Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A potrafisz wskazać z imienia i nazwiska osoby, które miały dostęp do kluczyków i dokumentów tego pojazdu w tym dniu?

Latencja napisał:
A potrafisz wskazać z imienia i nazwiska osoby, które miały dostęp do kluczyków i dokumentów tego pojazdu w tym dniu?

Tego też nie potrafię, a nadal jest moim obowiązkiem udzielenie odpowiedzi- art. 78 ust 4 PRD. Inaczej będzie to zatajenie, wprowadzenie w błąd albo jeszcze lepszy cyrk.

Z reguły właściciel interesuje się tym co się dzieje z jego własnością. No tak w waszej spółce nikt nie interesuje się tym pojazdem, nie wie kto miał dostęp do kluczyków, nikt nie wie gdzie są dokumenty :)

konmak2013 napisał:
Żaden się nie przyzna. Wszyscy oświadczają, że "nie potrafią wskazać komu użyczyli pojazd" (blankiet C) i każdy w oddzielnym piśmie, bo każdy dostał oddzielne. Ja to już powyżej napisałem i nie teoretyzuje.. Że każdy z nich zostanie ukarany po 500 zł wiemy już od strażnika.
Ale ja w to nie mogę uwierzyć i proszę o wskazanie rozwiązania.

W tym wypadku strażnik się myli bo jak już było napisane w spółce z oo odpowiada zarząd nie udziałowcy. Nie są to wspólnicy jak w spółkach cywilnych tylko udziałowcy i reprezentuje ich zarząd. W dowodzie nie ma nazwisk tylko nazwa firmy. Proponowanie mandatu udziałowcom za niewskazanie jest niezgodne z prawem , chyba, że wskazał ich zarząd spółki. Dlatego dalsze rozprawianie nad tym zagadnieniem jest zwykłym biciem piany i zaśmiecaniem tematu.

Fotoradar

Witam.Szukałem czegos podobnego na forum ale nie znalazłem.
Dużo ostatnio się mówi o fotoradarach,ale właściwie do wczoraj mnie to nie interesowało.Wczoraj się zdziwiłem gdy odebrałem poczte z informacją o przekroczeniu predkosci w miejscu 7km.od mojej posesji,gdzie zawsze jeździłem według przepisów.Jeździłem dlatego poprawnie bo wiem że tam jest stacjonarny fotoradar i pstryka fotki.Ale właściwie nie chodzi o to czy on tam jest czy nie?
Pomiar został zrobiony dn.02.01.2013r.o godz.11.22,a ja wiem że w tym czasie jechałem innym samochodem 15km od miejsca zrobienia pomiaru.Samochód który otrzymał fotke zostawiłem po Sylwestrze u teściowej i tam mogło być nawet 4 potencjalnych kierowców!!!Nikt sie nie przyznaje ze jechał samochodem?
Fotki nie otrzymałem,więc sam nie mogę ustalic kto prowadził!
Na formularzu zwrotnym musze podac dane osobowe osoby która w momecie zrobienia zdięcia siedziała za kierownicą!Jesli nie podam,bede musiał zapłacić 500zł.,a nie 200zł.jeśli wine wezme na siebie!Nie chce sie podkładać pod kogoś bo jestem kierowcą zawodowym i kazdy punki jest mi potrzebny.Obecnie mam"0"ale kto wie co sie może wydazyć w najbliższym roku?
Pytanie moje jest takie?Wiadomo że jeśi nie podam osoby która prowadziła samochodu(nie chce nikogo oskarżać bezpodstawnie)a sam nie wezmę winy na siebie to sprawa pójdzie do sadu.Jakie są koszty takiej sprawy?Czy warto w ogóle stawiać się ITD?Co grozi osobie która sie nie przyznała do prowadzenia samochodu,a została rozpoznana na zdjeciu?A jeśli nikt nie zostanie rozpoznany to co wtedy?Kogo ITD wtedy ukarze?A jeśli zdjęcie zostało zrobione od tyłu??Jak rozpoznam kierowce?

@ Latencja
O ile mi wiadomo, to jak na razie nie ma obowiązku prowadzenia ewidencji osób używających pojazdów firmowych.
Skoro wszyscy udziałowcy spółki cywilnej dostali wezwanie do wskazania kto w określonym czasie pojazd użytkował, to jeżeli takiej wiedzy nie mają, rozwiązaniem jest wskazanie wszystkich osób które mogły w tym czasie mieć powierzony w/w pojazd ( a więc na przykład wszyscy udziałowcy czy pracownicy ).Dalsze działania niech sobie SM, ITD czy Policja prowadzi sama.
@ jutka 123
Wskazać wszystkich którym pojazd mógł zostać użyczony do użytkowania w określonym czasie.
Oczywiście nie na na druku przesłanym przez ITD. Niech prowadzą dalej sprawę i wyjaśniają kto był sprawcą wykroczenia.

Ostatnia edycja:
Latencja napisał:
Z reguły właściciel interesuje się tym co się dzieje z jego własnością. No tak w waszej spółce nikt nie interesuje się tym pojazdem, nie wie kto miał dostęp do kluczyków, nikt nie wie gdzie są dokumenty :)
Spółka działa w kilku miejscowościach. Akurat zdjęcie zrobiono ponad 100 km od mojego miejsca działania spółki. Szkoda, że oprócz bicia piany żadnej pomocy tu uzyskać nie można.

konmak2013 napisał:
Spółka działa w kilku miejscowościach. Akurat zdjęcie zrobiono ponad 100 km od mojego miejsca działania spółki. Szkoda, że oprócz bicia piany żadnej pomocy tu uzyskać nie można.

konmak2013 - odpowiedz dostałeś. Jakbyś poczytał cały ten wątek, nabrałbyś pewności co zrobić i jakie tego mogą być konsekwencje.

Ja na Twoim miejscu napisałbym prawdę. Oczywiście nie na ich druczku z polami do wyboru, tylko w swoim piśmie. Opisałbym prawdę, że auto w tym czasie mogły użytkować osoby i u bym wymienił wszystkich którzy mogli faktycznie kierować tym autem w tym czasie, nawet jeśli by to było 100 pracowników. Oczywiście nie przyjąłbym żadnego ewentualnego mandatu o niewskazanie (wielu podaje w wątpliwość legalność ich wystawiania przez SM i ITD) - przecież nie odmówiłem współpracy i dzielę się swoją wiedzą.

Pamiętaj to nie ty masz szukać sprawcy wykroczenia, to nie ty masz takie uprawnienia, jedynie masz nie utrudniać postępowania i mówić to co wiesz. Nie możesz posiadać wiedzy kto wtedy kierował o ile nie byleś na miejscu w chwili popełnienia wykroczenia.

best1000-Fajnie to wyglada,ale na 1 z tych osób nie mam w ogóle namiarów,po za imieniem i nazwiskiem.(Były chłopak szwagierki).A oni sobie zyczą aby przy wskazaniu osoby podać jeszcze adres.(Wiem że teraz mieszka w hollandi) i tylko tyle.A wyraźnie pisza że nieskuteczne wskazanie powodować może skierowanie sprawy do sądu o ukaranie właściciela pojazdu z art.96.3 Kw.

jutka123 napisał:
best1000-Fajnie to wyglada,ale na 1 z tych osób nie mam w ogóle namiarów,po za imieniem i nazwiskiem.(Były chłopak szwagierki).A oni sobie zyczą aby przy wskazaniu osoby podać jeszcze adres.(Wiem że teraz mieszka w hollandi) i tylko tyle.A wyraźnie pisza że nieskuteczne wskazanie powodować może skierowanie sprawy do sądu o ukaranie właściciela pojazdu z art.96.3 Kw.

Podajesz to co wiesz, nie możesz podać czegoś czego nie wiesz. A życzyć to można sobie wiele, nawet wygranej w Totka :)

Polecam sobie poczytać -> http://prawonadrodze.org.pl/category/inspekcja-transportu-drogowego/

Ostatnia edycja:
RE: Fotoradar

jutka123 napisał:
Na formularzu zwrotnym musze podac dane osobowe osoby która w momecie zrobienia zdięcia siedziała za kierownicą!
Zeskanuj to wezwanie i wklej je tutaj. Zobaczymy czy rzeczywiście ITD wzywa do podania danych osoby która w momencie zrobienia fotki siedziała za kierownicą.

A kolega konmak niech się najpierw zastanowi nad tym co pisze. W pierwszym poście czarno na białym napisał, że:
konmak2013 napisał:
Zgodnie ustalono, że nie będą wskazywać sprawcy ze względu na punkty
co oznacza, że wspólnicy wiedzą kto kierował ale z uwagi na ilość już posiadanych punktów podanie tej osoby wiązałoby się zapewne z poważniejszymi konsekwencjami niż zapłata 500zł grzywny z tytułu niepodania osoby powierzonej pojazd.
Wasza sprawa, wasz wybór.

Ostatnia edycja:
RE: Fotoradar

Latencja napisał:
A kolega konmak niech się najpierw zastanowi nad tym co pisze. (...) Wasza sprawa, wasz wybór.
Zgadza się. Nie będziemy na siebie donosić, dlatego jesteśmy wspólnikami. Cwaniacki wybryk SM poprzez rozmnażanie wykroczeń nam też nie odpowiada. To już mi wyjaśniono i dziękuje. Nad czymś jeszcze muszę się zastanowić?

Miotasz się w wersjach zdarzeń jak małe dziecko. No to jeżeli jesteście tacy- wszyscy za jednego jeden za wszystkich to niech ten który prowadził to auto i ma już na swoim koncie sporą liczbę punktów "wspomoże was" w zapłacie nałożonej na was grzywny. Nie chce was wspomóc? A wy tacy dobrzy i mu pomagacie? :)

Latencja napisał:
Miotasz się w wersjach zdarzeń jak małe dziecko. No to jeżeli jesteście tacy- wszyscy za jednego jeden za wszystkich to niech ten który prowadził to auto i ma już na swoim koncie sporą liczbę punktów "wspomoże was" w zapłacie nałożonej na was grzywny. Nie chce was wspomóc? A wy tacy dobrzy i mu pomagacie? :)
W niczym się nie miotam. Opisałem sytuacje, oczekując pomocy. Nie pisałem, że ktoś ma "spora liczbę punktów", wskazówka byktos nas wspomógł w grzywnie której jeszcze nie ma to jak juz powyżej napisano zwykłe bicie piany. Coś się jednak udało wyłuskać z postów innych bardziej konkretnie nastawionych do pomocy osób. Dawno już za to podziękowałem. Dużej trzeba Latencji w zrozumieniu tych faktów?

konmak wstydu sobie oszczędź. Raz piszesz, że nie podasz komu powierzyłeś pojazd do kierowania ponieważ nie masz wiedzy na ten temat. Innym razem twierdzisz, że nie podasz (nie będę wskazywać sprawcy ze względu na punkty czyli wiesz kto kierował wtedy pojazdem ale ze względu na to, że osoba, która kierował ma sporą ilość punktów na swoim koncie nie podasz tej informacji. Więc albo jesteś tak głupi albo idziesz w zaparte i błaźnisz się przed czytelnikami forum.

jutka gdzie masz w tym piśmie napisane <<wzywam do wskazania osoby kierującej pojazdem w chwili popełnienia wykroczenia>>? Masz wskazać osobę której powierzyłeś pojazd do kierowania w tym czasie.

Latencja napisał:
konmak wstydu sobie oszczędź.
Nie podam, bo nie - dla pytania które postawiłem nie ma znaczenia dlaczego. Ma dla kogoś co się czepia szczegółów bez znaczenia.
Mnie naprawdę wystarczyłoby wskazanie rozwiązania - bez tego czepialstwa.
Za to musiałem przebrnąć przez sieć domysłów, "analogii" i dziwnych Twoich propozycji. Już ostatni raz, dziękuję.

Forg- a na jakiej podstawie stwierdzisz "zasadność" płatności? I co to jest według ciebie omijanie prawa? Jak dotąd to omijają prawo SM i GITD stosując swoje kruczki prawne i bazując na niewiedzy rzekomych sprawców wykroczeń drogowych i nie tylko drogowych.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót