Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jas55 napisał:
Jeszcze raz zapytam, gdzie wszczęto postepowanie, w pociągu, czy w jakiejś jednostce SM, ITD, POLICJI. I tam gdzie wszczęto, tam jest właściwy Sąd.

Tylko że nie jest to ważne. Ten przepis ma znaczenie tylko wtedy, gdy przestępstwo/wykroczenie popełniono w więcej niż 1 okręgu. A ta sytuacja nie miała tutaj miejsca (albo przeważnie nie ma).

mam bardzo powazny problem , jestem samotnie wychowywujaca matka 2letnie dziecko mieszkam z mama i rodzenstwem w wieku 6 i 18 lat mamy bardzo ciezka sytuacje finasowa, zaczelam pracowac na sex kamerkach i rozpoznala mnie pewna osoba ktora zrobila mi zdjecia i grozi ze zaniesie je do sadu (osobiscie widzialam te zdjęcia) czy sad moze zabrac mi dziecko ? podczas moich transmisji dziecko jest pod opieka mojej mamy . prosze o odpowiedz

@ soft breeze
Nie jest moim zamiarem przekonywać Cię do rzeczy oczywistych.

Deliciousss napisał:
mam bardzo powazny problem , jestem samotnie wychowywujaca matka 2letnie dziecko mieszkam z mama i rodzenstwem w wieku 6 i 18 lat mamy bardzo ciezka sytuacje finasowa, zaczelam pracowac na sex kamerkach i rozpoznala mnie pewna osoba ktora zrobila mi zdjecia i grozi ze zaniesie je do sadu (osobiscie widzialam te zdjęcia) czy sad moze zabrac mi dziecko ? podczas moich transmisji dziecko jest pod opieka mojej mamy . prosze o odpowiedz
O całym zdarzeniu zawiadom Policję i prokuraturę, ten ktoś popełnia przestępstwo.
Poza tym to forum dotyczy fotoradarów.

jas55 napisał:
@ soft breeze
Nie jest moim zamiarem przekonywać Cię do rzeczy oczywistych.
Ależ nie musisz mnie do niczego przekonywać. Jeśli jednak chcesz, to napisz mi jakim cudem pisząc odpowiedź na list SM w swoim własnym domu, mam jednocześnie popełnić wykroczenie w mieście oddalonym o 500 km :)

soft_breeze napisał:
Ależ nie musisz mnie do niczego przekonywać. Jeśli jednak chcesz, to napisz mi jakim cudem pisząc odpowiedź na list SM w swoim własnym domu, mam jednocześnie popełnić wykroczenie w mieście oddalonym o 500 km
Postępowanie zostało wszczęte z chwilą wysłania żądania wskazania.

jas55 napisał:
Postępowanie zostało wszczęte z chwilą wysłania żądania wskazania.
Ale wykroczenie odmówienia wskazania popełnia się w 1 miejscu. Rozumiesz? To, że postępowanie zostało już wszęte nie ma znaczenia. Zresztą postępowanie tyczy się w sprawie o wykroczenie drogowe, np. przekroczenie prędkości. Niewskazanie komu się powierzyło pojazd to już zupełnie inna sprawa, dotycząca nieraz zupełnie innych osób. Nie można tych dwóch spraw łączyć.

soft_breeze napisał:
Ale wykroczenie odmówienia wskazania popełnia się w 1 miejscu.
I tu jest właściwość Sądu w rejonie którego najpierw wszczęto postepowanie. Postepowanie wszczyna jakaś instytucja, a nie zwykły człowiek.

Tylko że postępowanie w sprawie o niewskazanie można wszcząć dopiero po popełnieniu wykroczenia... I powinno się to robić zgodnie z prawem, czyli w miejscu gdzie to wykroczenie miało miejsce. A nie tam, gdzie SM prowadzi postępowanie w sprawie o przekroczenie prędkości.

Odbędzie się rozprawa w trybie zwyczajnym, na którą zostaniesz wezwana i co gorsza musisz się stawić. Moim zdaniem szanse na wygnanie zerowe. Dojdą Ci dodatkowe koszty.

Nic podobnego, Sąd właściwy dla twojego miejsca zamieszkania, co najwyżej może przesłuchać Cię, ale wyrok i tak zapadnie tam gdzie wszczęto postępowanie. Zapytanie do Ciebie wyszło z miejscowości gdzie popełniono wykroczenie i to tam wszczęto postępowanie.

Art. 11. KPOW w związku z
Art. 31. KPK
§ 1. Miejscowo właściwy do rozpoznania sprawy jest sąd, w którego okręgu popełniono przestępstwo.
§ 2. Jeżeli przestępstwo popełniono na polskim statku wodnym lub powietrznym, a § 1 nie może mieć zastosowania, właściwy jest sąd macierzystego portu statku.
§ 3. Jeżeli przestępstwo popełniono w okręgu kilku sądów, właściwy jest ten sąd, w którego okręgu najpierw wszczęto postępowanie przygotowawcze.

Podaj sygn. wyroku bo coś ściemniasz. Ja może podam fragmenty wyroku, poczytaj.

Specjalnie dla Ciebie Jas55 podam tę sygnaturę. Zrobię to, bo zadziwiasz mnie ze względu na to, że tak zaciekle ścigasz przekraczających prędkość i w ogóle nie próbujesz dociec kto ów był, co nim kierowało, że zapomniałeś, że osoby, a jeżeli wolisz nazwę, Organy, zapomniały stosować obowiązujące prawo w celu ochrony prawa (brak pouczeń, nie wywiązywanie się ze swoich obowiązków, ustawianie urządzeń w niedozwolonych miejscach, zastraszanie obywateli). Fakt ten dla mnie jest tak istotny, że gotów jestem, jeżeli mnie ładnie poprosisz, przedstawić tę sygnaturę. Zapewne wymiękniesz jas55. W Twoim świecie nie istnieje pewnie coś takiego jak prośba? U Ciebie pewnie wszystko z góry przesądzone, co?

I jeszcze jedno, wiem że nie poprosisz ze względu na to, że wszyscy obywatele tego kraju będą mogli się dowiedzieć, że to wy musicie coś udowodnić. Ale, gdybyś zechciał, wystarczy poprosić.

jas55 napisał:
Moim zdaniem szanse na wygnanie zerowe. Dojdą Ci dodatkowe koszty.
[/B]

Szanse na "WYGNANIE zerowe" i znowu się z Tobą zgadzam jas55. A kto poniesie koszty, to dowiemy się po wyroku. Chyba zostaniemy kumplami jas55:D

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Z cały szcunkiem Ag_Maz, widnieje w tym wątku post, który wygląda tak, jakbym ja go pisał. Nie mogę zgodzić się na takie MANIPULACJE bez względu na to, o co mogło by chodzić. Nie do końca rozumiem dlaczego zmoderowałaś mój post, ale proszę o odrobinę dobrej woli, by inni nie podejrzewali mnie o poglądy, które są dla mnie obce. Proszę o kilka modyfikacji, gdyż zabrakło w mojej przeglądarce OPCJI "edytuj". Nie moje słowa proszę wziąć w cudzysłów. Można też nadać inny kolor tła lub liter. To byłoby chyba uczciwe.

Piotr330 napisał:
Odbędzie się rozprawa w trybie zwyczajnym, na którą zostaniesz wezwana i co gorsza musisz się stawić. Moim zdaniem szanse na wygnanie zerowe. Dojdą Ci dodatkowe koszty.

Nic podobnego, Sąd właściwy dla twojego miejsca zamieszkania, co najwyżej może przesłuchać Cię, ale wyrok i tak zapadnie tam gdzie wszczęto postępowanie. Zapytanie do Ciebie wyszło z miejscowości gdzie popełniono wykroczenie i to tam wszczęto postępowanie.

Art. 11. KPOW w związku z
Art. 31. KPK
§ 1. Miejscowo właściwy do rozpoznania sprawy jest sąd, w którego okręgu popełniono przestępstwo.
§ 2. Jeżeli przestępstwo popełniono na polskim statku wodnym lub powietrznym, a § 1 nie może mieć zastosowania, właściwy jest sąd macierzystego portu statku.
§ 3. Jeżeli przestępstwo popełniono w okręgu kilku sądów, właściwy jest ten sąd, w którego okręgu najpierw wszczęto postępowanie przygotowawcze.

Podaj sygn. wyroku bo coś ściemniasz. Ja może podam fragmenty wyroku, poczytaj.

Specjalnie dla Ciebie Jas55 podam tę sygnaturę. Zrobię to, bo zadziwiasz mnie ze względu na to, że tak zaciekle ścigasz przekraczających prędkość i w ogóle nie próbujesz dociec kto ów był, co nim kierowało, że zapomniałeś, że osoby, a jeżeli wolisz nazwę, Organy, zapomniały stosować obowiązujące prawo w celu ochrony prawa (brak pouczeń, nie wywiązywanie się ze swoich obowiązków, ustawianie urządzeń w niedozwolonych miejscach, zastraszanie obywateli). Fakt ten dla mnie jest tak istotny, że gotów jestem, jeżeli mnie ładnie poprosisz, przedstawić tę sygnaturę. Zapewne wymiękniesz jas55. W Twoim świecie nie istnieje pewnie coś takiego jak prośba? U Ciebie pewnie wszystko z góry przesądzone, co?

I jeszcze jedno, wiem że nie poprosisz ze względu na to, że wszyscy obywatele tego kraju będą mogli się dowiedzieć, że to wy musicie coś udowodnić. Ale, gdybyś zechciał, wystarczy poprosić.

Szanse na "WYGNANIE zerowe" i znowu się z Tobą zgadzam jas55. A kto poniesie koszty, to dowiemy się po wyroku. Chyba zostaniemy kumplami jas55:D

Ostatnia edycja:
Jas55, podejrzewam , że jesteś pracownikiem straży gminnej. Twój upór nie zda się na nic i nie powtarzaj bredni, że wykroczenie niewskazania popełnia się w siedzibie straży czy w sądzie w okręgu którego jest siedziba straży. W twoim sądzie to ja mogę odpowiadać tylko i wyłącznie za przekroczenie prędkości. Jeśli z tego artykułu kierujesz wniosek do sądu to ok. Natomiast wykroczenie niewskazania. Tu może być dwojako. Jeśli wzywacie właściciela do siebie a ten odmawia wskazania to ok - miejscem jest wasza siedziba. Jeśli natomiast wysyłacie do mnie makulaturę a ja odmawiam udzielenia odpowiedzi komu powierzyłam pojazd to miejsce popełnienia tego wykroczenia tj niewskazanie jest zazwyczaj miejsce mojego zamieszkania.
Co do Stefańskiego - to tylko jego opinia nie mająca wiele wspólnego z postępowaniem wykroczeniowym. Dla mnie idiotyczna i wstyd ją cytować czy powoływac się na nią.

Jas55, piszesz takie bzdury odnośnie właściwości sądu że aż głowa boli.

Już Ci wytłumaczyli na czym polega ten przepisz, a Ty dalej brniesz w zaparte.

Niewskazanie odbywa się tylko w JEDNYM miejscu, a nie w kilku. W takim
przypadku ma zastosowanie
Art. 31. KPK

a nie

ponieważ tego niewskazania nie popełniono w okręgu kilku sądów.

Bo wytłumacz mi, SM wysyła zapytanie (wszczyna postępowanie) w Koziej Wólce,
a ja nie wskazuję komu powierzyłem w Szczecinie (popełniam wykroczenie).

To w ilu okręgach popełniono to wykroczenie?
Doliczasz tam okręg w którym wszczęto postępowanie? :lol:

W wyroku nakazowym napisano ,że 11.07 popełniono wykroczenie z art.96 § 3 kw w zw. z art.78 ust.4 i 5 i za to na podstawie art.96 § 3 kw w zw. z art.24 § 1 i 3 kw wymierza się karę grzywny....Więc grzywna z § za niewskazanie (bo nie mam zdjęcia, będzie do wglądu-dopiero w sądzie).Wniosłam sprzeciw od nakazowego, bo nie wiem kto prowadził.Jednocześnie poprosiłam o umożliwienie mi złożenia zeznań w formie pisemnej ze względu na odległość od miejsca zamieszkania.Naprawdę nie uchylam się od mandatu ale jak wskazać, kto prowadził jak nie mam zdjęcia -dopiero w sądzie.Wiem tyle że zdjęcie zrobiono z FOTORAPID CM (maszt). Jakbym tak przyjęła mandat na siebie a za kierownicą mąż lub kolega który też z nami jechał.

I słusznie Fibi postępujesz. Powinnaś wnioskować o przekazanie sprawy o niewskazanie ( art.96&3 kw) do twojego sądu . Może w końcu sędziowie tez zaczną myśleć a nie klepać tylko stemple.

fibi05 napisał:
ale jak wskazać, kto prowadził jak nie mam zdjęcia

Ty nie masz wskazywać kto prowadził, tylko komu powierzyłaś pojazd do użytkowania/kierowania

jak brzmiało pytanie skierowane do Ciebie? - kto kierował, czy komu powierzyłaś?

kforum napisał:
Jas55, podejrzewam , że jesteś pracownikiem straży gminnej. Twój upór nie zda się na nic i nie powtarzaj bredni, że wykroczenie niewskazania popełnia się w siedzibie straży czy w sądzie w okręgu którego jest siedziba straży. W twoim sądzie to ja mogę odpowiadać tylko i wyłącznie za przekroczenie prędkości. Jeśli z tego artykułu kierujesz wniosek do sądu to ok. Natomiast wykroczenie niewskazania. Tu może być dwojako. Jeśli wzywacie właściciela do siebie a ten odmawia wskazania to ok - miejscem jest wasza siedziba. Jeśli natomiast wysyłacie do mnie makulaturę a ja odmawiam udzielenia odpowiedzi komu powierzyłam pojazd to miejsce popełnienia tego wykroczenia tj niewskazanie jest zazwyczaj miejsce mojego zamieszkania.
Co do Stefańskiego - to tylko jego opinia nie mająca wiele wspólnego z postępowaniem wykroczeniowym. Dla mnie idiotyczna i wstyd ją cytować czy powoływac się na nią.

Nie sądzę by był "typowym" pracownikiem SM. Jest wynajęty tylko po to, by wprowadzać nas - obywateli w błąd, odnośnie prawa obowiązującego w Polsce. Wg mnie, to działanie tak szkodliwe, że powinno być karane. Normalnie Państwo rozsyła ulotki (np. w czasie wojny), by obywatele rozumieli swoje prawa. Tu spotykamy DEZINFORMACJĘ! Nie boję się użyć takich słów. Jestem pewien, że jas55 na to nie odpowie, bo zagraża mu paragraf ( jeszcze nie wiem jaki, ale się dowiem jasiu).

Kujawiaczka, czy ty kiedyś pomyślałaś nad tym co piszesz ? To przeczytaj swoje zdanie i pomyśl o co ci chodzi :
"Ty nie masz wskazywać kto prowadził, tylko komu powierzyłaś pojazd do użytkowania/KIEROWANIA "
I dla przypomnienia jeszcze dla ciebie :
"§ 3. 19) Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie wskaże na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do KIEROWANIA lub używania w oznaczonym czasie."
Piotr, podejrzewam że Jas55 jest nawet jakimś kumendantem. Wciska swoje kity bo wójt mu tak każe bo za małe "dochody" z aparatu fotograficznego.

fibi05 napisał:
W wyroku nakazowym napisano ,że 11.07 popełniono wykroczenie z art.96 § 3 kw w zw. z art.78 ust.4 i 5 i za to na podstawie art.96 § 3 kw w zw. z art.24 § 1 i 3 kw wymierza się karę grzywny....Więc grzywna z § za niewskazanie (bo nie mam zdjęcia, będzie do wglądu-dopiero w sądzie).Wniosłam sprzeciw od nakazowego, bo nie wiem kto prowadził.Jednocześnie poprosiłam o umożliwienie mi złożenia zeznań w formie pisemnej ze względu na odległość od miejsca zamieszkania.Naprawdę nie uchylam się od mandatu ale jak wskazać, kto prowadził jak nie mam zdjęcia -dopiero w sądzie.Wiem tyle że zdjęcie zrobiono z FOTORAPID CM (maszt). Jakbym tak przyjęła mandat na siebie a za kierownicą mąż lub kolega który też z nami jechał.

Napisz tak:

"Ze względu na fakt, że ktoś popełnił wykroczenie moim pojazdem, a odbyło się to w czasie gdzie w ogóle nie jestem w stanie stwierdzić kto ów był, proszę wysoki sąd, by zmusił powołane do tego służby, by to ustaliły kto dokonał tej wyjątkowo strasznej tragedii. Jeżeli Wysokiemu Sądowi wystarczy to, bym przyznała się do tego działania Ja, lub moja mama, lub mój tata, lub mój brat, to proszę, by sąd sam wybrał sobie winnego, a najlepiej mnie. To mój samochód, i to ja naraziłam moją mamę na takie przykrości."

Gwarantuję, że Sąd się zastanowi nad naszym prawem.

Sąd powinien zastanowić się raczej nad tym co wyprawia straż czy GITD zanim klepnie bzdury przez nich wymyślane.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót