Sykacz -
Użyczasz mi samochód celem przejażdżki przed ewentualnym zakupem. W tym czasie zrobią mi kilka fotek, przejadę pieszego na przejściu, wyląduję w rowie uszkadzając po drodze kilka pojazdów i ucieknę.
dlatego napisałam wcześniej
z czego ten obowiązek wynika? dla własnego zabezpieczenia - ok, tu się zgodzę,
czyli dla samej mnie warto to wiedzieć, choć po przykładzie który podałeś to Policja
byłaby u mnie pod domem po 5 minutach od zgłoszenia, wtedy na spokojnie wskazuję
że powierzyłam pojazd osobie, która teraz nim jeździ, a jest to pan i tu Imię (a może nazwisko jak pamiętam), resztę czynności - np zdjęcie śladów z wnętrza pojazdu
niech sobie robi organ, bo ja też nie wiem czy on go nie powierzył komuś innemu do kierowania
a tu przy fotoradarze, to organ chce żebyśmy to my zbadali te "ślady" i dostarczyli
mu wynik - mniej więcej
muszą być to dane które pozwolą na identyfikację danej osoby - stwierdzenie że był to Kowalski Jan z Warszawy
a gdzie jest napisane że muszą to być takie dane, ja mówię Jan Kowalski z Warszawy,
dodaję że był to pan około 1,85m, czarne oczy, krótko ostrzyżony, brązowe oczy,
twarz pociągła, odstające uszy i pieprzyk na prawmy policzku pod lewym okiem,
to teraz niech SM/ITD/Policja bierze tych Janów na okazanie, ja chętnie wskażę winnego
jak go rozpoznam -
niech oni prowadzą czynności wyjaśniające, a nie ja :beer:
ale co? nie opłaca się wykonywać tylu czynności przy wykroczeniu? a nie opłaca się
bo oni nie chcę bezpieczeństwa, tylko kasy