@magnatex
Po pierwsze: mówimy o wykroczeniu, a nie o przestępstwie. To taki drobny szczegół, acz znaczący. Zwrócił na to uwagę m. in. policjant, z którym junior_ek rozmawiał o możliwości przesłuchania go w drodze pomocy prawnej.
Po drugie: nie musisz mnie informować o...blablabla..., bo mogę sobie to sam przeczytać w KPoW i to zrobiłem. Ja tu nie dyskutuję o uprawnieniach SM, ale o sensie ich stosowania w konkretnych sytuacjach. Nie twierdzę, że SM łamie prawo wzywając świadka, ale że go bezzasadnie nadużywa - vide: nękanie. Zauważyłem także, że w peerelu też prawa nie łamano tzn. zatrzymania na 48h trwały 48h i ani minuty dłużej. Inna sprawa, że wkrótce kolejny patrol z innego komisariatu robił dokładnie to samo.
Po trzecie: dobrze wiem, że stanowisko RPO nie jest źródłem prawa i nigdy nim nie będzie. Nie wiem, czy wiesz, ale ustawodawca też to wie, a mimo to instytucję RPO umocował konstytucyjnie. Ciekawe dlaczego...?
Zauważę też, że pomimo braku uprawnień do stanowienia prawa instytucja RPO cieszy się w Polsce szacunkiem. Podobnie jak i inne podobne organizacje jak np. Helsińska Fundacja Praw Człowieka. Jej orzeczenia też nie są źródłem prawa, a mimo to uważana jest za opiniotwórczą.
@Aksel
Po pierwsze: na fotce zostawiłeś widoczny numer rejestracyjny, a chyba nie było to Twoim zamiarem, bo niewiele wnosi do sprawy. Chyba lepiej będzie go wykasować z fotki.
Dot. mandatu: skoro go przyjąłeś, to warunkiem na jego uchylenie jest udowodnienie, że został nałożony za czyn, który wykroczeniem nie jest tzn. musiałbyś udowodnić, że nie jechałeś 16km/h więcej niż limit. Owszem, zdjęcie nie jest dowodem przekroczenia limitu, ale obawiam się, że dowodem może być twoje przyjęcie mandatu, w którym przyznałeś się, że tak było.
Marnie to widzę...
A samo zdjęcie zostaw na forum, aby sobie tutejsi Szanowni Moderatorzy obejrzeli i zobaczyli, do czego zdolne są nasze straże miejsko-gminne. To taka uwaga w kontekście usuwania z forum porad służących "unikaniu zasadnego płacenia".
I jeszcze jedno: na fotce JAK WÓŁ widać, że auto z lewej CHWILOWO nieznacznie przekracza limit prędkości wykonując MANEWR WYPRZEDZANIA, który z definicji wymaga chwilowego zwiększenia prędkości. I za coś takiego mandat?!?!?!?