rzeczy sprzeczne z soba! Wiec dzieki za rade , ale narazie mi nie pomogles.

piotrek820 napisał:
Cytat:
Napisał/a makpan
zadaj sobie trochę trudu i poczytaj ten wątek, a będziesz wiedział co zrobić.

Zadałem sobie trud i niestety kazdy pisze co innego i niestety czesto rzeczy sprzeczne z soba! Wiec dzieki za rade , ale narazie mi nie pomogles.
Wykroczenie za przekroczenie prędkości przedawni się 30 maja 2014r., chyba że wcześniej skierują sprawę do Sądu to 30 maja 2015r., natomiast wykroczenie za niewskazanie rozpocznie bieg jak odbierzesz wezwanie. Przypuszczam że jak nie odbierzesz wezwania to sprawę przekażą policji i wtedy policja odwiedzi cię w domu. Jak wezwanie odbierzesz to pewnie będziesz miał do wyboru kilka standardowych opcji. Co zrobisz decyzja należy do Ciebie, nie ma na forum gotowych rozwiązań. Są sugestie lepsze lub gorsze, różne przykłady przerobione na samych zainteresowanych, ale pamiętaj że każda sprawa jest inna.

VelS napisał:
Jest ich o wiele więcej
6. Nie przyjąć listu. (domniemanie doręczenia tylko sądy prokuratury).
Te pięć możliwości wskazał TK w komunikacie po ogłoszeniu wyroku,
cyt.
"Wezwany do wskazania kierującego pojazdem ma pięć możliwości: 1) wskazać siebie, jeżeli faktycznie prowadził pojazd; 2) przedstawić dowód, że nie jest ani właścicielem, ani posiadaczem pojazdu; 3) wskazać kto kierował lub używał pojazd; 4) nie wskazać komu powierzył pojazd do kierowania lub używania; 5) przedstawić dowód, że pojazd był użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec.
Tylko w czwartym wypadku, gdy właściciel lub posiadacz pojazdu nie wskaże komu powierzył pojazd do kierowania lub używania, naraża się na odpowiedzialność za wykroczenie określone w kwestionowanym art. 96 § 3 k.w.
Rozprawie przewodniczył wiceprezes TK Stanisław Biernat, sprawozdawcą był prezes TK Andrzej Rzepliński.”

jas55 napisał:
Wykroczenie za przekroczenie prędkości przedawni się 30 maja 2014r., chyba że wcześniej skierują sprawę do Sądu to 30 maja 2015r., natomiast wykroczenie za niewskazanie rozpocznie bieg jak odbierzesz wezwanie. Przypuszczam że jak nie odbierzesz wezwania to sprawę przekażą policji i wtedy policja odwiedzi cię w domu. Jak wezwanie odbierzesz to pewnie będziesz miał do wyboru kilka standardowych opcji. Co zrobisz decyzja należy do Ciebie, nie ma na forum gotowych rozwiązań. Są sugestie lepsze lub gorsze, różne przykłady przerobione na samych zainteresowanych, ale pamiętaj że każda sprawa jest inna.

Dziekuje - to juz jest jakas rzeczowa odpowiedz.
Przemysle co z tym zrobic.

P.S. Rozumiem ze tego terminu 180dni kiedy SG moze wystawic mandat juz nie ma?

Pozdrawiam

Witam, i pozdrawiam wszystkich. Mam pytanie odnośnie takiej sytuacji - zostałem wskazany przez posiadacza pojazdu jako osoba, której powierzył pojazd w czasie, kiedy fotoradar zrobił zdjęcie od tyłu auta za przekroczenie prędkości. Otrzymałem od Straży Miejskiej pismo - standard jaki pewnie znacie - "przyznaje się/nie przyznaję/wskazuje kogoś innego/odmawiam wskazania".
Pytanie - czy jako osoba nie będąca właścicielem pojazdu (nie jestem wpisany w dowodzie, nie jestem na podstawie żadnych dokumentów współwłaścicielem itp) ani posiadaczem pojazdu (korzystam z niego sporadycznie, nie dysponuję nim swobodnie kiedy chcę itp, na co dzień używa go posiadacz) podlegam obowiązkowi wskazania osoby, której powierzyłem pojazd, wynikającemu z art. 78 PORD? Czy wskazanie mnie przez posiadacza pojazdu jako osoby której powierzono pojazd automatycznie uprawnia Straż Miejską do uznania mnie za właściciela lub posiadacza?

Hal900 napisał:
uprawnia Straż Miejską do uznania mnie za właściciela lub posiadacza?
raczej za użytkownika
Hal900 napisał:
podlegam obowiązkowi wskazania osoby, której powierzyłem pojazd
właściwie, jako użytkownik mogłeś powierzyć jeszcze innemu kierującemu (i tak w nieskończoność :) dobry sposób na przedawnienie)
Poza tym zdjęcie z tyłu, łatwa sprawa ;)

Dziękuję za odpowiedź. Właściwie z tym, że bywam sporadycznie użytkownikiem tego auta, mogę się zgodzić.
Niemniej, art. 78 PORD wymienia tylko "właściciela lub posiadacza" jako zobowiązanych do udzielenia takiej informacji. Moim zdaniem samo wskazanie mnie przez posiadacza pojazdu jako osoby której powierzył pojazd nie nakłada na mnie obowiązku opisanego w tym art.

Wolę mieć ich z głowy zanim dojdzie do przedawnienia, w dwa lata więcej wydam na znaczki na listy niż to warte:)

Okej, rok czy dwa to w tym momencie bez znaczenia - muszę (albo i nie, sam już nie wiem) coś im szybko odpisać, więc byłbym wdzięczny za odpowiedź, czy mogą mnie uznać za winnego niewskazania kierującego, czy nie mogą?

to zależy od ich widzimisię, jak również od widzimisię referendarza sądowego który bez czytania będzie przyklepywał ewentualny wniosek o ukaranie ;)

a ten ostatni zapewne przyklepie na "tak"...

Hal900 napisał:
muszę (albo i nie, sam już nie wiem) coś im szybko odpisać,

nie musisz szybko!

Te 7 dni w które żądają odpowiedzi to ściema. Ten termin nie jest ustanowiony żadnym prawem. Odpisz im że musisz się zastanowić a to może potrwać i odpiszesz im w 5 tygodni.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót