kforum
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 4 752
Dokładnie Ripper jak piszesz. Nic dodać nic ująć. Niech przywrócą brzmienie 183 kpk sprzed 2003 roku i nie będzie takich problemów i dla WL612 i dla większości sędziów w Polsce.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
art. 74 § 1 kpk.kforum napisał:WL612, to może najpierw przytocz na którym przepisie kpk opiera się ów kontratyp
Jako moderator tego forum powinieneś zachować więcej kultury osobistej.Ripper napisał:Mam nadzieję, że to lapsus, a miało być "jako student prawa"
Powyższa wypowiedź wskazuje nadal, że nie rozumiesz istoty tego kontratypu.Ripper napisał:Z drugiej strony to nikt inny, jak prawnicy doprowadzili do obecnego bałaganu. Już o tym pisałem. Art. 41. KPoW był pomyślany po to, by świadek zeznający w sprawie o wykroczenie mógł uchylić się od odpowiedzi na pytanie, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby narazić jego lub osobę dla niego najbliższą na odpowiedzialność za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe. Jakiś światły umysł stwierdził jednak, że stosowanie tego art. "odpowiednio" oznacza, że należy go odczytać: świadek może uchylić się od odpowiedzi na pytanie, jeżeli udzielenie odpowiedzi mogłoby narazić jego lub osobę dla niego najbliższą na odpowiedzialność za wykroczenie lub wykroczenie skarbowe. Taka interpretacja godzi w podstawowe normy sprawiedliwości społecznej, gdyż mamy sytuację, w której świadek w sprawie o wykroczenie ma szersze prawo do obrony przed samooskarżeniem niż świadek w sprawie karnej.
Ja mogę mieć tylko nadzieję, że ta sprawa zostanie wyjaśniona i uregulowana USTAWOWO, a nie poprzez kolejne komentarze, opinie, wyroki, etc.
A czy jest inaczej?Dsad2 napisał:Skoro ktoś uważa inaczej czyli że udzielenie odpowiedzi NIE mogłoby narazić jego lub osobę dla niego najbliższą na odpowiedzialność za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe to niech to udowadnia a dopiero później karze !!!
Twierdzisz, że został skazany za przestępstwo składania fałszywych zeznań czy jednak, że ustalono okoliczność, że składał fałszywe zeznania ale został uniewinniony od zarzutu popełnienia przestępstwa składania fałszywych zeznań?Ripper napisał:wcześniej jednak to, że składał on fałszywe zeznania zostało mu udowodnione.
wachmistrz napisał:WNIOSEK
O UDOSTĘPNIENIE INFORMACJI PUBLICZNEJ
I co to mi da? co z tym zrobię?
miszaz napisał:donar: a możesz mi powiedzieć, czy warto w związku z tym pisać pismo samemu czy po prostu wypełnić blankiet i mieć to z głowy?
andrzejbuchorst napisał:Tobie to nic nie da, pomyśl jakiej udzielić odpowiedziwachmistrz napisał:WNIOSEK
O UDOSTĘPNIENIE INFORMACJI PUBLICZNEJ
I co to mi da? co z tym zrobię?
Chyba powinieneś sobie doczytać na czym polega przestępstwo fałszywego oskarżenia...antagonista napisał:wskazanie kogokolwiek aby odsunąć grożbę mandatu za niewskazanie narazić go może na odpowiedzialność za falszywe oskarżenie.
ANTAGONISTA napisał:Hm ale do sądu trafia się zanie przyjęcie mandatu , a jak mieliśmy mandat przyjąć jak nie mogł byc wystawiony gdyż nieznany był sprawca ? jak można przyjąć coś co jeszcze nie istnieje?
antagonista napisał:kub 86 zejdż na ziemie. Nie wiem czy zauważyłeś że piszemy o fotoradarach .Widziałeś kiedykolwiek prywatną osobę wnioskującą o ukaranie za prędkość ?
To zależy o co jest pytany w trakcie przesłuchania i czy faktycznie to on popełnił wykroczenie przekroczenia prędkości. Jeżeli to nie on popełnił ten czyn a ktoś bliski, np. syn, i był tego świadkiem, jako pasażer, to ma obowiązek odpowiedzieć zgodnie z posiadaną wiedzą na to pytanie. Chyba, że... syn w trakcie prowadzenia pojazdu popełniał równocześnie przestępstwo. Sytuacja komplikuje się wtedy gdy świadek zdarzenia (ojciec) nie ma pewności czy prowadzący pojazd (syn) w trakcie prowadzenia pojazdu popełniał wykroczenie czy jednak przestępstwo (np. prowadził po spożyciu narkotyku). Niestety ta kwestia (czyny przepołowione) zupełnie umknęła SN przy interpretacji art. 183 kpk stosowanego w toczącym się postępowaniu o wykroczenie.antagonista napisał:Wreszcie wlaściciel nie musi niczego zeznawać i wskazywać gdy wezwany jest w charakterze świadka .