J
JTB
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 415
Jeszcze biegłego powołaj to zapłacą za biegłego 
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Sienolek napisał:aqaz - nie ma czegos takiego jak dozwolona predkosc 0 km/h - mandat 500 zl wystawiony bezpodstawnie, albo ci to zweryfikuja na 50/100 zl - bo tyle sie nalezy albo idz z tym do Sadu - w tym wypadku sprawa jest wygrana, bo nie mogli dac ci 500 zl za blad fotoradaru, o ile predkosc jazdy zmierzyl dobrze o tyle predkosc dozwolona jaka tam widnieje to jakies nieporozumienie
aqaz napisał:To zapłacą koszta sądowe. Dobre i to...
Maria2603 napisał:Mam problem-zostało zrobione mi zdjęcie z tyłu w dniu 07.07.2012 a dostałam wezwanie wystawione 27.08.2012,dobre 51 dni po zarejestrowaniu zdarzenia.Chciałabym się dowiedzieć do ilu dni można wystawić wezwanie do wskazania kierującego?Z tego co się orientuję to do 30 dni,ale nie jestem pewna.
Z góry dziękuję za pomoc.
Przecież to wierutna bzdura. Termin 30 dniowy dotyczy zupełnie innych spraw w postępowaniu administracyjnym.ArekSO napisał:Tak, jest to 30 dni, przy czym liczy się data stempla pocztowego (nadania) a nie otrzymania.
tomakalam napisał:Witam,
próbuję znaleźć konkretną odpowiedź na jedno pytanie i nie mogę. Może ktoś mi pomoże.
Czy przenośny fotoradar (śmietnik) musi być wcześniej oznakowany tablicą "Fotoradar na odcinku...." czy nie?
Z góry wielkie dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
rafal_b napisał:był dzisiaj założony wątek "Prędkość dozwolona: 0 km/h" , ale moderator odesłał tutaj. Najwyraźniej poszła partia wadliwych mandatów z radaru w Ględowo, droga 25, gmina Człuchów. Bo ja dostałem taki sam. Zdjęcie z tyłu (więc nie wiem czy ja czy kolega) , prędkość stwierdzona 61km/h, prędkość dozwolona 0km/h.
W jednym z dawnych postów z 2010 jeszcze roku wyczytałem, że w takim wypadku nie kontaktować się z SM, czekać aż skierują sprawę do sądu, a tam ją wygrać z powodu błędów w powiadomieniu, których nie mam obowiązku wyjaśniać. Ale nie bardzo mam ochotę stawiać się na sprawę setki kilometrów stąd.
Tak naprawdę kluczowe jest jakie tam było ograniczenie. Jak 50, to kara do przebolenia, ale może 60 i wtedy nic mi się nie należy. A zażyczyli sobie oczywiście 500pln + 10pkt. No ale jak do nich się zgłoszę to przecież mogą mi wpisać cokolwiek, bo radar tam podobno przenośny mają i sławny na całą Polskę).
rafal_b napisał:, prędkość stwierdzona 61km/h, prędkość dozwolona 0km/h.
.
Powodem całego zamieszania jest błąd we wprowadzonych przez SM do FR danych. Zapomnieli wprowadzić dopuszczalną prędkość. Na podstawie tak wykonanego pomiaru, przy założeniu że na drodze było ograniczenie do 50km/h, mogą nałożyć grzywnę za przekroczenie 11-20 km. I wszystko w zgodzie z przepisami.rafal_b napisał:był dzisiaj założony wątek "Prędkość dozwolona: 0 km/h" , ale moderator odesłał tutaj. Najwyraźniej poszła partia wadliwych mandatów z radaru w Ględowo, droga 25, gmina Człuchów. Bo ja dostałem taki sam. Zdjęcie z tyłu (więc nie wiem czy ja czy kolega) , prędkość stwierdzona 61km/h, prędkość dozwolona 0km/h.
W jednym z dawnych postów z 2010 jeszcze roku wyczytałem, że w takim wypadku nie kontaktować się z SM, czekać aż skierują sprawę do sądu, a tam ją wygrać z powodu błędów w powiadomieniu, których nie mam obowiązku wyjaśniać. Ale nie bardzo mam ochotę stawiać się na sprawę setki kilometrów stąd.
Tak naprawdę kluczowe jest jakie tam było ograniczenie. Jak 50, to kara do przebolenia, ale może 60 i wtedy nic mi się nie należy. A zażyczyli sobie oczywiście 500pln + 10pkt. No ale jak do nich się zgłoszę to przecież mogą mi wpisać cokolwiek, bo radar tam podobno przenośny mają i sławny na całą Polskę).