Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wachmistrz - na szczęście, bądź nie, ale jak na razie fotoradary nie potrafią podawać stężenia alkoholu kierującego pojazdem. Szczególnie w zdjęciu od tyłu ;-)

Wróćmy wiec może do tematu.

Odmawiając podania komu właściciel powierzył pojazd i motywując to rzekomą odpowiedzialnością karną, właściciel jest zobowiązany podać przyczynę? Np "Nie mogę powiedzieć bo syn jechał po alkoholu" lub "Nie mogę powiedzieć kto, bo to ja prowadziłem po pijaku". Przecież taki obowiązek to byłby kretynizm, nieprawdaż?

antagonista napisał:
Ostatecznie jak chcesz zaplacić to nie wskazuj i dostaniesz mandat bez punktow.

Wszystko fajnie ale 500 zł zamiast 200 to jest roznica tym bardziej z kredytem na mieszkanie.

Chce coś takiego napisać skoro tak radzicie

Zgodnie z pismem …… które dotyczy naruszenia polegającego na przekroczeniu prędkości o 35km/h zarejestrowanego przez fotoradar….. w dniu 30.06.2013 r. , nie jestem w stanie stwierdzić, kto wtedy kierował pojazdem. Nie zmienia to faktu, że jestem właścicielem pojazdu marki .... o podanym numerze rejestracyjnym, a czas, który upłynął od popełnienia naruszenia jest tak odległy, że nie wiem kto wtedy używał pojazd, a użytkowników pojazdu jest kilku. Z tego powodu nie mogę stwierdzić kto popełnił wykroczenie, a wytypowanie bez pełnej pewności mogłoby narazić niewinną osobę na odpowiedzialność za wykroczenie, którego nie popełnił, dlatego na podstawie art. 183 KPK odmawiam wskazania osoby na podstawie dostarczonych informacji.

Ostatnia edycja:
uszek7 napisał:
Podejrzewam, że zdjęcie jest z tyłu gdyż na pewno bym wiedział o zdjęciu z przodu o tej porze gdyż wcześniej już miałem podobne sytuacje, był flash i nie było problemu i mandat zapłaciłem bo wiedziałem ze to ja jechałem. Niestety nikt z tych osób, które w tym czasie mogły jechać nie przypominają sobie błysku.
Mylisz się. Fotoradary działają także na podczerwień, aby nie oślepiać kierowców. Możliwe, że na taki właśnie trafiłeś.

załamany1 napisał:
Mylisz się. Fotoradary działają także na podczerwień, aby nie oślepiać kierowców. Możliwe, że na taki właśnie trafiłeś.
Wszystko fajnie ale dalej nie wiem kto jechał, a mogło parę osób jechać w tym czasie. Płacenie 500 zł za nie podanie kierującego jest bezsensu a znów dlaczego mam wskazywać osobę na chybił trafił i ma ona dostać mandat. Czy powyższe zapytanie do GITD jest sensowne? Tak może zostać?
Fotoradar Multiradar CD który błyska

Ostatnia edycja:
Napisz więc do ITD, że chcesz zobaczyć zdjęcie bo z pojazdu korzysta kilka osób. Muszą ci je udostępnić.

kforum napisał:
Dsad2, w którym momencie w sprawie z art. 92a kw wskazanie syna, że jemu powierzyliśmy pojazd naraża nas na odpowiedzialność karną ?
Z tego art nie.... ale z innych owszem o czym dobrze wiesz

@uszek7

Wniosek powinien zawierać

§ 7. 1. Obrazy i dane udostępnia się na wniosek.
2. Wniosek zawiera:
1) oznaczenie wnioskodawcy i jego adres;
2) uzasadnienie wniosku;
3) wskazanie żądanych obrazów lub danych i sposobu ich udostępniania;
4) wskazanie okresu, za który obrazy lub dane mają być udostępniane;
5) podpis własnoręczny albo bezpieczny podpis elektroniczny weryfikowany za pomocą ważnego kwalifikowanego certyfikatu,
o którym mowa w ustawie z dnia 18 września 2001 r. o podpisie elektronicznym (Dz. U. z 2013 r. poz. 262),
albo podpis potwierdzony profilem zaufanym ePUAP, o którym mowa w ustawie z dnia 17 lutego 2005 r. o informatyzacji
działalności podmiotów realizujących zadania publiczne, wnioskodawcy.

Ale pewnie Ci odmówią.
Tak odpisali bzdurnie jasiu79 http://images62.fotosik.pl/214/45de5b0f41518a3d.jpg
Ale z tego co kojarze nadal z nimi bedzie włączył o to zdjęcie

Dsad2 napisał:
Z tego art nie.... ale z innych owszem o czym dobrze wiesz

@uszek7

Wniosek powinien zawierać

Ale pewnie Ci odmówią.
Tak odpisali bzdurnie jasiu79 http://images62.fotosik.pl/214/45de5b0f41518a3d.jpg
Ale z tego co kojarze nadal z nimi bedzie włączył o to zdjęcie

Nadal walczę :cool: Poszło kolejne pismo i czekam na odpowiedź. Z doświadczenia widzę że mają około miesiąca zwłoki w odpowiedzi, ale mam czas :)

Nas obligują 7-ma dniami , oni mają 14 -dni na przysłanie fotki i tego nie przestrzegają .

Jasiu poszedłem Twoją drogą.

A o co chodzi z tą informacją na druku z ITD :
Dla zarejestrowanych użytkowników eBOK dokumenty do sprawy są dostępne pod adresem ebok.canard.gitd.gov.pl
i podany jest kod eBOK 1234567890

Ostatnia edycja:
Pewnie tak jak z informacją SM, że można przez zalogowanie się na ich stronie ustalić na jakim etapie jest sprawa.

Jakby sie komus przydalo ponizej wniosek ktory wyslalem do GITD
Zgodnie z pismem CAN.7421.1 które dotyczy naruszenia polegającego na przekroczeniu prędkości o km/h przez pojazd marki Audi o numerze rejestracyjnym R zarejestrowanego przez fotoradar MultaRadar CD nr 593-072/71 dniu 13r. o godzinie 5 w miejscowości 0 , nie jestem w stanie stwierdzić, kto wtedy kierował pojazdem.
Nie zmienia to faktu, że jestem właścicielem pojazdu marki Audi o podanym numerze rejestracyjnym, a czas, który upłynął od popełnienia naruszenia jest tak odległy, że nie wiem kto wtedy używał pojazd, a użytkowników pojazdu jest kilku. Z tego powodu nie mogę stwierdzić jednoznacznie kto popełnił wykroczenie, a wytypowanie bez pełnej pewności mogłoby narazić niewinną osobę na odpowiedzialność za wykroczenie, którego nie popełnił.
Dlatego też wnoszę o udostępnienie zdjęcia 716, zgodnie
z Rozporządzeniem Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 23.05.2013 w sprawie obrazów i danych utrwalonych przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego za pomocą stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych w celu jednoznacznego rozpoznania kierowcy, w innym przypadku nie mam możliwości dokonać wskazania kierowcy i na podstawie art. 183 KPK odmawiam wskazania osoby na podstawie dotychczas dostarczonych informacji.
Zdjęcie proszę odesłać w terminie ustalonym w powyższym rozporządzeniu, czyli
w ciągu 14 dni od dnia złożenia wniosku na adres korespondencyjny podany w lewym górnym rogu w formie papierowej(wydrukowanej fotografii).

Mogę się z Tobą założyć o piwo że dostaniesz taką samą odpowiedź jak ja. Może zbierzemy się w większą grupę i złożymy na nich skargę do Prokuratury?

No mozemy probować razem z nimi walczyć, dziś przejrzałem wszystkie moje nagrania z rejestratora z tamtego okresu i jak sie okazuje faktycznie jest błysk a zdjecie jest od tylu widać błysk w nagraniu, ale kto kierował to dalej nie wiem.. brak głosu w rejestratorze nie pozwala stwierdzić kto kierował a przedstawiona jest tylko droga przed autem

Tak sie jeszcze zastanawiam czy nie lepiej zanieść im pismo osobiscie i zeby mi wbili pieczatke

Napisz im że zgodnie z art 8 kpwsow w zw z art 16kpk nie mogą cię ukarać a więc korespondencje uznajesz za bezcelową .PRZECZYTAJ portal 3 obieg pl

jasiu79 napisał:
Mogę się z Tobą założyć o piwo że dostaniesz taką samą odpowiedź jak ja. Może zbierzemy się w większą grupę i złożymy na nich skargę do Prokuratury?

Uważaj, bo możesz przegrać piwo :) Mi nie odpisali w ogóle, a mija właśnie 2 miesiące...

uszek7 napisał:
Tak sie jeszcze zastanawiam czy nie lepiej zanieść im pismo osobiscie i zeby mi wbili pieczatke

Wystarczy wysłać za potwierdzeniem odbioru. Też będziesz miał pieczątkę. Dobre pismo sformułowałeś. I nie daj podpuszczać do jakiś dziwnych zagrań...

No wszystko fajnie tylko na jaki adres to wysłać? Na skrytke pocztowa, tzn adres na który chcą sie zebym z nimi kontaktował nie ma sensu bo nie będzie potwierdzenia odbioru. To gdzie to wysłać?

Pisz na adres z pisma (na skrytkę). Potwierdzienie dostaniesz.

Ostatnia edycja:
W moim przekonaniu to nie takie proste zdecydować do kogo i pod jaki adres napisać. Proszę dokładnie przeczytać ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 23 kwietnia 2013 r. w sprawie obrazów i danych utrwalonych przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego za pomocą stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych. Według mnie z wnioskiem o udostępnienie zdjęcia należy wystąpić do organu, tj. do Głównego Inspektora Transportu Drogowego.

§ 1. Rozporządzenie określa sposób, tryb oraz warunki techniczne gromadzenia, przetwarzania, udostępniania i usuwania przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego utrwalonych obrazów i danych w sprawach naruszeń przepisów ruchu drogowego, o których mowa w art. 129g ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym, zwanej dalej „ustawą”.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót