Heh, ci ludzie z Kęsowa nie wiedzą, kiedy skończyć...
Jakiś czas temu w związku z żądaniem wskazania kierującego pojazdem - klasyczne pisemko z 3 opcjami - odpisałem uprzejmie, że wybieram opcję 4: napisałem, że tak, to ja kierowałem pojazdem i jednocześnie odmawiam przyjęcia zaproponowanego mi mandatu.
Otrzymałem dzisiaj pismo od SG Kęsowo z wezwaniem do osobistego złożenia wyjaśnień w ciągu 7 dni. Dali mi też możliwość pisemnego złożenia wyjaśnień i załączyli formularz na okoliczność sporządzenia wniosku o ukaranie do sądu.
Czy ktoś dostał już takie wezwanie?
1) Czy żądanie odpowiedzi w terminie 7 dni jest zgodne z prawem?
Wg art. 55 KPW
- Przepis prawny:
§ 6. Należy niezwłocznie przesłuchać osobę, co do której istnieje uzasadniona pod-
stawa do sporządzenia przeciwko niej wniosku o ukaranie. Osoba taka ma pra-
wo odmówić złożenia wyjaśnień oraz zgłosić wnioski dowodowe, o czym nale-
ży ją pouczyć. Przesłuchanie tej osoby zaczyna się od powiadomienia jej o tre-
ści zarzutu wpisanego do protokołu przesłuchania; przepis § 4 zdanie drugie
stosuje się.
§ 7. Od przesłuchania osoby, o której mowa w § 6, można odstąpić, jeżeli byłoby
ono połączone ze znacznymi trudnościami; osoba ta może nadesłać wyjaśnienia
do właściwego organu w terminie 7 dni od odstąpienia od przesłuchania, o
czym należy ją pouczyć. Odstąpienie od przesłuchania oraz pouczenie doku-
mentuje się notatką urzędową.
Czyli rozumiem, że postępowanie przesłuchania się zaczęło, bo zostałem powiadomiony o treści zarzutu. Ale jeszcze nic nie odpisałem, a więc nie nastąpiło odstąpienie od przesłuchania. A z treści ustawy rozumiem, że dopiero od daty odstąpienia od przesłuchania miałbym 7 dni na odpowiedź i wyjaśnienia.
2) Jaki zakres danych osobowych jestem zobowiązany podać, skoro, na podstawie art. 71 KPK, nie zostałem jeszcze oskarżony? Czy mimo wszystko obowiązuje mnie art. 213 KPK:
- Przepis prawny:
§ 1. W postępowaniu należy ustalić tożsamość oskarżonego, jego numer Powszech-
nego Elektronicznego Systemu Ewidencji Ludności (PESEL), a w przypadku
osoby nieposiadającej numeru PESEL – numer i nazwę dokumentu stwierdza-
jącego tożsamość oraz nazwę organu, który wydał dokument, a także wiek oskarżonego, jego stosunki rodzinne i majątkowe, wykształcenie, zawód i źró-
dła dochodu oraz dane o jego karalności, a w miarę możliwości również Nu-
mer Identyfikacji Podatkowej (NIP).
3) Jak napisać do prokuratury zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa w związku z podawaniem się za funkcjonariusza SG Kęsowo?
Skoro te dziabągi z Kęsowa uparcie i bezczelnie brną dalej, mimo że nie mieli uprawnień do kontroli ani postępowania wyjaśniającego, to ja nie mam skrupułów, żeby napisać o tym prokuraturze.