Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jas55 napisał:
Ponadto pojazd można powierzyć tylko jedne osobie (przekazać z ręki do ręki kluczyki i dowód rejestracyjny).

Właśnie, z tym stwierdzeniem to przesadziłeś.

Jakoś do tej pory nikt nie zakwestionował jak zeznawałem że wszyscy w domu mieli powierzone auto, "wiecie gdzie dokumenty i kluczyki to bierzcie".
ale jako że jeżdżę drugim, nie wiem kiedy i kto dokładnie.
pozdrawiam

Ważne jest tylko w korespondencji z szeryfami wymienić im te osoby. Wtedy zarzut z 96/3 kw w sądzie też upadnie bez większych problemów.:cool:

Jak to właściwie jest z tym nie wskazaniem kierującego w ciągu 7 dni? To termin ustawowy, czy SM nam tak narzuca bezprawnie?

Mam problem odnośnie mandatu 100zł z SM za złe parkowanie. Sprzedałem auto, po jakimś czasie dostałem wezwanie do wskazania sprawcy wykroczenia, wysłałem do SM kopie faktury sprzedazy samochodu. Po kilku miesiącach otrzymałem wyrok sądowy nakazujący zapłatę grzywny w wysokości 200zł plus 80zł kosztów. Grzywna dotyczy chyba nie wskazania w odpowiednim terminie sprawcy. Moge w ciągu 7 dni złożyć sprzeciw, tylko czy warto? Mogę napisać w sprzeciwie ze auto zostało sprzedane a umowa wysłana drogą elektroniczną i za pewne gdzieś zabłądziła w SM? Czy dać sobie spokoj, przyjąć grzywnę?

Jeśli nie wiesz kto tak zaparkował bo sprzedałeś auto to jak najbardziej złóż sprzeciw do sądu. :cool:

soft_breeze napisał:
Ciekawe, bo jeszcze nie udało mi się znaleźć ani przepisu który zabrania powierzenia pojazdu więcej niż jednej osobie, ani procedury tego "powierzenia", z której by wynikało, że każdorazowo muszę komuś z ręki do ręki dać kluczyki wraz z dowodem.
Możesz mi podrzucić te paragrafy?

To prawda że nie ma takich przepisów które regulują powierzanie pojazdu, ale w sądzie zadadzą Ci pytanie komu dałeś kluczyki i dowód rejestracyjny (z ręki do ręki) powiesz że nie pamiętasz, czy nie wiesz więc nie wskazujesz, powiesz że mogli to być ( i tu kilka nazwisk), też nie wskazujesz. Dowód rejestracyjny jest tylko jeden więc mogłeś go dąć tylko jednej osobie, komu. Jeżeli dowód rejestracyjny i kluczyki położyłeś w miejscu gdzie mógł je wziąć ktoś inny to nie zabezpieczyłeś pojazdu przed możliwością uruchomienia jego przed osobą niepowołaną i to jest karane. To jedno, a drugie jeżeli wskażesz kilka osób to wiedz że wszystkie te osoby będą wzywane do sądu na przesłuchanie. Jedne będą miały bliżej inne dalej. Jeżeli ktoś nie przyjedzie sprawa będzie odroczona i znów wszyscy mogą być wzywanie bo np. oskarżyciel będzie chciał przesłuchać wszystkich na jednej rozprawie żebyście się nie umówili co do niektórych pytań. I Sąd to uwzględni. Jak ktoś się nie stawi bez usprawiedliwienia to może być pewien że otrzyma karę porządkową bo oskarżyciel o nią wystąpi. Można przypuszczać że jak będziecie działać na przedawnienie to sąd może obwinionego i świadków doprowadzić przez policję więc zatrzymanie jest nie uniknione i teraz powiedz mi czy jest to warte za te 100 , 200 a może nawet 500 zł. Gdzie tu sens i logika. Powiem więcej i nikt mi nie wmówi że właściciel nie wie komu dał pojazd. Miałem i mam kilka pojazdów i dokładnie wiem kto i kiedy nimi jeździł.

do s-50 Jeżeli sprzedałeś pojazd to twoim obowiązkiem było w nieprzekraczalnym terminie 30 dni zgłosić to w wydziale komunikacji art. 78 ust 2 prd, jak nie zgłosiłeś to popełniłeś wykroczenie z art. 97 kw, grzywna do 3000zł. Wydział komunikacji na umowie potwierdza sprzedaż i wtedy miał byś spokój.

jas55 napisał:
Powiem więcej i nikt mi nie wmówi że właściciel nie wie komu dał pojazd. Miałem i mam kilka pojazdów i dokładnie wiem kto i kiedy nimi jeździł.
Sytuacja z mojego życia. Na studiach mieszkałem z bratem (studiowaliśmy na tej samej uczelni), w zupełnie innym mieście niż mój dom rodzinny. Dysponowaliśmy jednym samochodem, który był zarejestrowany na mojego ojca. Niby jak miał on wiedzieć, kto, kiedy i gdzie jechał tym samochodem?

A pytanie o sens i logikę powinno być raczej skierowane nie do mnie, tylko do sądów, inspekcji etc. Jak właściciel odpowie, że samochód był w tym czasie powierzony 2 osobom, to wystarczyłoby sprawdzić, czyja twarz z tych dwóch osób jest na zdjęciu.

No i tu jest cały myk. Trzeba wskazać że powierzyło się auto osobie (może być prawna lub fizyczna), która jest poza ich zasięgiem i nie są w stanie jej ukarać ani do nie napisać.

Fotoradar - POMOCY!

Witam. Szukałem na forum podobnego wątku, ale nie znalazlem odpowiedzi na moje zmartwienie. Otóż dostałem zdjęcie z fotoradaru i znajomi mi podpowiadają, że zdjęcie jest nieważne ponieważ w tle widać całego tira. Po przeczytaniu instrukcji owego fotoradaru faktycznie zdjęcie powinno być nieważne. Zatem rodzi się pytanie czy mam przyjąć mandat i mieć święty spokój czy nie przyjmować, bo 200 zł i 4 pkt piechota nie chodzą... Proszę o pomoc w mojej sprawie

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
RE: Fotoradary - c.d. - jestem po sprawie w sądzie

Witam
WŁaśnie jestem po pierwszej rozprawie sądowej. Straż Miejska oskarżyła mnie o niewskazanie kierującego pojazdem z art 96 par 3, wskazałem tylko obcokrajowca - kolegę a oni nie mogli się z nim skontaktować (pisma które wysyŁali przychodziŁy z odpowiedzią adresat nieznany). Sąd uznał, że jestem niewinny, gdyż wskazałem komu powierzyłem, pytali tylko dokładnie o obcokrajowca-kolegę.
Przede mną jeszcze jedna rozprawa z tego samego artykułu, tym razem straż Miejska twierdzi, że wcale nie wysłaŁem im odpowiedzi na pismo komu powierzyŁem.

Olkgarko brawo
Druga sprawe obracaj ja na to ze nigdzie nie ma prawnego obowiazku odpowiadania na korespondencje ze SM. Jeżeli chca sie dowiedziec czegoś od obywatela to muszę wewać na przesłuchanie w charakterze swiadka i zwrócic koszty dojazdu do ich siedziby.

Przestępcy w inspektoracie od fotoradarów?

Kto rozsyła masowo do kierowców fałszywe mandaty?! Być może nawet ktoś z Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego. Oszust musi mieć bezpośredni dostęp do bazy z informacjami o kierowcach przyłapanych na wykroczeniach - uważają prokuratorzy. I tę śledczą hipotezę uznali za najbardziej prawdopodobną.

Przestępcy w inspektoracie od fotoradarów? - Fakt.pl

Orzeczenie jasno wskazuje też na to, że SM jak najbardziej może kierować wnioski za niewskazanie w przypadku kiedy wykroczenie rejestruje fotoradar.

W którym miejscu, coś mi umknęło :)

Z fotoradaru tak bo Kodeksie to jest ale w żadnym wypadku nie z monitoringu miejsciego. Brawo śędzia

Bo to sad to co innego. A tak naprawdę nie mogą kierować wniosku jeśli zarejestruje to fotoradar. Nigdzie nie maja nadanych takich uprawnień. Wlasciciel nie musi byc sprawca wykroczenia.

SM ma uprawnienia do kierowania wniosków za niewskazanie. Zmiany w ustawach w tym zakresie były pod koniec 2011 roku.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót