Fotoradary - ciąg dalszy

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witajcie,

dzisiaj przyszło mi zdjęcie z fotoradaru ze SM z Czechowic Dziedzic.
Zdjęcie jest b. niskiej jakości. Fotoradar umieszczony był najprawdopodobniej w samochodzie. W pobliżu nie było znaku informującego o kontroli radarowej. Ponadto mam zastrzeżenia do pomiaru prędkości, ponieważ nigdy nie jeżdżę więcej niż 20 km/h powyżej ograniczenia. Radar pokazał 73/40. W czwartek będę w Czechowicach to podjadę do SM. Poniżej wklejam link do zdjęcia.

Czy będąc już na komendzie mogę domagać się pokazania zdjęcia w wysokiej rozdzielczości, jak i papierów homologacyjnych, informacji o umiejscowieniu radaru itp. w celu podważenia wiarygodności pomiaru?

Witam.

Po średnio udanych wakacjach nad Polskim pięknym morzem dostałem wspaniałą pamiątkę od firmy Straż Miejska :)

Pytanie mam jedno w sumie jak mogę się z tego wymigać. Może nie tyle chodzi o wymiganie się co o to iż jestem pewny że tych magicznych 60km/h a może nawet 50 kilku nie przekroczyłem. Ponoć "pędziłem" 61km/h.
Zawsze podczas eskapady nad morze sprawdzam prędkość nie tylko według prędkościomierza, ale i według nawigacji.

Na punkty karne na pewno się nie zgodzie , kwota 200zł bez pkt karnych tez jest grubym przegięciem. Nie chce się włóczyć po sądach.

Co mam zrobić zadzwonić do nich i negocjować cenę bez pkt karnych na te powiedzmy 100zł czy napisać pismo jakieś....

Watek czytałem niedawno prawie cały dzień, ale chcę to załatwić w szybki, ekonomiczny :cool: i pewny sposób bez podpowiedzi typu zwal to na obcokrajowca czy żądaj miliona zaświadczeń od nich itd... bo myślę ze to o kant xxxx potłuc takie pomysły.
Z tego co wiem gdyby to było np 59 to skończyć by sie musiało na 50zł kary i bez punktów karnych.

Termin odpowiedzi mija jutro proszę pomóżcie :)

Zamieszczam fotki wszystkiego co mi przyszło.

Dziękuję z góry :)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/43df0d22bebe64fd.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7a085722342b94ab.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bf57400ea7b851c9.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cc2f3c77a75ffc10.html

Ostatnia edycja:
york84 napisał:
A więc byłem w straży miejskiej-najpierw pokazałem sam pasek wycięty czarny z opisem.Kobitka powiedziała że auto oddalające i wtedy jej pokazałem cała fotkę.Przeprosili i napisali że to nie moje wykroczenie.Pozdrawiam

to miło, ze nie miałes do nich 400 km na przykład...
ciekawe, czy korespondecyjne przeprosiny za brak profesjonalizmu byłyby podobnie ujmujące :D

witam nam poważną sprawę gdyż zabrano mi prawo jazdy za punkty miałem 26pkt i fotoradar zrobił mi zdjęcie jak prowadziłem auto. jakie będę miał z tego powodu konsekwencje? proszę o pilną odpowiedź gdyż bardzo mnie to martwi. pozdrawiam

słusznie Cię to martwi...
"miałeś zabrane prawo jazdy" - i fotoradar zrobił Ci zdjęcie ??
czyli jechałeś bez uprawnien ??

grubo, oj grubo... jeżeli to Ty jesteś właścicielem pojazdu, i Ty widniejesz na zdjęciu - to spodziewaj sie chyba sprawy karnej :rolleyes:

a co mi może w takim wypadku grozić?

powiem tak. skierowano mnie na sprawdzenie kwalifikacji w sobotę miałem egzamin którego nie zdałem i w drodze powrotnej żona nie kierowała lecz ja i fotoradar zrobił mi zdjęcie... i to było pierwszy raz jak skierowano mnie na to sprawdzenie kwalifikacji. jakie mogę mieć tego konsekwencje tego czynu. :( proszę pomóżcie.

i tak ja jestem właścicielem pojazdu. i jechałem bez uprawnień

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Bigmonster nikt Ci nie odpowiada bo ządasz niemozliwego.
Cyknęli Cię więc właściciel musi wskazać. Jak nie wskazę to dostanie madat.
Jak wskaże to wskazany go dostanie. To jest proste. Są jednak metody by wskazać i wskazanego nie dadzą rady ukarać. Ty jednak prosisz by o takich metodach nie pisać. One zreszta są tu już dawno opisane. Piszesz że na punkty sie nie zgodziśz. Nikt się Ciebie nie będzie pytał jak Ci je SM lub sąd wlepią. No i jeszcze po sądach nie będziesz sie włóczyl. Odnosze wrażenie że oczekujesz że ktoś Ci napisze "wciśnij Ctrl+F7" i zdjęcia się skasują na kompie SM. Spróbuj. Życzę sukcesu.

Mam pytanie odnośnie odległości między fotoradarami, bo w dzisiejszej Interii napisali:

"Minimalna odległość między fotoradarem stacjonarnym a przenośnym to 500 m. Jeśli minąłeś jeden, to szansa na pojawienie się kolejnego będzie najwcześniej za pół kilometra. "

i dalej

"Uwaga! Nie ma takiego obowiązku, gdy na danym odcinku drogi występuje skrzyżowanie."

I tu pojawia się zagadnienie: Jest sobie obwodnica, droga dwujezdniowa w obu kierunkach, a na niej skrzyżowanie. Na drodze z pierwszeństwem tuż za nim (skrzyżowaniem) na pasie zieleni oddzielającym kierunki stoi fotoradar stacjonarny. Fotoradar (nieaktywny), ale strzela na skrzyżowanie a dokładnie na przejście dla pieszych które jest na a w zasadzie za skrzyżowaniem.

Przed fotoradarem (właśnie na pasie zieleni na przejściu dla pieszych) czasami stoi sobie SM z ręcznym i mierzą prędkość wpadających na skrzyżowanie i od razu robią zdjęcia. Odległość fotoradaru od tego miejsca to ok 10-15m.

poniżej zdjęcie fotoradaru. Niestety nie widać skrzyżowania, ale zdjęcie zrobione na przejściu dla pieszych http://antyradary.phi.pl/mapa_fotoradarow/f/elk_obwodnica.jpg

Pytanie, czy mogą tam stać patrząc na powyższy artykuł i czy zrobione zdjęcia są dowodem na popełnione wykroczenie

dżinks napisał:
pomoże ktoś bo się naprawdę martwi mnie ta sytuacja?:(

Zawsze możecie wybrać opcję Nr3 - nie wiem kto kierował, przyjmuję mandat za niewskazanie kierowcy (wyższy kwotowo ale bez punktów).
Gdbyście wskazali ciebie jako kierowce to oprócz mandatu za szybką jazdę dochodzi 500 zł mandatu za kierowanie bez uprawnień i ewentualny mandat dla właściciela za powierzenie auta komuś bez tychże.

A pasy chociaż miałeś zapięte?:D

Ponawiam zapytanie z postu z poprzedniej strony. Mając do dyspozycji zdjęcie które zamieściłem w poście, czy Waszym zdaniem jest do czego się przyczepić będąc na komendzie SM. Moim zdaniem fota jest celowo obrobiona ku gorszej jakości, aby ukryć uchybienia warunków w których umieszczony był fotoradar ( wewnątrz samochodu, kratka na szybie ? ), które to zakłócają poprawność wykonania pomiaru.

kilka dni temu tato dostał pismo od GITD z informacją o przekroczeniu prędkości.
W pisemku była między innymi informacja o okresie ważności świadectwa legalizacji urządzenia rejestrującego (FOTORAPID C nr 053) - 2013-03-31.

Na stronie Świadectwa legalizacji fotoradarów | GITD - serwis internetowy ten radar ma legalizację ważną do 2011.11.30.

Która z tych dat jest prawidłowa? Jeśli żadna z nich to gdzie znaleźć aktualną listę ważności homologacji

@bigmonster - dokładnośc urządzenia to ±3km/h - wyślij do nich pismo z pytaniem o dokładność i prośbą o uzasadnienie na jakiej podstawie twierdzą w związku z tym, że przekroczyłeś prędkość w stopniu takim, który daje prawo do nałożenia mandatu.

vorny napisał:
Ponawiam zapytanie z postu z poprzedniej strony. Mając do dyspozycji zdjęcie które zamieściłem w poście, czy Waszym zdaniem jest do czego się przyczepić będąc na komendzie SM. Moim zdaniem fota jest celowo obrobiona ku gorszej jakości, aby ukryć uchybienia warunków w których umieszczony był fotoradar ( wewnątrz samochodu, kratka na szybie ? ), które to zakłócają poprawność wykonania pomiaru.

Nic nie widać na tym co wkleiłeś więc trudno cokolwiek pomóc.

JTB napisał:
@bigmonster - dokładnośc urządzenia to ±3km/h - wyślij do nich pismo z pytaniem o dokładność i prośbą o uzasadnienie na jakiej podstawie twierdzą w związku z tym, że przekroczyłeś prędkość w stopniu takim, który daje prawo do nałożenia mandatu.

Kolejna bzdurna odpowiedź, która doprowadzi łatwowiernego do sądu. Temat był wałkowany.
"Błąd dopuszczalny to maksymalny błąd pomiaru, który nie zmienia w sposób istotny znaczenia uzyskiwanego wyniku i jest sumą dopuszczalnego błędu systematycznego (Δ%A) i dopuszczalnego błędu precyzji (t x CVA)"
Nie tędy droga...

Mam ciekawą sytuację.Otóż otrzymałem zdjęcie o przekroczeniu prędkości (73km/h na ograniczeniu do 50) od Straży Gminnej Kęsowo. Szperając po necie znalazłem jednak Dziennik Urzędowy z lutego tego roku z uchwałą o powołaniu Straży Międzygminnej w tej miejscowości i jednoczesnym anulowaniu uchwały o powołaniu Straży Gminnej. Link do tej uchwały z 9.02.12 str 42 Internetowy System Aktów Prawnych :: Lista aktów Jednocześnie znalazłem też informacje że MSW stwierdziło iż mandaty wystawiane przez Straż Miejską w Kęsowie są legalne Moja fotka pochodzi więc z instytucji jakby nie istniejącej i legalnie wystawiającej mandaty . Jak się to ma do legalności fotki i czy można z tym coś zrobić (oprócz zapłacenia ;)) Na stronie internetowej instytucja figuruje jako Straż Gminna.Nic z tego nie rozumiem.Taki bałagan to chyba tylko u nas w Polsce jest możliwy.

JTB napisał:
Przez kogo był wałkowany? Chętnie przyjrzę się argumentacji.

Póki co nie odpisałem im, z braku czasu, może głupota ale w tygodniu zadzwonię "skruszony" zapytać czy bez pkt karnych da się mniej zapłacić.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót