Odpowiedź:
W odpowiedzi na pismo dot. wykroczenia drogowego z dnia 15.09.2013 (godz. 9.25) popełnionego w Warszawie przy Al. Krakowskiej 208 przez kierującego samochodem marki SMART nr. rej XYZ AXBYCZ uprzejmie informuję co następuje:
1. Jestem współwłaścicielem wymienionego powyżej pojazdu. Drugim współwłaścicielem jest moja córka, XXXXXX, która na co dzień użytkuje w/w pojazd (vide fotokopia dowodu rejestracyjnego przedmiotowego pojazdu).
2. Mimo wrodzonego poczucia obowiązku i praworządności nie mam możliwości wskazania kierowcy (sprawcy wykroczenia) ponieważ bez zdjęcia pojazdu/kierowcy nie jestem w stanie określić kto jechał przedmiotowym samochodem w momencie popełnienia wykroczenia. Na co dzień samochód ten użytkują: moja córka, XXX (współwłaścicielka),
jej małżonek XXX oraz ich syn (mój wnuk), XXX. Wobec powyższego uznaję, iż wezwanie SM m. st Warszawy skierowane do mnie jako wspówłaściciela pojazdu, którym dopuszczono się w/w wykroczenia o udzielenie informacji, tj. wskazania osoby, która kierowała tym pojazdem w oznaczonym miejscu i czasie (przez SM m. ST. Warszawy) jest nieskuteczne o tyle, że nie jestem w stanie wskazać sprawcy przedmiotowego wykroczenia bez podstawowego dowodu tj. zdjęcia z fotoradaru. Jak mam przyjąć mandat (dokonać samooskarżenia?) bądź wskazać sprawcę wykroczenia bez okazania zdjęcia umożliwiającego rozpoznanie sprawcy - oskarżyć fałszywie? W piśmie do mnie skierowanym pan Hubert WITECKI 0350 informuje mnie, że mam prawo „przeglądania akt sprawy” po skierowaniu przez „uprawniony organ wniosku o ukaranie do właściwego sądu”. Całkowicie niezrozumiała jest w tym kontekście informacja na końcu tego „pouczenia”, w której wskazuje mi się, że mam jednak „wgląd w zgromadzoną dokumentację fotograficzną” ale jest to możliwe jedynie w siedzibie SM m. st. Warszawy. Nie rozumiem takiego postępowania, nie mniej jestem gotowy przejechać 400 km (przysługuje mi zwrot kosztów transportu do i z powrotem oraz rekompensaty za utracony zarobek) w celu obejrzenia zdjęcia, które równie dobrze można było mi wysłać!!!
Załączniki: fotokopia dowodu rejestracyjnego
Co o tym sądzicie??? Wszelkie uwagi mogą zostać uwzględnione...