Fotoradary - ciąg dalszy

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jak widze, rzeczona ustawa ma zastosowanie do spraw karnych i cywilnych
świadkowanie w sprawach prowadzonych przez sąd gospodarczy też się łapie ?

druga wątpliwość - kto kwalifikuje środek transportu ("własnym samochodem lub innym odpowiednim środkiem transportu") - sędzia ? czyli jak lubi, to zgodzi sie na auto, a jak nie lubi - stwierdzi, ze odpowiedni był pociąg ?

już widzę jak SM chętnie zwraca za samochód,
ale to powinno być tak jak przy zwrocie z OC,
mianowicie - po to kupiłem auto żeby nim jeździć,
a nie tłuc się po PKP 2kl.,
bo niby inaczej jak wykazać "racjonalność i celowość" wykorzystania droższego
środka transportu (samochód) ponad tani, szybki i bezpieczny pociąg/PKS

kujawiaczkaa napisał:
już widzę jak SM chętnie zwraca za samochód,
ale to powinno być tak jak przy zwrocie z OC,
mianowicie - po to kupiłem auto żeby nim jeździć,
a nie tłuc się po PKP 2kl.,
bo niby inaczej jak wykazać "racjonalność i celowość" wykorzystania droższego
środka transportu (samochód) ponad tani, szybki i bezpieczny pociąg/PKS

mysle, ze jesli zarzada sie zwrotu za dojazd wlasnym autem przy tzw. kilometowce przy aucie sluzbowym to powinni to zaliczyc

stawka za kilometr 0.8358 czyli przy 300 km podrozy przysluguje Ci zwrot 250 zlotych

Żona właściciela pojazdu dostała wezwanie od itd do wypełnienia formularzy pomimo że w dowodzie rejestracyjnym nie jest współwłaścicielem. Wraz z pogróżkami, że jeśli nie wypełni tak jak oni tego sobie życzą zostanie wezwana do osobistego stawiennictwa. To już jakaś paranoja.

bmat napisał:
znalazłem też informacje że MSW stwierdziło iż mandaty wystawiane przez Straż Miejską w Kęsowie są legalne

O, to ciekawe. Czy mógłbyś podać źródło tej informacji?

Jestem w podobnej sytuacji i dokładnie przeanalizowałem tę sprawę.
Napisałem też w związku z tym skargę do Departamentu Nadzoru MSW. W zeszłym tygodniu otrzymałem od nich pismo, w którym informują, że sprawa jest w toku, ale ze względu na jej złożoność nie ma jeszcze orzeczenia. Zostanę powiadomiony niezwłocznie po ustaleniu stanu faktycznego.
Więc jeśli masz jakieś świeższe informacje, to chętnie poczytam.

bmat napisał:
Moja fotka pochodzi więc z instytucji jakby nie istniejącej i legalnie wystawiającej mandaty . Jak się to ma do legalności fotki i czy można z tym coś zrobić (oprócz zapłacenia ;)) Na stronie internetowej instytucja figuruje jako Straż Gminna.Nic z tego nie rozumiem.Taki bałagan to chyba tylko u nas w Polsce jest możliwy.

Racja, bałagan jest :)
Póki co najrozsądniej wydaje się czekać na orzeczenie MSW. W międzyczasie sprawdź, czy zdjęcie z fotoradaru ma podany nr. identyfikacyjny urządzenia rejestrującego, przy czym nie chodzi o sam model, np. MULTANOVA 6F, tylko o numer fabryczny (Kęsowo ma kilka urządzeń, można sprawdzić na stronie; link: Straż Gminna w Kęsowie - Urządzenia rejestrujące). Zdjęcie z fotoradaru musi posiadać taki numer, jeśli go nie ma, jest nieważne.

Jestem w kontakcie z redaktorami bydgoskich gazet.
Tutaj ciekawy artykuł: Straż międzygminna nie istnieje. Co z mandatami z fotoradarów w Kęsowie? - Telewizja Polska SA
A tu Tygodnik Tucholski: Strażnicy anulują mandaty? - Tygodnik Tucholski

Napisałem o tej sprawie do MSW i do Rzecznika Praw Obywatelskich. Obecnie sytuacja wygląda tak, że uchwała podjęta przez Radę Gminy Kęsowo jest napisana błędnie. Nie ma jeszcze w tej sprawie orzeczenia MSW. Poczekamy, zobaczymy.

Ciekaw jestem jednak jak to się ma do Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o strażach gminnych:

Przepis prawny:
Art. 12.
1. Strażnik wykonując zadania, o których mowa w art. 10 i 11, ma prawo do:

Przepis prawny:
4) nakładania grzywien w postępowaniu mandatowym za wykroczenia okre-
ślone w trybie przewidzianym przepisami o postępowaniu w sprawach o
wykroczenia,
5) dokonywania czynności wyjaśniających, kierowania wniosków o ukaranie
do sądu, oskarżania przed sądem i wnoszenia środków odwoławczych - w
trybie i zakresie określonymi w Kodeksie postępowania w sprawach o wy-
kroczenia,

Z tego by wynikało, że prawo do czynności mandatowych ma Straż Gminna. Problem w tym, że Straż Gminna Kęsowo formalnie nie istnieje. Czy więc może dokonywać postępowania mandatowego, czynności wyjaśniających lub kierować wnioski do sądu? Jeśli tak, to znaczyłoby, że mandat może sobie wystawić każdy, czy dobrze myślę? Czy ich działania nie przeczą ustawie?

Ostatnia edycja:
Witam

Mam do Was pytanie.

W jaki sposób przebiega procedura nie przyznania się do prowadzenia pojazdu i wskazania osoby która pojazd prowadziła (brat przebywa obecnie za granicą), co muszę zrobić?

Czy grożą z tego powodu jakieś konsekwencje poza droższym mandatem(wezwania do sądu itp)?

Ostatnia edycja:
Hej Wszystkim,

dostałem zdjecie z fotoradaru tylem od strazy gminnej w jednej z mazurskich miejscowosci. (500km od domu). Przekroczenie o 22km/h czyli przedzial od 100 do 200PLN i 4pkt. W liscie dostalem 3 warianty do wyboru. Jakie wiadomo.

Jestem sklonny zaplacic mandat i przyjac punkty karne, ale w wariancie pierwszym, w ktorym sie na to zgadzam mam juz wypelnione osiwadczenie gdzie zgadzam sie na mandat karny w wysokosci 200pln czyli maksymalny. Czy jest mozliwosc skorzystania z wariantu I ale z mniejsza kwota ze wzgledu na fakt ze przekroczylem o 22km.h czyli z dolnej granicy przedzialu 21-30km/h?
Czy moge odeslac im przepisany wariant ale wpisac kwote powiedzmy 120PLN? Uwazam ze 200 to zwykle nabijanie kasy i nie jest sprawiedliwe.
Prosze o opinie bo musze odpisac do 7 dni (zostalo 4)

Do C-4
Wskazanych przez straz termin 7 dni nie ma zadnej podstawy prawnej.
To jest oszustwo że musisz odpowiedzieś w 7 dni.
Nigdzie nie ma tez obowiązku udzielania im odpowiedzi na ich formularzach.
Kartka papieru ma taka sama moc prawną jak ich wypociny.

Moge w takim razie wyslac im przepisany formularz z mniejsza kwotą, albo wogole bez kwoty i z prosba o mniejszy wymiar mandatu?

Możesz im wysłąc wszystko to co uznasz za stosowne.

C-4, miałem niemal identyczny przypadek z tymże niższa kwota bo 100zł i przekroczenie o 19 km/h
Wypełniłem ten formularz, tylko korektorem wymazałem 100 zł a wpisałem 60zł, a na osobnej kartce napisałem coś w stylu, że przyznaje że prowadziłem, ale proszę o łagodniejszy wymiar kary ze względu na problemy finansowe, brak pracy czy coś w tym stylu.
Przysłali mi mandat 50zł. :)
Ty możesz jeszcze napisać że przecież błąd pomiaru to 3 km/h więc istnieje prawdopodobieństwo że tylko 19km/h przekroczyłeś. Ja zaproponowałbym im 100 zł na Twoim miejscu.

Witam.

Przeczytałem wszystkie wątki od początku do końca prawie 400 stron odnośnie fotoradarów itd. Z tego co zauważyłem mar3m podaje ciągle jedno i to samo że trzeba podać obcokrajowca albo osobę zmarłą, a sam jak pisał miał tylko 2 fotki.
Dziwne że ciągle są dywagacje itd. nie ma konkretnego sposobu, wiadomo ile jest sadów tyle jest sędziów a każdy z nich interpretuje inaczej.

Mam taki sam przykład jak wszyscy fotka zrobiona od tył, jechal brat i żona standardowa procedura A,B,C itd to wszyscy wiedzą.

Pokusiłem się o telefon do SG z zapytaniem czy jeżeli wskaże dwie osoby co dalej, usłyszałem że ja sie wywiązałem z Art 78 ust.4 i że sprawa mnie nie dotyczy i na sprawie w sądzie też mnie nie będzie.

Zapytałem ile mam dni na odesłanie pisma, powiedział mi że mam 7 dni więc jak tu pisali zapytałem żeby mi przytoczył jakiś art czy co kolwiek co wskazuje na termin 7 dni, po czym oburzony powiedział że chyba się nie dogadamy.

Teraz tak napiszę oczywiście pismo w którym wskazuje 2 osoby którym użyczyłem auto ale niestety nie moge konkretnie wskazać osoby która sie dopuściła wykroczenia ponieważ zdjęcie jest zrobione tyłem i poproszę o zdjęcie wyraźne i czytelne , przyjdzie za pewnie im pismo czy kierowały jak obydwoje napiszą że kierowały ale nie są wstanie powiedzieć która kiedy i o której godzinie. To co dalej zapewne wnioski czy znów się cofnie SG do mnie i sprawę wniosą że nie podałem kierującego.

Zastanawia mnie druga opcja o której pisał jeden forumowicz na początku wątku że przyznał sie on zona i brat.

Bodajże Ansu opisał że został uniewinniony z powodu braku dowodów i ktos tam jeszcze.

Szkoda że ludzie zaczynają coś pisać przed sprawą a po sprawie już większość urywa temat i nie chce dalej się dzielić spostrzeżeniami

Pytanie odnośnie zdjęcia fotoradar typu FOTORAPID CM w tabelce na gorze zdjęcia jest kierunek pomiaru oddalanie teraz moje pytanie czy na zdjęciu czyli w opisie zdjęcia prędkość itd powinien być znaczek że właśnie pomiar jest w kierunku oddalającym czy może nie, a może ten fotoradar nie ma takowych funkcji ?

20121102163718845.jpg

Z tego co wyszukałem na internecie odnośnie tego fotoradaru to : zdjęcia barwne o rozdzielczości 10.2 do 12 megapixeli,
rejestruje pojazdy nadjeżdżające i oddalające się,(ww. funkcję może realizować jednocześnie dla obu kierunków)
rozpoznaje kierunek ruchu pojazdów,
rozróżnia samochody osobowe i ciężarowe,
rejestrację zdarzeń w dzień i w nocy,
automatycznie korektę ustawień dozwolonych prędkości w nocy,
liczby pojazdów przekraczających dozwoloną prędkość.

Czyli jak mierzy w obydwu kierunkach na raz to lipa

Ostatnia edycja:
Te 10 megapixeli to sobie między bajki włożyć można - używają tej rozdzielczości tylko by w przetargach konkurencję eliminować.

Na dole zdjęcia masz informację o kierunku: "K:O" - kierunek: oddalające się.
Może tam być "K:Z" dla zbliżających się.

Okej to kwestia zdjęcia została wyjaśniona dziękuje za podpowiedź.

Ale ciąg dalszy odnośnie tego jak wypisze dwie osoby ;) i ja zostanę wyłączony ze sprawy miał ktoś coś podobnego ?

I nie wiem czy pierwsze pismo im wysłać że z powodu nieczytelnego zdjęcia nie mogę wskazać kierowcy i proszę o przesłanie zdjęcia czytelnego bo w tym czasie mogły się poruszać tym autem 3 osoby, czy uznają to za nie wskazanie komu użyczyłem pojazdu i z góry sąd a w sądzie winny bo nie wskazał

Ostatnia edycja:
Do bolka 84
Zauważ że nie masz obowiązku wskaząc kto kierował!. Masz natomiast obowiązek wskazać komu powierzyłeś pojazd do używania. To jest zasadnicza różnica.
PS Obcokrajowców podałem 6-ciu.

8straw napisał:
C-4, miałem niemal identyczny przypadek z tymże niższa kwota bo 100zł i przekroczenie o 19 km/h
Wypełniłem ten formularz, tylko korektorem wymazałem 100 zł a wpisałem 60zł, a na osobnej kartce napisałem coś w stylu, że przyznaje że prowadziłem, ale proszę o łagodniejszy wymiar kary ze względu na problemy finansowe, brak pracy czy coś w tym stylu.
Przysłali mi mandat 50zł. :)
Ty możesz jeszcze napisać że przecież błąd pomiaru to 3 km/h więc istnieje prawdopodobieństwo że tylko 19km/h przekroczyłeś. Ja zaproponowałbym im 100 zł na Twoim miejscu.

Dzieki! tak zrobię

mam pytanie odnośnie legalizacji radaru (tzw.homologacja)
Zostałem złapany na laserowy radar
Jak sie później okazało nie mieli legalizacji w radiowozie. W takim razie ja mówię że mandatu nie przyjmuje i uznaje go za niebyły. Funkcjonariusz na to że nie tak prędko. W tym przypadku muszę sobie sam jechać do wydziału ruchu drogowego na ul.takiej i takiej i tam zostaną mi udostępnione do wglądu dokumenty tj.legalizacja
Na komisariacie okazało się że owszem legalizacja jest ALE ale nie ma żadnej wzmianki że to dokładnie to urządzenie którym mnie zmierzono?
Teraz moje pytanie?
Czy legalizacja danego radaru nie musi być czasem przypisana do danego radiowozu, bądź funkcjonariusza (tablice rej/ numer K-..., bądź numer służbowy funkcjonariusza na tej zmianie)?
Czy to czasem policja nie powinna pojechać ze mna na komisariat w celu udowodnienia?
Czy w tym przypadku policjant dopuścił się niedopełnienia obowiązku jako policjanta przeprowadzającego kontrolę co może skutkować jego odpowiedzialnością dyscyplinarną?

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót