G
GriszaG
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam ponownie, nie miałem ostatnio czasu na tę sprawę, niżej wymienione instytucje również jak na razie nie wykazują inicjatywy (bynajmniej nie wiem o takiej). Chciałbym jednak postępować zgodnie z prawem i rozwiązać niżej wymienioną sprawę. Ponieważ jedyną odpowiedź, jaką uzyskałem, to ta, że "nie muszę płacić mandatu wystawionego przez SM", pozwalam sobie zadać poniższe pytanie jeszcze raz i jeszcze raz prosić o pomoc kompetentne osoby.
Dodam jeszcze, o czym zapomniałem, że żona jest współwłaścicielem auta.GriszaG napisał:Dzień dobry państwu.
Na początek powiem, że mam już prawo jazdy kilkanaście lat i poza prewencyjnymi kontrolami nie miałem większej styczności z policją i mandatami. Sytuacja zmieniła się niedawno... Od kilku miesięcy jestem współpracownikiem norweskiej firmy i ich przedstawicielem w kraju. Z tej okazji co chwila robimy kursy po kraju po różnych kontrahentach. Najczęściej moim autem, różni ludzie, nie jest to stała ekipa. I posypały się mandaty, na razie dwa.
1. Wystawiony przez ITD - data wykroczenia 26 luty fotorapid CM nr 138 w Szyldaku, dopuszczalna prędkość 50, przekroczenie o 33km. Prośba o wskazanie komu powierzyłem pojazd do kierowania lub używania.
Zmieniamy się na trasie, co raczej rozsądne. Czy mogę prosić o zdjęcie by zweryfikować kto prowadził? Czy muszę podawać obcokrajowców i jakie dane jeśli tak? Czy będą ich wzywać do kraju na przesłuchania?
Dodatkowo powiem, że zdarzało się każdemu z nas jechać ponad dozwoloną prędkość na prostych odcinkach poza obszarem zabudowanym jednak w miejscowościach raczej każdy z nas się pilnował. Ciekawostka co do usytuowania fotoradaru. Nie miałem jak na razie innej możliwości więc sprawdziłem na google maps (zdj z sie 2011), że ten radar to wielki przekręt. Jest znak miejscowości bez informacji o obszarze zabudowanym. Za znakiem stoi ograniczenie do 70 a za nim radar nastawiony na 50. Przynajmniej tak pokazuje google z 2011. Nie pamiętam zdarzenia, jak to wyglądało podczas podróży ale zakładam, że kierujący sugerował się znakami.
2. Wystawiony przez SG w Potęgowie. Wezwane do wskazania osoby, która kierowała pojazdem. 71km na 50 dopuszczalnych. 08 maj. Zdjęcie od tyłu.
Czy może mi ktoś poradzić co mogę a co muszę w ww sprawach? Nie pamiętam kto jechał w lutym, pamiętam kto jechał w maju ale nie pamiętam kto prowadził w tym momencie. Mógłbym próbować dojść do tego, kto wtedy był w pojeździe i kto prowadził ale czy to nie jest śledztwo we własnej sprawie?
Z góry dziękuję za pomoc