Fotoradary - ciąg dalszy

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
@trempek

Przeczytaj wcześniejsze posty w tym wątku i wybierz drogę postępowania która odpowiada twojemu przypadkowi.
Rada kolegi przemx jest mało wartościowa. Wprowadza cię w błąd...

trempek napisał:
Nie wiem czy jest sie czym chwalic, ale ja dostalem

fotka - fotka.JPG - Minus

fotka2 - fotka2.JPG - Minus

Co radzicie zrobic? Ja nie prowadzilem auta (...)
Nie chce schowac glowy w piasek, jak mamy przestrzegac przepisy to wszyscy. Kontrolujacy kierowcow tez!
Rzeczywiście nie chcesz chować głowy w piasek? To odpisz im, że chciałbyś bardzo wskazać, ale bez zdjęcia nie jesteś w stanie, bo prowadzić mogło kilka osób. A przede wszystkim napisz im, że ich wezwanie nie spełnia kryteriów wezwania świadka... A dlaczego nie spełnia, to pisano wcześniej na tym forum.

przemx napisał:
zgodnie z punktem 3 z pierwszej strony, jak sam mówisz nie jesteś w stanie wskazać kto kierował autem
Tylko, że w punkcie 3 jest napisane coś zupełnie innego. Organ nie pyta w ogóle o to kto w tym czasie prowadził samochód.

Heh, ci ludzie z Kęsowa nie wiedzą, kiedy skończyć...
Jakiś czas temu w związku z żądaniem wskazania kierującego pojazdem - klasyczne pisemko z 3 opcjami - odpisałem uprzejmie, że wybieram opcję 4: napisałem, że tak, to ja kierowałem pojazdem i jednocześnie odmawiam przyjęcia zaproponowanego mi mandatu.

Otrzymałem dzisiaj pismo od SG Kęsowo z wezwaniem do osobistego złożenia wyjaśnień w ciągu 7 dni. Dali mi też możliwość pisemnego złożenia wyjaśnień i załączyli formularz na okoliczność sporządzenia wniosku o ukaranie do sądu.

Czy ktoś dostał już takie wezwanie?

1) Czy żądanie odpowiedzi w terminie 7 dni jest zgodne z prawem?
Wg art. 55 KPW
Przepis prawny:
§ 6. Należy niezwłocznie przesłuchać osobę, co do której istnieje uzasadniona pod-
stawa do sporządzenia przeciwko niej wniosku o ukaranie. Osoba taka ma pra-
wo odmówić złożenia wyjaśnień oraz zgłosić wnioski dowodowe, o czym nale-
ży ją pouczyć. Przesłuchanie tej osoby zaczyna się od powiadomienia jej o tre-
ści zarzutu wpisanego do protokołu przesłuchania; przepis § 4 zdanie drugie
stosuje się.
§ 7. Od przesłuchania osoby, o której mowa w § 6, można odstąpić, jeżeli byłoby
ono połączone ze znacznymi trudnościami; osoba ta może nadesłać wyjaśnienia
do właściwego organu w terminie 7 dni od odstąpienia od przesłuchania, o
czym należy ją pouczyć. Odstąpienie od przesłuchania oraz pouczenie doku-
mentuje się notatką urzędową.

Czyli rozumiem, że postępowanie przesłuchania się zaczęło, bo zostałem powiadomiony o treści zarzutu. Ale jeszcze nic nie odpisałem, a więc nie nastąpiło odstąpienie od przesłuchania. A z treści ustawy rozumiem, że dopiero od daty odstąpienia od przesłuchania miałbym 7 dni na odpowiedź i wyjaśnienia.

2) Jaki zakres danych osobowych jestem zobowiązany podać, skoro, na podstawie art. 71 KPK, nie zostałem jeszcze oskarżony? Czy mimo wszystko obowiązuje mnie art. 213 KPK:
Przepis prawny:
§ 1. W postępowaniu należy ustalić tożsamość oskarżonego, jego numer Powszech-
nego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (PESEL), a w przypadku
osoby nieposiadającej numeru PESEL – numer i nazwę dokumentu stwierdza-
jącego tożsamość oraz nazwę organu, który wydał dokument, a także wiek oskarżonego, jego stosunki rodzinne i majątkowe, wykształcenie, zawód i źró-
dła dochodu oraz dane o jego karalności, a w miarę możliwości również Nu-
mer Identyfikacji Podatkowej (NIP).

3) Jak napisać do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa w związku z podawaniem się za funkcjonariusza SG Kęsowo?
Skoro te dziabągi z Kęsowa uparcie i bezczelnie brną dalej, mimo że nie mieli uprawnień do kontroli ani postępowania wyjaśniającego, to ja nie mam skrupułów, żeby napisać o tym prokuraturze.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
uncle napisał:
Heh, ci ludzie z Kęsowa nie wiedzą, kiedy skończyć...

3) Jak napisać do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa w związku z podawaniem się za funkcjonariusza SG Kęsowo?
Skoro te dziabągi z Kęsowa uparcie i bezczelnie brną dalej, mimo że nie mieli uprawnień do kontroli ani postępowania wyjaśniającego, to ja nie mam skrupułów, żeby napisać o tym prokuraturze.

Wiele razy już wspominałem, że Prokuratura Rejonowa w Tucholi JUŻ PROWADZI ŚLEDZTWO w sprawie osób podających się za SG Kęsowo. Wystarczy dołączyć się do tego śledztwa, jako kolejny poszkodowany. Z tych samych powodów, co kierowcy Wojewoda Kujawsko-Pomorski skierował do prokuratury, ale okręgowej zawiadomienie na kęsowskich osobników.
Napisz do Prokuratury Rejonowej w Tucholi zwyczajnie, prosto, po polsku, nie musisz powoływać się na żadne paragrafy. Dodaj tylko, że wiesz, że oni już prowadzą śledztwo w tym temacie.

Ostatnia edycja:
Czy ktoś już sprawdzał temat fotoradarów pod względem warunków meteo?

Udostępniłem samochód i jako właściciel otrzymałem informacje od ITD o przekroczeniu zarejestrowanym przez fotoradar wraz z trzema opcjami - ja kierowałem; wskazuje kierującego; odmawiam i płace mandat bez punktów; Korespondencja z ITD przyszła bez zdjęcia więc nawet gdybym chciał nie mogę wskazać kierującego.
Ale że jest podany typ urządzenia - Fotorapid CM, pogrzebałem w googlach i znalazłem filmy że blednie odczytuje prędkość i kierunek ruchu pojazdu; a także że certyfikat "pogodowy" (zakres pracy temperatur i wilgotności) jest w urządzeniu zawyżony w stosunku do tego co przekazuje producent umieszczonego tam aparatu fotograficznego; linki:

Dramat drogowy - Fotorapid CM - YouTube

Anomalie pogodowe-Fotorapid CM - YouTube!

Moj samochód został zarejestrowany przez Fotorapid w dniu 6/01 i jak pobieżnie sprawdziłem prognozy z tamtych okolic było poniżej zera i wilgotność 90%. Czy jest możliwość podważenia / prośba o udowodnienie ze strony ITD że uruchomili Fotorapid w warunkach które wykluczały bład odczytu?

Wazne! Mozna rolozyc mandat z fotoradaru na raty? W piatek odeslalem dopiero orzeczenie i wzialem go na siebie bo nie jechalem swoim samochodem. Kiedy doste odpowiedz i gdzie musze sie udac jesli chcialbym rozlozyc na raty?

prabart napisał:
Czy ktoś już sprawdzał temat fotoradarów pod względem warunków meteo?

Udostępniłem samochód i jako właściciel otrzymałem informacje od ITD o przekroczeniu zarejestrowanym przez fotoradar wraz z trzema opcjami - ja kierowałem; wskazuje kierującego; odmawiam i płace mandat bez punktów; Korespondencja z ITD przyszła bez zdjęcia więc nawet gdybym chciał nie mogę wskazać kierującego.
Ale że jest podany typ urządzenia - Fotorapid CM, pogrzebałem w googlach i znalazłem filmy że blednie odczytuje prędkość i kierunek ruchu pojazdu; a także że certyfikat "pogodowy" (zakres pracy temperatur i wilgotności) jest w urządzeniu zawyżony w stosunku do tego co przekazuje producent umieszczonego tam aparatu fotograficznego; linki:

Dramat drogowy - Fotorapid CM - YouTube

Anomalie pogodowe-Fotorapid CM - YouTube!

Moj samochód został zarejestrowany przez Fotorapid w dniu 6/01 i jak pobieżnie sprawdziłem prognozy z tamtych okolic było poniżej zera i wilgotność 90%. Czy jest możliwość podważenia / prośba o udowodnienie ze strony ITD że uruchomili Fotorapid w warunkach które wykluczały bład odczytu?

Poprosić możesz. Takie warunki powinny zostać spełnione, inaczej pomiar jest nieważny. Ja tak zrobiłem w wypadku SG, ale nie otrzymałem od nich odpowiedzi, co notabene będzie kolejnym czynnikiem w ewentualnej rozprawie sądowej.

Mógłbyś napisać prośbę o przedstawienie dokumentu poświadczającego, że w dniu i miejscu wymienionym w notatce urzędowej, przyrząd radarowy którym wykonany został wskazany pomiar prędkości, użytkowany był w warunkach zgodnych z wymaganiami właściwego stosowania, podanymi w rozporządzeniu Ministra Gospodarki z dnia 9 listopada 2007 r. w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym, oraz szczegółowego zakresu badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych (Dz. U. nr 225 poz. 1663).

prabart napisał:
IMHO nie, ale papier wszystko przyjmie. Co do temperatury, to jeśli nie było zimno rzędu -30*C to nic to nie zmienia. A co do wilgotności to obniża jedynie ona zasięg radaru, więc pewnie zgodnie z jakąś instrukcją nastawiają na większą moc (chyba w instrukcji nazywają to większym zasięgiem pomiaru) i działa nadal.

Mnie interesuje Art 78.4 Prawa o ruchu drogowym

Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie UPRAWNIONEGO
organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, chyba że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec

Wiemy już, ze ITD nie ma prawa dochodzić, komu powierzono auto.

Jak rozumiemy określenie osoba, której powierzono auto....
Jaką wiedze trzeba posiadać zgodnie z literą prawa.

Andrzej zwany tez Tulipanem z którym spotykam się na sali gimnastycznej gdzie gram w piłkę, skręciłem kostkę i akurat prowadził?

Czy np. Mój ociec Jan Kowalski, 68 lat niebieskie oczy, rozmiar buta 43,chrapie na lewym boku gdy śpi przy otwartym oknie, numer dowodu, pesel, itd.... on właśnie jechał.

Jestem w sytuacji pierwszej i ciężko jest mi wypełnić druk

fotka4 - fotka4.JPG - Minus

Nie mam także prawa wymagać od w/w Andrzeja aby podał mi wszystkie dane. Na dodatek może podać fałszywe

Wilkus21 napisał:
Wazne! Mozna rolozyc mandat z fotoradaru na raty? W piatek odeslalem dopiero orzeczenie i wzialem go na siebie bo nie jechalem swoim samochodem. Kiedy doste odpowiedz i gdzie musze sie udac jesli chcialbym rozlozyc na raty?

na raty to w tylko banku, niestety :rolleyes:

mattyah napisał:
na raty to w tylko banku, niestety :rolleyes:

Jest opcja nie płacić. Jeśli nie ma pieniedzy, nie ma wyjscia. Odwlecze się...
Ale zbierać $ musi bo komornik przyjdzie i doliczy koszty za fatyge.
Czasem z konta ściągają, ale domyślam się, ze nie ma tam wystarczającej kwoty.

jest jeszcze opcja inna - ale nie napiszę, bo dostanę kolejne (i kolejne niezasłużone) ostrzeżenie za "udzielanie informacji zmierzających do łamania prawa" (czy jakoś tak to było)

ale jak ktoś pomysli, wyobrazi sobie bezwłąd machiny księgowej, rozliczającej te wpłaty i kierującej brak zapłaconych mandatów do windykacji komorniczej - to sam wymyśli :lol:

Ostrzeżenie za coś co nawet rzecznik policji potwierdził ze przejdzie.

Płacisz w ratach i bez problemu. Ale nie że rata raz na rok.
O ile dobrze pamiętam sprawa w której wypowiadał sie rzecznik chyba tyczył mandatu za 300 pln
Jak zaplacisz 100 co miesiac nic sie nie stanie

Witam ,

SG zrobiło zdjecie na którym nie widać numerów rejestracyjnych , zadzwoniłem do SG z pytaniem na jakiej podstawie przesłali mi zdjecie , gośc powiedział że pod lupą odczytali na co ja go proszę o przesłanie zdjęcia z nr.reje. to on powiedział że nie mają , że jak chce to mogę skierować sprawę do sądu to przed sądem przedstawią zdjecie z "dysku" gdzie widać numer rejestracyjny .

Co w takiej sytuacji mam zrobić , tym bardziej że samochód był wypożyczony a na dodatek przed mną jechał kolega z pracy takim samym samochodem o podobnych numerach reje.

Jak w takiej sytuacji zachowa się Sąd ?
Z góry dziękuje za pomoc

a wyrok będzie sprawiedliwy

(z definicji zresztą)

czyli mam się poddać ........:mad: ,

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót