Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
a kto jest na zdjęciu
i czy zdjęcie jest nieczytelne/czytelne

Nie wiem jeszcze nie przyszło, na zdjęciu będę ja :cool:

no to nie rozumiem Twoich rozterek - jezeli zaczniesz żadać homologacji i takich tam różnych - to zostaniesz zawezwany na zeznania... zeznasz jako świadek kilku uzytkowników pojazdu to SM będzie ich odpytywać, póżniej sprawa najpewniej trafi do Sądu

Sąd ukarze Cie zapewne nakazowo, a jak złozysz sprzeciw to na rozprawie jawnej bedzie zonk - bo na zdjęciu będziesz Ty :rolleyes:

2Slawek napisał:
Dzięki za odzew.Właśnie dostałem od nich standartowy druk żądania ,także wszelki dialog z nimi jest niemożliwy.
Jest możliwy, bo odesłanie informacji za pomocą ich druku nie jest obowiązkowe. Zresztą można też zadzwonić i porozmawiać. Trzeba tylko chcieć.

2Slawek napisał:
Chodzi mi tylko o to, czy takie zdjęcie może być dowodem w sądzie.
Jeśli zostało wykonane prawidłowo, to może być.

2Slawek napisał:
Przecież pracownik SM dokonując pomiaru i zdjęcie w zakresie zwolnionym ustawowo ze względu na dokładność użytego urządzenia jest wg mnie w sprzeczności z ustawą .
Jeszcze raz powtórzę: to, że fotoradar nie rejestruje przekroczeń do 10 km/h włącznie nie oznacza, że do wykroczenia nie doszło.

kforum napisał:
Rafostry, odbierasz korespondencję od SM i już masz jakieś obowiązki . Możesz nic nie odpisywać ale skierują wniosek do sądu o niewskazanie. Pytanie czy chcesz z nimi walczyć czy wziąć mandat i mieć święty spokój.

A jak ja ci wyślę korespondencje to też masz jakiś obowiązek jak ją odbierzesz?
Jeśli tak by było to znacznie uprościłoby prace policji i prokuratury. Wysyłamy do świadka lub podejrzanego list, a on nam opisuje co trzeba w swojej listownej odpowiedzi. Nie trzeba wzywać gościa przesłuchiwać sporządzać protokołu itp...

Możesz podać przepis mówiący o tym, że mam obowiązek odpisać coś SM, ile mam na to czasu i jakie poniosę konsekwencje jeśli nie odpiszę lub spóźnię się z odpowiedzią.

I jeszcze jedno - niewskazanie to brak wykonania czynności "wskazania" czy też odmowa jej wykonania?

Nie przesadzaj Rafostry. Dostaję pocztą rachunki za prąd, wodę, podatki za nieruchomość. Oczywiście że mogę udawać , że nic nie otrzymałam nie płacić. Tylko po co ?
Wspomniałam ci, że SM podpiera się przepisem z KPSW i "korespondencyjnie" skazuje ludzi za wykroczenia. Nie wiem dlaczego tak robią bo moim zdaniem jest to nagięcie prawa. Gdyby SM chciały postępować zgodnie z prawem to pewnie musieliby zatrudnić jeszcze co najmniej dwa razy więcej ludzi żeby nadążyć z przesłuchiwaniami właścicieli pojazdów, świadków itp. A tak mają tylko koszty wysyłek, mniej interesantów na miejscu i więcej "świętego spokoju".

No dobra, ale żądając homologacji i innych pierdół, z których wilgotność powietrza w dniu pomiaru oraz temperatura na pewno nie były wykonane, a powinny według instrukcji fotoradaru i braku ich okazania mi przecież mandat jest nie ważny, więc mogę przyznać się, że to ja kierowałem, ale zdjęcie przecież nie będzie ważne, czy nie tak?

Michalllos napisał:
No dobra, ale żądając homologacji i innych pierdół, z których wilgotność powietrza w dniu pomiaru oraz temperatura na pewno nie były wykonane, a powinny według instrukcji fotoradaru i braku ich okazania mi przecież mandat jest nie ważny, więc mogę przyznać się, że to ja kierowałem, ale zdjęcie przecież nie będzie ważne, czy nie tak?

Idąc tym tokiem rozumowania żaden mandat na podstawie zdjęcia z fotoradaru nie jest ważny. Bo nie ma procedur, które by nakazywały rejestrować warunki korzystania z fotoradaru. Niestety, ale pod tym względem Ustawy nie są po stronie kierowców i obawiam się, że idąc tym tropem nie da się wiele zdziałać.

KORSA90 napisał:
Czytaj ustawy a nie widzimisię niedouczonych sędziów.

To naprawdę nie było na miejscu.
Tym bardziej, że w temacie nie było niczego co sugerowałoby o jakiś faktach które świadczyłyby o niekompetencji Sądu.
Myślę, że moderator powinien się przyjrzeć temu bliżej, ale to już nie w moich kompetencjach leży.

CiBeR napisał:
Napisał/a KORSA90
Czytaj ustawy a nie widzimisię niedouczonych sędziów.
To naprawdę nie było na miejscu.

Ja nie byłbym taki przekonany. Ciąg dalszy sprawy Tomasza Motylińskiego

Bardzo niebezpieczny wyrok | Damsko. Męsko. - idotyczny wyrok, i same uzasadnienie

Damsko. Męsko. | Świat onymi oczami. - cała sprawa od poczatku

Sędzina stwierdzą np.

- Niemożliwym ponoć jest dokładne śledzenie prędkości na prędkościomierzu przy jednoczesnym śledzeniu aktualnej sytuacji na drodze w pobliżu pojazdu.
- Policjant może oceniać na oko. Np. na oko może stwierdzić że jesteś piany i ci skazać za to wg sędziny - w uzasadnieniu tak porównuje.

I jak nazwać taką sędzinę ? Odpowiedzcie sobie sami

Mam pytanie co do zdjęcia z fotoradaru .
Fotoradar zrobił zdjęcie mojemu bratu , który prowadził mój samochód , samochód jest zarejestrowany na mnie . Brat aktualnie jest zagranicą ale zameldowany w PL .
Mam wskazać że kierował on i adres zameldowania PL .
Jeśli przyjdzie mandat listem poleconym , to mam go nie odbierać ponieważ brata nie ma w PL i, taką adnotacje przy poleconym trzeba "pani" na Poczcie napisać ??
Jak potem wygląda sprawa z postępowaniem ??

Ty wskazujesz brata i ze swojego obowiązku wywiązałaś się. Korespondencji do brata potem niech już nikt nie odbiera.

kforum napisał:
Ty wskazujesz brata i ze swojego obowiązku wywiązałaś się. Korespondencji do brata potem niech już nikt nie odbiera.

Adres korespondencyjny brata jest w PL , a że go nie ma w kraju to listonoszowi notatkę trzeba jakąś podpisać ??
Puki nikt nie odbierze i nie podpisze poleconego bratu nic nie grozi ??

teoretycznie nie grozi, a jak będzie to zobaczymy...

edit
---------------
skoro brata nie ma w miejscu zameldowania, to zapewne zaden z domowników nie podpisze zwrotki
zostanie awizo, jedno, drugie...

pozniej będzie następne pismo - zapewne nikt z domowników nie odbierze - patrz j.w
znowu zostanie awizo, jedno, drugie...

a potem - albo SM odpuści, albo przyjdzie dzielnicowy lub lokalna straż miejska :)

Ostatnia edycja:
Chyba jeszcze nikt o tym nie pisał: wczoraj weszło w życie "Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 23 kwietnia 2013 r. w sprawie obrazów i danych utrwalonych przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego za pomocą stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych", które wreszcie daje nam prawo wglądu do zdjęć wykonanych z fotoradarów przez GITD.

Przepis prawny:
§ 7. 1. Obrazy i dane udostępnia się na wniosek.
2. Wniosek zawiera:
1) oznaczenie wnioskodawcy i jego adres;
2) uzasadnienie wniosku;
3) wskazanie żądanych obrazów lub danych i sposobu ich udostępniania;
4) wskazanie okresu, za który obrazy lub dane mają być udostępniane;
5) podpis własnoręczny albo bezpieczny podpis elektroniczny weryfikowany za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu, o którym mowa w ustawie z dnia 18 września 2001 r. o podpisie elektronicznym (Dz. U. z 2013 r. poz. 262),
albo podpis potwierdzony profilem zaufanym ePUAP, o którym mowa w ustawie z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji działalności podmiotów realizujących zadania publiczne, wnioskodawcy.
3. Obrazy i dane udostępnia się w wersji pierwotnej utrwalonej przez stacjonarne urządzenie rejestrujące zainstalowane
w pasie drogowym dróg publicznych.
4. Obrazy i dane udostępnia się w terminie 14 dni od dnia złożenia wniosku.
5. Udostępnienie obrazów i danych następuje w postaci papierowej lub elektronicznej.
6. Obrazy i dane w postaci elektronicznej udostępnia się w formie dokumentu elektronicznego, podpisanego bezpiecz-
nym podpisem elektronicznym weryfikowanym za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu, o którym mowa w usta-
wie z dnia 18 września 2001 r. o podpisie elektronicznym, osoby sporządzającej dokument.

źródło: Rządowe Centrum Legislacji > Dziennik > Akt prawny

Można powiedzieć NARESZCIE ktoś pomyślał.

Z tego nie wynika, że mają obowiązek rozpatrzyć wniosek pozytywnie...

Nie spotkałam w prawie stwierdzenia że wniosek musi być rozpatrzony pozytywnie lub negatywnie. Ważne, że można go złożyć i sądzę, że dobrze uzasadniony będzie pozytywnie rozpatrzony.

300gmqx.jpg

Dość dziwna sprawa taka sama prędkość na różnych odcinkach, czy oby fotoradar był dobrze ustawiony??

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót