Fotoradary - ciąg dalszy

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
wygląda, że wszystko w porządku, przesunięcie tablicy to norma, a podobizna kierowcy wyraźna :(

No niestety Biały Bór ma 40km/h, pytanie brzmi odnośnie tablic pojazdu jadącego w przeciwnym kierunku czyli wygladaloby na to ze fotkę on też mógł dostać

Na podstawie tej fotki to nie mógł. Natomiast jeśli przekraczał i urządzenie było ustawione na pomiar w obu kierunkach to poprzednia albo następna fotka mogła uwidocznić jego prędkość.

A sa jakies uwarunkowania co do pogody?? w jakich warunkach nie moga byc zdjecia robione?

Nie można < -30°C więc raczej odpada ten kierunek obrony

to byla koncowka lutego ale -30 napewno nie bylo coz bedzie trzeba jak najwiecej papierow wnioskow nazbierac i dzialac i oprzec sie o skazanie zaoczne 200zl biorac pod uwage blad pomiaru stary i stary taryfikator

a powiedzcie mi jeszcze czy sm/sg ma prawo do kierowania wnioskow do sadu?

Doczepiam się tutaj

Witam, ostatnio jadąc moją bardzo znaną trasą (jeżdżę nią sam od 1,5 roku)
Standardowo wjazd w zabudowany, zwalniam do 60, 2 auta mnie wyprzedzają zwalniam do 50ciu przed fotoradarem (odległość od zwolnienia prędkości w dużym zapasie bo znam tą trasę na wylot)
I naglę kątem oka widzę błysk, jestem przekonany że błysnął mi. W momencie błysku jeszcze patrzyłem na licznik. Przed mną jeden niemiec co mnie wyprzedzał to zaczął hamować że mało w niego nie przywaliłem przy tym fotoradarze, więc jeszcze przychamowałem

Czy jest jakaś szansa jeśli przyjdzie mi zdjęcie na odwołanie się ?
Na wszelki wypadek spisałem numery rejestracyjne Pana co jechał za mną, może poświadczy, tylko patrząc po numerach jest z koło Warszawy (ja z Gorzowa) Piszę zawczasu aby posiadać już jakieś rozeznanie jak zdjęcie przyjdzie. P.s nigdy nie byłem karany ani żadnego mandatu.

Zdjęcie najprawdopodobniej nie przyjdzie bo właściciele fotopstryków podchwycili argumentację ITD w temacie wysyłania zdjęć. Więc jedyną szansą ich obejrzenia i obrony będzie odmówienie przyjęcia mandatu i dowodzenie swoich racji w sądzie.

Z tego co pamiętam, w przypadku klasycznej "suszarki" nie można dokonywać pomiaru z wnętrza pojazdu.
A jak wygląda sprawa z "laserówką"?
Ostatnio widziałem, jak policjant dokonywał pomiaru z auta, stąd ciekawość...

mmajstruk napisał:
Z tego co pamiętam, w przypadku klasycznej "suszarki" nie można dokonywać pomiaru z wnętrza pojazdu.
A jak wygląda sprawa z "laserówką"?
Ostatnio widziałem, jak policjant dokonywał pomiaru z auta, stąd ciekawość...

Aktualnie w Polsce używane są 3 modele „suszarek” radarowych:
K-15 (powinna być już na wymarciu) - nie można mierzyć z wnętrza pojazdu ani w ruchu
Rapid 1/1A/2/2Ka - nie można mierzyć z wnętrza pojazdu ani w ruchu
Iskra - można mierzyć z wnętrza pojazdu oraz w ruchu

Używane są 3 modele „suszarek” laserowych:
- UltraLyte LTI20-20 - nie może mierzyć ani w ruchu ani przez szybę chyba, że jest wyposażony w dodatkowy osprzęt
- TruSpeed - może mierzyć przez szybę, nie może mierzyć w ruchu
- Rapid L - nie może mierzyć ani przez szybę ani w ruchu

Witam,

Wczoraj jadąc do Gdańska, przez Włocławek w nocy na ulicy Toruńskiej, fotoradar zrobił mi zdjęcie gdzie przekroczyłem prędkość o około 38 km/h, następnie po przejechaniu około 2 km może trochę więcej (cały czas ta sama ulica) przechwyciła mnie drogówka gdzie dostałem mandat 200 zł i 6 pkt karnych za przekroczenie prędkości 33 km/h

I tutaj mam pytanie czy istnieje takie coś jak ciągłość wykroczenia? Czy jak dojdzie do mnie zdjęcie z fotoradaru mogę się odwoływać od mandatu z fotoradaru? Biorąc pod uwagę że była to cały czas ta sama ulica (Toruńska) oraz nie było zmiany ograniczenia prędkości przez ten czas

RE: Fotoradary -Kęsowo

Witam dzisiaj również dostałem mandat ze straży wiejskiej z Kęsowa.
Czy coś więcej wiadomo w tej sprawie,czy sprawa jest do wygrania,prędkość przekroczyłem o niecałe 20km/h pod koniec października.Osoby które również dostaly mandaty od tej śmiesznej Straży Gminnej proszę o kontakt gg:xxxx
Razem człowiek jak zacznie coś robić to może więcej wskóra bo pojedyncze składanie jakiś zażaleń może być walka z wiatrakami.
xxxx

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Prawdopodobnie tak .Istnieje takie pojęcie. Ja ze swojej strony chcę poinformować że uniewinniono mnie z zarzutu przekroczenia prędkości .Wyrok jest prawomocny. Sprawa dotyczy policyjnych alf .Gum poinformowal sąd że radar iskra1 nie może pracować w polączeniu z prędkościomierzem kontrolnym polcam. Co więcej policjanci obslugujący te radary popelniają przestępstwo z art 231kk polegające na niedopelnieniu obowiązku stosowania przyrządu zgodnie z instrukcją obslugi oraz homologacją.Pytanie zglosić to do prokuratury jako przestępstwo czy jako podejrzenie przestępstwa oraz czy wcześniej wystąpić do komendanta o stanowisko w sprawie .Sprawa nie jest latwa gdyż policjanci wykonują polecenia lub rozkazy ,tak więc nie wiadomo czyja to wina .Policjantow ,komendanta czy jednych i drugiego.:evil:

Gredes napisał:
I tutaj mam pytanie czy istnieje takie coś jak ciągłość wykroczenia

W kodeksie wykroczeń nie ma pojęcia czynu ciągłego. Mógłbyś się powołać na mandat drogówki tylko gdyby dotyczył tego samego ograniczenia prędkości - czyli jeśli od fotoradaru do zatrzymania przez drogówkę nie było żadnego znaku zmieniającego dopuszczalną prędkość, a jeśli było ograniczenie wcześniej (przed fotoradarem) to nie było skrzyżowania.

antagonista napisał:
Prawdopodobnie tak .Istnieje takie pojęcie. Ja ze swojej strony chcę poinformować że uniewinniono mnie z zarzutu przekroczenia prędkości .Wyrok jest prawomocny. Sprawa dotyczy policyjnych alf .Gum poinformowal sąd że radar iskra1 nie może pracować w polączeniu z prędkościomierzem kontrolnym polcam. Co więcej policjanci obslugujący te radary popelniają przestępstwo z art 231kk polegające na niedopelnieniu obowiązku stosowania przyrządu zgodnie z instrukcją obslugi oraz homologacją.Pytanie zglosić to do prokuratury jako przestępstwo czy jako podejrzenie przestępstwa oraz czy wcześniej wystąpić do komendanta o stanowisko w sprawie .Sprawa nie jest latwa gdyż policjanci wykonują polecenia lub rozkazy ,tak więc nie wiadomo czyja to wina .Policjantow ,komendanta czy jednych i drugiego.:evil:

Trzeba zacząć od tego, że rejestratory w Alfach mają, prawdopodobnie, lewe papiery a 102 ze 120 Iskier także.

Ostatnia edycja:
Czy sąd w sprawie mandatu karnego może zasądzić prace społeczne, jeżeli tak to jakie warunki musi spełnić obwiniony?

Art. 64. par. 1 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia mówi :
Przy rozpoznawaniu wniosku obwinionego o skazanie go w określony sposób bez przeprowadzania rozprawy, zgłoszonego przed jej rozpoczęciem, sąd stosuje odpowiednio art. 63.

Chciałbym złożyć wniosek o prace społeczne lub naganę. Czy jest to możliwe? Może ktoś miał podobną sytuację. Nie posiadam stałego źródła dochodu.

@Gredes

Obejrzyj http://www.youtube.com/watch?v=H7EmjmdOWUI&feature=related
Nie chcę się kłócić z JTB co do "ciągłości", bo się nie znam ale zobacz linka, którego kiedyś tu wstawiłem.

Ostatnia edycja:
Dzień Dobry.
Przeczytałem dużo postów jednak moja sytuacja jest nieco inna niż opisywane. Mianowicie:
Fotoradar zrobił mi fotkę wyraźnie widziałem błysk. Jechałem jakieś 70 max 80 km/h w terenie zabudowanym z kolegą. Oboje mieliśmy niezapięte pasy bo była to mała odległość i z lenistwa nie zapieliśmy. Oczywiście to mnie nie usprawiedliwia. I tu pojawia sie moje pierwsze pytanie czy na podstawie zdjęcia z fotoradaru mogę być ukarany za niezapięte pasy? Był to fotoradar taka wielka blaszana skrzynia chyba typu multanova albo Iskier (przenośny).
Moje drugie pytanie dotyczy na kogo zostaną nałożone punkty karne ponieważ nie jestem właścicielem samochodu? Auto zarejestrowane jest na mojego ojca.
Podejrzewam ze moja twarz będzie widoczna bo była dobra pogoda wiec z wskazaniem na mnie nie było by problemu. Ale planowałem wskazać znajomą osobę która posiada prawo jazdy ale już nie jeździ autem w dodatku jest kobietą. Czy istnieje taka możliwość? Czy na straży miejskiej będą robić problemy?
Proszę o pomoc i pozdrawiam.

Brzezins i JTB

Dziękuje wam za odpowiedź, W moim przypadku nie było żadnych zmian prędkości (żadnych znaków) oraz skrzyżowań sprawdziłem nawet na googlach i partol stał jakieś 1,5 km od fotoradaru.

Kolejne pytanie w razie przyjścia zdjęcia, procedura jest taka ze należy najpierw zapłacić a dopiero potem odwoływać się od kary czy na odwrót?

Jak powinno wyglądać odwołanie oraz gdzie je trzeba wysłać, rozumiem również że konieczny będzie także skan mandatu z drogówki (nie jest napisane tam na jakiej ulicy mandat został wypisany) czy to także jest jakiś problem?

Jeśli przyjmiesz mandat odwołanie będzie już praktycznie niemożliwe.
Wszystko trzeba wyjaśniać wcześniej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót