Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
po co na pocztę, na stronie poczty polskiej jest wyszukiwarka przesyłek,
, po numerze z potwierdzenia nadania można dowiedzieć się gdzie jest przysyłka

Ja natomiast po wysłaniu pisma do SM że nie pamiętam kto kierował, i że nie będę odpowiadał na ich wezwania otrzymałem wezwanie na komisariat policji w charakterze świadek, podejrzany (nie zaznaczone konkretnie jako kto). I teraz pytanie czy dalej brnąć że nie pamiętam , odmawiać składania wyjaśnień bo może to zaszkodzić mnie lub moim bliskim , czy po prostu powiedzieć że to ja kierowałem i przyjąć mandat. PS jakie mogą być dodatkowe koszty nałożone przez sąd do mandatu.
Zdj. zrobione z fotoradaru SM masztowego - widać tylko tył samochodu.

kforum napisał:
Michał78, to że zatwierdzone nie znaczy, że SM ma uprawnienia do korzystania z fotoradarów stacjonarnych. A w/g ustawy PoRD nie posiada.

w takim razie chętnie złożyłbym doniesienie do (no właśnie kogo) o nadużywanie uprawnień przez komendanta SM. Jak ma wyglądać takie doniesienie i gdzie składać? Czy można wysłać mailem?

skargę do wojewody (jako organu nadzorującego) DW wójta/burmistrza napisz

stany74 napisał:
Ja natomiast po wysłaniu pisma do SM że nie pamiętam kto kierował, i że nie będę odpowiadał na ich wezwania otrzymałem wezwanie na komisariat policji w charakterze świadek, podejrzany (nie zaznaczone konkretnie jako kto). I teraz pytanie czy dalej brnąć że nie pamiętam , odmawiać składania wyjaśnień bo może to zaszkodzić mnie lub moim bliskim , czy po prostu powiedzieć że to ja kierowałem i przyjąć mandat. PS jakie mogą być dodatkowe koszty nałożone przez sąd do mandatu.
Zdj. zrobione z fotoradaru SM masztowego - widać tylko tył samochodu.

jeżeli masz nr telefonu na wezwaniu, zadzwoń i dopytaj w jakim char.
Cię wzywają - to jest bardzo ważne, bo Twoje prawa i obowiązki się
zmieniają w zależności od char. wezwania

Ale po co dzwonić? W przypadku kiedy nie wskazano w wezwaniu w jakim charakterze jest się wzywanym, to nawet nie trzeba, ale należy takie wezwanie po prostu zignorować, niczym to nie grozi.

szymekkrusz napisał:
Nas obligują 7-ma dniami , oni mają 14 -dni na przysłanie fotki i tego nie przestrzegają .

czy może ktoś przytoczyć paragraf, że mają 14 dni? I jak to jest liczone? od momentu zarejestrowania przez urządzenie do wysłania do właściciela pojazdu wezwania?

I druga kwestia, czy jest jakiś paragraf, który obliguje do prowadzenia korespondencji ze SM/SG/ITD? Czy oni po prostu nie idą na łatwiznę? Chyba powinni wzywać celem złożenia wyjaśnień w charakterze świadka?

Jest stanowisko marszałek Sejmu Ewy Kopacz w sprawie wniosku Prokuratora Generalnego o stwierdzenie niezgodności z Konstytucją słynnego przepisu zobowiązującego właściciela pojazdu do " wskazania komu powierzył się pojazd"

Jest tam kilka ciekawych stwierdzeń na tematy poruszone w tym wątku.
http://orka.sejm.gov.pl/stanowiskaTK.nsf/nazwa/Stanowisko_K_3_13/$file/Stanowisko_K_3_13.pdf

Michał78 napisał:
I druga kwestia, czy jest jakiś paragraf, który obliguje do prowadzenia korespondencji ze SM/SG/ITD? (...)

Nie ma.
Jeśli się mylę proszę mnie poprawić i podać podstawę.

Michał78 napisał:
czy może ktoś przytoczyć paragraf, że mają 14 dni? I jak to jest liczone? od momentu zarejestrowania przez urządzenie do wysłania do właściciela pojazdu wezwania?

I druga kwestia, czy jest jakiś paragraf, który obliguje do prowadzenia korespondencji ze SM/SG/ITD? Czy oni po prostu nie idą na łatwiznę? Chyba powinni wzywać celem złożenia wyjaśnień w charakterze świadka?

14 dni na udostępnienie fotki na podstawie :

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ 1)
z dnia 23 kwietnia 2013 r.
w sprawie obrazów i danych utrwalonych przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego za pomocą
stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych

Michał78 napisał:
hmmm, to chyba jakaś raczkująca innowacja, żeby można było prowadzić tu korespondencję z instytucją, musi ona miec założone tam swoje konto. Na razie nic tam nie ma pod hasłem prokuratura czy wojewoda...
Ależ są... sęk w tym, że katalog formularzy jest zrobiony w strasznie nieintuicyjny sposób :/ t.j. według listy spraw a nie instytucji. Dlatego też trzeba najpierw wyszukać ogólny formularz 'skarga lub wniosek do urzędu' i dopiero po tym wybrać adresata...
I np jest:

A próbował ktoś w ten sposób się porozumieć z GITD:

Dla zarejestrowanych użytkowników eBOK dokumenty do sprawy są dostępne pod adresem ebok.canard.gitd.gov.pl
i podany jest kod eBOK 1234567890

Nie musimy im odpowiadać ani jako swiadek ani jako osoba podejrzana .Niby jak mamy to zrobić gdy fotki nie otrzymamlismy a nawet jak przyslali zrobili to bezprawnie awięc nie mamy prawa zapoznawać się z dokumentem dostarczonym bezprawnie .Ostatecznie to ich do prokuratury [zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa ] nic nas nie kosztuje ani niczym nie grozi .Za to daje nam czas bo jak prokurator papiery wezmie to wetnie ich tam na dłużej .A czas na ukaranie biegnie.:cool:

Od dzisiaj wypisałem sie z systemu punktów za fotoradary i inne tego typu przygody. Po poprostu wymieniłem za granicą polskie prawo jazdy na ichniejsze. Czego i Wam zyczę

załamany1 napisał:
Ja wysłałem 6.IX za potwierdzeniem odbioru, priorytetem i do tej pory nie dostałem ani odpowiedzi, ani też potwierdzenia, że pismo ode mnie otrzymali.
A jednak doszło i z datą 9.IX dostałem potwierdzenie.
Widocznie moja połówka wyjęła ze skrzynki i ciiiiiiii....:)

VelS napisał:
Od dzisiaj wypisałem sie z systemu punktów za fotoradary i inne tego typu przygody. Po poprostu wymieniłem za granicą polskie prawo jazdy na ichniejsze. Czego i Wam zyczę
Jak jesteś obywatelem polski i tak dostaniesz punkty.

Tak samo jak normalnie. Punkty sa dopisywane do ewidencji kierowcy
Kilka tygodni temu chyba a w uwaga pirat byl taki odcinek, gdzie zatrzymali kogos z zagranicznym prawkiem. Zdziwił się też właśnie z tymi punktami

§ 2. 1. Do ewidencji wpisuje się kierowcę, który kierując pojazdem silnikowym lub
motorowerem, dopuścił się naruszenia przepisów ruchu drogowego, zwanego dalej „naruszeniem”.
2. Wpisowi do ewidencji nie podlega kierowca niebędący obywatelem polskim i nieposiadający karty
pobytu, chyba że dopuścił się naruszenia, za które może być orzeczony środek karny w postaci
zakazu prowadzenia pojazdów.
3. Do ewidencji wpisuje się naruszenia wraz z odpowiadającą im liczbą punktów, zgodnie z wykazem
określonym w załączniku nr 1 do rozporządzenia.

Prawo jazdy z innego kraju nie ma tutaj znaczenia.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót