Fotoradary - ciąg dalszy

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
witam, czytałem juz sporo ale nie znalazlem odpowiedzi na mój problem, otóż otrzymałem zdjecie za przejechanie na czerwonym świetle, na zdjeciu z przodu i na odjeżdzie jest widoczny drugi samochód (dwa pasy ruch w jednym kierunku) z tym że nie widać jego tablic rejestracyjnych i przodu dosłownie widać tylko światło od strony kierowcy jako że jechałem ciężarówką został zasłoniony ale przejeżdżał równo ze mną czy takie zdjęcie jest ważne? jak się można odwołać?

Przyszło mi kolejne zaproszenie "stawienia się w charakterze osoby co do której istnieje uzasadniona podstawa do sporządzenia przeciwko niej wniosku o ukaranie"

Przyglądam się temu pismu i widać tu jeszcze "stawiennictwo obowiązkowe", a w POUCZENIU powołują się na artykuł 75, par 1 i 2kpk. Czyli jestem oskarżony?
Czy oni faktycznie mogą mnie siłą z łóżka wyciągnąć i doprowadzić na przesłuchanie? :) Tyle dobrze że przynajmniej kary finansowej nie ma.

Termin spotkania dopiero będzie, ale jak tylko to pismo otrzymałem to poinformowałem ich że nie dam rady w ten dzień się pojawić i niech korzystają np z pomocy prawnej

jesteś obwiniony - tak to się nazywa w sprawach o wykroczenie

teraz w temacie chyba w 2 cz. były "procedury", które można zgodnie z prawem wykorzystać
by f-sze nic nie mieli - chodzi o wyjaśnienia składane, a których nie można
wykorzystać przeciwko Tobie - choć nie wiem czy to funkcjonuje przy sprawach
o wykroczenie

Obowiązek stawiennictwa spoczywa na świadku lub też obwinionym. A obwinionym jest się od momentu wniesienia wniosku o ukaranie.

Przepis prawny:
KPoW: Art. 54 § 6. W toku czynności wyjaśniających wolno także przesłuchać osobę, co do której istnieje uzasadniona podstawa do sporządzenia przeciwko niej wniosku o ukaranie. Osoba taka ma prawo odmówić złożenia wyjaśnień oraz zgłosić wnioski dowodowe, o czym należy ją pouczyć. Przed przesłuchaniem należy jej wyjaśnić, o jakie wykroczenie może być obwiniona, a zarzut ten wpisuje się do protokołu przesłuchania.

Jakoś w KPoW nie znajduję przepisu który nakłada na osobę podejrzewaną o dokonanie wykroczenia obowiązku stawiennictwa na przesłuchanie.
Skoro przysługuje takiej osobie prawo do odmowy składania wyjaśnień, to może takie oświadczenie również wysłać pocztą do organu wzywającego.

To już na pierwszej wizycie pojawiła się chęć wysłania do sądu wniosku o ukaranie bo nie wskazałem kierującego lecz posiadaczy- pojawiły się pytania o zarobki, pesel etc. Odmówiłem składania wyjaśnień bo takie mam zdaje się prawo a gość o tym nie wspomniał. Kartke wsadził do kosza i jeszcze raz napisał kogo wskazuje i na tym się skończyło, widać nie chciało mu się bawić.

Ale tak czy siak, nie mają obowiązku pouczać mnie na tym wezwaniu że prawo do odmowy składania wyjaśnień przysługuje mi już na tym etapie?.

tiriri napisał:
Ale tak czy siak, nie mają obowiązku pouczać mnie na tym wezwaniu że prawo do odmowy składania wyjaśnień przysługuje mi już na tym etapie?.

Nie wynika to wprost z przepisu, mogą dopiero na przesłuchaniu.
Ale jeśli wezwanie jest kierowane do osoby podejrzewanej, to dopisek stawienictwo obowiązkowe wydaje mi się nadużyciem.

czyli skorzystanie z 3 opcji w pierwszy liście ( nie wskazanie kierowcy, przyjęcie wyższego mandatu ) wiąże się w 90% procentach z wezwaniem do osobistego stawiennictwa?

@JTB co to za sprzęt? - Inspekcja poluje na kierowców w Trójmieście. Jak się przed nią bronić?; fotoradary, fotorejestratory, kontrole drogowe, witd, itd, inspektorzy, inspektorzy itd Gdańsk, Gdynia, Sopot

Dsad2 napisał:
A to już będzie masakra.... notka prasowa ale....

Kare chcą nakładać automatycznie niezależnie od tego czy jesteśmy sprawcami wykroczenia

Mandaty z automatu. Ministerstwo transportu zmienia zasady karania kierowców | wPolityce.pl | codziennie ważne informacje ze świata polityki

Nowy tryb (a mianowicie karanie właściciela pojazdu za wykroczenie, np. gdy nie wskaże osoby lub będzie obcokrajowcem) okaże się najprawdopodobniej niekonstytucyjny. Moim zdaniem cały tryb administracyjny okaże się niewypałem i przy okazji odbierze mniej obeznanym obywatelom prawo do obrony. No i czyżby inspekcja wydawała decyzje administracyjne?

Z artykułu Dsad2
Jeśli właściciel nie poddałby się karze dobrowolnie, wówczas dostawałby drugą przesyłkę, tym razem z decyzją administracyjną o nałożeniu kary.

Bardzo ciekawe, ciekawe jaka będzie druga instancja odwoławcza od decyzji administracyjnej, gdyżby ITD 2? ;-). Forma decyzji adm. pozbawi ITD możliwości ukrywania zdjęć (dostęp do akt dla strony postępowania administracyjnego wg. KPA). ITD będzie obsługiwać także odwołania ;-)

Będzie też bardzo duża wada decyzji administracyjnych. Gdy sprawa trafi do WSA z tego co się orientuję sądy administracyjne przyjmują prawie zawsze tylko dowód z dokumentów. Powoływanie biegłych czy świadków będzie znacznie utrudnione. Termin rozprawy w WSA to ok. 3 miesiące, w 2. instancji (NSA) nieraz ponad rok!

Ostatnia edycja:
witam, czytałem juz sporo ale nie znalazlem odpowiedzi na mój problem, otóż otrzymałem zdjecie za przejechanie na czerwonym świetle, na zdjeciu z przodu i na odjeżdzie jest widoczny drugi samochód (dwa pasy ruch w jednym kierunku) z tym że nie widać jego tablic rejestracyjnych i przodu dosłownie widać tylko światło od strony kierowcy jako że jechałem ciężarówką został zasłoniony ale przejeżdżał równo ze mną czy takie zdjęcie jest ważne? jak się można odwołać?

To zależy od tego za pomocą jakiego urządzenia zostałeś zmierzony

Szanse nikłe. To nie radar tylko urządzenie mierzące za pomocą pętli indukcyjnych niezależnie na każdym pasie. Wrzuć zdjęcia może da się coś wypatrzyć

tutaj nie chodzi o przekroczenie prędkości bo jechałem 41 km na godzinę dozwolona 70 tylko 1.14 sekundy przejechałem po zapaleniu się czerwonego światła

W tym urządzeniu to to samo - obie rzeczy są za pomocą tego samego czujnika mierzone

Co mogę zrobić a zaistniałej sytuacji.Na forum nie znalazłem analogicznej sytuacji.Na skrzyżowaniu przy Dickensa / Al. Krakowska / Warszawa nowe fotoradary z pętlą. Jechałem od Okęcia rano - było mały ruch. Przede mną jechał na środkowym pasie samochód z wysoką budą na prawym autobus. po lewej są słupy. Jechaliśmy wszyscy z dozwoloną prędkością więc nie było mowy o wyprzedzaniu. Z reguły obserwuję sygnalizację świetlną już z dalszej odległości tak było i teraz. Przy dojeżdżaniu do skrzyżowania stworzył się taki układ, iż nie widziałem świateł, żadnych , wyprzedzać nie mogłem bo ograniczenie prędkości. Buda prze de mną zasłaniała górny sygnalizator, na prawym autobus zaczął zwalniać, chyba do skrętu i też zasłonił. Gdy tuż przed pasami odsłonił mi się górny sygnalizator paliło się pomarańczowe, nawet przy prędkości ciut ponad 50 nie wyhamowałem , włączył się ABS. Nie miałem wyjścia przejechałem przez skrzyżowanie w towarzystwie błyskających fotek ,,inteligentnego" fotoradaru. Radzę omijać skrzyżowanie , nie ma gwarancji że to się nie powtórzy . nie ma szans na zatrzymanie auta w takiej sytuacji, a radar wyłapuje to jako przejazd na czerwonym. !!!!!! Nie wjeżdżam na skrzyżowanie na żółtym, a na pewno nie na czerwonym. Nie czuję się winny, to fatalny zbieg okoliczności i radar w takiej sytuacji nie powinien zareagować. Nie byłem w stanie przewidzieć że autobus się akurat zatrzyma i zasłoni sygnalizator a buda w tym samym czasie górny. Tylko jak to udowodnić przed sądem bo zastanawiam się czy w takiej sytuacji jest sens nie przyjmować mandatu.

Ciekawe w którym miejscu są pętle zatopione. Czy na równi z sygnalizatorem czy dalej.

Ciekawy watek o mobilnych fotoradarach NORCOM [FORUM] :: Zobacz temat - Lampy błyskowe w pojazdach ITD/SM a okresowe BTP

I w takim państwie żyjemy gdzie łamane jest prawo przez organy, które mają dbać o to aby było przestrzegane

Dokładnie chodzi o lampy błyskowe które sa niezgodne z warunkami technicznymi jakie powinien spełniać pojazd.

Widzisz Inspekcje. Dzwonisz na Policje że stoi auto które oślepia cie. Jeśli Policja stwierdzi że nie oślepia to powinna zabrać dowód ITD za to że te światła są rozmieszczone dalej niż 400 mm od bocznego obrysu.

awokado napisał:
Ciekawe w którym miejscu są pętle zatopione. Czy na równi z sygnalizatorem czy dalej.

Na wysokości przejścia dla pieszych. Czyli za linią zatrzymania.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót