Fotoradary - część II

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam wszystkich.
Tak w skrócie, mam następującą sytuację. Ojciec dostał zdjęcie ze SM, kierowy nie było widać, więc napisaliśmy pismo, że zdjęcia niewyraźne, brak legalizacji itd. Odpisali po 13 dniach, przysłali zdjęcia (dalej nie wyraźne ale teraz 10 robione seria), legalizacje fotoradaru przysłali wydrukowane ze strony internetowej. Dosłownie bo na stopce był adres www, i kazali przyjść na komendę w celu rozwiania dalszych wątpliwości. No i dalej piszemy pismo, że to to i to nam się nie podoba, dodatkowo zarzuciliśmy im złe ustawienie fotoradaru bo z analizy zdjęć wynikało ze auto poruszało się z v=48km/h max. No i teraz odpisali po równo 30 dniach. Dalej chcą aby przyjść na komendę i wyjaśnić wątpliwości.

I moje pytanie jaki czas ma SM na odpowiedz? I co radzicie dalej robić? Czy dalej brnąć w korespondencje, czy ich olać i poczekać na sprawę sądową?

Pozdrawiam,
Julek

co,kolejny kombinator?Moim zdaniem weż ich na przetrzymanie Pozdrawiam

w zeszlym roku wracajac z nad morza pstrykneli mi 4 fotki. dwa manadaty opalcilem, czego dzis zaluje. na jeden wogole nie odpisalem (do dzis nie mam zadnych infromacji) za ostatni dostalem wyrok nakazowy (odwolalem sie 2 miesiace temu ze legalicja jest nie wazna gdyz byla robiona w GUM. do dzis zadnych informacji. ludzie nie dajcie sie zastraszac.to na organie ciąży obowiazek udowodnienia winy. pozdrawiam

howkpj1 napisał:
za ostatni dostalem wyrok nakazowy (odwolalem sie 2 miesiace temu

od wyroku nakazowego to sie mozesz "odwołać", owszem, ale w ciąg siedmiu dni najwyżej :D

Witam
Jak wielu z Nas też dostałem pamiątkę z wakacji. Sprawa polega na tym, że dokładnie wiedziałem gdzie mi zrobiono zdjęcie i tylko czekałem aż przyślą i przysłali. A problem polega na tym że mi to zdjęcie zrobili jeszcze przed terenem zabudowanym i przed znakiem o kontroli w tym miejscu. Zdjęcie od przodu tablicę widać dobrze kierującego w cale. Moje pytanie brzmi jak mam napisać że wiem że robią minie w ciula i próbują wyłudzić kase bo ja jeszcze nie byłem w terenie zabudowanym zdjęcie zrobione tak że nie widać żadnych znaków. Proszę o rade bo mnie normalnie krew zalewa pozdrawiam

Napisz im że zdjęcie jest niewyzaźnie i podaj że tego dnia mogły używac pojazad osoby1 xx xxxx 2. xx xxx 3. xx xxxx 4.xx xxx. 5 xx. xxx. I tak to zostaw. Nie ma obowiązku odpowiać im w ciągu 7 dni jak piszą. Ja odpiosałem im po paru miesiącach i Sąd to uznał że wywiązałem się i wskazałem kto mógł użytkowac auto.
Ważne jest to nie pisz kto kierował tylko kto mógł UŻYTKOWAĆ. To ważne słowo/ ( Nie KIEROWAŁ tylko UŻYTKOWAŁ).

Proszę o pomoc bo żarty dla mnie się skończyły, dostałem 3 kary porządkowe za niestawienie się w charakterze świadka nałożone przez młodszego strażnika, po złożeniu wniosku o uchylenie do Komendanta Straży Miejskiej, ten oczywiście utrzymał je w mocy.

Mam kilka pytań:
1) Co musi zawierać prawidłowe wezwanie na przesłuchanie w charakterze świadka?
Wcześniej czytałem, że musi być dokładnie napisane w jakim celu. Ja miałem napisane wzywa się mnie do osobistego stawiennictwa w charakterze świadka w sprawie o wykroczenie art. 92a kw. (takie wezwania w 3 listach tylko na inną godziną).

2) Ostatnia szansa to złożenie zażalenia do Sądu za pośrednictwem Komendanta Straży Miejskiej, czyli jak mam to zaadresować w nagłówku?

3) Karę porządkową uchyla organ przełożony na organem, który karę nałożył czy w tym wypadku prawidłowym organem jest Komendant Straż? Czy to jest właściwe, w paczeniach tak było napisane.

Ostatnia edycja:
Poniżej zamieszczam, mój odrzucony przez Komendanta Straży wniosek o uchylenie kary porządkowej.

Uprzejmie informuję, iż uzasadnienie nałożonej kary porządkowej jest bezpodstawne, ponieważ niezwłocznie po odebraniu wezwania, wysłałem w dniu 10.04.2012 r. (tj. przed wyznaczonym terminem) listem poleconym na adres Straży Miejskiej w Debrznie swoje usprawiedliwienie wraz z wnioskiem o przesłuchanie mnie w miejscu mojego miejsca zamieszkania (w załączeniu przesyłam kopie wraz z dowodem nadania).

Bardzo dużą uciążliwością dla mnie jest osobiste stawiennictwo w siedzibie Straży Miejskiej w Debrznie położonej ponad 220 km od mojego miejsca zamieszkania. Mieszkam w niewielkiej miejscowości, z której nie jest możliwy bezpośredni dojazd komunikacją publiczną, poza tym brak jest połączeń nocnych, tak abym dotarł na tak wczesną porę (godz. 8:00). Nie widzę potrzeby, abym w sprawie o wykroczenie musiałbym poświęcać 2 dni na podróż, to jest ekonomicznie nieuzasadnione.

Moim zamiarem nie jest utrudnianie, czy też opóźnianie czynności wyjaśniających, od początku prowadzącego postępowania wyrażam szczerą chęć współpracy i pomocy poprzez odpowiedź na każdą prośbę czy wezwanie. Jedyną stroną, która poprzez swoje działania opóźnia prowadzenie postępowania jest Straż Miejska w Debrznie.

W opisanej przez ciebie sytuacji straż gminna ma prawo a nawet obowiązek skorzystania z pomocy prawnej albo straży albo policji znajdującej się najbliżej twojego miejsca zamieszkania. Regulują to oczywiście przepisy Ustawy o Strażach. Nie mają żadnego prawa nakładać na ciebie żadnej kary porządkowej.

paaawel napisał:
Proszę o pomoc bo żarty dla mnie się skończyły, dostałem 3 kary porządkowe za niestawienie się w charakterze świadka nałożone przez młodszego strażnika, po złożeniu wniosku o uchylenie do Komendanta Straży Miejskiej, ten oczywiście utrzymał je w mocy.

Mam kilka pytań:
1) Co musi zawierać prawidłowe wezwanie na przesłuchanie w charakterze świadka?
Wcześniej czytałem, że musi być dokładnie napisane w jakim celu. Ja miałem napisane wzywa się mnie do osobistego stawiennictwa w charakterze świadka w sprawie o wykroczenie art. 92a kw. (takie wezwania w 3 listach tylko na inną godziną).

2) Ostatnia szansa to złożenie zażalenia do Sądu za pośrednictwem Komendanta Straży Miejskiej, czyli jak mam to zaadresować w nagłówku?

3) Karę porządkową uchyla organ przełożony na organem, który karę nałożył czy w tym wypadku prawidłowym organem jest Komendant Straż? Czy to jest właściwe, w paczeniach tak było napisane.

W tej chwili nie mogę odpowiedzieć Ci zrobić z karą porządkową ale doradzić mogę napisanie skargi na strażników do prokuratury. Wyjaśniam dlaczego:
Podstawą dzialności nowotworów zwanych strażami wiejskimi/gminnymi jest Ustwa o strażach gminnych isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU19971230779&type=3
Straż gminna jest uprawniona do dokonywania czynności wyjaśniających w sprawach o wykroczenia a więc także do wzywania świadków. Podstawa do art 12 przytoczonej ustawy. Jednak ten sam artykuł ust.1a mówi, że czynności te jak najmniej powinny naruszać dobra osobiste. Najmniej naruszające dobra osobiste przesłuchanie w charakterze świadka może odbyć się w siedzibie straży miejskiej lub policji w miejscowości Twojego zamieszkania - art. 12a. Wzywanie kogoś 200km jest ewidentnym złamaniem prawa. Prawo to złamał strażnik wzywający Cię na przesłuchanie jak i komendant ,który o tym wiedział i nic z tym nie zrobił. Masz prawo (art. 20) i moralny obowiązek złożenia w tej sprawie skargi do prokuratury!!

Prokuratura nie jest od przyjmowania skarg. Wójt gminy albo prezydent miasta.

kopciuszek845 napisał:
Prokuratura nie jest od przyjmowania skarg. Wójt gminy albo prezydent miasta.

Prokuratura JEST od przyjowania skarg. Podalem nawet podstawe prawna art.20 Ustawa o strazach gminnych. Wojt lub prezydent takie sprawy we wlasnym interesie zamiecie pod dywan.
Skarge do prokuratury nalezy zlozyc, zeby potem nie terroryzowali innych obywateli koniecznoscia podrozy z drugiego konca kraju do Debrzna, Bialego Boru czy innych postPGRowskich wioch, gdzie ludnosc w wiekszosci trudni sie piciem taniego wina i lupieniem turystow.

Adas78 napisał:
Prokuratura JEST od przyjowania skarg. Podalem nawet podstawe prawna art.20 Ustawa o strazach gminnych. Wojt lub prezydent takie sprawy we wlasnym interesie zamiecie pod dywan.
Skarge do prokuratury nalezy zlozyc, zeby potem nie terroryzowali innych obywateli koniecznoscia podrozy z drugiego konca kraju do Debrzna, Bialego Boru czy innych postPGRowskich wioch, gdzie ludnosc w wiekszosci trudni sie piciem taniego wina i lupieniem turystow.

przejrzalem tego pdfa ustawe o Strazach Gminnych, o strazac miejskich jest osobny dokument ?

art. 12 paragraf 1a)
Najmniej naruszające dobra osobiste przesłuchanie w charakterze świadka może odbyć się w siedzibie straży miejskiej lub policji w miejscowości Twojego zamieszkania

czy aby na pewno sady tez przychylaja sie do takiej interpretacji tego paragrafu ?

Adas78 napisał:
Prokuratura JEST od przyjowania skarg.

taka skarge wysyla sie do prokuratury rejonowej w miejscu swojego zamieszkania ?

ZAŻALENIE
na postanowienie odmawiające uchylenia kary porządkowej

Niniejszym zaskarżam powyższe postanowienie Komendanta Straży Miejskiej w Debrznie z dnia 25.05.2012 r. odmawiające uchylenia kary porządkowej w całości i zarzucając mu obrazę art. 49 § 3 k.p.w. polegającą na uznaniu, że nie usprawiedliwiłam dostatecznie swego niestawiennictwa, wnoszę o jego uchylenie.

UZASADNIENIE

Postanowieniem z dnia 24.04.2012 r. mł. Strażnik .............. ukarał mnie pieniężną karą porządkową w wysokości 250 złotych za nieusprawiedliwione niestawiennictwo w charakterze świadka w dniu 11.04.2012 r. Na przesłuchanie się nie stawiłem, ponieważ mieszkam w miejscowości oddalonej ponad 220 km, nie posiadam własnego pojazdu, wyznaczona godzina jest bardzo wczesna i znacznym utrudnieniem jest dla mnie dojazd. Mieszkam w niewielkiej miejscowości, z której nie jest możliwy bezpośredni dojazd komunikacją publiczną, poza tym brak jest połączeń nocnych, tak abym dotarł na tak wczesną porę. Nie rozumiem, dlaczego jako świadek, w sprawie o wykroczenie musiałbym poświęcać 2 dni na podróż. Moim zamiarem nie jest utrudnianie, czy też opóźnianie czynności wyjaśniających, od początku prowadzącego postępowania wyrażam szczerą chęć współpracy i pomocy poprzez odpowiedź na każdą prośbę czy wezwanie. Dlatego też, w nawiązaniu do zapisów art. 12a Ustawy o strażach gminnych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. Nr 123, poz. 779), zaproponowałem przesłuchanie w siedzibie straży miejskiej lub policji zgodnie z moim miejscem zamieszkania.
Nałożoną karę porządkową uważam za bezpodstawną, ponieważ niezwłocznie po odebraniu wezwania, wysłałem w dniu 10.04.2012 r. (tj. przed wyznaczonym terminem) listem poleconym na adres Straży Miejskiej w Debrznie swoje usprawiedliwienie wraz z wnioskiem o przesłuchanie mnie w miejscu mojego miejsca zamieszkania (w załączeniu przesyłam kopie wraz z dowodem nadania). Do dnia dzisiejszego nie otrzymałem, żadnej informacji w tej sprawie.

Po nałożeniu kary wniosłem o jej uchylenie wskazując na usprawiedliwioną przyczynę niestawiennictwa. Jako dowód załączyłam kopie wysłanego usprawiedliwienia wraz z kopią dowodu wysłania, dodatkowo przytoczyłem wyżej wymienione argumenty. Komendant Straży Miejskiej w Debrznie zaskarżonym postanowieniem odmówił uchylenia tej kary uznając, iż nie usprawiedliwiłem dostatecznie, jak przewiduje ustawa, swojego niestawiennictwa. Dodatkowo uznał, iż usprawiedliwienie nie jest poparte żadnymi stosownymi dokumentami, czy zaświadczeniami. Nie wiem jakie dokumenty, czy zaświadczenie Komendant miał na myśli, ponieważ nie poprosił o uzupełnienie wniosku w postaci tych dokumentów.

Uważam, że stanowisko Komendanta Straży Miejskiej w Debrznie jest błędne, dlatego też wnoszę jak na wstępie.

Dodalibyście coś jeszcze do tego?

Chyba tylko adres prokuratury. Moim zdaniem prokuratura odeśle to do organu nadzorującego straż ale zażalenie dobrze napisane.

zdenek123 napisał:
przejrzalem tego pdfa ustawe o Strazach Gminnych, o strazac miejskich jest osobny dokument ?

Nie, to jest jedna ustawa. W miastach straż nazywa się miejską, a na wsiach gminną.

art. 12 paragraf 1a)

czy aby na pewno sady tez przychylaja sie do takiej interpretacji tego paragrafu ?

Składasz skargę na działanie straży do prokuratury. Co zrobi prokuratura to inna kwestia, ale skarge masz prawo złożyć choćby nawet strażnicy działali calkowicie zgodnie z prawem. W tym przypadku jednak uważam, że naruszone zostały Twoje dobra osobiste. Możesz to jakoś ładnie opisać frazesami z cyklu: koniecznośc opieki nad chorą matką/małym dzieckiem, problemy w pracy itp itd.

W przypadku gdybyś jednak pojechał na to przesłuchanie żadaj zwrotu kosztów podróży i utraty dochodów z tytułu utrady dochodów z pracy w tym dniu - to musi być wpisane w protkole z przesłuchania.
taka skarge wysyla sie do prokuratury rejonowej w miejscu swojego zamieszkania ?

Nie porafię pomóc. Może zadzwoń i zapytaj się. Myslę jednak, że nie ma to znaczenia i jakoś tą sprawę przekierują w razie potrzeby do innej prokuratury.

Jeśłi już to zrobisz pisz proszę na forum o postępach sprawy.

A dlaczego skoro w mieście straż jest miejska to na wsiach nie jest to straż wiejska ?
Zażalenie można złożyć w dowolnej prokuraturze. Prześlą ją najwyżej sami do właściwej terytorialnie.

Jak napisze na 3 zażalenia, 3 wezwania na przesłuchanie i 3 odwołania na kolejne kary porządkowe, tym razem po 500 zł to napisze skargę do prokuratury. Łącznie muszę 9 pism sporządzić.

Znając praktykę polskich organów sprawiedliwości, to na 100% prokuratura przekaże owe skargi dotyczące wzywania świadków do organu nadzorującego straż.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy mogą mnie ukarać ponownie karą porządkową 500 zł, jak już dostałem jedną? Nie wiem czy mam do nich jechać, czy z powodu chorego gardła mam iść do lekarza?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót