Witam. Jak wiele osób zostałem "upolowany" przez SM. Prędkość przekroczyłem-jestem świadom swojego błędu. Fotoradar ujął moją twarz (nie było sensu próbować trików na zignorowanie). Właścicielem pojazdu jest inna osoba, więc najpierw SM wysłała do niej list odnośnie wskazania sprawcy. Oczywiście wskazała mnie, po czym oczekiwałem listu od SM. Tak się jednak nie stało. SM wysłała kolejny list do właściciela pojazdu którym popełniłem wykroczenie z nakazem wskazania adresu zamieszkania kierującego pojazdem (mnie) strasząc art. 78 ust. 4 p.r.d. (który nakazuje przecież właścicielowi wskazać sprawcę, nie jego dane personalne). SM przytoczyła nawet fragment artykułu, bezpośrednio wskazując na jego przesłanie (wskaż sprawcę- nie ma nic o jego danych personalnych-miejsce zamieszkania).
2 aspekt sprawy to udostępnianie danych personalnych. Czy mógłby ktoś przytoczyć artykuł mówiący o udostępnianiu danych personalnych przez osoby prywatne (wydawało mi się że to niezgodne z prawem-SM tego wymaga) bez zgody jednej z nich (mnie).
Czy SM może wymagać od właściciela pojazdu podania dokładnych danych kierującego pojazdem? W piśmie wymagają miejsca zamieszkania, w druczku dołączonym do pisma takich danych jak: imiona rodziców, data i miejsce urodzenia, nazwa, seria i nr dokumentu tożsamości, numer oraz data wydania prawa jazdy, adres zameldowania.
Treść pisma:
" Nawiązując do nadesłanego oświadczenia w sprawie popełnienia wykroczenia drogowego z arty. 92a kw w dniu xxx pojazdem xxx, informuję, że w nadesłanym do Nas oświadczeniu brak jest adresu zameldowania/korespondencyjnego osoby wskazanej.
W związku z powyższym proszę o uzupełnienie oświadczenia w terminie 7 dni od daty otrzymania korespondencji aby można było zastosować wybrany przez Pana (bezczelnie zły zwrot) przypadek.
Zgodnie z art. 78 ust. 4 p.r.d. właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie uprawionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, chyba że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec.
Nie wywiązanie się z tego obowiązku jest wykroczeniem z art. 96 u.3 K.W.
Nie podanie powyższych danych spowoduje sporządzenie wniosku o ukaranie do Sądu Rejonowego.
Sprawę należy potraktować jako bardzo pilną.
Dla przyspieszenia postępowania wyjaśnienia można złozyć za pośrednictwem poczty elektronicznej: e-mail:
sm@xxx.pl"
To pełna treść nadesłanego pisma. Proszę o ewentualną ocenę z prawnego punktu widzenia i odpowiedź na nurtujące mnie pytania. Skoro panowie i panie z SM nie potrafią ustalić mojego miejsca zamieszkania, to chyba ich problem prawda?