Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Latencja napisał:
Jakie to ma znaczenie dla konsekwencji niestawiennictwa na wezwanie ITD?
No właśnie może mieć, bo jeżeli nie odbierze pisma od GITD to co mogą mu zrobić? Wysłać wniosek do sądu o co?

Latencja, a co to jest "wezwanie do obligatoryjnego stawiennictwa" ? Wymyślasz nowy termin prawniczy ?
Jak sąd wzywa to zawsze stawiennictwo jest obowiązkowe, jak zawiadamia to ja jako obwiniony sam decyduję czy stawić się czy nie na rozprawie.
Co to znaczy jak "jeden na sto" ? To kim ja jestem ? Obywatelem Obwinionym pod specjalnym nadzorem sądu ? I zrozum że sąd mnie nie zaprasza a ZAWIADAMIA. Ogarniasz ? hehehe

Bikieros, jak nie odbierze pisma od GITD to ci muszą doręczyć mu w inny sposób.

Ostatnia edycja:
sixteen179 napisał:
Bikieros, jak nie odbierze pisma od GITD to ci muszą doręczyć mu w inny sposób.
Czyli rozumiem że jeżeli dwa razy pismo nie zostanie podjęte to muszą to zrobić w inny sposób, ponieważ nie będzie to traktowane jako pismo dostarczone?

sixteen179 napisał:
Latencja, a co to jest "wezwanie do obligatoryjnego stawiennictwa" ? Wymyślasz nowy termin prawniczy ?
Jak sąd wzywa to zawsze stawiennictwo jest obowiązkowe, jak zawiadamia to ja jako obwiniony sam decyduję czy stawić się czy nie na rozprawie.
Zanim zaczniesz pisać na forum przeczytaj ustawę.

Art. 129 par. 1 kpk w zw. z art.38 par. 1 kpw.
W wezwaniu należy oznaczyć organ wysyłający oraz podać, w jakiej sprawie, w jakim charakterze, miejscu i czasie ma się stawić adresat i czy jego stawiennictwo jest obowiązkowe, a także uprzedzić o skutkach niestawiennictwa.

Oskarżonego (obwinionego) sąd zawsze wzywa, określając w wezwaniu czy jego stawiennictwo uznaje za obligatoryjne czy nie. Poprzez "zaproszenie" na rozprawę miałam na myśli wezwanie bez obligatoryjnego stawiennictwa na rozprawę.
P.s. Jak jeszcze masz te swoje "zawiadomienia" o rozprawach, to zeskanuj je i wrzuć na forum, zobaczymy czy w tytule pisma widnieje: "zawiadomienie" czy "wezwanie".

Ostatnia edycja:
Nie potrafię skanować ale potrafię czytać. Mam te pisma z sądu i jest napisane na nich : ZAWIADOMIENIE .
Bikieros, żeby pismo było uważane za doręczone to najpierw powinieneś wskazać im adres do korespondencji. Jak do mnie przychodzą listy polecone od SM to pierwszego nie odebrałem, drugiego też nie odebrałem a potem Policja mi je doręczyła.

O.K a jak odbiorę pismo z GITD, ale na nie nie odpiszę to jak wygląda dalsza procedura? I jak wygląda ich możliwość prawna o kierowanie do sądu wniosku o ukaranie właściciela auta jeżeli ten nie poda komu użyczył samochód? Jeden z sądów zakwestionował im prawo do tego.

Jak odbierzesz i nie odpiszesz, to skierują wniosek o niewskazanie. Moim zdaniem GITD w świetle obowiązujących przepisów nie ma prawa kierować wniosków do sądu z 96$3 kw.

Czyli podsumowując, GITD pismo musi nam w jakiś sposób dostarczyć, ponieważ pismo przez nich wysłane i nieodebrane nie jest traktowane jako doręczone. Jak już nam w jakiś sposób doręczą, a my na nie nie odpiszemy to też teoretycznie nie mają prawa kierować wniosku do sądu o niewskazanie komu się powierzyło pojazd. Rozumuję poprawnie?

Lepiej zamiast "nie potrafią wskazać" odpowiedzieć "bardzo staramy się pomóc, niestety aktualnie już nie pamiętamy ale jak sobie przypomnimy to oczywiście wskażemy". W tedy w sądzie upadnie zarzut celowego niewskazania.
Mądre słowa

Samochód który otrzymał fotke zostawiłem po Sylwestrze u teściowej

No to zrób numer teściowej i napisz, że powierzyłeś jej powierzyłeś pojazd (co jest zgodne z prawdą), niech ona szuka sprawców:D Dwie pieczenie na jednym ogniu.

Mam pytanie o formularze SM i ITD:

Z tego co wiem to nie trzeba ich wypełniać, tylko spełnić określone żądanie regulowane przepisami prawa. Dlaczego mamy podawać numery PESEL, datę wydania prawo jazdy i miejsce pracy? Ewentualnie czy i w ogóle jaki przepis nas do tego obliguje?

No i co jeśli wskażemy - Mirek Nowak, a reszty danych nie mogliśmy mieć lub nie mamy, co zrobi ITD lub SM?

Czyli podsumowując, GITD pismo musi nam w jakiś sposób dostarczyć, ponieważ pismo przez nich wysłane i nieodebrane nie jest traktowane jako doręczone

A to dlaczego? A dwukrotne awizowanie?

A co ma awizowanie wspólnego z doręczeniem ?

Latencja napisał:
jutka gdzie masz w tym piśmie napisane <<wzywam do wskazania osoby kierującej pojazdem w chwili popełnienia wykroczenia>>? Masz wskazać osobę której powierzyłeś pojazd do kierowania w tym czasie.

Tak samo jak nasze dzielne organy fakturowania (jakoś określenie "ograny ścigania" nie przechodzi mi przez klawiaturę) zapominasz, że obowiązek ustawowy dotyczy wskazania komu powierzyło się pojazd do kierowania lub użytkowania. A to istotna różnica.

Jak już wcześniej pisałam, przez powierzenie pojazdu osobie (osobom) do kierowania rozumiem sytuację w której właściciel pojazdu wie kto w danym, wskazanym przez organ ścigania czasie, miał dostęp do kluczyków i dokumentów pojazdu.

U mnie w domu nawet 5 letnie dziecko ma dostęp do kluczyków i dokumentów od samochodu. Nie wymyślajcie tu już bzdur.

Latencja napisał:
Jak już wcześniej pisałam, przez powierzenie pojazdu osobie (osobom) do kierowania rozumiem sytuację w której właściciel pojazdu wie kto w danym, wskazanym przez organ ścigania czasie, miał dostęp do kluczyków i dokumentów pojazdu.

A jak rozumiesz powierzenie pojazdu do użytkowania?

Tak samo jak rozumie to ustawodawca. Użytkowanie rzeczy określa art. 252 i nast. k.c.
sixteen179 napisał:
U mnie w domu nawet 5 letnie dziecko ma dostęp do kluczyków i dokumentów od samochodu.
I nie jest to powód do chwalenia się a dowód braku odpowiedzialności.
Widziałeś kiedyś 5 letnie dziecko kierujące autem? Poza tym jeżeli twoje dziecko wsiadłoby do auta odpaliło i pojechało to za wszelkie skutki tak cywilne (odszkodowanie za zniszczenie cudzego mienia) jak i karne (w tym również uszkodzenia ciała twojego dziecka jak i osób trzecich) odpowiadać będziesz ty a nie dziecko. Sprawdź w OWU czy ubezpieczyciel odpowiada za spowodowane w ten sposób szkody.

Ostatnia edycja:
Przytoczenie przepisów ogólnych mi nic nie mówi, więc zapytam inaczej: jaka wg Ciebie jest różnica pomiędzy powierzeniem do kierowania a powierzeniem do użytkowania?

Podkreślam jeszcze raz - wg Ciebie.

Jeżeli jesteś tak bardzo ciekaw to z pewnością będziesz w stanie znaleźć w sieci Kodeks cywilny i przeczytać art. 252 k.c. i nast. Tam wszystko jest (i to również według mnie).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót