Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Szanowni użytkownicy forum, pytanie pewnie często już omawiane ale nie jestem pewien, czy w ostatnim czasie nie uległ zmianie stan prawny, dlatego pytam...

Otrzymałem żądanie wskazania osoby kierującej pojazdem (przekroczenie prędkości). Zdjęcie jest z tyłu, praktycznie nieczytelne - jakimś cudem udało się wyłuskać rejestrację. Problem w tym, że nie wiem kto prowadził, bo miejscowość oddalona od miejsca zamieszkania i prowadziliśmy na zmianę... co w takim wypadku powinienem zrobić? Według załączonej przez SM instrukcji odmowa i sąd? Czy pisać o wyjaśnienia? Dzięki za informację :)

2zp70wn.jpg

ams7z7.jpg

Odpowiedz z kim zmieniałeś się po drodze i że nie pamiętacie kto kierował w chwili przekroczenia prędkości. Poza tym na podstawie art. 12a Ustawy o Strażach Miejskich poproś o ewentualne przesłuchanie ciebie i wskazanych przez ciebie osób przez najbliższą jednostkę policji lub SM. Nie ma szans na ukaranie ciebie w takim przypadku.

Witam wszystkich.

Ostatnio od Strazy Miejskiej dostalem zdjecie z fotoradaru Multanova 6F.
Staram sie nie przekraszac predkosci, a na zdjeciu widnieja dwa samochody (jadace w dwoch roznych kierunkach). Ja jestem kierowca BMW. Pytanie do znawcow prawa oraz tego fotoradaru - czy jest szansa, ze pomiar zostal wykonany drugiemu samochodowi?
Czytalem w instrukcji tego fotoradaru, ze aby odczytac ktorego samochodu jest pomiar, nalezy skorzystac z jakiegos szablonu. Czy straz miejska posiada taki szablon?

http://www.dompokus.pl/fotoradary/Multanova_6F-Instrukcja.pdf

Bede wdziewczyny za wszelkie porady.

bmw_zps8b5ae35d.png

@Jajek na fotce masz informacje że zmierzono prędkość pojazdu zbliżającego się i to mogłeś wyczytać w instrukcji ;)

(zagubiony3000)Szanowni użytkownicy forum, pytanie pewnie często już omawiane ale nie jestem pewien, czy w ostatnim czasie nie uległ zmianie stan prawny, dlatego pytam...

odpisz p.komendantowi ze ma jasnowidza(p. Jackowski z Człuchowa) w zakresie terytorialnym działania jednostki i niech się do niego zwróci o niebudzącą wątpliwości wyrocznię reszty szukaj na forum - kto szuka nie błądzi:ooo:

Witam Wszystkich.Również otrzymałem fotkę od S.G w Kęsowie,na zdjęciu z tyłu widnieje zarejestrowana prędkość 61km/h przy dopuszczalnej 50km,no i oczywiście propozycje mandatu 100 zeta i 2 pkt.karne lub 200zł.bez punktów.Według SG w Kęsowie pojazd przekroczył prędkość o 11km/h, gdzie taryfikator(przekroczenie o 11-20km/h) przewiduje grzywnę od 50-100zł.i 2 pkt.karne(od Policji dostałbym ten z dolnej półki,czyli 50)Ale chciałbym tutaj poruszyć jeszcze inny wątek.Urządzenie rejestrujące to Fotorapid CM.Poszperałem więc trochę w internecie i znalazłem instrukcję:

http://www.dompokus.pl/fotoradary/Fotorapid_CM.pdf

skupiłem się na str.8 czyli dane techniczne.I co?sami zobaczcie
Skupię się tylko na dwóch pkt.

-Dokładność pomiaru + - 3km/h (do 100km/h)
+ - 3 % (pow.100km/h)
- Kąt pomiaru 22 stopnie do kierunku ruchu pojazdu
Co do kąta pomiaru-trudno ocenić bez kątomierza,ale dokładność pomiaru jest dyskusyjna.Bo w moim przypadku może to być 58km/h(grzywna 50zł bez pkt.karnych)lub 64km/h(50-100zł i 2 pkt. karne)Z założenia przyjmuje się że margines błędu powinien być na korzyść "przestępcy". Czytając posty można zauważyć że przekroczone prędkości w większości to 11,21,31km/h.Dlaczego więc S.G w Kęsowie traktuje wszystkich kierowców jak potencjalnych piratów drogowych i karzą z górnej półki.

Fotoradar w Żalnie z SG Kęsowo jest notorycznie instalowany poza drogą, ba nawet poza pasem drogowym - wyrok Sądu Rejonowego w Człuchowie z dnia 13 grudnia 2012 r. sygn. IIW 665/12
Przewodnicząca SSR B. Babińska
Pomiar prędkości wykonany urządzeniem zainstalowanym niezgodnie z prawem jest równoznaczny z brakiem pomiaru.zobacz też tu Forum - POLSKA Mapa FOTORADARÓW Zobacz temat - Fotoradar przenośny

Jajek napisał:
Witam wszystkich.

Ostatnio od Strazy Miejskiej dostalem zdjecie z fotoradaru Multanova 6F.
Staram sie nie przekraszac predkosci, a na zdjeciu widnieja dwa samochody (jadace w dwoch roznych kierunkach). Ja jestem kierowca BMW. Pytanie do znawcow prawa oraz tego fotoradaru - czy jest szansa, ze pomiar zostal wykonany drugiemu samochodowi?
Czytalem w instrukcji tego fotoradaru, ze aby odczytac ktorego samochodu jest pomiar, nalezy skorzystac z jakiegos szablonu. Czy straz miejska posiada taki szablon?

http://www.dompokus.pl/fotoradary/Multanova_6F-Instrukcja.pdf

Bede wdziewczyny za wszelkie porady.

bmw_zps8b5ae35d.png

W tle masz aż dwie reklamy. Jedna nad (chyba) Seatem, druga nad BMW. Ciekawe czy są metalowe. Jeśli tak to pomiar może być zakłócony. W instrukcji fotoradarów często piszą o tym, że w tle nie może być żadnych metalowych przeszkód (znaki, reklamy ogrodzenia itp). W instrukcji multanowy której link podałeś jest jedynie zapis w pk 4 na stronie 14 j "Wybór miejsca pomiaru. (..) Powinno byc sprawdzone na ewentualność załamania promieni radarowych. (zob. Pkt..6.6.1 i 6.6.2)..." Niestety tych punktów w instrukcji brak.

Natomiast w instrukcji fotoradaru AD9 http://www.dompokus.pl/fotoradary/AD9duza.pdf (pierwszą która kliknąłem pod linkiem ze strony z instrukcją multanova, który podałeś) jest bardzo ładnie rozpisane w pk. 3 na stronie 11 jak powstają odbicia i że dzięki nim można zmierzyć i zarejestrować przekroczenie prędkości przez ... barierę energochłonną (zdjęcie na stronie 17 ) lub znak (zdjęcie na stronie 14)

skorp napisał:
Witam Wszystkich.Również otrzymałem fotkę od S.G w Kęsowie,na zdjęciu z tyłu widnieje zarejestrowana prędkość 61km/h przy dopuszczalnej 50km,no i oczywiście propozycje mandatu 100 zeta i 2 pkt.karne lub 200zł.bez punktów.Według SG w Kęsowie pojazd przekroczył prędkość o 11km/h, gdzie taryfikator(przekroczenie o 11-20km/h) przewiduje grzywnę od 50-100zł.i 2 pkt.karne(od Policji dostałbym ten z dolnej półki,czyli 50)Ale chciałbym tutaj poruszyć jeszcze inny wątek.Urządzenie rejestrujące to Fotorapid CM.Poszperałem więc trochę w internecie i znalazłem instrukcję:

http://www.dompokus.pl/fotoradary/Fotorapid_CM.pdf

skupiłem się na str.8 czyli dane techniczne.I co?sami zobaczcie
Skupię się tylko na dwóch pkt.

-Dokładność pomiaru + - 3km/h (do 100km/h)
+ - 3 % (pow.100km/h)
- Kąt pomiaru 22 stopnie do kierunku ruchu pojazdu
Co do kąta pomiaru-trudno ocenić bez kątomierza,ale dokładność pomiaru jest dyskusyjna.Bo w moim przypadku może to być 58km/h(grzywna 50zł bez pkt.karnych)lub 64km/h(50-100zł i 2 pkt. karne)Z założenia przyjmuje się że margines błędu powinien być na korzyść "przestępcy". Czytając posty można zauważyć że przekroczone prędkości w większości to 11,21,31km/h.Dlaczego więc S.G w Kęsowie traktuje wszystkich kierowców jak potencjalnych piratów drogowych i karzą z górnej półki.

Kiedy zostało zrobione zdjęcie?

Witam serdecznie,
chciałabym zapytać jak się ma sprawa z mandatami wystawinymy przez straż miejską. Właśnie takowy otrzymałam z gminy jeżów wraz z wezmaniem na stawienie się na wyjaśnienia.
Fotoradar umieszczony był w bagażniku auta peugeot partner ustawionego na poboczu. Nie był oznakowany ani tym bardziej widoczny. Czy takie zdjęcie jest zgodne z prawem?
z góry dziękuję Monika:)

otrzymałaś mandat wraz z wezwaniem na stawienie się ?
bardzo mało prawdopodobne, a wręcz niemożliwe... albo jedno, albo drugie :)

Witam,

otrzymałem do firmy pismo ze Straży Miejskiej wzywające do wskazania informacji o użytkowniku pojazdu samochodowego.
Jednak w miejscu gdzie podaje się dane osobowe jest już informacja "Imię i nazwisko kierowcy pojazdu".
Na końcu pisma SM powołując się na PoRD i K.W. poucza mnie, że mam wskazać kierowcę lub użytkownika.
Samochód jest firmowy i kto jest jego użytkownikiem jestem w stanie ustalić. Jednak nie mam gdzie podać danych tej osoby bo nie musiała ona być w tym momencie kierowcą.
Podpowiedzcie proszę czyje dane mam podać.
Próbowałem się skontaktować z SM ale niestety nie chcą mi pomóc (sic!).

Pozdrawiam,

Bo to idioci i liczą że za nich inni będą odwalać robotę.

Wą uprawnieni do ... żądania od właściciela lub posiadacza pojazdu wskazania komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie.

I za to ewentualnie by kierowali sprawę do sądu przeciwko właścicielowi pojazdu jeśli ten by tego nie dokonał a czy sąd to odrzuci czy nie to już zależy.

Jeśli chce Pan wskazać komu powierzył pojazd może Pan to uczynić na własnej kartce

Albo skreślić kierowcy "Imię i nazwisko kierowcy pojazdu" .. napisać użytkownik i tak odesłać.

Z zasady i tak nie ma to znaczenia

Odpisz tak

W odpowiedzi na pismo z dnia xxx roku sygn. xxx udzielam informacji, że w dniu xxxroku, nie byłam uczestnikiem ruchu w m. xxx.
Ponadto realizując swoje prawo do obrony wynikające z art. 31 Konstytucji RP w związku z art.14 Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych, w którym wymienia się minimalne gwarancje prawa do ochrony (Polska ratyfikowała Międzynarodowy Pakt Praw Obywatelskich i Politycznych w 1977. ), oraz posiłkując się argumentami zawartymi w uzasadnieniu wniosku Prokuratora Generalnego z dnia 12 lutego 2013 roku, do Trybunału Konstytucyjnego RP w sprawie stwierdzenia niezgodności z Konstytucją RP przepisów art. 96 par. 3 kw (str. 28 – 49) nie będę udzielała więcej żadnych informacji w tej sprawie.
Z uwagi na powyższe należy uznać, iż w tym stanie rzeczy, obowiązek o którym mowa w art. 78 ustawy Prawo o ruchu drogowym, nie istnieje.

Napisać może. Tyle że na 100% potem do sądu za niewskazanie.
To, że Prokurator Generalny coś tam sobie napisał do trybunału nie znaczy, że trybunał orzeknie jego rację.

co ma mówić w sadzie jest na wczesnijszych stronach tej dyskussji, kto szuka, znajdzie cos madrego dla siebie, autorów nie bede polecał z obawy o posadzenie o kryptoreklame, a sa fachowcy na tym forum zapewniam:)

Skoro ma mówić w sądzie to już wolę nie odpisywać w ogóle. Na jedno wyjdzie.

@wachmistrz Twoje podejście jest troszkę dziwne. U ciebie wszystko na nie. Czyli nie odpisywać albo powołać się na tamto owamto itp.

Masz oczywiście racje bo m.in SM nadużywa swoich uprawnień a, że sędziowie są niedouczeni i też dbają o budżet to przyklepują te dziwactwa. I dobrze wiesz co w większości takich wypadkach będzie po takim piśmie jak proponujesz.

Ale czytaj czego oczekuje autor postu. Nie wszyscy mają ochotę liczyć na szczęście że sad odrzuci wniosek SM i na tym zakończy się sprawa lub też ganiać się z nimi po sadach.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót